Cinsel tacizin önlenmesi, dünya genelinde odak noktası haline getirildi

2016 yılının Mart ayında, WageIndicator, iş yerinde cinsel tacize uğrayan kadınlar hakında bir bilgi veri tabanı oluşturmuştur. Bu girişim, Cologne'da (Almanya) Yeni Yıl kutlamaları sırasında kamusal alanda cinsel taciz olaylarında taşkınlık yaşanmasının bir sonucu olarak hayata geçirilmiştir. Bu olaya verilen tepkiler, hem kamusal alanlarda hem de iş yerinde bu tür uygulamalar ile mücadele edilmesi yönünde uzun süredir sürdürülmekte olan kampanyalara güç vermiştir. Bu nedenle, ILO (BM'nin çalışma konuları ile ilgilenen dairesi), 2018 yılında, mevcut durumda hazırlık aşamasında olan bir kampanyayı dünya genelinde uygulamaya koyacaktır. Ayrıca, Angelina Jolie Pitt de bu konuda bir girişimde bulunacaktır. Ünlü oyuncu, Londra Ekonomi Okulu'nu (London School of Economics) misafir öğretim üyesi olarak ziyaret edecek ve cinsel şiddet ile mücadele konusunda eğitim verecektir. Bu ders, 2016 yılı Güz döneminde başlayacaktır. WageIndicator, AB İlerleme programının da desteğiyle öncelikle temel soruları yanıtlayarak bu konuda katkıda bulunacaktır: cinsel taciz nedir? Cinsel tacizi nasıl fark edebilirim? Buna karşı neler yapabilirim? Yanıtlar, tüm AB üyesi ülkelerde ve Türkiye'de, ayrıca 90'ın üzerinde ulusal web sitesinin cinsiyet sayfalarında yayımlanmıştır.

Cinsel taciz failleri kimlerdir ve bu eylem nasıl gerçekleştirilir?

Cinsel taciz, genellikle kadınları mağdur durumuna düşürür. Bu hususta, çalışan kadınlar özellikle risk altındadır. Çalışan kadınlar, fiziksel, duygusal ve maddi olarak zarar görebilir; bu kadınların kariyerleri ve geçinecek parayı kazanabilme olanakları ellerinden alınabilir. WageIndicator, gündelik çalışma hayatında, bu faillerin iki farklı görünümde ortaya çıkabileceğini ifade etmektedir; failler zorba konumunda, bu hareketleri açıkça sergileyebilir ya da gizlice, kapalı kapılar ardında harekete geçebilir.

Zorbalar: bazı durumlarda, cinsel taciz failleri oldukça cesur ve açık bir şekilde hareket ederek mağdurlarını utandırmak ya da bu kişilerin gözünü korkutmak için cinsel içerikli şakalar yapar, resimler gösterir veya cinsel içerikli fıkralar anlatır. Bir çalışma arkadaşlarına ya da çalışanlarına uygunsuz bir şekilde dokunduktan sonra bu durumu bir şakaya çevirip mağdurun bu olayı bildirmesinin aptalca olduğunu düşünmesini sağlayabilirler. Bu kişiler, içeriğin alıcının utanmasına veya rahatsız olmasına neden olabileceğini bildikleri halde müstehcen, cinsel içerikli e-postaları şirket içinde dolaşıma sokabilir. Bir kişinin göğüsleri veya kalçaları da dahil olmak üzere vücut şekilleri hakkında yüksek sesle saygısızca yorumda bulunabilirler.

Diğerleri ise sessizce hareket eder. Bu kişilerin yöntemleri arasında kapılar ardında yalnız kalınan anlardan faydalanarak bir çalışana maaşına zam yapılması ya da terfi alması karşılığında cinsel ilişkiye girme teklifinde bulunabilir. Ayrıca mağdurun bu istekleri yerine getirmemesi halinde şiddet uygulama tehdidinde de bulunulabilir. Bu durum, cinsel içerikli özel e-posta veya mesajların gönderilmesini de içerebilir. Ya da bu kişiler sürekli olarak reddedildikleri halde karşılarındaki kişiye sürekli olarak çıkma teklif edebilirler.

İş yerinde önleyici politikalar

Bir cinsel taciz politikası, cinsel tacizin önlenmesi ve yönetimine odaklanmalıdır. İş yerinde, bunun sağlanması işverenin sorumluluğundadır. Bu politika, genel bir çalışan el kitabına eklenebilir. Aynı zamanda, çalışanlar ve sendikalar ile birlikte de hazırlanabilir. Bazı işverenler, cinsel taciz ile ilgili bilgileri diğer yasa dışı tacizleri (ırk, engellilik durumu, cinsel yönelim veya yaş) de içeren genel bir iş yeri taciz politikasına dahil eder. Bazı işverenler de özellikle cinsel tacizin iş yerinde sık görülen bir problem olduğu durumlarda, ayrı bir cinsel taciz politikasına ihtiyaç duyar. Her iki seçeneğe de başvurulabilir. İş yerinizde cinsel taciz politikası mevcut değilse, bu konuda bir talepte bulunabilir ve bağlı olduğunuz sendikanın ya da İK departmanının desteğini alabilirsiniz.

Türkiye'de Cinsel Taciz - Maascetveli.org

WITA-Cinsiyetler Arası Ücret Eşitsizliği projesi nedir?

Cinsel tacizin önlenmesi konusunda WageIndicator tarafından sağlanan bu katkı, WITA-projesi aracılığıyla mümkün kılınmıştır. WITA, With Innovative Tools Against Gender Pay Gap (Cinsiyetler Arası Ücret Eşitsizliğine Karşı Yenilikçi Araçlar) kelimelerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. WITA GPG (Ocak 2015 - Aralık 2016) cinsiyetler arasındaki bu büyük ve her geçen gün büyümeye devam eden ücret eşitsizliğinin azaltılması yönünde kayda değer katkılar sunmayı amaçlamaktadır. Bu proje, Avrupa Komisyonu İLERLEME programının 4000004929 sayılı Eylem Hibesi ile hayata geçirilmiştir. Projenin faaliyet alanlarından biri de iş yerinde cinsel tacize odaklanılmasıdır. Tüm bulgular, 28 AB üyesi ülke ve Türkiye'de ulusal WageIndicator web sitelerinde yayımlanacak ve basın bültenleri aracılığıyla dağıtılacaktır.

WITA projesi hakkında daha fazla bilgi

Loading...