TÜRK HAVA YOLLARI TEKNİK ANONİM ŞİRKETİ 6. DÖNEM İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

New1

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

Madde 1 : AMAÇ

Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin amacı, şirketin rekabet gücünü, verimliliğini ve üretimi artırmak, işyerinde çalışan sendika üyesi işçilere çağdaş hak ve yararlar sağlamak, ücretlerini ve çalışma koşullarım iyileştirmek, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri almak, işverenlerin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla kotarmaktır.

Madde 2 : TARAFLAR VE TANIMLAR

A- TARAFLAR

Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin tarafları; Türk Hava Yolları Teknik Anonim Şirketi ile Özdemir, Çelik, Metal ve Metal Mamulleri İşçileri Sendikası’dır.

B- TANIMLAR

Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nde geçen; "Şirket”, "THY Teknik A.Ş.” veya "İşveren” ibareleri Türk Hava Yolları Teknik Anonim şirketini, "Sendika” veya "ÖZÇELİK-İŞ” ibareleri Özdemir, Çelik, Metal ve Metal Mamulleri İşçileri Sendikası’nı tanımlar.

Madde 3 : UYGULAMA ALANI

A- Yer Bakımından :

Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesi, Şirketin bugün var olan ve yürürlük içerisinde işletmeye bağlı olarak yeni kurulacak olan bütün işyerleri ile bunlara bağlı veya bunları tamamlayan eklenti, bağlantı ve araçları kapsamı içine alır.

B- Kişi Bakımından:

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre işçi sayılıp da Sendika üyesi bulunan tüm personel Toplu İş Sözleşmesi’nin kapsamındadır.

Ancak;

  1. a) Aşağıda unvanları yazılı bulunanlar ve 6356 Sayılı Kanunu’nun 39/7 Maddesi’nin hükmüne uygun olarak; işveren vekilleri ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine işvereni temsilen katılanlar, Toplu İş Sözleşmesinden yararlanamaz.
  2. b) Müfettişler, Kontrolörler, Müdürler, 50. iş grubu ve bunların üst kademelerindeki diğer yöneticiler ile Müfettiş Yardımcıları, Hukuk Müşavirleri, Avukatlar, İş Uzmanları, Analist Programcıları, Sistem Programcıları, Uygulama Programcıları, Güvenlik Şefi, İşyeri Hekimleri, Sağlık Memurları;
  1. c) Haftalık çalışma süresi en çok otuz saat ve bir takvim yılında en çok altı ay (öğrenci ve stajyerler için dokuz ay olmak üzere) çalıştırılmak kaydıyla kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan personel, bu Toplu İş Sözleşmesi’nin kapsamı dışındadır.

Kısmi Süreli İş Sözleşmesiyle çalıştırılan personel, en fazla iki defa (iki dönem) yukarıda belirlenen şartlarla çalıştırılabilir. Kısmi süreli personel sayısı, toplam personelin %5’ini geçemez. İkinci dönem sonunda çalıştırılmaya devam edilmesi halinde iş sözleşmesi, Belirsiz Süreli İş Sözleşmesine dönüşür.

Ayrıca, bir re-organizasyon durumunda unvanlar değişecek olursa, yukarıda sayılan görevlerin fonksiyonel karşılığı olan görevlere atananlar yeni unvanları ne olursa olsun kapsam dışı sayılırlar.

C- Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin :

  1. a) İşverenin yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırdığı sadece merkez tayinli sendika üyesi personele aynen uygulanacak, değişik uygulanacak, ek olarak uygulanacak, uygulanmayacak hükümleri bu sözleşmenin "Yurtdışı Merkez Tayinli Sendikalı Personele Ait Hükümler" bölümündeki maddelerde gösterilmiştir.
  2. b) 06.1999 tarihinden itibaren, Şirkete belirli süreli iş sözleşmesiyle alınan (önceki tarihlerde kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılıp, iş sözleşmeleri sonradan belirli süreli sözleşmeye dönüştürülenler dahil) ve halen çalıştırılan personelin iş sözleşmeleri, belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştürülmüş ve bu işçilerle işbu Toplu İş Sözleşmesi’nin başlangıcından itibaren Şirkete ilk defa işe alınacak personele farklı uygulanacak hükümler ilgili maddelerde gösterilmiştir.

Madde 4 : TARAFLARIN TEMSİL YETKİSİ

A- İşverenin Temsil Yetkisi :

Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması ile ilgili konularda işvereni Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü veya yetkilendireceği kişiler temsil eder.

B- Sendikanın Temsil Yetkisi :

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nde ÖZÇELİK-İŞ Sendikasını, Sendika Genel Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu ya da bu Kurulca yetkili kılınanlar temsil eder.

C- Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinden başlayarak 15 gün içinde taraflar yetkililerinin isimlerini birbirlerine bildirirler.

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanmasından doğacak uyuşmazlıklarda bu yetkililer öncelikle görüşme yaparlar. Görüşme sonucu dilenirse tutanağa bağlanır.

Madde 5 : SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA

Bu konuda 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 39. Maddesi uygulanır. Atıfta bulunulan mevzuat neticesinde yararlananlara, bunlardan ölenlerin kanuni mirasçılarına işten ayrılma veya ölüm tarihine kadar olan süre için ve iş sözleşmesi devri ile THY Teknik A.Ş. iştiraki olan şirketler ile THY A.O.’ya nakledilenlere (her iki durumda da nakil tarihine kadar hak edilmiş olanlarla sınırlı kalmak kaydı ile) münhasıran kıdem ücretleri ve iş tazminatları farkları ödenir. Kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer ödemelerle ilgili her hangi bir fark ödenmez.

Madde 6 : ÜYELERE EŞİT İŞLEM YAPILMASI

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlük süresi içerisinde personele bu Toplu İş Sözleşmesi ile tespit edilen hak ve menfaatleri dışında işverence tek taraflı hak ve menfaat sağlamamak esastır. Ancak, iş icap ve zaruretler nedeniyle yeni hak ve menfaat sağlanması gerekirse konu ile ilgili ÖZÇELİK-İŞ Sendikasının yazılı görüşü alınır. Sendika görüşünü en geç 15 gün içinde işverene bildirir. Sendikanın olumlu görüş vermemesi durumunda uygulama yapılamaz. Sendikanın yazılı muvafakat vermemesine rağmen uygulamaya geçilmesi halinde sağlanan menfaat tüm sendika üyelerine de uygulanır.

Kapsam dışı personele veya aynı işi yapan personelin tamamına sağlanabilecek hak ve menfaatler bu hükmün dışındadır.

Madde 7 : SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİSİ VE YÖNETİCİLERİNİN GÜVENCESİ

Bu konuda 6356 Sayılı Kanunu’nun 23 ve 24. Maddeleri uygulanır.

Madde 8 : SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ

A- İşveren bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesinde, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz.

İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendikası veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı muameleye tabi tutulamazlar.

İşverenin, yukarıdaki hükümlere aykırı hareket etmesi halinde, işçinin ücretinin bir yıllık tutarından az olmamak ve diğer yasalardaki haklarla mükerrer olmamak üzere bir tazminata hükmedilir. İşçinin İş Kanunları ve diğer Kanunlara göre haiz olduğu bütün hakları saklıdır. Ancak, bu fıkraya göre tazminata hükmedilmesi halinde, İş Kanunlarındaki kötü niyet tazminatı uygulanmaz.

B- Sendika üyesi personelin; çalıştığı iş yerinin kısmen veya tamamen kapanması halinde veya iş yerinin başka bir işverene devredilmesi halinde, işveren, işçiyi işletmenin başka işyeri veya bölümlerinde istihdam eder.

İşverenin, yukarıdaki hallerde ve bunlarla sınırlı olmadan genel olarak sendika üyesi personel ile ilgili, görev değişikliği yapması veya görev yaptığı il sınırları dışında bir başka iş yerine nakletmesi halinde;

Personel, görev değişikliği veya nakil evrakının kendisine tebliğinden itibaren 6 işgünü içerisinde, iş sözleşmesinin; ihbar ve kıdem tazminatları ile 6 aylık ücreti tutarında iş güvencesi tazminatı ödenmek suretiyle ikale yolu ile sona erdirilmesini isteyebilir. İşveren, bu talebi uygun bulması durumunda talep doğrultusunda işlem yapabilir.

İşçinin işe iade davası açması ve kazanması halinde, ikale sözleşmesi gereği yapılan ödemeler mahkeme kararı gereği yapılacak ödemelerden mahsup edilir.

Madde 9 : SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Sendika temsilcileri sendika tarafından 6356 sayılı Yasanın 27. maddesine göre, toplamda 12 temsilci olarak atanırlar. Bu temsilcilerden; Atatürk Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanı'nda birer tanesi Baştemsilci olarak atanır. Bu atamalar ve atamalarla ilgili her türlü değişiklik yazılı olarak işverene bildirilir. İşveren, bu bildiriyi ilgili işyerlerine ivedi yazı ile duyurur. Sendika temsilcileri bu Toplu İş Sözleşmesi, Yasalar, Tüzüklerle kendilerine verilen görev ve yetkileri mevzuat hükümleri içinde yerine getirirler.

İstanbul Havalimanı’nın devreye girmesi ile üyelerimizin çalışmaya başlamasından itibaren, burada görev yapacak sendika temsilci sayısı taraflarca değerlendirilerek belirlenir.

Baştemsilci, baştemsilcinin bulunmadığı işyerlerinde temsilci; kendilerinin görev ve yetkileri içinde bulundukları işyerlerinin yetkili amiri ile gerekli temasları yaparak görüşürler. Yazılı görüşme istemi en geç 5 gün içinde kabul edilir.

Madde 10 : SENDİKA BAŞTEMSİLCİLİK ODALARI

İşveren, İşletmede sendika işlemleri için ikisi Atatürk Havalimanı’nda, biri Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, biri Esenboğa Havalimanı’nda, biri İstanbul Havalimanı’nda olmak üzere beş ayrı yerde temsilcilik odaları tahsis eder. Bu temsilcilik odaları için dahili telefon, bilgisayar, internet ve büro malzemeleri işverence temin edilir. Bu yerler dışındaki işyerlerinde işveren, imkanları ölçüsünde bir oda teminine çalışır. Oda temin edemediği yerlerde sendikaya bir dolap temin edilir.

Madde 11 : SENDİKAL İZİNLER

A-Baştemsilci İzni:

Sendika Baştemsilcisi, temsilcilik görevlerini işyerindeki işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı olmamak şartıyla aşağıda yazılı sürelerde yerine getirir.

İşyeri İşçi Mevcudu

Haftalık Ücretli İzin Süresi

01-50 işçi çalıştırılan işyerinde

4 saat

51-200 işçi çalıştırılan işyerinde

6 saat

201-500 işçi çalıştırılan işyerinde

8 saat

500'den fazla işçi çalıştırılan işyerinde

10 saat

Baştemsilci atandığı tarihteki çalışma düzeninde çalışır. Çalışma düzeni rızası alınarak değiştirilebilir.

Baştemsilcinin izin süresini işyerinde geçirmesi asıldır. Ancak, sendika merkezinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulamak koşuluyla sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir.

B-Temsilci İzinleri:

İşyeri sendika temsilcileri, temsilcilik görevlerini işyerlerindeki işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı olmamak şartıyla aşağıda yazılı sürelerde yerine getirirler.

İşyeri İşçi Mevcudu

Haftalık Ücretli İzin Süresi

01-50 işçi çalıştırılan işyerinde

2 saat

51-200 işçi çalıştırılan işyerinde

3 saat

201-500 işçi çalıştırılan işyerinde

4 saat

500'den fazla işçi çalıştırılan işyerinde

5 saat

C-Diğer İzinler:

Sendika temsilcisi ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, onur kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenen şekle göre ücretli izin verilir.

İşyeri İşçi Mevcudu

Yıllık Toplam Ücretli İzin Süresi

01-50 işçi çalıştırılan işyerinde

20 gün

51-100 işçi çalıştırılan işyerinde

30 gün

101-200 işçi çalıştırılan işyerinde

40 gün

201- 500 işçi çalıştırılan işyerinde

60 gün

501- 100 işçi çalıştırılan işyerinde

80 gün

1000'den fazla işçi çalıştırılan işyerinde

işçi sayısının % 10'u kadar gün.

Bu izinler, her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde işyeri işçi sayısının % 5'inden fazla sayıda üyenin birden bu izni kullanması işverenin onayına tabidir. Ancak, genel kurullar için bu % 5 oranı aranmaz.

Sendika merkezi bu maddede yer alan izinlere ilişkin taleplerini, ayrıca elektronik posta ile de işverene iletecektir.

Madde 12 : SENDİKA AİDATI

İşveren, yasalar gereğince kesmeye mecbur olduğu aidatı her ay keserek, işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden 10 gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. İşveren, bu işlemler için sendikadan herhangi bir masraf isteyemez. İşveren, bu madde uyarınca yapılan kesintiyi gösteren bir listeyi sendikaya gönderir.

Madde 13 : İŞVERENİN CEVAPLAMA ZORUNLULUĞU

A- Sendika üyeleri, Toplu İş Sözleşmesi, Şirket Yönetmelikleri, Yasalar ve Mevzuatın kendilerine tanıdığı hak ve yararlarla ilgili olarak işverene, Şirket yöntemlerine göre yazılı biçimde başvurma hakkına sahiptirler. İşveren bu madde gereğince üye başvurusunu en geç 1 ay içinde cevaplamak zorundadır.

B- THY Teknik A.Ş. ve ÖZÇELİK-İŞ, Toplu İş Sözleşmesi, Şirket Yönetmelikleri, Yasalar ve Mevzuatın kendilerine tanıdığı hak ve yararlarla ilgili olarak birbirleriyle yaptıkları yazışmaları en geç 1 ay içinde cevaplamak zorundadırlar.

Madde 14 : GENELGELERİN GÖNDERİLMESİ

Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin olarak işverence çıkarılan Yönetmelik, Genelge ve Genel Müdürlük emirlerinden birer suret en geç bir hafta içinde sendikaya gönderilir ve dağıtımına ÖZÇELİK-İŞ kaydı konur.

Madde 15 : DUYURU TAHTASI

İşveren sendikanın Yasalar ve Toplu İş Sözleşmesi gereğince yapacağı bildiri ve duyurular ile sendikal çalışmalarını belirten tüm yazılarını üyelerine duyurabilmesi için işyerlerinde, işverenin duyuru tahtalarının yanına sendika duyuru tahtaları koymayı, işveren duyuru tahtası olmadığı işyerlerinde sendika, işverence uygun görülen yerlere sendika duyuru tahtaları koymayı kabul eder.

Sendikanın bu surette yapacağı imzalı ve mühürlü duyuru yayını, bildiri, talimat ve benzerlerinden doğacak sorumluluklar ÖZÇELİK-İŞ Sendikasına aittir.

Duyuru tahtalarının bir kilidi bulunur. Kilidin anahtarlarından biri işveren vekilinde, diğeri işyeri temsilcisinde bulunur.

Madde 16 : SALON VE DERSHANELERDEN YARARLANMA

Sendika, çalışmalarını duyurmak, seminerler düzenlemek ve yasal toplantılarını yapmak için işyerlerindeki salon ve dershaneler ile eğitim araç ve gereçlerinden işverenin olurunu alarak yararlanabilir.

Madde 17 : SENDİKA ÜYESİ HAKKINDA BİLGİ

İşveren, her ay yeni işe girişleri ve işten ayrılanları sendikaya bildirir.

Madde 18 : UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

A- Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması ve yorumu ile ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları veya İş Yasası, Sosyal Sigortalar Yasası, Borçlar Yasası, Emekli Sandığı Yasası ve diğer yasalarla tanınan bir hakkın ihlali veya yorumlanmasından doğan sorunları çözüme bağlamak üzere taraflar, "Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu" kurulmasını kabul ederler.

B- Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu, işverenin en yüksek düzeyde 3 yetkili temsilcisi ile ÖZÇELİK-İŞ Sendikasının en yüksek düzeyde 3 yetkili temsilcisinden oluşur.

Kurul Başkanı, işveren temsilcilerinden biridir ve işverence seçilir. Kurul oy çokluğu ile karar alır. Yorum uyuşmazlığı dışındaki konularda oyların eşitliği halinde başkanın oyu çift sayılır.

C- Kurul, taraflardan birinin diğerine uyuşmazlık konusunu yazılı olarak bildirilmesini izleyen 6 işgünü içinde toplanmak zorundadır. Taraflar, uyuşmazlık konusu ile birlikte kuruldaki temsilcilerini ve yedeklerini, toplantı yeri ve zamanını birbirlerine bildirirler. Bu yazılı şekilde bildirme gerekçeli olmalıdır.

Kurulda konuşulan konularla ilgili veya başka bir uyuşmazlığın gelmesi halinde yeni bir prosedür işletilmeden bu uyuşmazlığın da aynı kurulda çözümü cihetine gidilmesini taraflar kabul eder.

D- Kurul, ilk toplantısını izleyen 10 işgünü içinde uyuşmazlığı bir karara bağlamak zorundadır. Bu süre içinde karar verilmezse görüşmeler tarafların anlaşması ile en çok 6 işgünü daha uzatılabilir.

E- Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu bir karara varamazsa veya varılan kararlar taraflarca uygun görülmezse taraflar, yasa hükümlerinden yararlanmakta serbesttirler. Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu'nun her türlü görüşme, işlem ve kararları yazılı şekle bağlanır.

Madde 19 : SAKLI HAKLAR

Bu sözleşmenin yürürlük tarihine kadar işçilere iş sözleşmesi veya sair şekilde tanınmış bulunan haklardan bu sözleşme ile yeniden düzenlenmemiş, değiştirilmemiş veya çıkarılmamış bulunan hususlarda yasal mevzuatla bağdaştığı ölçüde işçi lehine olanlar saklıdır.

İşveren, bu Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlük süresi içinde personelin çalışma koşulları ile ilgili olarak yapacağı değişikliklerde sendikanın görüşünü alır. Sendika görüşünü 15 gün içinde bildirir.

Madde 20 : BU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE DÜZENLENMEYEN KONULAR

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nde düzenlenmeyen konularda bu Toplu İş Sözleşmesi’nin imza tarihinde yürürlükte olan Şirket yönetmelik / prosedür hükümleri ve mevzuat hükümleri uygulanır. Personelin yönetmeliklerle / prosedürlerle belirlenmiş özlük haklarında aleyhte düzenleme yapılmaması esastır. Personelin hak ve menfaatlerini doğrudan ilgilendiren Şirket yönetmeliklerinde / prosedürlerinde yapılacak değişiklikler veya yeni yönetmelikler / prosedürler, uygulamaya konulmadan önce sendikaya alındı belgesi veya kayıt karşılığı gönderilir. Sendika konuya ilişkin görüşünü 15 gün içinde işverene yazılı olarak bildirir. Sendikanın olumsuz görüş bildirdiği konular, en geç 3 gün içinde işverenin en üst düzeyde 2, sendikanın en üst düzeyde 2 yetkilisinin bir araya geleceği toplantıda görüşülür. Bu toplantı sonucunda uzlaşma sağlanırsa durum tutanakla tespit edilir. Bu toplantıda sendikanın olumsuz görüş bildirdiği konular üzerinde uzlaşma sağlanmazsa değişiklikler tarafların hukuki hakları saklı kalmak kaydıyla yürürlüğe konabilir. Bu süreç (15+3=18 gün) tamamlanmadan yürürlüğe konan sendikanın olumsuz görüş bildirdiği değişiklikler ÖZÇELİK-İŞ üyesi çalışanları bağlamaz.

İKİNCİ BÖLÜM İşe Başlama ve İş Sözleşmesinin Feshi

Madde 21 : İŞE BAŞLAMA VE İSTİHDAM İÇİN GENEL ŞARTLAR

  1. A) C. Vatandaşı olmak şartıyla, İş Kanunu ve buna göre çıkartılmış yönetmelik hükümlerine uygun olarak başvurmak kaydıyla işverenin işe alınış usulüne göre yapılan değerlendirme sonucu eşit durumda olan adaylar arasında işyerinde çalışırken iş kazası veya eceli ile ölen veya meslek hastalığı nedeniyle malul kalarak çalışamaz durumda olan personelin çocuklarından biri veya eşi tercihen işe alınır.
  2. B) İşveren ihtiyaç duyması halinde Şirkette çalışan toplam personel sayısının %1’ini aşmamak üzere T.C. Vatandaşı olmayan personel çalıştırabilir.

Madde 22 : YENİ ALINACAK PERSONELİN ÜCRETİ

Şirkete alınan yeni personelin ücreti aşağıdaki şekilde hesaplanır:

A-Kıdem ücreti, yeni personelin görev aldığı iş grubuna bakılmaksızın öğrenim durumuna göre aşağıda belirtilen kademelerden verilir,

  1. a) İlkokul mezunları 1. kademe,
  2. b) Ortaokul mezunları 2. kademe,
  3. c) Lise mezunları 4. kademe,
  4. d) 2 ve 3 yıllık yüksek okul mezunları 6. kademe,
  5. e) 4 ve 5 yıllık yüksek okul mezunları 8. kademe,
  6. f) 6 ve üzeri yıllık yüksek okul mezunları, bilim doktorası veya master yapmış

olanlar 10. kademe.

B-Yeni işe alınan personel, hangi iş grubunda görev yapacaksa o grubun başlangıç iş tazminatını alır.

C-Halen çalışmakta olan personelden, mezun oldukları okulun bir üst derecesindeki tahsilini tamamlayıp bu yeni tahsiline dair diploma ibraz edenlere, mezuniyet belgesi veya diploma ibraz ettiği tarihte her iki tahsil derecesi arasında mevcut olan giriş kademe farkı kadar kademesi yükseltilerek intibakı yapılır.

Ç-Lisanslı Teknisyen, Mühendis, Uzman olarak, temininde güçlük çekilen personel alınırken, görev yapacağı iş grubundaki işlerde çalıştığını sertifika, lisans, çalışma belgesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ile belgelenmesi koşulu ile bu belgelerle belirlenen süre dikkate alınarak, işverenin takdirine bağlı olarak ilgili iş grubunda uygun görülen kademeye intibak ettirilebilir.

Madde 23 : ENGELLİ ÇALIŞTIRMA

İşveren, bu Toplu İş Sözleşmesi’nin "İŞ KAZASI, MALULİYET VE ÖLÜM" başlıklı 81. maddesi kapsamındaki personel sayısını da dikkate alarak 4857 sayılı İş Kanunu‘nun engelli çalıştırılması ile ilgili 30. madde hükümlerini uygulamayı kabul eder.

Madde 24 : DENEME SÜRESİ

İşe alınan işçiler, üç aylık deneme süresine bağlıdır. Bu süre içinde gerek işçi gerek işveren sözleşmeyi bildirimsiz ve tazminatsız sona erdirebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret hakkı saklıdır.

Madde 25 : HAKLI NEDENLE FESİH

Personelin iş sözleşmesinin bildirimsiz feshedilmek suretiyle bir daha Şirkete alınmamak üzere Şirketle ilişkisinin kesilmesidir. İş Kanunu’nun 25/ll maddesinde sayılan haller saklı kalmak kaydıyla, aşağıda sayılan hallerde de işten çıkarma cezası verilir.

  1. Şirketin veya Şirket personeli yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmek veya davranışlarda bulunmak, Şirket veya Şirket personeli hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunmak,
  2. İşyerinde kumar oynamak veya oynatmak,
  3. Şirket personeline sataşmak veya müessir fiil işlemek (tahrik halinde bir alt ceza verilebilir),
  4. Şirket veya müşterilerine ait araç ve gereçleri veya makinaları bilerek zarara uğratmak,
  5. Kaçakçılık yapmak veya bu gibi fiilleri işleyenlere yataklık yapmak, teşvik etmek,
  6. Şirket personeline veya müşterilere ahlak ve adaba aykırı hal ve hareketler veya tekliflerde bulunmak,
  7. Kıymetli evrakta veya resmi belgelerde veya Şirket kıymetli formlarında veya diğer belgelerde tahrifat yapmak, kullanılmış kıymetli evrak ve pulları menfaat kastıyla tekrar kullanmak,
  8. Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde davranışlar.

Madde 26 : İŞTEN ÇIKARMA CEZASINDA USUL

İşten çıkarma cezasını vermeye Genel Müdürlük yetkilidir.

İşten çıkarma cezası Disiplin Kurulu Kararıyla verilir. Personelin işten çıkarmayı gerektiren bir fiil işlemesi durumunda, fiili öğrenen Başkanlar, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılıklarına doğrudan bağlı ünite amirleri en geç 15 işgünü içinde Genel Müdür İnsan Kaynakları Yardımcılığı kanalıyla Genel Müdürlüğe durumu yazılı olarak bildirir. Genel Müdürlük araştırmaya gerek gördüğünde, yetkilinin bildiriminden en geç 15 işgünü içinde araştırmayı başlatır. Araştırmanın tamamlanmasından başlayarak 15 işgünü içinde Genel Müdürlük Disiplin Kurulunun olayı görüşmesini isteyebilir.

Madde 27 : İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME ŞEKLİ (SÜRELİ FESİH)

Süreli fesihlerde, sendika üyesi tüm personele 4857 sayılı Yasa hükümleri uygulanır.

Madde 28 : TUTUKLULUK, GÖZETİM ALTINA ALINMA VE MAHKUMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLATMA

1) Gözetim altına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde yasal gözaltı süresinde ücretsiz izinli addedilir. Ancak gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçiler hakkında 2. fıkra uygulanır.

2) İşçi, herhangi bir suçla tutuklandığı ve tutukluluğu 30 günü aştığı takdirde, iş sözleşmesi münfesih sayılır. 30 güne kadar (30. gün dahil) süren tutukluluk hallerinde, tutuklu kalınan süreler kadar işçi ücretsiz izinli kabul edilir. Ancak, işçinin kıdemine gore tabi olduğu bildirim süresi 30 günden fazla ise fazla olan süre uygulanır.

3) Tutukluluğun;

  1. a) Kovuşturmaya yer olmadığı,
  2. b) Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,
  3. c) Beraat kararı verilmesi,
  4. d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması, nedenlerinden biri ile 90 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınırlar. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır.

4) Adi suçlardan (bu maddenin 6. bendindeki suçlamalar hariç) yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken 90 gün içinde tahliye edilenlerin bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

Bilahare hüküm giymeleri halinde iş sözleşmeleri münfesih sayılır. Şu kadar ki, 5. fıkranın (a) ve (b) bentleri saklıdır.

5) Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;

  1. a) 6 ay veya daha az ceza alan,
  2. b) 6 aydan fazla ceza aldığı halde cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan önce tahliye edilen işçiler, bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işverenin takdiri ile tekrar işe alınabilirler.

6) Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, devletin ülke ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, milli güvenliğe, kamu düzenine, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler cezanın ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması, paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi hiçbir suretle tekrar işe alınamazlar.

7) İşverene ait herhangi bir aracı görevi veya işi gereği kullanırken trafik kazası yapmaları nedeniyle veya iş kazası sonucu tutuklanan veya hüküm giyen personel 90 gün içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartıyla;

  1. a) Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 iş günü içinde,
  2. b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 iş günü içinde başvurmaları halinde eski işlerine alınır.

Bu bent kapsamına giren personele, tutuklanma gününden başlayarak 30 güne kadarki ücretlerinin (kıdem ve iş tazminatları) ödenmesine devam olunur.

90 günden fazla süren hükümlülük veya tutukluluk halinde tekrar işe başlatma işverenin takdirine bağlıdır.

Madde 29 : İHBAR ÖNELLERİ

İş yasasının 17. maddesindeki ihbar süreleri sendika üyesi tüm personele bu Toplu İş Sözleşmesi’nin tatbiki sırasında aşağıdaki şekilde uygulanır.

A- İşi 6 aydan az sürmüş olanlar hakkında ihbarın diğer tarafa bildirilmesinden sonra gelecek 6 hafta nihayetinde,

B- İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olanlar hakkında ihbarın diğer tarafa bildirilmesinden sonra gelecek 9 hafta nihayetinde,

C- İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olanlar hakkında ihbarın diğer tarafa bildirilmesinden sonra gelecek 12 hafta nihayetinde,

D- İşi 3 yıldan fazla sürmüş olanlar hakkında ihbarın diğer tarafa bildirilmesinden sonra gelecek 15 hafta nihayetinde muteber olur,

E- Ancak, 11.5.1980 tarihinden sonra işe giren personele yasa hükümleri uygulanır.

F- Personelin THY A.O.da çalıştığı süreler, THY Teknik A.Ş.’de geçmiş kabul edilir.

Madde 30 : KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı konusunda sendika üyesi tüm personele 4857 sayılı yasa hükümleri uygulanır.

Bu çerçevede gün sayısı;

A-Hizmeti, 15 (15 dahil) yıl hizmeti olanlara 41 gün,

B-Hizmeti, 15 yıldan fazla hizmeti olanlara 42 gündür.

C-Ancak, 11.5.1980 tarihinden sonra işe giren personele yasadaki gün sayısı uygulanır.

D- Personelin THY A.O.da çalıştığı süreler, THY Teknik A.Ş.’de geçmiş kabul edilir.

Madde 31 : İHBAR VE KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Bu konuda sendika üyesi tüm personele yasa hükümleri uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Ücret

Madde 32 : ÜCRET VE ÜCRET ZAMLARI

A- Ücret Zammı Uygulaması

BİRİNCİ YIL;

  1. a) Birinci Altı Ay:

01.07.2018 tarihinden geçerli olmak üzere düzenlenen ücret cetvelleri (EK-1a, EK-2a) ekteki gibidir.

2018 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına münhasır olmak üzere uygulanacak olan ücret cetvelleri (EK-1b, EK-2b) ekteki gibidir.

  1. b) İkinci Altı Ay:

01.07.2018 tarihindeki ücretlere, 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere; 01.07.2018 ile 31.12.2018 tarihleri arasındaki enflasyon oranında (T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2018 indeks sayısının Haziran 2018 indeks sayısına göre değişim oranında) ücret zammı yapılacaktır.

İKİNCİ YIL;

  1. a) Birinci Altı Ay:

30.06.2019 tarihindeki ücretlere, 01.07.2019 tarihinden geçerli olmak üzere; 01.01.2019 ile

30.06.2019 tarihleri arasındaki enflasyon oranında (T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2019 indeks sayısının Ocak 2019 indeks sayısına göre değişim oranında) ücret zammı yapılacaktır.

  1. b) İkinci Altı Ay:

31.12.2019 tarihindeki ücretlere, 01.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 01.07.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasındaki enflasyon oranında (T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2019 indeks sayısının Haziran 2019 indeks sayısına göre değişim oranında) ücret zammı yapılacaktır.

ÜÇÜNCÜ YIL;

  1. a) Birinci Altı Ay:

30.06.2020 tarihindeki ücretlere, 01.07.2020 tarihinden geçerli olmak üzere; 01.01.2020 ile

30.06.2020 tarihleri arasındaki enflasyon oranına (T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2020 indeks sayısının Ocak 2020 indeks sayısına göre değişim oranına) 1 puan eklenerek ücret zammı yapılacaktır.

  1. b) İkinci Altı Ay:

31.12.2020 tarihindeki ücretlere, 01.01.2021 tarihinden geçerli olmak üzere, 01.07.2020 ile 31.12.2020 tarihleri arasındaki enflasyon oranında (T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2020 indeks sayısının Haziran 2020 indeks sayısına göre değişim oranında) ücret zammı yapılacaktır.

B- Vardiya Primleri Zammı Uygulaması:

Vardiya primleri, “A- Ücret Zammı Uygulaması” fıkrasında belirtilen şekilde arttırılacaktır. (Ek-3a, Ek-3b)

C- Ek Yetki Primi Zammı Uygulaması:

10-3 iş grubuna ilişkin İş Tazminatları Cetveli’nde (EK-2a/b) tanımı yapılan ve brüt 439.TL (dörtyüzotuzdokuztürklirası) olarak belirlenen Ek Yetki Primi; birinci yıl ikinci altı aydan itibaren “A- Ücret Zammı Uygulaması” fıkrasında belirtilen şekilde arttırılacaktır.

Madde 33 : VARDİYA (VEYA POSTA) PRİMİ

İşveren vardiya (veya posta) ile çalışan işçilerine;

  1. 2'li vardiya ile çalışan işçilere EK-3a/b cetvelindeki kıdem ücreti kademesinin sırasındaki 2'li vardiya primini,
  2. 3'lü vardiya ile çalışan işçilere EK-3a/b cetvelindeki kıdem ücreti kademesinin sırasındaki 3'lü vardiya primini vermeyi kabul eder.
  3. Personel, çalıştığı vardiyanın primini alır. Ancak, bulunduğu ilin dışında geçici görevle başka bir ile giden veya geçici görevle başka bir çalışma düzenine geçen personele;
  4. a) 3'lü vardiyadan 2'li veya normal düzende bir çalışmaya gidiyor ise 3'lü vardiya primi verilmeye devam edilir.
  5. b) 2'li vardiyadan normal düzende bir çalışmaya gidiyor ise 2'li vardiya primi verilmeye devam edilir.
  6. c) Normal düzenden, vardiyalı bir göreve veya 2'li vardiyadan 3'lü vardiyalı bir göreve giden personele ise gittiği vardiyanın primi ödenir.

Ancak, bu geçici görev süresi bir seferde en fazla 30 günü ve en az 90 gün aralıklarla yılda 75 günü geçemez. (Eğitim görevi hariç)

Vardiya primi, aylık fiili çalışma karşılığı verilir. Hafta tatil (vardiya gereği kullanılan tatil), genel tatil, ulusal bayram ve yıllık ücretli izin dışındaki işe gelememe hallerinde vardiya primi ödenmez.

  1. Vardiya (veya posta) ile çalışan işyerlerinde personelin bir kısmı veya tamamı, olağanüstü hallerde veya zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında veya hemen yapılması gereken acil işlerde, ilgili ünitenin teklifi Genel Müdürlüğün onayı ile, 3'lü vardiyadan 2'li vardiyaya veya normal düzende bir çalışmaya veyahut 2'li vardiyadan normal düzende bir çalışmaya geçirilebilir.

Bu durumda personele, esas vardiya primi verilmeye devam olunur.

  1. Şirkette vardiyalı düzende çalışan personele, planlanan sayıda hafta tatilinde (Pazar günü) fiilen çalışmaları karşılığında iş tazminatlarının % 25'i tutarında Ek Vardiya Primi (Pazarlı Vardiya Primi) ödenir.

"Uçak Revizyon Primi (Pazarsız Vardiya Primi)" alanlara ayrıca Ek Vardiya Primi (Pazarlı Vardiya Primi) ödenmez.

Ek Vardiya Primi (Pazarlı Vardiya Primi), yıllık izin hariç her türlü izinler ile gerekçesiz olarak işe gelmeme durumlarında kıstelyevm usulü ödenir.

Personelin yıllık izin kullanması, geçici görevle görevlendirilmesi, vardiya değişimi ve eğitime katılması halinde ek vardiya (pazarlı vardiya) ücretinden kesinti yapılmaz. Belirtilen hallerde aylık Pazar çalışması cetvelinde planlanan Pazar günlerine ait fiili çalışma yapılamasa bile ek vardiya (pazarlı vardiya) primi ödenmeye devam edilir.

Ek vardiya primine esas Pazar mesaisi planlanabilecek personele fazla mesaiye esas olacak pazar mesaisi planlanmaz.

  1. Hafta tatilini (pazar günü) kapsamayan ikili veya üçlü vardiyalı düzende çalışan personel, bu vardiyalı çalışmalar devam ettiği sürece, iş tazminatlarının % 17'si kadar ilave tazminatı "Revizyon Primi (Pazarsız Vardiya Primi)” alırlar. Bu tazminatı alan personele ayrıca ek vardiya (pazarlı vardiya) primi ödenmez.

Madde 34 : İKRAMİYE (EK AYLIK ÜCRET)

İşveren, sendika üyesi personele, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında her biri, belirtilen ayın maaş ödemesi ile birlikte ödenmek şartıyla; bu toplu iş sözleşmesinin, Ek-1’deki Kıdem Ücret cetvelindeki aylık ücret ile, Ek-2’deki İş Tazminat Cetvelindeki veya Ek-3’deki Uçuş Tazminat Cetvelindeki aylık ücretlerinin toplamı üzerinden, dört adet ikramiyeyi (ek aylık ücret) ödemeyi kabul eder.

Madde 35 : YILLIK KIDEM VE İŞ TAZMİNATI KADEME TERFİİ

  1. a) Kıdem Terfii:

ÖZÇELİK-İŞ üyesi personele her yıl Ağustos ayının 1. günü kıdem ücret cetvelinde bir kademe ilerlemesi verilir. Yıllık kıdem terfii, 30 günden fazla ücretsiz izin alan personel ile kıdem terfiinin durdurulması cezası alanlara uygulanmaz. Ancak bir defada 30 günden fazla ücretsiz izin kullanan personele, bu izin süresinin Ağustos ayının 1. gününü kapsaması halinde sadece 1 kıdem terfii uygulanmaz.

  1. b) İş Tazminatı Kademelerinde Terfii:

İşçiler, bulundukları iş grubunun A0 ve A1 kademelerinde iki buçuk yıllarını, sonraki kademelerde iki yıllarını tamamladıkça iş tazminatları cetvelindeki bir sonraki kademeye terfi ederler.

01 Temmuz 2011 tarihinden sonra iş tazminatı kademe ilerlemesi; 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde olmak üzere yılda 4 defa yapılır.

İşe yeni giren personelin kademe ilerlemesi, bu tarihi kapsayan dönemin sonunda yapılır.

Kademe terfii, 30 günden fazla ücretsiz izin alanlara kullandıkları izin süresi kadar çalıştıktan, kıdem terfiinin durdurulması cezası alanlara 1 yıl sonra takip eden terfi döneminin başında uygulanır.

  1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin imza tarihinden sonra A0 kademesinden istihdam edilen personelin A1 kademesine geçiş işlemleri iki buçuk yılını doldurduğu tarihi takip eden dönemde yapılır. (Dönemler; 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim’dir.)

Madde 36 : FAZLA ÇALIŞMANIN SAAT BAŞINA BİRİM ÜCRETİ

Personelin fazla çalışma ücretinin ödenmesine temel olacak saat başına birim ücreti, ilgili personelin EK-1'deki aylık kıdem ücreti ile EK-2 veya EK-3'deki iş/uçuş tazminatları toplamının 180'e bölünmesi suretiyle bulunur.

Madde 37 : FAZLA ÇALIŞMANIN SAAT ÜCRETİ

Bu Toplu İş Sözleşmesiyle tesbit edilen normal çalışma süresinden sonra yapılacak fazla çalışmaların karşılığı olan ücret, "FAZLA ÇALIŞMANIN SAAT BAŞINA BİRİM ÜCRETİ" başlıklı maddede personelin unvanına göre tanımlanan birim saat ücretlerinin %75 yükseltilmesiyle bulunur.

Madde 38 : GECE ÇALIŞMASINDA, HAFTA TATİLİNDE VE GENEL TATİLLERDE FAZLA ÇALIŞMA SAAT ÜCRETİ

Pazar, Bayram ve saat 20.—den sonra yapılacak fazla çalışmaların karşılığı olan ücret, "FAZLA ÇALIŞMANIN SAAT BAŞINA BİRİM ÜCRETİ" başlıklı maddede personelin unvanına göre tanımlanan birim saat ücretlerinin % 150 yükseltilmesiyle bulunur.

Madde 39 : HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞANLARIN ÜCRETİ

Hafta tatilinde personel çalışmazsa bir iş karşılığı olmaksızın o günkü ücretini tam olarak alır. Tatil yapmayarak çalışırsa 3 kat ücret ödenir. (Hafta tatili olan Pazar günü ücreti + çalışmanın karşılığı olan ücret + bir yevmiye tutarında tatil günü ilave ücreti). Ayrıca, çalışılan hafta tatili günü karşılığında bir gün ücretli izin verilir.

Vardiyası gereği pazar günü çalışan personele, pazar günü için ayrıca hafta tatili ücreti ödenmez.

Bu madde gereğince ödenecek ücret, personelin kıdem ücreti ve iş/uçuş tazminatı toplamı üzerinden hesaplanır.

Madde 40 : ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNÜ ÜCRETİ

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde personel çalışmaz ise o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışır ise ücreti 3 katı olarak ödenir. (Bir iş karşılığı olmayan tatil günü ücreti + çalışmanın karşılığı ücreti + bir yevmiye tutarındaki tatil günü ilave ücreti). Hafta tatiline rastlayan bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmış ise ayrıca bir gün ücretli izin verilir. Ancak, bu halde sadece hafta tatilindeki çalışmaya ilişkin ücret düzenlenmesine göre ödeme yapılır.

Günlük çalışma saatinin yarısı veya yarıdan fazlası genel tatil veya ulusal bayrama rastlayan personele genel tatil veya ulusal bayram günü ücreti tam olarak ödenir.

Bu madde gereğince ödenecek ücret, personelin EK-1'deki kıdem ücreti ile EK-2 veya EK-3'deki iş/uçuş tazminatı toplamı üzerinden hesaplanır.

Madde 41 : FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN ÖDENMESİ

Bütün fazla çalışma ücretleri, çalışmanın yapıldığı ayın maaşı ile birlikte ödenir. Şu kadar ki son ödeme gününün tatile rastlaması halinde önceki işgününde ödeme yapılır.

Madde 42 : YILLIK İZİNDE ÜCRETİN ÖDENMESİ

İşveren, yıllık ücretli iznini kullanacak personelin yıllık izin süresine ait ücretlerini, personelin yazılı isteği halinde iznin başlamasından en az 1 hafta önce peşin olarak ödemeyi kabul eder.

Yazılı istek, iznin başlama tarihinden en az iki hafta önce yapılmak zorundadır. Ancak, yıllık izin süresine ait ücretler, iznin bittiği tarihi takip eden bir sonraki aylık ücretten kesilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM İşin Düzenlenmesi

Madde 43 : ÇALIŞMA SÜRELERİ

  1. A) İş süresi haftada en çok 45 saattir. Bu süre, haftada 6 işgünü çalışılan işyerlerinde günde 7,5 saati geçmemek üzere ve Cumartesi günleri kısmen veya tamamen tatil eden işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
  2. B) Engelli personelin işe giriş ve çıkış saatlerinde 15’er dakika tolerans tanınır.

Madde 44 : ÇALIŞMALAR ARASI SÜRE

Herhangi bir işte çalışan personelin ertesi gün yeniden işyerine gelmesi için, personel o gün fazla çalışma yapmamışsa görevi bitirdiği andan başlayarak 15 saat geçmesi zorunludur. Personel fazla çalışma yapmışsa, yaptığı fazla çalışmaya karşılık olan süre bu süreden düşürülür, ancak bu süre, hiçbir zaman 12 saatten az olamaz.

Madde 45 : GÜNDÜZ VE GECE ÇALIŞMALARI

Sabah saat 06.00'dan akşam saat 20.00'ye kadar geçen sürede yapılan çalışmalar, gündüz çalışmasıdır. Akşam saat 20.00'den sabah 06.00'ya kadar geçen sürede yapılan çalışmalar gece çalışmasıdır.

Madde 46 : YEMEK PAYDOSU

İşveren günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında işçilere İş Yasası'nın 68. maddesine uygun olarak, 7.5 saat veya daha az süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, kesintisiz yemek ve dinlenme paydosu vermeyi kabul eder. Bu saatler, aylık vardiya çizelgelerinde gösterilir. Bu çizelgedeki yemek ve dinlenme paydosu başlangıç ve bitiş saatleri, tarife değişikliği ve zorunlu nedenlerden hariç değiştirilemez.

Madde 47: ÇALIŞMALARIN BAŞLAMA VE BİTİŞ SAATİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Günlük çalışma saatlerinin başlama ve bitimini tesbit işverene aittir. Personelin çalışma başlangıç ve bitiş saatlerini gösteren çizelgeler aylık çalışma düzenine göre ay başında ilan edilir. İlan edilen bu çizelgelerdeki işe başlangıç ve bitiş saatleri, tarife yapısının değişmesi ve olağanüstü haller dışında ay içinde değiştirilemez.

Madde 48 : İŞYERLERİNDE VARDİYA (VEYA POSTALAR) HALİNDE ÇALIŞACAK PERSONELİN TESBİTİ VE DÜZENLENMESİ

İşyerlerinde vardiya veya postalar halinde çalışacak personelin tesbiti ile vardiya veya postaların işe başlama-bitiş saatleri aylık çalışma düzenine göre ay başında işverence ilan edilir. İlan edilen bu çizelgelerdeki işçilerin işe başlangıç ve bitiş saatleri, tarife yapısının değişmesi ve olağanüstü haller dışında ay içinde değiştirilemez.

Madde 49 : VARDİYA DEĞİŞİMİ

Gece ve gündüz vardiya usulü çalışılan işlerde, gece vardiyasında çalışan personel, en geç 7 günde değiştirilmek suretiyle vardiyalar sıraya konur. Gece vardiyasından gündüz vardiyasına geçen personel gündüz vardiyasında en az 15 gün çalıştırılır.

İstisnai ve acil haller hariç, yapılacak değişikliklerde sendikanın görüşü alınır. Sendika, görüşünü 7 gün içinde verir. Vardiya değişikliklerinde de 54. madde hükümleri uygulanır.

İşin niteliği ve yürütümü, iş sağlığı ve güvenliği göz önünde tutularak, gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.

Madde 50 : KADRO POZİSYONUNDA ÇALIŞTIRMA

A- THY Teknik A.Ş. personeli, ancak ehliyetli olduğu kadro pozisyonuna atanır. Personel, durum fişi ile atandığı kadro pozisyonu dışında, aynı veya başka bir iş grubundaki diğer bir unvanda çalıştırılamaz. Gereken biçimde onaylanmış bir personel durum fişi olmadıkça hiçbir kimse kadro pozisyonundan başka bir kadroya nakledilemez. Durum fişi düzenlenerek yeni bir işe atanan personele, bu kadro karşılığı ücreti vermeyi işveren kabul eder.

Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlük süresi içinde personelin atandığı, ehliyetli olduğu kadro pozisyonunun temel görev tanımı değişikliklerinde Sendikanın görüşü alınır. Personelin uzmanlaştırılması amacı ile bu kurala uymak zorunludur.

B- Geçici vekalet durumunda, vekaletin o işyerindeki vekalet edilen kadroya en yakın kadrodaki personel arasından 1 kişiye verilmesini işveren kabul eder. Vekalet süresi, vekalet edilen kadro boş ise hiçbir şekilde altı ayı geçemez. Altı ayın bitiminde, işveren, asaleten atama için gereken işlemlere başlar. Vekalet süresince işveren vekalet eden personele, vekalet ettiği pozisyonun ücreti ile personelin kendi ücreti arasındaki farkı üç aydan sonra ücretine ek olarak ödemeyi kabul eder.

Vekaletler yazılı olarak verilir.

C- Boş olmayan kadrolardaki personelin hastalık, ücretsiz izin ve benzeri gerekçelerle sürekli veya kısa süreli, üç aydan fazla yokluğu halinde yerine yukarıdaki (B) bendine göre vekalet eden personele vekalet ettiği sürece kendi ücreti ile vekalet ettiği kadro arasındaki ücret farkını üç aydan sonra ücretine ek vekalet ücreti olarak ödemeyi işveren kabul eder.

Madde 51 : FAZLA ÇALIŞMANIN ÖNCEDEN BİLDİRİLMESİ

İlgili yasa ve Toplu İş Sözleşmesi’nde kabul edilen normal çalışma sürelerinin dışındaki fazla çalışmalar personele en az üç gün önceden bildirilerek yaptırılabilir.

Şu kadar ki, önceden programlanması mümkün olmayan arızi fazla çalışma ihtiyaçları için 3 gün önceden bildirme şartı aranmaz.

Madde 52 : NORMAL ÇALIŞMA DIŞINDA FAZLA ÇALIŞMA

Normal çalışma saatleri dışında, çalışma devamı olarak fazla çalışmaya kalan personel, yaptığı fazla çalışma saati kadar fazla çalışma ücretine hak kazanır. Evinden çağrılan personel (3) saatlik dondurulmuş fazla çalışma ücretine hak kazanır. Ancak, çalışma süresi daha fazla ise fiili çalışma kadar fazla çalışma ücreti alır.

İşveren, evinden çağırılan personeli işyerine getirip götürür.

Ayrıca, Genel Müdürlük ve Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı işyerleri ile Esenboğa, Adnan Menderes Havalimanı işyerlerinde çalışan personelin fazla mesaiye bırakılması halinde, servis güzergâhından götürülmesi işverence sağlanır. Diğer işyerlerinde meri uygulamaya devam edilir.

Madde 53 : ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE FAZLA ÇALIŞMA

İşin gereği olarak, çalışması programlanan personel dışında, bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılacak personelin görüşü alınarak 2 tam gün önce yazılı bildirimde bulunulur.

Madde 54 : GEÇİCİ GÖREV VE GEÇİCİ GÖREVDE FAZLA ÇALIŞMA

İşveren, personeli yurtiçinde bir seferinde en fazla 30 gün ve en az 90 gün aralıklarla, yılda 75 günü geçmemek koşuluyla geçici göreve gönderebilir. (Görev yapılan meydanın hava trafiğine kapanması hali ve eğitim hariç olmak üzere) Geçici görev duyurusu personele en az üç gün önce yazılı yapılır. Ancak acil arıza durumlarında bu süre aranmaz. İşveren, yurt içinde ve yurt dışında geçici görevle görevlendirdiği işçilere, bu Toplu İş Sözleşmesi ile saptanan normal çalışma sürelerinden fazla yaptırdığı çalışmalar için yolluklardan ayrı olarak fazla çalışma hükümlerini uygular. Yurtdışında yapılacak bu gibi fazla çalışmalar, yurda dönüşte Türk Lirası olarak ödenir. Yurtdışında görevin ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastlaması durumunda "ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNÜ ÜCRETİ" başlıklı maddeye göre işlem yapılır.

Tatil günlerinde yapılan bu çalışmaların saptanmasında işçinin, ilk amirinden onaylı bildirimi esas alınır.

Personel esas işyerinde çalışmaya başladıktan sonra geçici görevle şehir dışındaki bir işyerine gönderilmesi halinde geçici göreve gitmesi için yolda geçecek süre iş süresinden sayılır. Geçici görevde fiili çalışma süresinin bitimi, esas çalıştığı işyerindeki çalışma süresine göre değerlendirilir. Bu durumdaki personele; geçici görevdeki fiili çalışmasının bitimi, esas işyerinde normal günlük çalışmasının sona ermesi gereken saati aşması halinde aşan süre için fazla çalışma ücreti ödenir. Geçici görevin bitiminden sonra araç beklemek ya da dönüş yolunda geçecek süre için bir ödeme yapılmaz. Ancak, ayrıca harcırah yevmiyesi ödenir.

Personelin önceden (esas işyerinde günlük mesaisine başlamadan) geçici görevle işyeri dışına gönderilmesi halinde çalışmasının başlaması ve sona ermesi gittiği işyerindeki çalışma düzenine göre değerlendirilir. Bu durumda gidiş-dönüş ve araç beklerken geçecek süreler iş süresinden sayılmaz.

BEŞİNCİ BÖLÜM İş Sağlığı ve Güvenliği

Madde 55 : SAĞLIK ÜNİTELERİ

Bu konuda İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

İşveren, elli ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde bu yönetmelik çerçevesinde bir sağlık birimi kurar. Mevcut THY Teknik A.Ş. sağlık birimi hizmetini yukarıdaki yönetmelik çervesinde sürdürür.

İşyeri hekimliği bulunan yerlerde işveren normal ve vardiyalı çalışmalar esnasında personele hizmet verilmesi tıbbi olarak gerekli durumlarda kullanılmak üzere, Sağlık Bakanlığı Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğine uygun ambulans ve personel bulundurmayı kabul eder.

Madde 56 : İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Bu konuda İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ile diğer yasa ve tüzük hükümleri uygulanır. Şirkette yönetmeliğe uygun olarak kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu çalışmalarına eski şekliyle devam eder.

Madde 57 : DUŞ VE GİYİNME YERİ SAĞLANMASI

İşveren, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Kurulları Hakkındaki Tüzük hükümlerine göre kurulacak kurulca verilecek karara göre, işin özelliği bakımından yalnız el ve yüz temizliğinin yeterli olmadığı hallerde veya kirli, tozlu ve yorucu işlerden sonra işçilerin yıkanmalarını, temizlenmelerini sağlamak için gerekli gördüğü yerlerde duş tertibatı yapmayı, duşların bakım ve temizliği ile ilgili sendika işyeri temsilcisinin önerilerini yerine getirmeyi kabul eder.

Teknik birimlerde özel iş kıyafeti ile çalışmak durumunda olan personele, mevzuata uygun giyinme yeri düzenlemeyi işveren kabul eder.

Madde 58 : GÖREV BEKLEME YERLERİ

Bir büroya bağlı olmadan ve aralıklı çalışıp toplu olarak görev bekleyen personel için yeterli büyüklükte, nitelikte ve hijyen koşullarına uygun görev bekleme yerlerinin yapılmasını işveren sağlar.

ALTINCI BÖLÜM İzinler

Madde 59 : YILLIK ÜCRETLİ İZİNLERİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ

Yıllık ücretli izinlerin düzenlenmesinde İş Yasası ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

İzin Yönetmeliği hükümlerine göre oluşturulacak İzin Kurulu, İşçiler tarafından verilip, işveren veya işveren vekili tarafından İzin Kuruluna iletilecek izin isteklerine göre hazırlayacağı izin çizelgelerini işverenin onayına sunar. Çalışanların izin haklarını onaylanan izin çizelgelerinde belirlenen tarihlerde kullanmaları esastır.

Personelin yıllık ücretli izine hak kazanması için İş Yasasının yıllık ücretli izin hakkının belirtilmesi ile ilgili hükümleri saklı kalmak suretiyle işverenin hizmetinde bir yıl çalışmış olması gereklidir.

Madde 60 : YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRELERİ

A- 15.06.1999 tarihinden itibaren işe giren personelin yıllık ücretli izin süresi 01.01.2011 tarihinden geçerli olmak ve üzere aşağıdaki gibidir;

  1. a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmet süresi olanların yirmi işgünü,
  2. b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmet süresi olanların yirmi altı işgünü,
  3. c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla hizmet süresi olanların otuz işgünü.

Kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir süre çalışıp fasılasız olarak belirli süreliye geçen personelin kısmi süreli çalışması yıllık ücretli izin hesabında göz önüne alınır.

15.06.1999 tarihinden önce işe girmiş personelin yıllık ücretli izin süresi hizmet süresine bakılmaksızın otuz işgünüdür.

B- Yıllık izin süresine rastlayan hafta tatili, genel tatil, ulusal bayram günleri yıllık izin süresine eklenir.

C- Cumartesi, yıllık izinlerin hesabında işgünü olarak hesap edilir.

D- Yıllık ücretli izin süreleri tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.

Madde 61 : MAZERET İZNİ

İşveren, personele meşru mazeretleri ve yazılı olarak talepleri halinde bir takvim yılı içinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni verir. Acil ve zorunlu hallerde amirine haber vermek suretiyle mazeret izni kullanılır ve yazılı talep sonradan tamamlanır. Ancak, 15.06.1999 tarihinden sonra işe giren personele (15.06.1999 tarihinden önce kısmi süreli çalışıp sonradan belirli süreliye geçen personel dahil), yukarıda belirlenen usullerle bir takvim yılında 7 güne kadar mazeret izni verilir.

Madde 62 : EVLENME İZNİ

İşveren, personeline evlenmesi halinde 8 takvim günü ücretli evlenme izni verir. Bu izin evlenmeyi izleyen 3 aylık; eş tayini gereksinimi belgelenmesi halinde 6 aylık sürede, tek parça halinde kullanılır.”

Madde 63 : DOĞUM / BABALIK İZNİ

İşveren, erkek personeline eşinin doğum yapması halinde 6 takvim günü ücretli doğum izni verir. Bu izin doğumdan başlayarak 1 haftalık süre içinde başlatılarak tek parça halinde kullanılır.

İşveren, doğum yapan kadın personele doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 12 hafta ücretli doğum izni verir.

Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak süreye iki hafta süre eklenir.

Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

İsteği halinde kadın işçiye 20 haftalık ücretli doğum izin süresinin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 22 haftalık ücretli doğum izin süresinden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. Yıllık izin hakediş tarihi kullanılan ücretsiz izin süresince ötelenir.

Hamile personel, hamileliğinin 6. ayından itibaren talebi halinde vardiyasız sistemde çalıştırılır. Bu durumda vardiya primi ödenmez.

İşveren, bu sürenin bitiminde iş icaplarını ve gereklerini dikkate alarak yeniden vardiyalı sistemde çalıştırabilir.

Madde 64 : ÖLÜM İZNİ

İşveren, personele eşinin, çocuklarının, anne veya babasının veya kardeşlerinin ölümü halinde 7 takvim günü ücretli izin verir. Bu izin olaydan başlayarak 1 aylık sürede kullanılır.

Ayrıca, personelin eşinin annesi, babası veya kardeşlerinin ölümünde; çalışanın yıllık izin hakkının doğmamış veya yıllık ve mazeret izni hakkının tamamının kullanılmış olması durumunda 2 gün ücretli izin verilir. Bu izin olaydan başlayarak 1 aylık sürede kullanılır.

Madde 65 : DOĞAL AFETLER İZNİ

İşveren, personelin kendisinin, eşinin veya bunların birinci derecedeki akrabalarının bulunduğu yörelerde doğal afetler olduğunda çalışanın isteği halinde ücretli izin verir. İznin süresi doğal afetin niteliği ve işyerinden uzaklığına göre 5-12 gündür.

Madde 66 : ÜCRETSİZ İZİNLER

A- İşçinin yazılı başvurusu durumunda işveren personeline işi aksatmamak koşulu ile yılda 90 güne kadar ücretsiz izin verebilir. Ancak, bu izin 5 günden az istenemez.

B- İşveren, yurtiçi ve yurtdışında lisan bilgisini veya mesleki tecrübesini artırmak amacıyla yazılı olarak başvuran personele işi aksatmamak ve belgelemek koşulu ile 1 yıla kadar ücretsiz izin verebilir.

C- İşveren, eşi yurtdışına tayin edilen personele Şirkette çalışması koşulu ile ve yazılı istemi üzerine, eşinin yurtdışında daimi görevli kaldığı sürece ücretsiz izin verebilir. Ücretsiz iznin sonunda dönen personel eski görev yerine veya görevine bağlı olmaksızın başka bir göreve atanabilir.

D- Personel ücretsiz iznini kullanmadan önce, zorunlu haller dışında, hak etmiş olduğu yıllık izinlerin tamamını kullanmış olmalıdır.

Madde 67 : YOL İZNİ

İşveren, bu Toplu İş Sözleşmesi’nin evlenme, doğum, ölüm ve doğal afetler izinleri ile ilgili maddelerine göre izin verdiği personelden bu izinleri nedeni ile görev gördükleri şehir dışına çıkmak zorunda olanlara gidiş dönüşte üç güne kadar ücretsiz yol izni verir.

Madde 68 : NAKİL İZNİ

İşveren, Şirketin başka illerdeki veya ülkelerdeki işyerlerine sürekli görevle atanan personeline, fiili yol süresine ek olarak 15 takvim günü nakil izni vermeyi kabul eder. İşçinin talebi halinde, bu izin tayin tarihinden itibaren 6 aylık süre içinde en fazla ikiye bölünerek kullanılır.

Madde 69 : HASTALIK İZİNLERİ

İşveren, personeline hastalıkları durumunda aşağıdaki esaslara uygun olarak ücretli hastalık izni verir:

A- Meslek hastalığı ve iş kazası dışındaki haller dolayısıyla personelin istirahatları halinde 120 güne kadar ücretli izinli sayılırlar. Ancak, bir takvim yılı içinde toplam 120 günü geçen veya takvim yılı ile sınırlı olmadan süresi 120 günü geçen sürekli (devamlı) istirahat hallerinde personele herhangi bir ödeme yapılamaz.

B- Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi belirli ve uzun süreli hastalıklara yakalanan personele 12 aya kadar ücretli hastalık izni verilir. 12 aylık sürenin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenen personelin izinleri 12 aya kadar daha uzatılır.

C- İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan personele, iyileşinceye kadar, malullüğü resmi sağlık raporu ile kesinleşinceye veya ölüm tarihine kadar, raporlu bulunduğu süre içinde ücretli hastalık izni verilir. Ancak, bu süre hiçbir zaman 24 ayı geçemez.

D- Yukarıda A, B ve C fıkralarında öngörülen ücretli hastalık izinlerinden yararlanan personelin Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’deki ücreti, işveren tarafından tam olarak ödenir. Ancak, personelin medeni durumu ve tedavi biçimine göre Sosyal Güvenlik Kurumunca işlem yapılan miktar personelce ilgili kurumdan tahsil edilir. Personel, tahsil ettiği bu meblağ ile istirahatli olduğuna ilişkin belgeleri en geç 2 ay içinde ilgili bölüme iletilmek üzere ilk amirine veya İnsan Kaynakları Başkanlığı’nın ilgili birimine vermeye zorunludur. Bu işlemi yapmayan personelin (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ücretinden hastalık sigortası primi kesilemeyen personel hariç) ücretinden ilgili miktar kesilir.

E- Şirket personelinin yukarıda belirtilen hastalık izinlerinden yararlanabilmesi için, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş tabipler ve/veya kurumlar tarafından usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan istirahat raporunu işverene vermesi zorunludur. Sağlık raporları alındığı tarihten itibaren en geç 3 gün içerisinde işverene bildirilmelidir. Ay sonuna denk gelen izinlerde en geç ayın son günü bildirilmelidir.

F- (B) ve (C) fıkralarına göre işverenin tedavi için yurtdışına gönderdiği personelin ücretli izin sürelerinin bitimi yurtdışı tedavisine rastlarsa, bu süreler 6 ay daha uzatılır.

Madde 70 : MANEVRA VE SİLAH ALTINA ALINMA İZNİ

İşveren, muvazzaflık hizmeti dışında manevra veya herhangi bir nedenle silah altına alınan personeline silah altına alındığı süre için ücretli izin vermeyi kabul eder. Ancak ücretli izin süresinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından maaş verilen personelin aldığı maaş, THY Teknik A.Ş.'den aldığı maaştan az ise aradaki fark şirket tarafından ödenir. Bu amaçla verilen izinler yıllık ücretli izin sayılmaz.

Kıdem tazminatı almadan muvazzaf olarak askere giden personel, askerlik görevinin bitiminden başlayarak iki ay içinde işe dönmek istedikleri takdirde işverence eski işine alınır. Eski işinde ihtiyaç olmaması halinde, askerlik öncesi çalıştığı ilde iş grubu ve bunun karşılığı ücreti korunarak işe başlatılır.

Madde 71 : HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞANLARA VERİLECEK İZİN

Vardiyasız çalışılan birimlerde Pazar günü çalıştırılan personele bir sonraki hafta içinde bir gün ücretli izin verilir. Vardiyalı çalışılan birimlerde hafta tatili son izin günü kabul edilerek bu izin gününde çalıştırılan personele takip eden 7 gün içerisinde bir gün ücretli izin verilir.

Bu izin pazar ve yasaların saptadığı ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastlatılmaz.

Madde 72 : ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER

Ulusal bayram ve genel tatiller konusunda yasa hükümleri uygulanır.

YEDİNCİ BÖLÜM Sosyal Haklar ve Yardımlar

Madde 73 : YEMEK YARDIMI

İşveren, personele çalıştıkları günlerde bir öğün 3 kap 2000 kalorili doyurucu yemek verir.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya işyerlerinde çalışan personelin günlük çalışma süresi dışında 2 saatten fazla çalışması ve bu çalışmanın yemek verilen saatlere denk gelmesi halinde personele ayrıca 3 kap 2000 kalorili yemek verilir.

İşverenin yemek veremediği personel ile oruçlular ve hastalıkları nedeniyle yemek yemeyen personele çalışılan her gün için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/8 maddesinde belirtilen tutarda bir öğün yemek bedeli ödenir.

Hastalıkları nedeniyle yemek yiyemeyen personel, THY Teknik A.Ş. doktorlarından veya THY Teknik A.Ş. doktoru olmayan yerlerde resmi sağlık kuruluşu doktorlarından alacakları rapor ile hastalıklarını belgelemek zorundadırlar.

Madde 74 : EVLENME YARDIMI

İşveren, evlenen personeline bir defaya mahsus olmak üzere 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 1750.-(binyediyüzelli) TL evlenme yardımı yapmayı kabul eder.

Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Eşler THY Teknik A.Ş. personeli ise bu yardım ikisine de ayrı ayrı yapılır. Bu yardımdan yararlanmak için personelin evliliğini belgelemesi zorunludur.

Madde 75 : SOSYAL YARDIM

İşbu Toplu iş Sözleşmesi kapsamında bulunan işçilere sosyal yardım olarak her ay olmak üzere Toplu İş Sözleşmesinin birinci yılında 800.-(sekizyüz)TL/Ay ödenir.

Bu ödeme işbu Toplu İş Sözleşmesi’nin ikinci yılının birinci altı ayından itibaren “A- Ücret Zammı Uygulaması” fıkrasında belirtilen şekilde, altı aylık dönemlerde, artırılacaktır.

Bu yardımın ödenmesinde her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer hastalık istirahatı hallerinde kıstelyevm yapılmaz.

Madde 76 : İŞYERİNE GETİRİP GÖTÜRME

A- Sendikanın görüşü alınarak işverence tespit edilecek güzergahlar üzerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın ve Trabzon’daki personel işyerlerine getirip götürülür. Ancak, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Trabzon ve diğer işyerlerinde çalışıp da bu imkanlardan sürekli olarak yararlanamayan personele çalıştığı her gün için mahalli belediye otobüs aylık toplu taşıma kartı rayicinden az olmamak kaydıyla ödeme yapılır. İşverenin servis temin edemediği işyerlerinde, personelin görevlendirildiği her bir gün için 10 kilometre başına 1 litre benzin olmak üzere taşıma ücreti ödenecek ve uygulamasına yönelik hususlar işveren tarafından yönetmelik ile düzenlenecektir.

B- İşyerine getirip götürme konusunda yapılacak hizmet alımlarının ön çalışmalarına Sendikanın belirleyeceği bir gözlemci katılır. Bu konularda yapılan ihaleler sonrası ilgili teknik şartnamenin bir nüshası Sendikaya gönderilir.

Madde 77 : KREŞ YARDIMI

İşveren, 4857 sayılı İş Yasasının 88. maddesi hükümlerine istinaden çıkartılan “Gebe ve Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik” hükümlerini yerine getirmeyi kabul eder. Bu hükümler uygulamaya konuluncaya kadar personele ilgili yönetmelikte belirlenen yaştaki her çocuğu için belge karşılığı ayda 1040.-(binkırk) (KDV Dahil).-TL işverence ödenir.

Kreş yardımı 01.01.2019 tarihinden itibaren,193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/1 maddesi ve 05.05.2018 tarih ve 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 3.maddesi doğrultusunda, Asgari ücret aylık brüt tutarının %50’si tutarında ödenecektir.

Madde 78 : DOĞUM YARDIMI

Doğum yapan kadın personel veya eşi doğum yapan erkek personele doğan çocuğun yaşadığını belgeleyen doğum raporuna dayanılarak bir defada ödenmek üzere her bir çocuk için 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 800.-(sekizyüz) TL doğum yardımı yapılır.

Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Madde 79 : SEYAHAT YARDIMI

THY Teknik A.Ş. personeline, Ana Grup THY A.O. personeline pas bilet konusunda yapılan uygulamalar aynı usul ve esaslar dâhilinde tatbik edilir.

Madde 80 : ÖLÜM YARDIMI

İşveren, sendikalı personelin eşinin veya bakmakla yükümlü bulunduğu çocukları ile anne ve babasının ölümleri halinde 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 2.100.-(ikibinyüz) TL ölüm yardımı yapar. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Bu yardımı alabilmek için personel ölümü işverene belgelemek zorundadır. THY Teknik A.Ş.'de çalışan eşlerin çocuklarının ölümü halinde bu yardım eşlerden yalnız birine yapılır. Bu yardım, personelin isteği halinde bağlı bulunduğu müdürlük muhasebesinden avans olarak derhal yapılır.

Madde 81 : İŞ KAZASI, MALULİYET VE ÖLÜM

1.İş kazası, aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen hemen veya sonradan bedence ve ruhça arızaya uğratan olaydır;

a)İşverene ait veya işverence sağlanan bir taşıtla toplu veya bireysel olarak işyerine getirilip ve götürülmelerde,

b)Personelin, kendi imkanları ile makul ve trafikçe mutad güzergahtan İşyerine gidip dönmeleri sırasında,

c)İşveren tarafından verilen göreve gidiş ve dönüşlerde,

d)İşyerlerinde bulunduğu sırada,

e)Görev emirli pas bileti ile uçuş sırasında,

f)Emzikli kadının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanda.

2.Birinci bentteki hallerin doğumunda işverence ödenecek tazminat tutarları, aşağıdaki şekilde olacaktır:

a)İşveren, çalışanlarının iş kazası yaşaması halinde ilgili bulunduğu sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre malul sayılması ve çalışamaz durumunun raporla belgelenmesi koşuluyla kasıtlı veya ağır kusur halleri hariç kendisine 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL olarak öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

b)İşveren, çalışanlarının iş kazası sonucu ölümü halinde kasıt veya ağır kusur hali aranmaksızın yasal mirasçılarına 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

3.İşveren, kasıtlı veya ağır kusur halleri hariç personelin geçirdiği iş kazası, meslek hastalığı veya herhangi bir kaza sonucu asli görevini yapamaz hale gelmesi durumunda;

a)2 yıl asli görevindeki aylık ücretini (kıdem ücreti + iş tazminatı) aynen öder.

b)Yukarıdaki durumlara uyan personel (a) fıkrasında belirtilen süre içinde asil görevini yapabilecek biçimde iyileşmezse, durumuna uygun bir iş verilir. Bu durumda eski ücretinde bir değişiklik yapılmaz. Yeni işindeki yan ödemeler ayrıca verilir.

4.İşveren, personelin eceli ile ölümü halinde kasıt veya ağır kusur hali aranmaksızın yasal mirasçılarına 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Madde 82 : SAĞLIK YARDIMLARI

Personel ve bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanır.

Madde 83 : TÜM PERSONELİN SAĞLIK YARDIMLARI

1.Personelin resmi tatil, izin ve istirahat günlerinde mevzuata uygun olarak aldığı enjektabl ilaçların uygulama bedelleri, personelin katılma payı dışında, rayiç bedel üzerinden Şirket tarafından ödenir.

2. Personelin kendisi veya eş ve çocuklarının geceleri ani rahatsızlanmaları sebebiyle (senelik izin, hafta tatili ve bayram dâhil) özel bir tabibe muayene olmaları halinde, muayene ücreti ve tabib tarafından yazılan reçete bedelinin personelin katılım payı dışındaki miktarı Şirket tarafından ödenir. Şu kadar ki; personelin aldığı istirahat geçerlidir.

a)Hastalığın acillik durumu ile muayene tarih ve saati özel tabib tarafından açıkça belirtilecektir.

b)Tabibe müracaat saat 22.00 - 06.30 arasında olacaktır. Verilmiş olan reçete, aynı gün ve saatler içinde yaptırılmış olacaktır.

c)Ödenecek muayene ücreti, mahalli tabip odasının saptadığı miktarı aşamaz.

d)Verilmiş olan istirahat 2 günü aşamaz. Bu istirahatin Şirket tabibi (Şirket tabibi bulunmayan yerlerde resmi tabib) tarafından geçerli sayılıp onaylanması şarttır.

e)Hasta daha fazla istirahate muhtaç ise, T.C. Emekli Sandığına bağlı personel Şirket tabiblerine (Şirket tabibi olmayan yerlerde resmi tabiblere) başvuracak, sigortalı personel ise SGK kuruluşlarındaki sigorta tabiblerine müracaat edeceklerdir.

f)2 günden fazla istirahat verilmiş ise, personelin Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre raporunu onaylatacak ve işverene verecektir.

3.Hastaneye yatırılan personel ile eş ve çocukları için refakat zorunluluğu hastane başhekimliğince belgelendiği takdirde bir kişilik refakatçi ücreti Şirket tarafından ödenir.

4.Sağlık Bakanlığınca kambiyo mevzuatı yönünden görevlendirilmiş Devlet Hastanelerinden alacakları raporla "hastalıklarının yurtiçinde tedavisinin mümkün olmadığı" belgelenen personelin, yurtdışında gerekli muayene ve tedavi masrafları, cari, resmi sağlık ve kambiyo mevzuatı kapsamı dahilinde Şirket tarafından ödenir.

Madde 84 : GEÇİCİ GÖREVLE YURT DIŞINA GÖNDERİLEN PERSONELİN HASTALANMASI

Geçici görevle yurtdışına gönderilen personelin yurtdışında hastalanmaları halinde, sağlık giderleri Şirket tarafından karşılanır.

Madde 85 : HASTALIK HALİNDE NAKİL

Personelin kendisinin, eş ve çocuklarının, bakmakla yükümlü bulunduğu ve çalışılan ilde ikamet eden anne babasının çalışılan ilin dışında tedavi olmalarına resmi hastanece tıbbi zorunluk gösterilen durumlarda adı geçen kişilere gidiş-dönüş hastalık pası (pass 1) verilir. Resmi devlet hastanelerinden alacakları raporla hastalıklarının yurtiçinde tedavisi mümkün olmadığı belgelendirilen personele, Ana Grup THY A.O. dış hatlar için pass 1 hakkı tanınır veya yabancı havayollarından pass isteğinde bulunulur. Personelin aynı durumdaki eş ve çocukları ile bakmakla yükümlü bulunduğu ve çalışılan ilde ikamet eden anne babasına da aynı hak tanınır. Bu durumda olan hastayı sevk eden resmi hastanece refakat zorunluluğu istendiği ve bu durum belgelendiği takdirde hastaya refakat edecek bir kişiye aynı şekilde pass hakkı tanınır. Yukarıda belirtilenlerin yurtdışında ölümü halinde, ölenin yakınlarından 2 kişiye naaşın nakli için yurtdışı gidiş-dönüş pass 1 verilir. Yurtdışında görevli personelin eşinin, çocuklarının, bakmakla yükümlü olduğu anne ve babasının ölümü halinde THY A.O.'nın seferi olmadığı veya seferinin iptali halinde yabancı havayolu şirketi ile naaşın getirilmesi sağlanır.

Madde 86: NAAŞLARIN NAKLİ

A- İşveren, vefat eden THY Teknik A.Ş. Personelinin naaşını ailesinin veya ÖZÇELİK-İŞ Sendikasının isteği halinde memleketine göndermeyi ve cenazeye katılacak THY Teknik A.Ş. personeline cenazenin bulunduğu şehirde otobüs tahsisini ve vefat edenin anne, baba, eş ve çocuklarını naaşın toprağa verileceği yere kadar götürüp getirmeyi kabul eder.

B- İşveren, personelinin eş veya çocuklarının ölümü halinde (A) fıkrasındaki hükümleri aynen uygulamayı kabul eder.

Madde 87 : YOLLUK

Yolluk konusunda mer'i mevzuat çerçevesinde Şirket Yönetim Kurulu Kararları uygulanır. Bulunduğu merkezden dış göreve gönderilen personele, mücbir sebep dışında geçici görevleri ile ilgili yolluk avansları peşin olarak ödenir.

Madde 88 : PERSONELE VERİLECEK ÜNİFORMA, İŞ ELBİSESİ VE KORUYUCU MALZEME

Bu konuda işveren yönetmelikleri uygulanır. Personele verilecek üniforma, iş elbisesi ve koruyucu malzeme ile ilgili yapılacak ihale ön çalışmalarında sendikanın görevlendireceği iki gözlemci bulunur.

İş elbisesi ve koruyucu malzemenin geçerlilik süresi, verileceği unvanlar, miktar ve mevsimsel koşullara göre niteliği yasadaki iş sağlığı ve güvenliği kurulunca belirlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM İdari Ceza Hükümleri

Madde 89 : DİSİPLİN CEZALARI

Disiplin suçu işleyen personel hakkında, aşağıdaki cezalardan biri uygulanır. Ancak, uçucu personel için işten çıkarma cezası hariç Şirket ilgili Yönetmelikleri de uygulanır.

A) Uyarma, B) Kınama, C) Ücret kesilmesi, D) Kıdem terfiinin durdurulması, E) İşten çıkarma.

Madde 90 : UYARMA VE KINAMA

A- Uyarma

Personele görevinde ve davranışlarında daha dikkatli davranması gerektiğinin yazılı bildirilmesidir.

Uyarma cezası aşağıdaki hallerde verilir:

1.Şirketçe verilen giyim eşyasını, Şirketin onuruna yakışmayacak biçimde giymek veya görev başında giymesi gerektiği halde giymemek,

2.Görevinde dikkatsizlik ve düzensizlik göstermek,

3.Görev başında işle ilişkisi olmayanlarla görüşmeyi alışkanlık haline getirmek,

4.Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde disiplin bozucu tutum ve davranışlar.

B- Kınama

Personele görevinde ve davranışlarında kusurlu sayıldığının yazılı olarak bildirilmesidir.

Kınama cezası aşağıdaki hallerde verilir:

1.Göreve özürsüz olarak bir ayda üç defa geç gelmek,

2.Dikkatsizlik ve düzensizlik göstermek suretiyle görevini zamanında sonuçlandırmamak,

3.İşbaşında terbiye dışı söz söylemek veya terbiye dışı hareketlerde bulunmak,

4.İşbaşında uyumak,

5.Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde disiplin bozucu tutum ve davranışlar.

Madde 91: ÜCRET KESME

Personelin ücretinin bir günlükten iki günlüğe kadar kesilmesidir.

Personelin ücretinden yapılacak kesintiler, bir ayda iki gündelikten fazla olamaz.

1.Bir günlük ücret kesimi cezası aşağıdaki hallerde verilir:

a)İşgüvenliği ilkelerine uymamak, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili koruyucu malzemeyi gereken şekilde ve yerde kullanmamak veya kullandırmamak,

b)Görevi ile ilgili olmayan eşyayı, makinayı veya herhangi bir gereci karıştırmak veya kullanmak,

c)Zorlayıcı nedenler dışında devam cetvellerini saptanan saatlerde imzalamamak veya devam kartını basmamak,

d)Şirket personelini, işlerini yapmaktan alıkoymak,

e)Sebepsiz merci tecavüzünde bulunmak,

f)Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde disiplin bozucu tutum ve davranışlar.

2.İki günlük ücret kesimi cezası aşağıdaki hallerde verilir:

a)Şirket zararına bir yolsuzluktan haberi olduğu halde amirlerine ve ilgili mercilere haber vermemek,

b)İş disiplinini ve çalışma düzenini bozucu davranışlarda bulunmak,

c)Görevli bulunduğu şehirden habersiz ayrılarak başka şehire gitmek,

d)Zorlayıcı nedenler dışında bir gün işe gelmemek veya zorlayıcı sebepler dışında amirlerinden izin almaksızın işyerinden ayrılmak,

e)Verilen işi, dikkatsizlik sonucu işverenin zararına neden olacak biçimde yapmak,

f)İşyerinde Şirket personeli veya onların yakınları hakkında asılsız şikayetlerde bulunmak,

g)Yolculara, müşterilere ve Şirket personeline kötü davranışlarda bulunmak,

h)Yetkililerin izni dışında Şirketle ilgili beyanat vermek,

ı) Görevini ihmal etmek ve zamanında sonuçlandırmamak,

j) Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde disiplin bozucu tutum ve davranışlar.

Madde 92 : KIDEM TERFİİNİN DURDURULMASI

Bir yıl süre ile personelin kıdem terfiinin durdurulmasıdır.

Kıdem terfiinin durdurulması cezası aşağıdaki hallerde verilir:

1.Personelin çalışma saatleri içinde amirlerinin emirleri dışında başka bir şirketin veya kişilerin işlerini yapmak,

2.İşyerinde özel işler yapmak,

3.Zorunlu haller dışında raporlu bulunduğu sırada görevli bulunduğu şehirden ayrılıp başka bir şehre gitmek,

4.Hasta olduğunu bildirdiği halde doktor muayenesinde hastalığı tahakkuk etmemek veya hastalık bahanesiyle vazifesinden ayrılmak, doktor istediği halde evinde bulunmamak,

5.Şirket dışına şikayet veya ihbar anlamında yazılı veya sözlü müracaatta bulunmak,

6.Yukarıda sayılanlara benzer ölçüde disiplin bozucu tutum ve davranışlar.

Madde 93: CEZALARIN TEKERRÜRÜ, HAFİFLETİLMESİ VE BİRLEŞTİRİLMESİ

A- Cezaların Tekerrürü

Disiplin cezasını gerektiren aynı derecedeki fiil ve hareketlerin tekerrürü halinde, bir derece daha ağır olan ceza verilir.

B- Cezaların Hafifletilmesi

Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu ve iyi veya çok iyi derece sicili olan personel için verilecek cezalar bir derece hafifletilebilir.

C- Cezaların Birleştirilmesi

Bir olayda aynı cezayı gerektiren çeşitli suçların birleşmesi halinde ceza vermeye yetkili makamlar, takdir haklarını kullanarak her suç için ayrı ceza verebilecekleri gibi, suçlara karşılık olan cezayı şiddetlendirmek suretiyle bir üst derece cezayı da verebilirler.

Cezaların ayrı ayrı veya aynı anda verilmesi cezaların tekerrürü hükümlerinin uygulanmasını önlemez.

Madde 94 : DİSİPLİN KURULUNUN OLUŞMASI VE ÇALIŞMASI

A- Disiplin Kurulu işveren tarafından atanacak 3 temsilci ile sendika tarafından atanacak 3 temsilciden oluşur. Disiplin Kurulunun Başkanı İşveren temsilcilerinden, yazmanı ise sendika temsilcilerinden biridir. İşveren, Başkan ve Üyeleri, sendika ise yazman ve üyeyi yedekleri ile birlikte Toplu İş Sözleşmesi’nin işyerine tebliğini izleyen 15 gün içinde birbirlerine bildirir. Disiplin Kurulu, 3 gün önceden olmak şartı ile başkanın yazılı çağırısı üzerine, üye tam sayısının katılmasıyla toplanır. Toplantının, üyelerin tamamının katılması ile yapılması temel ilkedir. Asil üyelerin özürleri varsa yerlerine yedek üyeler katılırlar. Asil ve yedek üyelerin çağrıya rağmen toplantıya katılmamaları durumunda kurul, 3 gün içerisinde çoğunluğun katılmasıyla bir sonraki toplantıyı yapar. Disiplin Kurulu kendisine gelen konuyu ilk toplantısından başlayarak 15 gün içinde karara bağlar. Tahkikatın selameti bakımından bu süre kurul kararı ile uzatılabilir. Kurul, karar verebilmek için her türlü kanıtları toplar ve gerekirse ilgili personelin yazılı savunmasını da alır.

B- Disiplin Kurulunda işten çıkarma kararının alınabilmesi için oy çokluğu gereklidir. Disiplin Kurulunda oyların eşit çıkması durumunda başkanın oyu iki oy sayılır. Genel Müdürün Disiplin Kurulunun verdiği işten çıkarma cezasını onayladığı tarihten itibaren 6 işgünü içinde bu ceza personele uygulanır. Bu süre geçtikten sonra işten çıkarma cezası uygulanmaz.

Madde 95 : DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ VE CEZAYA İTİRAZ

İşyerindeki Müdür ve daha üst düzeydeki amirler, uyarma, kınama ve ücret kesme cezalarını vermeye yetkilidir. Özel durumlarda İnsan Kaynakları Başkanlığı bu yetkiyi birim amirine bilgi vermek kaydı ile doğrudan kullanabilir.

İsnat olunan suç, yazılı olarak personele bildirilerek yazılı savunma istenir. Bu savunma alındıktan sonra ceza verilebilir. Personel iddianın kendisine bildiriminden başlayarak 5 işgünü içinde yazılı savunmasını vermezse, iddiayı kabul etmiş sayılır. Uçucu personelin görevli bulunması hali ile geçici görevle işyeri dışında bulunan personelde bu süre görevin hitamından itibaren başlar.

İşyerindeki Müdür ve daha üst düzeydeki amirlerin yetkisinde kalan cezalar, savunmanın verildiği veya verilmesi gereken tarihten itibaren 20 işgünü içinde ve her fiilin vukuundan itibaren en geç 4 ay içinde verilir. Teftiş Kurulu Başkanlığına intikal eden konularda bu süreler nazarı itibare alınmaz.

Uyarma cezaları kesindir ve itiraz edilemez. Kendisine daha yukarı disiplin cezası verilen personel, cezanın kendisine tebliğinden başlayarak 20 işgünü içinde bağlı bulunduğu ünite yetkilisi vasıtasıyla bir üst amire yazılı itirazda bulunabilir. İkinci Amirinin vereceği karar kesindir. Ceza kesinleşmeden personelin sicil dosyasına işlenmez. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşmiş olur.

DOKUZUNCU BÖLÜM Uçucu Personel ile İlgili Hükümler

Madde 96 : UÇUŞ EKİBİNE DAHİL EDİLEN PERSONEL

İşverence uçuş ekibine dahil edilen Lisanslı Uçak Teknisyeni ile ilgili, iş ve işyeri gereklilikleri elverdiği ölçüde görevlendirmede eşit dağılım yapılması esastır.

Uçuş ekibine dahil edilen personelin görevlendirme usul ve esasları "Bakım Prosedürleri El Kitabı / Uçuşa Dahil Edilen Teknisyenlerin Belirlenmesi ve Görevlendirilmesi Prosedürü (L1.3)” uyarınca uygulanır.

İşveren, THY A.O. uçuş ekibine dahil edilecek Şirket personeline, "Uçucu Personel Ücret Prosedürü” uyarınca uçuş ücreti ödemeyi kabul eder.

Bu prosedürlerde belirtilmeyen konular T.İ.S imza tarihinden itibaren 6 ay içerisinde sendika ve işveren temsilcilerince müştereken düzenlenir.

ONUNCU BÖLÜM Çeşitli ve Geçici Hükümler

Madde 97 : HİZMET ROZETİ VERİLMESİ

Bu konuda Şirket yönetmelikleri uygulanır.

Madde 98 : SPOR ÇALIŞMALARI VE TESİSLERİ

Spor çalışmaları konusunda yasa hükümleri uygulanır.

Madde 99 : EĞİTİM

Eğitim çalışmaları konusunda Şirket yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak, yıllık eğitim programı sendikaya da gönderilir.

Madde 100 : ÖDÜLLENDİRME

İşveren, işinde başarı gösterenleri yazılı teşekkür, açık teşekkür ve takdirname ile ödüllendirir.

Madde 101 : 10.0.TEKNİSYEN İŞ GRUBUNA İNTİBAK

Personel, A/B1/B2 kategori uçak bakım lisansı aldığında veya işverence belirlenen koşulları sağlaması ve yapılacak sınavlarda başarılı olması durumunda 10.0. iş grubuna intibak ettirilir.

Madde 102 : TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİ VE YÜRÜRLÜĞÜ

Bu Toplu İş Sözleşmesi 3 (üç) yıl sürelidir. 01.07.2018 tarihinde yürürlüğe girer, 30.06.2021 tarihinde sona erer.

Geçici Madde 1 : FARKLARIN ÖDENMESİ

İşveren iş bu Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret farklarını, üye işçilere, imza tarihinden sonra bir ay içinde defaten öder.

Geçici Madde 2 : SENDİKA AİDAT FARKI

İşveren iş bu Toplu İş Sözleşmesi yürürlük başlangıç tarihi itibarı ile ücret zammı uygulaması nedeni ile doğan aidat farklarını üye işçilerin ücretlerinden keserek, imza tarihinden sonra bir ay içinde defaten öder.

ON BİRİNCİ BÖLÜM YURTDIŞI MERKEZ TAYİNLİ SENDİKALI PERSONELE AİT HÜKÜMLER

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin merkezden tayin edilen yurtdışında görevli Sendika üyesi personele aynen uygulanacak, değişik uygulanacak ve uygulanmayacak maddeleri aşağıdaki bölümlerde gösterilmiş olup, bu Toplu İş Sözleşmesi mahallinden tayin edilen T.C. uyruklu ve yabancı personele uygulanmayacaktır.

A- Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin aşağıdaki madde hükümleri THY Teknik A.Ş: yurtdışı teşkilatında çalışan merkez tayinli sendikalı personele aynen uygulanır.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 8/A, 9, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 36, 41, 42, 43, 46, 47, 53, 54, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 70, 71, 79, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 100, 102, Geçici 1. Madde ve Geçici 2. Madde.

B- Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin THY Teknik A.Ş. yurtdışı teşkilatında çalışan merkez tayinli sendikalı personele değişik olarak uygulanacak maddeleri aşağıda belirtilmiştir.

Madde 7 : SENDİKA TEMSİLCİSİ VE GÖREVLİLERİNİN GÜVENCESİ

Bu konuda 6356 Sayılı Kanunu’nun 23 ve 24. Maddeleri uygulanır.

Yasaya göre tazminat ödenmesi gerektiğinde bu tazminat Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 29-30-31

Bu madde hükümleri Türkiye’de Türk Lirası olarak ödenir. Şu kadar ki, bu ödemelerde yurt dışına tayin edilmeden önce THY Teknik A.Ş.'de almakta olduğu son maaşa (kıdem ücreti + iş tazminatı) yurtdışında geçirdiği sürelere taalluk eden kıdem terfileri de katılmak suretiyle alması lazım gelen maaş üzerinden yurt içinde ödenir.

Madde 34 : İKRAMİYE (EK AYLIK ÜCRET)

İşveren, sendika üyesi personele, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında her biri, belirtilen ayın maaş ödemesi ile birlikte ödenmek şartıyla; bu toplu iş sözleşmesinin, Ek-1’deki Kıdem Ücret cetvelindeki aylık ücret ile, Ek-2’deki İş Tazminat Cetvelindeki aylık ücretlerinin toplamı üzerinden, dört adet ikramiyeyi (ek aylık ücret) ödemeyi kabul eder.

Şu kadar ki, bu ücretler Türkiye'deki kadrosu üzerinden hesaplanarak, Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 35 : YILLIK KIDEM VE İŞ TAZMİNATI KADEME TERFİİ

Bu madde merkez tayinli personele Türkiye'deki kadrosu için uygulanır.

Madde 52 : NORMAL ÇALIŞMA DIŞINDA FAZLA ÇALIŞMA

Normal çalışma saatleri dışında, çalışma devamı olarak fazla çalışmaya kalan personel, yaptığı fazla çalışma saati kadar fazla çalışma ücretine hak kazanır. Evinden çağırılan personel (3) saatlik dondurulmuş fazla çalışma ücretine hak kazanır. Ancak, çalışma süresi daha fazla ise fiili çalışma kadar fazla çalışma ücreti alır.

İşveren, yukarıdaki fıkra gereğince işe çağırılan personeli 22.00 - O7.00 saatleri arasında evinden işyerine ve işyerinden evine getirip götürür.

Madde 69 : HASTALIK İZİNLERİ

İşveren, personeline hastalıkları durumunda aşağıdaki esaslara uygun olarak ücretli hastalık izni verir:

A-Meslek hastalığı ve iş kazası dışındaki haller dolayısıyla personelin istirahatları halinde 120 güne kadar ücretli izinli sayılırlar. Ancak, bir takvim yılı içinde toplam 120 günü geçen veya takvim yılı ile sınırlı olmadan süresi 120 günü geçen sürekli (devamlı) istirahat hallerinde personele herhangi bir ödeme yapılamaz.

B-Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi belirli ve uzun süreli hastalıklara yakalanan personele 12 aya kadar ücretli hastalık izni verilir. 12 aylık sürenin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenen personelin izinleri 12 aya kadar daha uzatılır.

C-İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan personele, iyileşinceye kadar malullüğü resmi sağlık raporu ile kesinleşinceye veya ölüm tarihine kadar, raporlu bulunduğu süre içinde ücretli hastalık izni verilir. Ancak, bu süre hiçbir zaman 24 ayı geçemez.

D-Yukarıda A, B ve C fıkralarında öngörülen ücretli hastalık izinlerinden yararlanan personelin Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.deki ücreti, işveren tarafından tam olarak ödenir. Ancak, personelin medeni durumu ve tedavi biçimine göre Sosyal Güvenlik Kurumunca işlem yapılan miktar personelce ilgili kurumdan tahsil edilir. Personel, tahsil ettiği bu meblağ ile istirahatli olduğuna ilişkin belgeleri en geç 2 ay içinde ilgili bölüme iletilmek üzere ilk amirine veya İnsan Kaynakları Başkanlığı’nın ilgili birimine vermeye zorunludur. Bu işlemi yapmayan personelin (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ücretinden hastalık sigortası primi kesilemeyen personel hariç) ücretinden ilgili miktar kesilir.

Şu kadar ki, bu fıkrada mahalli kanunlar uygulanır.

E-THY Teknik A.Ş. personelinin yukarıda belirtilen hastalık izinlerinden yararlanabilmesi için, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş tabipler ve/veya kurumlar tarafından usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan istirahat raporunu işverene vermesi zorunludur.

Şu kadar ki, bu fıkrada mahalli kanunlar uygulanır.

Madde 72 : ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER

01.08.2003 tarihinden geçerli olmak üzere, personel, çalıştığı ülkenin ulusal bayram ve genel tatillerine tabi olur.

Madde 74 : EVLENME YARDIMI

İşveren, evlenen personeline bir defaya mahsus olmak üzere 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 1750.-(binyediyüzelli) TL evlenme yardımı yapmayı kabul eder.

Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Eşler THY Teknik A.Ş. personeli ise bu yardım ikisine de ayrı ayrı yapılır. Bu yardımdan yararlanmak için personelin evliliğini belgelemesi zorunludur.

Şu kadar ki, bu yardım Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 75 : SOSYAL YARDIM

İşbu Toplu iş Sözleşmesi kapsamında bulunan işçilere sosyal yardım olarak her ay olmak üzere Toplu İş Sözleşmesinin birinci yılında 800.-(sekizyüz)TL/Ay ödenir.

Bu ödeme işbu Toplu İş Sözleşmesi’nin ikinci yılının birinci altı ayından itibaren “A- Ücret Zammı Uygulaması” fıkrasında belirtilen şekilde, altı aylık dönemlerde, artırılacaktır.

Bu yardımın ödenmesinde her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer hastalık istirahatı hallerinde kıstelyevm yapılmaz.

Şu kadar ki, bu yardım Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 78 : DOĞUM YARDIMI

Doğum yapan kadın personel veya eşi doğum yapan erkek personele doğan çocuğun yaşadığını belgeleyen doğum raporuna dayanılarak bir defada ödenmek üzere her bir çocuk için 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 800.-(sekizyüz) TL doğum yardımı yapılır.

Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Şu kadar ki, bu yardım Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 80 : ÖLÜM YARDIMI

İşveren, sendikalı personelin eşinin veya bakmakla yükümlü bulunduğu çocukları ile anne ve babasının ölümleri halinde 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 2.100.-(ikibinyüz) TL ölüm yardımı yapar. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Bu yardımı alabilmek için personel ölümü işverene belgelemek zorundadır. THY Teknik A.Ş.'de çalışan eşlerin çocuklarının ölümü halinde bu yardım eşlerden yalnız birine yapılır. Bu yardım, personelin isteği halinde bağlı bulunduğu müdürlük muhasebesinden avans olarak derhal yapılır.

Şu kadar ki, bu yardım Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 81 : İŞ KAZASI, MALULİYET VE ÖLÜM

1. İş kazası, aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen hemen veya sonradan bedence ve ruhça arızaya uğratan olaydır;

a)İşverene ait veya işverence sağlanan bir taşıtla toplu veya bireysel olarak işyerine getirilip ve götürülmelerde,

b)Personelin, kendi imkanları ile makul ve trafikçe mutad güzergahtan İşyerine gidip dönmeleri sırasında,

c)İşveren tarafından verilen göreve gidiş ve dönüşlerde,

d)İşyerlerinde bulunduğu sırada,

e)Görev emirli pas bileti ile uçuş sırasında,

f)Emzikli kadının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanda.

2.Birinci bentteki hallerin doğumunda işverence ödenecek tazminat tutarları, aşağıdaki şekilde olacaktır:

a)İşveren, çalışanlarının iş kazası yaşaması halinde ilgili bulunduğu sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre malul sayılması ve çalışamaz durumunun raporla belgelenmesi koşuluyla kasıtlı veya ağır kusur halleri hariç kendisine 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL olarak öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

b)İşveren, çalışanlarının iş kazası sonucu ölümü halinde kasıt veya ağır kusur hali aranmaksızın yasal mirasçılarına 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Şu kadar ki, bu para Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

3.İşveren, kasıtlı veya ağır kusur halleri hariç personelin geçirdiği iş kazası, meslek hastalığı veya herhangi bir kaza sonucu asli görevini yapamaz hale gelmesi durumunda;

a)2 yıl asli görevindeki aylık ücretini (kıdem ücreti + iş tazminatı) aynen öder.

b)Yukarıdaki durumlara uyan personel (a) fıkrasında belirtilen süre içinde asil görevini yapabilecek biçimde iyileşmezse, durumuna uygun bir iş verilir. Bu durumda eski ücretinde bir değişiklik yapılmaz. Yeni işindeki yan ödemeler ayrıca verilir.

4.İşveren, personelin eceli ile ölümü halinde kasıt veya ağır kusur hali aranmaksızın yasal mirasçılarına 01.07.2018 - 30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere net 9750.-(dokuzbinyediyüzelli) TL öder. Bu rakam, ikinci ve üçüncü yıllarda T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli yıllık endeksleri baz alınarak artırılır.

Şu kadar ki, bu para Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Madde 82-83-84-85-86

Bu madde hükümleri yurtdışı THY Teknik A.Ş. Personeline uygulanır. Şu kadar ki, Türk Parasının kıymetini koruma hakkındaki hükümler çerçevesinde uygulanacaktır.

C-Münhasıran yurtdışında çalışan merkez tayinli sendika üyesi personele uygulanacak hükümler:

Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin aşağıdaki madde hükümleri THY Teknik A.Ş. yurtdışı teşkilatında çalışan merkez tayinli sendika üyesi personele;

a)Yurtdışında çalışan merkez tayinli sendikalı personelin konut ihtiyacına karşılık (1.000 $) Dolar avans verilir ve avans miktarı Maliye Bakanlığının belirttiği sürede eşit taksitlerle kesilir.

b)Yurtdışı teşkilatında çalışan merkez tayinli sendikalı personele ödenen aylık ücretler 202 sayılı yasa gereğince vergilendirilerek ödenir. Şu kadar ki, halen yapılan uygulamada izlenen usul personelin lehine bir durum yaratıyorsa, bu usul uygulanır.

c)Dış bürolarda görevli bulunan merkez tayinli sendikalı personel, görevlerini layıkıyla ifa ederek tayin edildikleri müddetin sonunda yurda döndüklerinde, THY Teknik A.Ş. teşkilatında yurtdışına tayin edilmeden önceki kıdem ücreti ve iş grubuyla ve bu müddet zarfında kıdem ücret ilerlemesi almış olan münasip görülecek herhangi bir vazifede görevlendirilirler.

d)İşveren, THY Teknik A.Ş. (D) kadrosuna dahil merkez tayinli personele ödemekte bulunan ücretlerin hesaplanmasında kullanılan katsayının ilgili memleketlerde Türk Dışişleri Memurlarına tatbik edilen katsayı seviyesine çıkartılması için yapılmakta olan çalışmalar, bu Toplu İş Sözleşmesi süresi içinde devam eder.

e)Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan merkez tayinli sendika üyesi personele, bu günler için bir ilave yevmiye ödenir.

D-Bu Toplu İş Sözleşmesi’nin aşağıdaki madde hükümleri yurtdışı teşkilatında çalışan merkez tayinli sendika üyesi personele uygulanmayacaktır.

8/B, 10, 11, 14, 21, 22, 23, 32, 33, 37, 38, 39, 40, 44, 45, 48, 49, 50, 51, 55, 56, 58,73, 76, 77, 81/2-a, 96, 98, 99

EKLER

EK- 1(a) KIDEM ÜCRET CETVELİ

(TL.-)

KIDEM

BASAMAĞI

1.07.2018 - 30.09.2018

KIDEM ÜCRETİ

01

1.834

02

1.892

03

1.943

04

1.988

05

2.054

06

2.100

07

2.153

08

2.214

09

2.265

10

2.322

11

2.375

12

2.424

13

2.484

14

2.541

15

2.586

16

2.638

17

2.694

18

2.756

19

2.801

20

2.860

21

2.915

22

2.969

23

3.027

24

3.077

25

3.126

26

3.188

27

3.245

28

3.293

29

3.344

30

3.408

31

3.458

32

3.510

33

3.576

34

3.621

35

3.679

EK- 1(b) KIDEM ÜCRET CETVELİ

(TL.-)

KIDEM

BASAMAĞI

1.10.2018 - 31.12.2018

KIDEM ÜCRETİ

01

1.980

02

2.044

03

2.098

04

2.147

05

2.219

06

2.268

07

2.326

08

2.391

09

2.446

10

2.508

11

2.565

12

2.618

13

2.683

14

2.745

15

2.793

16

2.849

17

2.910

18

2.977

19

3.025

20

3.089

21

3.148

22

3.206

23

3.270

24

3.323

25

3.376

26

3.443

27

3.504

28

3.556

29

3.611

30

3.680

31

3.735

32

3.791

33

3.862

34

3.911

35

3.973

6. DÖNEM T.İ.S. İŞ TAZMİNATLARI CETVELİ (EK-2a)

 

GRUP 01.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

962

1.218

1.388

1.440

1.495

1.549

1.608

1.668

1.729

1.795

1.863

1.934

2.008

2.086

2.119

2.198

2.281

01-1: Destek personeli

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 03.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

1.078

1.371

1.565

1.627

1.686

1.748

1.816

1.884

1.955

2.029

2.108

2.187

2.268

2.357

2.396

2.488

2.583

03-1: Teknik destek personeli

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

** Bu gruptaki personele, Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verildiğinde iş tazminatının %5'i kadar "kısmi yetki" tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

*** Bu gruptaki personele uygulanmak üzere tanımlanan "kısmi yetki" tazminatı 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

GRUP 04.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

1.325

1.677

1.913

1.984

2.058

2.135

2.211

2.293

2.380

2.469

2.563

2.657

2.757

2.859

2.907

3.020

3.132

04-1: Uçak boya personeli, mefruşatçı

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

** Bu gruptaki personele, Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verildiğinde iş tazminatının %5'i kadar "kısmi yetki" tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

GRUP 05.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

1.733

2.076

3.461

3.549

3.626

3.708

3.799

3.886

3.980

4.067

4.170

4.268

4.371

4.487

4.487

4.598

4.710

05-1: Operatör

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 07.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

1.897

2.664

3.799

3.923

4.069

4.220

4.370

4.533

4.697

4.876

5.049

5.253

5.443

5.650

5.738

5.955

6.188

07-2: Memurlar

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 07.3.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

2.045

2.863

4.093

4.245

4.398

4.557

4.734

4.904

5.087

5.275

5.470

5.689

5.909

6.137

6.228

6.481

6.730

07-3: Memurlar

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 09.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

2.610

3.799

4.748

4.926

5.113

5.303

5.515

5.720

5.932

6.167

6.411

6.656

6.917

7.192

7.311

7.611

7.909

09-2: Uzmanlar, öğretmenler

** Uzmanlar için 4 yıllık yüksek öğrenim şartı aranır.

*** Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 10.0. a&b

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm. - 10.0.a

1.481

1.871

3.150

3.465

3.700

3.879

4.068

4.266

4.475

4.693

4.924

5.164

5.418

5.683

5.832

6.118

6.421

01.07.18 İş Tazm -10.0.b

1.715

2.184

3.150

3.465

3.700

3.879

4.068

4.266

4.475

4.693

4.924

5.164

5.418

5.683

5.832

6.118

6.421

10.0. a: Teknisyenler (meslek yüksek okulları mezunları, uçak/havacılık liseleri mezunları)

10.0. b: Teknisyenler (sivil havacılık yüksek okulları ve teknik eğitim fakülteleri mezunları)

* Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personel;

"Başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş tazminatlarının % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alırlar.

Söz konusu tazminatlar, bu unvanlarda kaldıkları sürece ödenir.

A, B1, B2 kategori uçak bakım lisansını aldıklarında; iş Tazm.nın % 10'u kadar "lisans tazminatı" alırlar.

Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verdiği personel iş Tazm.nın %5'i kadar kısmi yetki tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir.

A kategori uçak bakım lisansına sahip olan ve bağlı bulunduğu ünitenin talebi ile Kalite Güvence Başkanlığınca "A kategori onaylayıcı personel" (A C/S) yetkisi verilen teknisyenler, "kalibrasyon kapsam sorumlusu" yetkisi verilen teknisyenler yetki süresi boyunca iş Tazm.nın; % 20'si "A kategori/Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu yetki tazminatı" alırlar. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir.

***** Bu gruptaki personele Lisans, Kısmı Yetki ve A Kategori ve Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu Yetki tazminatlarının yalnızca birinden ödeme yapılabilir; diğerlerine göre daha yüksek oranlı tazminat söz konusu olduğunda düşük oranlı ödeme iptal edilir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödemeler yapılmaz.

****** Yukarıda belirtilen personel; Kalite Güvence Başkanlığı, AR-GE Başkanlığı ve Eğitim Başkanlığında görevyaptığı süre boyunca, iş Tazm.nın %10'u kadar ayrıca iş Tazm. alır.

******* 10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat' ödenir.

********Bu gruptaki personele uygulanmak üzere tanımlanan "Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu" yetki tazminatı 1 Kasım 2018'den itibaren geçerli olacaktır.

GRUP 10.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

2.348

3.753

4.695

4.939

5.203

5.481

5.795

6.119

6.467

6.830

7.218

7.630

8.080

8.542

8.854

9.374

9.931

10.1.: Teknisyenler

* Bu grupta belirtilen personel içerisinde fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Şirkette uçak bakım lisansına sahip olan “onaylayıcı personel (C/S)” veya “destekleyici personel (S/S)” olarak adlandırılan tüm teknisyen ve başteknisyenlere; bağlı bulunduğu ünitenin talebi üzerine ve Kalite Müdürlüğü'nün yetki onayını müteakip, iş Tazm.nın %5'i oranında "ek yetki tazminatı" ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

**10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat" ödenir.

GRUP 10.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

2.759

4.013

5.016

5.288

5.576

5.882

6.224

6.567

6.939

7.342

7.758

8.215

8.696

9.206

9.533

10.100

10.702

10.2.: Şirketimizin lisans gerektirmeyen bölümlerinde görev yapan "firma lisanslı teknisyenler", "firma lisanslı bilgisayar operatörleri". * Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Şirkette uçak bakım lisansına sahip olan, "onaylayıcı personel (C/S)" veya "destekleyici personel (SIS)" olarak adlandırılan tüm teknisyen ve başteknisyenlere; bağlı bulunduğu ünitenin talebi üzerine ve Kalite Müdürlüğü'nün yetki onayını müteakip, iş Tazm.nın %5'i oranında "ek yetki tazminatı" ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat' ödenir.

GRUP 10.3.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

3.050

5.006

5.374

5.667

5.979

6.321

6.670

7.061

7.458

7.894

8.352

8.840

9.356

9.925

10.265

10.891

11.536

10.3.: B1/B2/C Kategori onaylayıcı (CS/SS) yetkili teknisyenler, B1/B2 uçak bakım lisansına sahip teknik öğretmenler, NDT Level 2 veya Level 3 sertifikasına sahip NDT onaylayıcı yetkili teknisyenler. B1/B2 uçak bakım lisansına sahip Kalite teknisyenleri, Komponent Onaylayıcı Personel (CS/SS) (B1, B3, Cx, D1 Rating) yetkisine sahip teknisyenler * Komponent Onaylayıcı (CS/SS) teknisyenlerde lisans şartı aranmaz.

** Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Şirkette uçak bakım lisansına sahip olan, "onaylayıcı personel (C/S)" veya "destekleyici personel (SIS)" olarak adlandırılan tüm teknisyen ve başteknisyenlere; bağlı bulunduğu ünitenin talebi üzerine ve Kalite Güvence Başkanlığınca yetki verilmesini müteakip iş Tazm.nın %5'i oranında "ek yetki tazminatı" ödenir.

Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir. Başteknisyen ve Şef unvan grubundaki personele ayrıca C Kategori ek tazminatı ödenmez.

Bu iş grubunda bulunan B1/B2 uçak bakım lisansına sahip teknisyenler, Kalite Güvence Başkanlığı ve Eğitim Başkanlığında görev yaptıkları süre boyunca iş Tazm.nın %10'u kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

**** "C Kategori (Teknik kontrol) teknisyenleri" bu görevde kaldıkları ve C Kategori onaylayıcı yetkileri devam ettiği sürece iş tazminatlarının % 10'u kadar ayrıca iş tazminatı alırlar.

***** 10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat" ödenir.

***** Şirketimizin bakım yetkisine sahip olduğu; uçak gövde, motor tiplerinden üç ve üçten fazla kategoride yetkisi bulunan (aynı tip aileleri tek sayılır) ve fonksiyonel olarak teknisyenlik görevi yapan personele iş Tazm.nın % 2'si oranında ayrıca "tip tazminatı" ödenir.

****** Bu iş grubunda B1 ve B2 uçak bakım lisansına sahip olup, Uçak Bakım Başkanlıkları, Hat Bakım Başkanlığı ve Kabin içi Bakım Başkanlığı bünyesinde (C/S) onaylayıcı olarak çalışan teknisyenlere her ay maaş ödemesi ile birlikte brüt 439.TL (dörtyüzotuzdokuztürklirası) "ek yetki primi" ödenir.

******* Bu gruptaki personel yukarıda belirtilen şartları sağladığı sürece bu iş grubunda kalır.

******** Bu iş grubu kapsam tanımına yeni eklenen yetki türlerine ilişkin ödemeler 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

GRUP 14.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.07.18 İş Tazm.

3.810

6.183

6.876

7.264

7.685

8.126

8.602

9.110

9.645

10.230

10.827

11.483

12.186

12.913

13.394

14.215

15.080

14-1.: Mühendislik gerektiren bölümlerde görevyapan; mühendis ve mimarlar, işletme ve endüstri mühendisi olarak görev yapanlar.

* Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak mühendislik görevlerinde bulunan personel, "kıdemli mühendis" unvanı aldığında iş Tazm.nın %10'u, "şef", "başmühendis" ve "proje mühendisi" unvanını aldığında iş tazminatlarının %20'si kadar ayrıca "iş Tazm." alırlar. Söz konusu tazminat bu unvanlarda kaldıkları sürece ödenir.

GRUP 01.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

1.031

1.308

1.491

1.547

1.607

1.665

1.728

1.794

1.859

1.931

2.004

2.080

2.161

2.244

2.284

2.369

2.460

01-1: Destek personeli

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 03.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

1.156

1.473

1.682

1.749

1.813

1.880

1.953

2.027

2.104

2.184

2.269

2.354

2.441

2.537

2.584

2.683

2.786

03-1: Teknik destek personeli

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

** Bu gruptaki personele, Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verildiğinde iş tazminatının %5'i kadar "kısmi yetki" tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

*** Bu gruptaki personele uygulanmak üzere tanımlanan "kısmi yetki" tazminatı 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

GRUP 04.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

1.418

1.799

2.054

2.130

2.211

2.293

2.376

2.465

2.558

2.654

2.756

2.857

2.965

3.076

3.132

3.255

3.376

04-1: Uçak boya personeli, mefruşatçı

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

** Bu gruptaki personele, Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verildiğinde iş tazminatının %5'i kadar "kısmi yetki" tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

GRUP 05.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

1.871

2.242

3.737

3.833

3.916

4.005

4.103

4.197

4.299

4.392

4.504

4.610

4.720

4.845

4.853

4.974

5.096

05-1: Operatör

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 07.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

2.048

2.877

4.103

4.237

4.395

4.557

4.719

4.895

5.073

5.266

5.453

5.673

5.878

6.102

6.207

6.443

6.694

07-2: Memurlar

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 07.3.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

2.209

3.092

4.420

4.584

4.749

4.922

5.113

5.296

5.494

5.697

5.907

6.144

6.381

6.628

6.738

7.011

7.280

07-3: Memurlar

* Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 09.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

2.819

4.103

5.127

5.320

5.522

5.728

5.956

6.177

6.407

6.661

6.924

7.188

7.470

7.767

7.909

8.234

8.556

09-2: Uzmanlar, öğretmenler

** Uzmanlar için 4 yıllık yüksek öğrenim şartı aranır.

*** Bu gruptaki personel; şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat, bu unvanda kaldığı sürece ödenir.

GRUP 10.0. a&b

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İşTazm. - 10.0.a

1.587

2.009

3.394

3.734

3.988

4.181

4.385

4.599

4.825

5.061

5.310

5.569

5.843

6.130

6.301

6.610

6.938

01.10.18 İşTazm. - 10.0.b

1.840

2.347

3.394

3.734

3.988

4.181

4.385

4.599

4.825

5.061

5.310

5.569

5.843

6.130

6.301

6.610

6.938

10.0. a: Teknisyenler (meslek yüksek okulları mezunları, uçak/havacılık liseleri mezunları)

10.0. b: Teknisyenler (sivil havacılık yüksek okulları ve teknik eğitim fakülteleri mezunları)

* Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personel;

"Başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş tazminatlarının % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alırlar.

Söz konusu tazminatlar, bu unvanlarda kaldıkları sürece ödenir.

A, B1, B2 kategori uçak bakım lisansını aldıklarında; iş Tazm.nın % 10'u kadar "lisans tazminatı" alırlar.

Kalite Güvence Başkanlığınca kısmi yetki verdiği personel iş Tazm.nın %5'i kadar kısmi yetki tazminatı alır. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir.

A kategori uçak bakım lisansına sahip olan ve bağlı bulunduğu ünitenin talebi ile Kalite Güvence Başkanlığınca "A kategori onaylayıcı personel" (A C/S) yetkisi verilen teknisyenler, "kalibrasyon kapsam sorumlusu" yetkisi verilen teknisyenler yetki süresi boyunca iş Tazm.nın; % 20'si "A kategori/Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu yetki tazminatı" alırlar. Söz konusu tazminat yetki süresince ödenir.

***** Bu gruptaki personele Lisans, Kısmı Yetki ve A Kategori ve Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu Yetki tazminatlarının yalnızca birinden ödeme yapılabilir; diğerlerine göre daha yüksek oranlı tazminat söz konusu olduğunda düşük oranlı ödeme iptal edilir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödemeler yapılmaz.

****** Yukarıda belirtilen personel; Kalite Güvence Başkanlığı, AR-GE Başkanlığı ve Eğitim Başkanlığında görevyaptığı süre boyunca, iş Tazm.nın %10'u kadar ayrıca iş Tazm. alır.

******* 10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat' ödenir.

******** Bu gruptaki personele uygulanmak üzere tanımlanan "Kalibrasyon Kapsam Sorumlusu" yetki tazminatı 1 Kasım 2018'den itibaren geçerli olacaktır.

GRUP 10.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

2.536

4.053

5.070

5.334

5.619

5.919

6.258

6.608

6.984

7.376

7.795

8.240

8.726

9.225

9.578

10.141

10.743

10.1.: Teknisyenler

* Bu grupta belirtilen personel içerisinde fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Şirkette uçak bakım lisansına sahip olan, "onaylayıcı personel (C/S)" veya "destekleyici personel (SIS)" olarak adlandırılan tüm teknisyen ve başteknisyenlere; bağlı bulunduğu ünitenin talebi üzerine ve Kalite Müdürlüğü'nün yetki onayını müteakip, iş Tazm.nın %5'i oranında "ek yetki tazminatı" ödenir. Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

**10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat' ödenir.

*** Bu gruptaki kısmi yetkili teknisyenler kısmi yetki süreleri boyunca bu iş grubunda kalırlar.

GRUP 10.2.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

2.979

4.334

5.418

5.711

6.022

6.352

6.721

7.092

7.494

7.929

8.379

8.872

9.392

9.942

10.313

10.927

11.578

10.2.: Şirketimizin lisans gerektirmeyen bölümlerinde görev yapan "firma lisanslı teknisyenler", "firma lisanslı bilgisayar operatörleri". * Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef unvanı aldığında iş Tazm.nın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat' ödenir.

GRUP 10.3.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

3.294

5.407

5.804

6.120

6.458

6.827

7.204

7.625

8.054

8.526

9.020

9.547

10.104

10.719

11.105

11.782

12.480

10.3.: B1/B2/C Kategori onaylayıcı (CS/SS) yetkili teknisyenler, B1/B2 uçak bakım lisansına sahip teknik öğretmenler, NDT Level 2 veya Level 3 sertifikasına sahip NDT onaylayıcı yetkili teknisyenler. B1/B2 uçak bakım lisansına sahip Kalite teknisyenleri, Komponent Onaylayıcı Personel (CS/SS) (B1, B3, Cx, D1 Rating) yetkisine sahip teknisyenler * Komponent Onaylayıcı (CS/SS) teknisyenlerde lisans şartı aranmaz.

** Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan;

Şirkette uçak bakım lisansına sahip olan, "onaylayıcı personel (C/S)" veya "destekleyici personel (SIS)" olarak adlandırılan tüm teknisyen ve başteknisyenlere; bağlı bulunduğu ünitenin talebi üzerine ve Kalite Güvence Başkanlığınca yetki verilmesini müteakip iş Tazmnın %5'i oranında "ek yetki tazminatı" ödenir.

Yönetici tazminatı alanlara bu ödeme yapılmaz.

Sözkonusu personel; "başteknisyen" unvanı aldığında iş Tazm.nın % 10'u, "teknisyen şef" unvanı aldığında iş Tazmnın % 20'si kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir. Başteknisyen ve Şef unvan grubundaki personele ayrıca C Kategori ek tazminatı ödenmez.

Bu iş grubunda bulunan B1/B2 uçak bakım lisansına sahip teknisyenler, Kalite Güvence Başkanlığı ve Eğitim Başkanlığında görevyaptıkları süre boyunca iş Tazmnın %10'u kadar ayrıca iş Tazm. alır. Söz konusu tazminat bu unvanda kaldıkları sürece ödenir.

**** "C Kategori (Teknik kontrol) teknisyenleri" bu görevde kaldıkları ve C Kategori onaylayıcı yetkileri devam ettiği sürece iş tazminatlarının % 10'u kadar ayrıca iş tazminatı alırlar.

***** 10 kıdem yılını dolduran ve fonksiyonel olarak "teknisyenlik görevi"ni yapan personele iş Tazm.nın %3'ü oranında ayrıca "ek tazminat" ödenir.

***** Şirketimizin bakım yetkisine sahip olduğu; uçak gövde, motor tiplerinden üç ve üçten fazla kategoride yetkisi bulunan (aynı tip aileleri tek sayılır) ve fonksiyonel olarak teknisyenlik görevi yapan personele iş Tazm.nın % 2'si oranında ayrıca "tip tazminatı" ödenir.

****** Bu iş grubunda B1 ve B2 uçak bakım lisansına sahip olup, Uçak Bakım Başkanlıkları, Hat Bakım Başkanlığı ve Kabin içi Bakım Başkanlığı bünyesinde (C/S) onaylayıcı olarak çalışan teknisyenlere her ay maaş ödemesi ile birlikte brüt 439.TL (dörtyüzotuzdokuztürklirası) "ek yetki primi" ödenir.

******* Bu gruptaki personel yukarıda belirtilen şartları sağladığı sürece bu iş grubunda kalır.

******** Bu iş grubu kapsam tanımına yeni eklenen yetki türlerine ilişkin ödemeler 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

GRUP 14.1.

A0

A1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

01.10.18 İş Tazm.

4.110

6.678

7.426

7.845

8.300

8.776

9.290

9.839

10.416

11.048

11.693

12.402

13.161

13.946

14.489

15.378

16.314

14-1Mühendislik gerektiren bölümlerde görev yapan; mühendis ve mimarlar, işletme ve endüstri mühendisi olarak görev yapanlar.

* Yukarıda belirtilen ve fonksiyonel olarak mühendislik görevlerinde bulunan personel, "kıdemli mühendis" unvanı aldığında İş Tazm.nın %10'u, "şef", "başmühendis" ve "proje mühendisi" unvanını aldığında iş tazminatlarının %20'si kadar ayrıca "İş Tazm." alırlar. Söz konusu tazminat bu unvanlarda kaldıkları sürece ödenir.

EK - 3(a) VARDİYA PRİMİ CETV

(TL. -)

KIDEM

BASAMAĞI

01.07.2018

- 30.09.2018

İKİLİ VARDİYA PRİMİ

ÜÇLÜ VARDİYA PRİMİ

01

275

550

02

284

568

03

291

583

04

298

596

05

308

616

06

315

630

07

323

646

08

332

664

09

340

679

10

348

697

11

356

712

12

364

727

13

373

745

14

381

762

15

388

776

16

396

791

17

404

808

18

413

827

19

420

840

20

429

858

21

437

874

22

445

891

23

454

908

24

462

923

25

469

938

26

478

956

27

487

973

28

494

988

29

502

1.003

30

511

1.022

31

519

1.037

32

527

1.053

33

536

1.073

34

543

1.086

35

552

1.104

EK - 3(b) VARDİYA PRİMİ CETV.

(TL.-) (TL.-)

KIDEM

BASAMAĞI

01.10.2018

31.12.2018

İKİLİ VARDİYA PRİMİ

ÜÇLÜ VARDİYA PRİMİ

01

297

594

02

307

613

03

315

629

04

322

644

05

333

666

06

340

681

07

349

698

08

359

717

09

367

734

10

376

752

11

385

769

12

393

785

13

402

805

14

412

823

15

419

838

16

427

855

17

436

873

18

447

893

19

454

908

20

463

927

21

472

944

22

481

962

23

490

981

24

498

997

25

506

1.013

26

516

1.033

27

526

1.051

28

533

1.067

29

542

1.083

30

552

1.104

31

560

1.120

32

569

1.137

33

579

1.159

34

587

1.173

35

596

1.192

EK-4 DİŞ VE DİŞ TEDAVİSİ KONUSU

A- Protez ve briç iki yıl miadlıdır. (Bu süreden sonra yenilenmesi hekimin lüzum görmesine bağlıdır.)

B- Protez malzemesi ve protez işçiliği Türk Tabibler Birliği asgari ücret tarifesi üzerinden ödenir.

C- Altın malzeme masrafı Şirketçe ödenmez.

Türk Tabibler Birliği asgari ücret tarifesinde yer alan çekim, tedavi ve protez aynen uygulanır.

(102) Asıl, (2) Geçici Madde ve (4) ek ile "Yurtdışı Merkez Tayinli Personel” ile ilgili bölümü ihtiva eden işbu İşletme Toplu İş Sözleşmesi, 20.12.2018 günü taraflarca imzalanmıştır.

TUR Turk Hava Yollari AO (THY A.O.) - 2018

Start date: → 2018-07-01
End date: → 2021-06-30
Name industry: → Trade, fuelling and repair of motor vehicles
Name industry: → Motorlu taşıtların bakım ve onarımı
Public/private sector: → Ozel sektorde
Concluded by:
Name company: →  Turk Hava Yollari AO (THY A.O.)
Names trade unions: →  ÖZÇELİK-İŞ Özdemir, Çelik, Metal ve Metal Mamulleri İşçileri Sendikası

TRAINING

Training programmes: → Evet
Apprenticeships: → Hayır
Employer contributes to training fund for employees: → Hayır

SICKNESS AND DISABILITY

Maximum days for paid sickness leave: → 120 days
Provisions regarding return to work after long-term illness, e.g. cancer treatment: → Hayır
Paid menstruation leave: → Hayır
Pay in case of disability due to work accident: → Evet

HEALTH AND SAFETY AND MEDICAL ASSISTANCE

Medical assistance agreed: → Evet
Medical assistance for relatives agreed: → Evet
Contribution to health insurance agreed: → Hayır
Health insurance for relatives agreed: → Hayır
Health and safety policy agreed: → Evet
Health and safety training agreed: → Hayır
Protective clothing provided: → Evet
Regular or yearly medical checkup or visits provided by the employer: → Hayır
Monitoring of musculoskeletal solicitation of workstations, professional risks and/or relationship between work and health: → Insufficient data
Funeral assistance: → Evet
Minimum company contribution to funeral/burial expenses: → TRY 2100.0

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Maternity paid leave: → 20 weeks
Job security after maternity leave: → Hayır
Prohibition of discrimination related to maternity: → Hayır
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → Hayır
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → Hayır
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → Evet
Time off for prenatal medical examinations: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → Hayır
Facilities for nursing mothers: → Hayır
Employer-provided childcare facilities: → Hayır
Employer-subsidized childcare facilities: → Evet
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Hayır
Paternity paid leave: → 6 days
Leave duration in days in case of death of a relative: → 7 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 90 days
Severance pay after 5 years of service (number of days' wages): → 205 days
Severance pay after one year of service ((number of days' wages): → 41 days
Part-time workers excluded from any provision: → Evet
Provisions about temporary workers: → Hayır
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per day: → 7.5
Working hours per week: → 45.0
Working days per week: → 6.0
Paid annual leave: → 20.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Rest period of at least one day per week agreed: → Evet
Maximum number of Sundays / bank holidays that can be worked in a year: → 
Paid leave for trade union activities: → 4.0 days
Provisions on flexible work arrangements: → Hayır

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → Yes, in more than one table
Adjustment for rising costs of living: → 

Wage increase

Wage increase starts: → 2018-07

Once only extra payment

Once only extra payment due to company performance: → Hayır

Premium for evening or night work

Premium for evening or night work: → 150 % of basic wage
Premium for night work only: → Hayır

Premium for overtime work

Premium for Sunday work

Allowance for commuting work

Allowance for seniority

Allowance for seniority after: → 1 years of service

Meal vouchers

Meal allowances provided: → Evet
→  per meal
Free legal assistance: → Hayır
Loading...