LUFTHANSA ÇAĞRI MERKEZİ VE MÜŞTERİ HİZMETLERİ TİC. A.Ş. İLE SOSYAL-İŞ SENDİKASIARASINDA BAĞITLANAN 01.07.2018– 31.12.2020 YÜRÜRLÜK SÜRELİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ - 2018

New1

1. BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

MADDE 1 – TARAFLAR:

Bu toplu iş sözleşmesinin İşveren tarafı, Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi (Merkez Mah. Ayazma Caddesi Papirus Plaza No:37 Kat:3 Ofis No: 5-12-13-14-15 Kağıthane-İSTANBUL); İşçi tarafı, üyeleri adına SOSYAL-İŞ Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Ziya Gökalp Caddesi Gonca Apt. No:36/16 Kızılay-ANKARA)dır.

MADDE 2 – TANIMLAR:

Bu toplu iş sözleşmesinde geçen;

a) İŞVEREN; Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’ni,

b) SENDİKA; (SOSYAL-İŞ) Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’nı,

c) İŞLETME; Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi ve bağlı işyerlerinin bütününü,

d) İŞYERİ; İşletme kapsamında olan işyerlerini ve eklentilerini,

e) İŞÇİ; İşyerinde çalışan işçilerden Sosyal-İş üyesi bulunanları ve/veya TİS’ten yararlananları,

f) TARAFLAR; İşveren ve Sendikayı,

g) SÖZLEŞME; ekleri ile birlikte bu toplu iş sözleşmesini,

h) MEVZUAT; yasa, tüzük, yönetmelik, v.s.’yi ifade eder.

MADDE 3 –AMAÇ:

Tarafların karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını belirlemek üzere akdedilen iş bu sözleşmenin amacı; işçilerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerini yükseltmek, işyerinde verimliliği artırmak, işçilerin kendi yaptıkları işle ilgili karar alma sürecine katılmalarını sağlamak ve yönetme yeteneklerini geliştirmek, işçi-işveren arasında doğabilecek uyuşmazlıkları karşılıklı iyi niyet ve güven ortamı içinde ve bu sözleşmede belirlenen yollarla çözümleyerek iş barışını egemen kılmaktır.

Taraflar; işçinin, üretimin temeli olduğunun bilinci içinde; uluslar arası antlaşmalar ve sözleşmeler ile güvence altına alınmış olan temel hak ve özgürlüklerini çağdaş ve demokratik dünyadaki uygulamalarının öz ve düzeyine kavuşturmayı amaçlar.

MADDE 4 - SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA

A - KAPSAM:

a) Yer itibariyle; Bu toplu iş sözleşmesi, Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi işletmesi kapsamındaki işyerlerini kapsar.

b) Şahıs İtibariyle; Bu sözleşme, Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’nde çalışan ve Sosyal-İş Sendikasına üye bulunan işçileri kapsar. Ancak, her halükarda 6356 Sayılı Sendikalar Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre işbu Toplu İş Sözleşmesi’nin müzakeresine işveren vekili sıfatıyla katılmış bulunanlar, işletmenin merkezi ve diğer işyerlerindeki İnsan Kaynakları, Performans ve Planlama, IT-Bilgi İşlem, Finans, Ofis Yönetimi Ve İletişimi ile Kalite ve Eğitim Bölümlerinin ve ileride açılması muhtemel diğer bölümlerin yöneticileri ile yardımcıları, Genel Müdür, Müşteri Hizmetleri Müdürü, avukatlar, müşavirler ve kurum doktorları işbu Toplu İş Sözleşmesi kapsamı dışındadır.

Kapsam dışı personele İşveren dilediği şekilde uygulama yapma hakkına sahiptir.

B - Sözleşmeden Yararlanma:

a)Sendika Üyelerinin Yararlanmaları: Sözleşmenin imzası tarihinde sendika üyesi bulunanlar, yürürlük tarihinden itibaren; imza tarihinden sonra üye olanlar, üyeliklerinin sendikaca işverene bildirildiği tarihten itibaren sözleşmeden yararlanırlar.

Sözleşmenin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasındaki bir tarihte hizmet akdi kıdem tazminatına hak kazandıracak bir neden ile sona eren üye işçiler ile ölen üye işçilerin varisleri, sözleşmenin sağladığı tüm hak ve yararlardan murislerinin çalıştıkları süre oranında yararlanırlar.

b) Sendika Üyesi Olmayanların Yararlanmaları:

Sendika üyesi olmayan ya da sendika üyeliğinden ayrılan veya çıkarılanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden yararlanabilirler. Bu yararlanma, imza gününden geriye gitmemek koşulu ile yazılı olarak istek tarihinden itibaren geçerlidir. Toplu iş sözleşmesinin imzasından önceki talepler imza tarihi itibariyle hüküm doğurur.

Bu sözleşmeyle belirlenen parasal haklar, bu bendin (a ve b) fıkraları dışında kalan çalışanlara aynen uygulanamaz.

MADDE 5 - TARAFLARIN TEMSİLİ:

Bu toplu iş sözleşmesinin uygulanmasında sendikayı, Genel Yönetim Kurulu veya görevlendireceği kimseler ile sendika şubesi; İşvereni, Yönetim Kurulu veya görevlendireceği kimseler temsil eder.

MADDE 6 - SÖZLEŞMENİN HÜKMÜ:

a) Bu toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe, hizmet akitleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. Hizmet akitlerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini, bu toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Hizmet akdinde belirtilmeyen konularda bu toplu iş sözleşmesinin hükümleri uygulanır.

b) İşbu toplu iş sözleşmesinde açıkça düzenlenmeyen tüm konularda ise ekli işyeri Yönetmeliği hükümleri uygulanacaktır. Aynı konunun hem İşyeri Yönetmeliği’nde hem de Toplu İş Sözleşmesi’nde düzenlenmiş olması halinde Toplu İş Sözleşmesi hükümleri esas alınacaktır.

c) Toplu iş sözleşmesi, mevzuat ile işçi yararına tanınmış ve tanınacak hakların uygulanmasına engel olamaz. Bu toplu iş sözleşmesinden daha fazla hak sağlayan yasalar çıktığı ve yasal zorunluluk da gerektirdiği takdirde bu hükümler işbu sözleşme hükümlerinin yerini alır.

d) Nedeni ne olursa olsun süresi sona eren toplu iş sözleşmesinin hizmet akdine ilişkin hükümleri, yenisi yürürlüğe girene kadar hizmet akdi hükmü olarak geçerliliğini sürdürür.

Sendikanın yetki belgesi alması koşuluyla, sona eren toplu iş sözleşmesinin taraf ilişkileri ve kolektif hakları düzenleyen hükümleri yeni sözleşme imzalanıncaya kadar uygulanmaya devam eder.

e) Sözleşmede belirtilmeyen konularda mevzuat hükümleri uygulanır.

MADDE 7–SÖZLEŞMENİN YORUMU ve UYGULANMASI:

Sözleşmenin hükümleri, amaca aykırı yorumlanamaz. Sözleşme, gerek maddelerinin açık anlamları ve gerekse özü ile bir bütündür; bölüm ve madde başlıkları maddelerin anlamlarını tamamlar.

MADDE 8 - TARAFLARIN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK:

Sözleşmeye taraf olan sendikanın kendini feshi, infisahı, çalışmadan yasaklı olması v.s. gibi durumlar ile sözleşmenin uygulandığı işletme, işyerleri ve eklentilerinde işverenin değişmesi, bu sözleşmenin uygulanmasını engellemez.

2. BÖLÜM

TARAF İLİŞKİLERİ

MADDE 9 - İŞVERENİN SORUMLULUKLARI:

İşveren, bu sözleşme hükümlerini zamanında ve eksiksiz olarak uygulamak, işyerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı bakımından gereken önlemleri almak, işçi hak ve alacaklarının zamanında ve noksansız olarak ellerine geçmesini sağlamak, sendika ve işçilere karşı gerek mevzuat, gerekse bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmekle görevlidir.

MADDE 10 - SENDİKANIN SORUMLULUĞU:

Sendika, işçilerin temsilcisi olarak bu sözleşme ile kendisine yüklenen görevleri en iyi şekilde yapar ve işçilerin haklı gördüğü şikâyetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde işverenle görüşerek çözmekle görevli olup, İşyeri Çalışma İlişkileri ve Disiplin Kurulu’nun iş bu sözleşme hükümleri çerçevesinde etkin şekilde görevini yerine getirmesini sağlayacak önlemleri alır.

MADDE 11 - İŞYERİNDE SENDİKAL ÇALIŞMALAR:

Sendikanın genel yönetim kurulu üyeleri ya da görevlendireceği kişiler ile şube yöneticileri, işveren veya yetkili kıldığı kişilerle önceden randevulaşarak işverene de uygun olması kaydıyla görüşebilirler. Yine bu kişiler, işyerinde çalışan sendika üyeleri ile işlerini ve işyerindeki iş akışını aksatmamak kaydıyla iş saatleri içinde ve işveren tarafından belirlenecek zaman dilimlerinde görüşebilirler. Bu görüşme, işveren veya yetkili kıldığı kişilerin onayı ile iş düzenini aksatmayacak şekilde işverenin göstereceği yerde toplu olarak da yapılabilir.

İşçiler, Sendika Anatüzüğü ve yönetmelikleri ile mevzuat hükümlerine ve iş bu toplu iş sözleşmesinde öngörülen kurallara uygun şekilde yapmış oldukları sendikal faaliyetlerinden ötürü hiçbir ceza ve farklı uygulamaya tabi tutulamazlar.

MADDE 12 - İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLİĞİ:

a) Sendika, işyerinde çalışan sendika üyeleri arasından; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca iş yeri sendika temsilcilerini seçer, bunlardan birisi baştemsilci olarak belirlenir ve isim listeleri işverene 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir. Baştemsilcinin görevlerini, kendisinin bulunmadığı zamanlarda işyeri sendika temsilcilerinden biri yerine getirir.

İlgili yasa maddesi ve yargı kararları gereğince; işletme söz konusu olduğunda, yukarıdaki kural işletmeye bağlı her işyeri için ayrı ayrı uygulanır. Sendika, temsilci atamalarını ve atamalarda yapılan her türlü değişikliği 15 gün içinde işverene yazı ile bildirir.

İşyerlerinin isimlerinin değiştirilmesi mevcut temsilci sayısını değiştirmez; ancak, İşyerlerinin birleştirilmesi, bölünmesi veya ayrılması halinde, temsilci sayısı yeni duruma göre yeniden belirlenir.

b) İşyeri sendika temsilcileri, yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak, sözleşmenin diğer maddelerinde kendilerine verilen görevlerden başka işyerindeki sendika üyesi işçilerin resmi temsilcisi sözcüsü olarak; işyerinde sözleşmenin en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak için azami çabayı göstermek, çalışan üyelerin yasa ve bu sözleşmeden doğan haklarının tam ve eksiksiz uygulanıp uygulanmadığını takip etmek, üyelerden gelecek dilek ve şikayetleri dinlemek TİS'in haklar, görevler ve borçlara ilişkin hükümleri hakkında çalışanları bilgilendirmek, aydınlatmak, uyuşmazlık konularının müzakere yoluyla çözümlenmesini sağlamak amacıyla işveren veya vekiliyle görüşmek, çözümlenemeyen sorunları yazılı olarak sendikaya bildirmekle görevlidir.

Temsilciler, işçileri ve sendikayı ilgilendiren konularda işveren veya vekilleri ile randevulaşmak yoluyla gerektiği takdirde görüşebilirler. Temsilcilerin bu görevlerindeki uyumunu Baştemsilci sağlar.

c)Sendika temsilcilerinin, temsilcilik görevlerini yapmalarından dolayı iş bu toplu iş sözleşmesinde belirlenen kurallara uygun davrandıkları ve bu görevin sınırlarını aşmadıkları sürece herhangi bir cezai yaptırım ya da ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

MADDE 13 - SENDİKA TEMSİLCİLİK ODASI VE DUYURU PANOSU:

A) Sendika Temsilcilik Odası: İşveren; işyerinde sendika temsilcilerinin temsilcilik görevlerini yapabilmeleri için çalışma ve sağlık koşullarına uygun bir oda verir. Temsilcilik için gerekli masa, sandalye, büro malzemesi, telefon vb. ihtiyaçlar işverence sağlanır.

B) Sendika Duyuru Panosu: İşveren sendikal çalışmaların duyurulması ve sendikanın üyelere iletmek gereğini duyduğu haberler ile her türlü sendikal yazıların asılmasını sağlayacak bir duyuru panosu yaptırır ve işyerinde uygun göreceği yere asılmasını sağlar. Asılan tüm ilanların sorumluluğu sendikaya aittir.

MADDE 14 - SENDİKAL İZİNLER:

a) Temsilci İzinleri: İşyeri sendika temsilcilerine sendikal çalışmaları yürütebilmeleri için asıl işlerini aksatmamak kaydıyla haftada azami 2 (iki) saat ücretli izin verilir. Baştemsilciye temsilcilik görevlerinin gerektirdiği faaliyetlerde bulunabilmesi için haftada azami 3 saat ücretli izin verilir. Baştemsilci, haftalık olarak tanınmış olan bu sürenin 2 (iki) saatini sendika temsilcilik odasında geçirecektir. Taraflar, baştemsilci ve temsilcilerin sendikal görev için izin saatlerini ve çalışma prensiplerini önceden belirler ve sendika duyuru panosunda ilan ederler.

İşyeri Sendika Temsilcilerinin izin sürelerini işyerinde geçirmeleri asıldır. Ancak sendika yöneticilerinin işverene önceden yapacağı yazılı çağrı üzerine ve işverenin yazılı olarak onay vermesi halinde, bu izinleri işyeri dışında da kullanmaları mümkündür.

b) Sendika Organlarında Görev Alan Üyelerin İzinleri:

Sendikanın yazılı başvurusu üzerine:

1) Sendikanın yönetim kurullarında görev alan üyelerden genel yönetim kurulu üyelerine her toplantı için 2 (iki) tam gün; şube yönetim kurulu üyelerine her toplantı için 1 (bir) tam gün ücretsiz izin verilir.

2) Sendika disiplin kurullarında görev alan üyelerden, genel merkez disiplin kurulu üyelerine her toplantı için 2 (iki) tam gün; şube disiplin kurulu üyelerine her toplantı için 1(bir) tam gün ücretsiz izin verilir.

3) Sendika denetleme kurullarında görev alan üyelerden genel merkez denetleme kurulu üyelerine yılda toplam 4 (dört) tam gün; şube denetleme kurulu üyelerine yılda toplam 2 (iki) tam gün ücretli izin verilir.

c) Sendikal Toplantı ve Eğitim İzinleri:

Sendikanın yazılı başvurusu üzerine:

1) Sendika merkez genel kurulu delegelerine ve genel merkez üst kurul delegelerine, genel kurula katılmaları için 3 (üç) tam gün ücretli izin verilir.

2) Sendika şube genel kurul delegelerine genel kurula katılmaları için 1 (bir) tam gün ücretli izin verilir.

Sendikanın düzenleyeceği konferans, seminer ve eğitimlere katılmak üzere üyelere yılda (her üye için ayrı ayrı olacak şekilde değil) toplam 5 gün ücretli eğitim izni verilir. Bu eğitim faaliyetlerinin başlangıç ve bitiş tarih ve saati işveren ve sendika yetkililerince iş yoğunluğu da dikkate alınarak müştereken belirlenir. Bu eğitimlere katılacak işçilerin sayısı işyerindeki işleri aksatmayacak şekilde sendika tarafından belirlenerek bir ay önceden işverene yazılı olarak bildirilecektir.

Yukarıdaki kurullara, toplantılara ve eğitimlere bir seferde işyerindeki çalışan sayısının %5’inden fazlası katılamaz. Şu kadar ki genel kurullar için %5 oranı aranmaz. Ancak genel kurullarda %5 oranının aşılması halinde işyerinde yürütülen işin aksatılmaması şarttır. Sendika her halükarda iş planlamasını temin açısından yazılı bir izin listesini en az 4 ay önceden işverene vermekle mükelleftir.

MADDE 15 - SENDİKA ÜYELERİNİN VE SENDİKA ZORUNLU ORGANLARINDA GÖREV ALANLAR İLE İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÜVENCESİ:

a) İşçinin işe alınması, sendikaya üye olması veya sendika üyeliğinden ayrılması koşuluna bağlı tutulamaz. İşveren ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında bu sözleşme hükümleri ile bağlı kalmak kaydı ile sendikaya üye olan işçiler ile sendika üyesi olmayan işçiler arasında sırf bu nedenle, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamaz.

b) İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri sendika temsilcisinin ve işyerinde çalışmaya devam eden sendika yöneticilerinin işyerini değiştiremez veya işinde esaslı tarzda değişiklik yapamaz. Aksi hâlde değişiklik geçersiz sayılır.

c)Sendika üyelerinin, sendika zorunlu organlarında görev alanlar ile işyeri sendika temsilcilerinin kanunen düzenlenmiş tüm güvenceleri mahfuz olup aynen uygulanacaktır.

MADDE 16 – SENDİKAL ÖDENTİLER, ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN GÖNDERİLMESİ :

a) İşveren, 6356 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında, sendika anatüzüğü hükümlerine uygun olarak, sendikaca bildirilecek üyelerinden talep ettiği aidatı yürürlük tarihinden itibaren ve yürürlük süresi boyunca, dayanışma aidatını ise toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden önce olmamak üzere talep tarihi itibariyle keserek, sendikaca gösterilen banka hesabına her ay işçi ücretlerinin ödendiği günü izleyen en geç 10 iş günü içerisinde yatırır. Sendikanın aidat kesilecek işçilere ilişkin listeyi işverene yazılı olarak bildirdiği tarihten sonra kesinti listesinin gönderilmemesi veya eksik kesinti yapılmasının sorumluluğu işverene ait olacaktır.

b) İşveren, sendika tarafından gönderilen kesinti listesini esas almak suretiyle, listede mevcut işçilerden ölen, emekli olan veya kendi isteği ile işten ayrılanların isimlerini aidat kesinti listesinde her ay sendikaya bildirir.

c) İşverenin işçilerle ilgili yayınlayacağı sirküler ve genelgelerin bir nüshası, işyeri sendika baştemsilcisi tarafından en geç bir hafta içinde sendikaya ulaştırılacaktır.

MADDE 17-ŞİKÂYET VE UYUŞMAZLIK:

İşçiler bireysel ve bu sözleşmeden doğan şikâyetlerini işyeri sendika temsilcisine yazılı olarak yaparlar. İşyeri sendika temsilcisi duruma göre işçinin ilk amiri ya da işveren vekili ile görüşerek sorunu çözümlemeye çalışır. Çözülemeyen konular, temsilci tarafından sendikaya bildirilir.

MADDE 18 – İŞYERİ KURULLARI

İşyerinde aşağıdaki Kurullar faaliyette bulunur:

1 -İŞYERİ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ ve DİSİPLİN KURULU:

İşyerinde sendika üyesi olan ve TİS'den yararlanan işçilerin disiplin uygulamaları ile iş akitlerinin sona erdirilmesini, TİS'in uygulama ve yorumundan kaynaklanan uyuşmazlıkları görüşüp çözüme bağlamak üzere aşağıdaki koşullarla işyerinde bir İşyeri Çalışma İlişkileri ve Disiplin Kurulu (“Kurul”) oluşturulur.

A) Kuruluşu:

Kurul, tarafların belirleyeceği 2 asıl ve 2 yedek üye olmak üzere toplam 4 üyeden oluşur. Sendikanın ve işverenin ayrı ayrı belirleyeceği asıl ve yedek üyeler, sözleşmenin imza tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde karşı tarafa yazılı olarak bildirilir. Taraflar, 15 gün önce yine yazılı olarak bildirmek koşulu ile asıl ve yedek kurul üyelerini değiştirebilirler. Kurul'un başkanlığını işverenin belirleyeceği işveren temsilcilerinden birisi yapar.

B) Görev ve Yetkileri:

Kurul; sendika üyesi olan ve TİS'ten yararlanan işçiler açısından;

a) İşçilerin, iş bu sözleşme veya kanunlara göre yaptırım gerektiren ve iş disiplini ile bağdaşmayan fiillerini eyleme ilişkin son yazılı uyarı ve takip eden yaptırımlar aşamasında disiplin kurulu sıfatı ile görüşerek bu eyleme ilişkin olarak belirlenmiş disiplin yaptırımını uygular ve/veya iş sözleşmesinin feshine karar verir. İşçi tarafından gerçekleştirilen kural dışı fiilin işbu sözleşmede düzenlenmemiş olması yaptırıma tabi tutulamayacağı anlamına gelmez, böyle bir durumda işveren uygun bir yaptırıma karar verir. Disiplin kurulu kararı olmadan işçi hakkında ücret kesintisi veya işten çıkarma yaptırımı uygulanamaz.

b) Sözleşmenin yorumlanmasından ve uygulanmasından doğan ve bu nedenle sendika ya da işverence kurula getirilen uyuşmazlık konularının barışçıl yollardan çözümüne katkıda bulunur ve uyuşmazlıkları bu yaklaşımla karara bağlar.

c) İş akitlerinin tazminatlı ve/veya tazminatsız şekilde sona erdirilmesi hususunu karara bağlar.

d)a,b ve c bendindeki düzenlemeler sendika temsilcileri için de geçerlidir. Herhangi bir temsilci ile ilgili bir görüşme yapılması gerektiği takdirde bu temsilcinin müzakereye ve oylamaya katılma hakkı bulunmayacak, bunun yerine sendika tarafından belirlenmiş olan yedek üye kurul toplantısına katılacaktır.

C) Çalışma Yöntemi:

a) İşyerinde kurul'un toplanmasını gerektiren bir hal meydana geldiğinde durum, toplantı isteyen tarafça kurul başkanına yazılı olarak bildirilerek toplantı talebinde bulunulur. Kurul başkanın çağrısı ile en geç 10 iş günü içinde toplanır. Ayrıca başkan kurulu her ihtiyaç duyduğunda kendiliğinden toplantıya davet edebilir. Kurul toplantı yeter sayısı dörttür. Birinci toplantıda, toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde kurul 2 gün içerisinde başkanın katılımı şartı olmak kaydıyla ve salt çoğunlukla 2. kez toplanır. Kurulun sekreteryası, idari işler tarafından ilk toplantısında belirleyeceği yönteme göre yürütülür.

b) Kurul kararlarını ilke olarak oybirliği ile alır. Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır. İlk toplantıda karar alınamadığı takdirde, ikinci toplantı en geç 2 iş günü içerisinde yapılır. Yapılan bu ikinci toplantıda karar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Karar gerekçeli olarak yazılarak kurul üyelerince imzalanır ve ilgili işçi ile sendikaya ve işverene tebliğ edilir. İşçinin tebellüğden imtina etmesi halinde keyfiyet tutanakla tespit edilerek tebliğ ile ilgili hükmün uygulanmasına gerek kalmaksızın hüküm ifade eder. Disiplin kurulu kararlarını işveren uygulamakla yükümlüdür. Ancak işveren dilediği takdirde bu yaptırımı hafifletmek veya tamamen kaldırmak hakkına sahiptir.

c) Kurulun, (B) bendinin (b) fıkrası uyarınca alacağı kararlarda ise tarafların mutabakatı yani oy birliği esastır. Mutabakat sağlanmış konularda sorun çözümlenmiş sayılır. 10 gün içinde mutabakat sağlanamayan konularda ise taraflar önce Çalışma Barışı Üst Kuruluna başvururlar. Sorunun üst kurulda da 10 gün içerisinde çözümlenememesi durumunda tarafların yargı yoluna başvurma hakları saklıdır.

d) 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 26. maddesinde öngörülen sözleşmenin haklı nedenle feshine ilişkin 6 günlük hak düşürücü süre kurul kararının Genel Müdür'e bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

D) UYGULANACAK DİSİPLİN YAPTIRIMLARI: İşçiler açısından yasak hareketler ve bunların yaptırımları ve uygulama usulleri işbu sözleşmeye ek olarak Ek-1'de düzenlenmiştir.

2 - ÇALIŞMA BARIŞI ÜST KURULU

Çalışma Barışı Üst Kurulu (“Üst Kurul”) Lufthansa Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü ile taraf sendika Genel Başkanı veya Şube Başkanından oluşur.

a) İşyeri çalışma ilişkileri disiplin kurulunun ve görev alanı dışında kalan ve özellikle toplu iş sözleşmesinin bireysel niteliği olmayan toplu nitelikleri olan hükümlerinin yorumlanması ile ilgili hususlarda ve her gerektiğinde çalışma ve gayret sarf eder.

b) Çalışma ilişkileri ve Disiplin Kurulu'nun sözleşmenin uygulanmasından doğan ve sendika ya da işverence kurula getirilen ve fakat çözüme bağlanamamış olan uyuşmazlık konularını 10 gün içinde nihai olarak karara bağlar. Üst Kurul kararlarını oy birliği ile alır.

c) Yapılan çalışmalar sonunda uyuşmazlıkların çözümlenememesi veya bir karara varılamaması halinde, tarafların yasal yola başvurma hakları saklıdır.

MADDE 19 - İŞ GÜVENCESİ:

A) Bireysel İşten Çıkarma:

İşten çıkarmalarda iş bu sözleşmenin 18. Maddesine ve İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine uygun şekilde hareket edilecektir.

B) Zorunlu Toplu Çıkarma:

İşletmenin bütününde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29. Maddesine istinaden; bir defada en az %10 oranında işçi çıkarma söz konusu olduğunda bu durum toplu işçi çıkarma sayılır ve bu madde hükmüne tabi tutulur. Sendikanın zorunlu organlarında görev yapan yöneticileri ile işyeri sendika temsilcileri toplu işten çıkarılmaya tabi tutulamaz. Toplu işten çıkarmalarda ceza durumları göz önüne alınmaz. Toplu işçi çıkarma işlemi yapıldıktan sonra 3 ay geçmedikçe yeni toplu işçi çıkarma yapılamaz.

Kapasitesi daraltılan veya kapatılan işyeri veya bölümündeki asıl ve sürekli işlerde geçici işçi çalıştırılamaz. Taşeron eliyle iş gördürülemez.

İşveren tarafından; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri bakımından zorunluluk olmadıkça toplu işçi çıkartılamaz.

İşçi çıkarmanın zorunlu olduğu hallerde işveren, işçi çıkarma nedenleri ve çıkarılacak işçi sayısını, İşyeri Çalışma İlişkileri ve Disiplin Kuruluna intikal ettirir ve taraf işçi sendikasına bildirir.

Kurul sorunu görüşür, başka çözüm olanakları bulunup bulunmadığını araştırır.

Sorunu çözmeye elverişli ve işletme gereklerine uygun bir yol bulunamaz ise, işten çıkarma esaslarını, çıkarılacak işçi sayısı, işten çıkarma tarihi ile ünitelere dağılımını karara bağlarlar.

Bu halde işten çıkarılacak işçiler aşağıdaki sıra gözetilerek belirlenir.

1) Kendi isteği ile ayrılmak isteyenler,

2) Deneme süresi içinde olanlar,

3) Bir Sosyal Güvenlik Kuruluşundan emekli olanlar,

4) İşe son giren işçiler,

5) Emekliliğini hak kazanmış olanlar,

6) Aynı durumda olanlar arasında son giren ilk çıkar,

7) Eşlerden ikisi de aynı işyerinde çalışıyorsa yalnız birisi işten çıkarılır.

Emekliliğine 2 yıldan az kalmış olan işçiler için işten çıkarma kararı disiplin suçları hariç yukarıdaki gerekçelerle de olsa uygulanamaz. Yukarıda yazılı sırayla toplu işten çıkarılanların yeniden işe alınmalarında son işten çıkarılan önce işe alınır kuralına uyulur. Toplu çıkarmadan sonra altı ay içinde yeniden işçi alma durumu doğarsa işten çıkarılanlar arasından kadroya uygun vasıfları taşıyanlara taahhütlü olarak davetiye gönderilir. Bildirim gününden başlayarak 30 gün içinde başvuran işçiler arasından en uygun vasıflı olana bir iş verilir.

MADDE 20 - YENİ İŞ ARAMA İZNİ:

Gerek işçinin gerekse işverenin bildirimli olarak hizmet akdini feshettiği durumlarda, işveren işçiye bildirim önelleri sırasında ve çalışma saatleri içinde, günde 2 saat yeni iş arama izni verir. İşçi isterse, işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlatmak kaydıyla, iş arama iznini topluca kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bu durumu işverene önceden yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Bununla birlikte işçinin iş sözleşmesini yeni bir iş bulduğu için feshetmesi halinde iş arama izninden yararlanamayacağı, ihbar süresi içinde iş bulan çalışanın ise iş arama iznini bu tarihten sonra kullanamayacağı konusunda mutabık kalınmıştır.

3. BÖLÜM

ÇALIŞMA ESASLARI VE İŞ AKDİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

MADDE 21 - İŞE ALMA:

İşveren işe alacağı işçilerin, görevin gerektirdiği niteliklere sahip olup olmadıklarını kendi mevzuatına göre tespit eder. İşe alımlarda ve iş değişikliklerinde, işveren tarafından belirlenen kriterler esas alınır.

a) Daha önce 4857 sayılı İş Yasasının 29. maddesine göre topluca işten çıkarılmış olanlara (toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde geçerli olmak ve nitelikleri uygun olmak kaydıyla),

b) İşyerinde herhangi bir iş kazası sonucu ölen veya malul kalıp işten ayrılan işçinin ailesine bakmak zorunda kalanlara talepleri halinde işe almada öncelik tanınır (nitelikleri uygun olmak kaydıyla),

c) Evvelce belirli süreli hizmet akdi ile çalışmış olup, belirli süresinin dolması nedeniyle işi sona erenlere,

öncelik tanınır.

MADDE 22 - DENEME SÜRESİ:

İşçiler, işe alındıkları tarihten itibaren dört aylık deneme süresine tabi tutulurlar. Deneme süresinde taraflarca ihbar önellerine uyulmaksızın ve tazminat ödenmeksizin iş akdi sona erdirilebilir.

Evvelce işyerinde çalışırken ayrılmış olanların işe alınmalarında, işten ayrıldıkları tarihin üzerinden geçen süre 1 yılı aşmadığı takdirde yeni bir deneme süresi uygulanmaz.

MADDE 23 – İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ:

a) İşçinin görev yeri, işinin niteliği benzer olmak koşuluyla ve ücretinde bir düşürme yapılmaksızın işverenlikçe geçici olarak değiştirilebilir. Geçici süreli iş değişiklikleri yılda toplam altı ayı geçemez. Aksi uygulama için işçinin rızası ve işyeri kurulu onayı şarttır. Daimi süreli iş değişikliklerinde işçinin yazılı rızasının olması şarttır. Şu kadar ki; işyeri sendika temsilcilerinin ve sendika yöneticilerinin işleri ve işyerleri hiçbir surette değiştirilemez.

b) İş ve işyeri değişikliği nedeniyle işçi ücretlerinde herhangi bir indirim yapılamayacağı gibi, geçici görevdeki işin niteliğine göre sağlanan ek haklar da işçiye iş bu geçici süreyle sınırlı olmak kaydıyla ödenir.

MADDE 24 – POSTALAR HALİNDE ÇALIŞTIRMA:

İşyerlerinde postalar halinde çalışma yaptırılabilir. Yapılacak bu postalar halindeki çalışma iki ay önceden çalışanlara duyurulur. Gece postası düzenlenmesi halinde 18 yaşından küçükler çalıştırılamaz.

MADDE 25- HAFTALIK VE GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESİ:

A) İşyerinde normal çalışma süresi haftalık 40 saattir. Günlük çalışma süresi çalışanın vardiyasına ve çalışma modeline göre işverence belirlenmektedir. Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında İş Kanunu'nun 68. maddesine uygun şekilde ve 1 saati aşmayacak şekilde yemek molası ve 2 defa 10'ar dakika çay molası verilir. Bu mola süreleri işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.

B) DENKLEŞTİRME

İşyerinde İş Kanunu'nun 63. maddesi çerçevesinde denkleştirme süresi 2 ay olarak belirlenmiştir. 2. ayın sonunda denkleştirme süresine ilişkin kesin hesap çıkartılır. Her bir denkleştirme dönemi içinde çalışanın fazla çalışma süreleri %50, fazla sürelerle çalışma süreleri ise %25 fazlasıyla normal çalışma süresine eklenmek suretiyle çalışanın denkleştirme dönemine ilişkin toplam çalışma süresi tespit edilir. Denkleştirme dönemi sonunda söz konusu dönemsel çalışma süresinden ilgili dönemdeki eksik çalışma sürelerinin toplamı çıkarılmak suretiyle denkleştirme işlemi gerçekleştirilir.

Hesaplama sonucunda çalışan yaptığı seçime göre ya 6 ay içerisinde serbest zaman kullanır ya da ücret ile ödemesini alır. Eksik mesailer ise ücretten kesilir. Çalışanın serbest zamanlarını 6 ay içerisinde kullanmaması durumunda bu mesailer de ücret ile ödenir. Çalışanlar serbest zaman ve ödeme seçimini her denkleştirme dönemi başlamadan önce İnsan Kaynakları Departmanı'na yazılı bildirmek suretiyle değiştirebilirler.

MADDE 26 - GECE ÇALIŞMASI:

Gece çalışması saat 20.00’de başlayarak sabah saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde 11 saat süren gün dönemidir. İşçi ancak çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine denk geldiği takdirde gece çalışması yapmış sayılacaktır.

a) İşçilerin gece çalışmaları günlük 7,5 saati geçemez.

b) Gece çalışmalarında ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin %10 fazlasıdır.

MADDE 27 - İŞ SÜRESİNDEN SAYILAN DURUMLAR:

Aşağıda belirtilen süreler, fiilen çalışılmamış dahi olsa, çalışılmış gibi iş süresinden sayılır.

a) İşyerinde işverenden iş beklemekle geçen süreler,

b) İşçilerin işveren tarafından, işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler,

c) İşçinin, işyerinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla çalıştırılmaksızın ve beraber çıkacak işi bekleyerek boşta geçirdiği süreler,

d) İşyerinde mesai dahilinde hastalanan işçilerin, işyeri hekiminin işyerinde bulunmadığı günlerde, SGK veya özel sigorta kuruluşu ile anlaşmalı olan en yakın sağlık kuruluşuna muayene ve tedavi için gidip gelmeleri ve bu durumu belgelendirmeleri kaydıyla vizitede geçirdikleri zamana ilişkin süreler,

e) Kadın işçilerin çocuklarını emzirmek için toplu sözleşme ile belirlenen süt izni süreleri.

MADDE 28 - ÇALIŞILMIŞ GİBİ SAYILAN DURUMLAR:

Aşağıda belirtilen süreler, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ve işyerindeki kıdem tazminatına esas bakımından çalışılmış gibi sayılır.

a) İşçinin uğradığı kaza ya da yakalandığı hastalıktan ötürü işine gelemediği günler (Ancak İş Kanunu’nun 25. maddesinin 1 numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz),

b) Kadın işçilerin bu sözleşmeye göre belirlenmiş doğumdan önce ve doğumdan sonra çalıştırılmadıkları günler (Ancak doğumdan sonraki ücretli izin süresini izleyen 6 aya kadar verilecek ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin ve kıdem tazminatı hakkının hesabında dikkate alınmaz.),

c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra ya da herhangi bir yasadan dolayı görevlendirilmesi sonucu yılda 90 günden fazlasını aşmayacak şekilde işine gidemediği günler,

d)Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri ve yıllık ücretli izin süreleri,

e) İş bu sözleşmede işveren tarafından işçiye verileceği açıkça kararlaştırılmış olan diğer ücretli izinler (mazeret izni hariç olmak üzere),

f) 4857 sayılı yasanın 55. maddesinde yer alan durumlar.

MADDE 29 - ASKERE GİDEN İŞÇİLERİN TEKRAR İŞE ALINMASI:

Askerlik ve kanundan doğan çalışma hakkında, 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki hükümler geçerlidir.

MADDE 30 - GÖZETİM ALTINA ALINMA, TUTUKLULUK VE MAHKÛMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLAMA:

1-Gözetim altına alınan veya tutuklanan işçiler tutukluluk veya gözetim süresi boyunca ücretsiz izinli sayılırlar. Ancak işçi herhangi bir suç nedeniyle tutuklandığı veya gözetim altına alındığında tutukluluk süresi veya gözetim altına alındığı süre İş Kanunu'nun 17. maddesinde belirtilen bildirim sürelerini aştığı takdirde İş Kanunu'nun 25/IV maddesine istinaden işverenin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı mevcuttur.

2-İşçi tutukluluk halinin ortadan kalktığı tarihten itibaren 2 hafta içinde işverene yazılı olarak başvurduğu takdirde işe başlatılır. Şu kadar ki; söz konusu tutukluluk haline sebep olan eylem güvenlik açığı doğuracak veya müşteri veri emniyetini veya iletişim kalitesini tehlikeye sokacak nitelikte ise işçinin iş akdine geçerli nedenle son verilmesi mümkündür.

3- Yüz kızartıcı suçlardan veya işverenin işyerinde yürütülmekte olan işin mahiyeti ile bağdaşmayan herhangi bir suçtan hüküm giyenler cezaları ertelense veya affa uğrasa dahi bu madde hükmünden yararlanamazlar ve iş akitlerine işveren tarafından geçerli nedenle son verilebilir.

MADDE 31 - ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI:

Engelli işçi çalıştırılması konusunda yasal hükümler uygulanır.

Ancak, işyerinde çalışmakta iken iş kazası sebebi ile çalışmakta olduğu işini fiilen yapamayacak durumda olan işçiyi, işveren, yasal sınırlamalar kapsamında kalmak kaydıyla durumuna uygun yeni bir işte çalıştırır.

Olumsuz hava şartları sebebiyle iş gelişinde ve çıkışında zorluk yaşaması muhtemel olan engelli personele imkânlar dâhilinde gerekli kolaylık sağlanır.

MADDE 32 - ANALIK DURUMU:

a) Analık İzni Süresi

Doğum yapan kadın işçiye doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 9 hafta olmak üzere 17 haftalık analık izni verilir. Sağlık durumu uygun olan kadın işçi, isterse, doktor raporuyla doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir; bu durumda doğumdan önce kullanılmayan izin süresi doğum sonrası 9 haftalık izin süresine ayrıca eklenir. Çoğul gebelik halinde doğum sonrası 9 haftalık izin süresine 2 hafta daha eklenir. Erken doğum halinde doğumdan önce kullanılamayan analık izni süresi, doğum sonrası 9 haftalık izin süresine ilave edilir.

Bu süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra hekim raporu ile artırılabilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

b) Annenin Vefatı Halinde Babaya Kullandırılacak İzinler

Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan bu toplu iş sözleşmesiyle belirlenen izin süreleri babaya kullandırılır. Erken doğum, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışma veya çoğul gebelik nedeniyle doğumdan sonra kullanılacak izne süre ilave edilmişse, bu ilave izin süreleri de babaya kullandırılacak izne eklenir.

c) Evlat Edinme Halinde Analık Hali İzni

Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren İş Kanununun 74’üncü maddesinde yer alan sekiz haftalık analık hali izni kadar ücretli izin verilir.

d) Ücretsiz İzin

Yukarıda belirtilen izin sürelerinin sonunda kadın işçiye ya da üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene isteği halinde 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu izin süresi yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. Ücretsiz izin hakkını kullanan işçi, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkını kullanamaz.

e) Çalışma Süresinin Yarısı Kadar Ücretsiz İzin Hakkı

Doğum sonrası analık hali izninin bitiminin itibaren çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde a) birinci doğumda 60 gün, b) ikinci doğumda 120 gün, c) üçüncü doğumda 180 gün süreyle, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30’ar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süreler 360 gün olarak uygulanır. Bu haktan yararlanılan süre içinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Bu haktan yararlanmak isteyen işçi, analık hali izninin bitiminden en az bir ay önce talebini işverene yazılı olarak bildirir.

f) Kısmi Süreli Çalışma Hakkı

Yukarıda belirtilen tüm izin sürelerinin bitiminden sonra çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden biri veya evlat edinen de bu haktan yararlanır.

Kısmi süreli çalışma hakkı ile ilgili diğer hususlarda ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri uygulanır.

g) Süt İzni

İşveren doğum yapmış işçiye ücretli doğum izninin bitiminden itibaren 1 yıl süreyle günde iki saat süt izni vermeyi kabul eder. İşçi isterse bu iznini sabah geç gelmek, akşam paydos saatinden önce çıkmak suretiyle günlük olarak kullanabilir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Ancak analık iznini takiben ücretsiz izin ya da çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkını kullanan kadın işçiler, bu izin süresinin sona erme tarihi ile çocuğun 1 yaşına girdiği tarih arasında da günde 2 saat süt izni kullanır.

MADDE 33 – HASTALIK

Hastalık halinde kanuni düzenlemeler ile İşyeri Yönetmeliği'nde belirtilen kurallar ve yazılı prosedürler aynen geçerli olacaktır.

MADDE 34 - FAZLA ÇALIŞMA VE ÜCRETİ:

a) İş Kanunu'nun 41. ve 63. maddeleri çerçevesinde haftalık iş süresinin üstünde yaptırılan her türlü çalışma (denkleştirme hariç) fazla çalışmadır.

b) Hafta tatili, genel tatil ve ulusal bayram günlerinde ihtiyaç duyulan hallerde, işverenin talebi üzerine fazla çalışma yapılabilir.

c) İşçiye rızası her yıl için bir defa yazılı olarak alınmak koşuluyla günlük 3 saate kadar fazla çalışma yaptırılabilir.

d) Bir günde yapılan fazla çalışmanın süresi yarım saatten fazla olursa, ücreti 1 saate tamamlanarak ödenir. Yarım saatten az olan kısımlar için çalışılan süre kadar ödeme yapılır.

e) Fazla çalışmalarda saat ücreti, işçinin o günkü saat ücretinin % 50 zamlı tutarıdır.

f) Tüm çalışanlar fazla mesai yapmadan önce vardiya amirliğine bildirmek ve onay almakla yükümlüdürler. Onay alınmadan fazla mesai yapılması yasaktır. Çalışanların işverenin fazla mesai yapılması yönünde herhangi bir talebi olmaksızın mesai saatleri dışında kendi iradeleri ile çalışmaya erken başlamaları veya geç bitirmeleri fazla mesai olarak değerlendirilmeyecektir.

MADDE 35 – İZİNLER:

A) Yıllık Ücretli İzin:

İşyerine girdiği günden başlayarak deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçinin yıllık ücretli izin hakkı vardır.

İşyerinde çalışan işçilere, yasal sürelere 2’şer gün eklenerek yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkını hak etmemiş işçilere, işçinin talebi halinde, iş planı uygun olduğu takdirde yıllık izin hakkına mahsuben 5 güne kadar ücretli izin avans olarak verilir.

a) Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin sürelerine rastlayan, bu sözleşme ile belirlenmiş hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil ve sosyal güvenlik kurumunca yetkilendirilmiş sağlık kuruluşu raporuyla belirlenmiş istirahat günleri izin süresinden sayılmaz.

b) Sözleşme kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri işveren tarafından düzenlenir. Bu kapsamda yıllık ücretli izin planlarıyla ilgili vaki olabilecek şikayetler sendika temsilcisi tarafından yazılı olarak işveren vekiline iletilir. Çözülemeyen konular İşyeri Çalışma İlişkileri ve Disiplin Kurulu'nda görüşülüp karara bağlanır.

c) Herhangi bir nedenle işinden ayrılan işçinin kendisine, ölümü halinde yasal mirasçılarına, hak edipte de kullanmadığı izninin ücreti ödenir.

d) İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan başka ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme, hastalık izinleri, yıllık izninden mahsup edilemez.

e) İşçilerin izinlerinin bir bölümü 10 günden az olmamak koşulu ile parçalı olarak kullandırılabilir.

f) Yıllık izne ayrılan işçiye, izin süresinin ücreti, izne çıkmasından önce ödenir.

B) Diğer Sosyal İzinler:

1. İşçinin evlenmesi halinde 3 gün,

2. İşçinin eşinin ölümünde ve işçinin veya eşinin ana, baba, kardeş ve çocuğunun ölümünde 3 gün,

3. İşçinin 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinmesi halinde 3 gün, işçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün, kendisinin doğum yapması halinde doğum öncesi ve sonrası toplu sözleşme ile belirlenen izin süresi,

4. İşçinin çocuğunu evlendirmesi halinde 3 gün,

5. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verilir.

6. Yılda bir kez olmak üzere işçinin evini taşıması halinde 1 gün, (2 hafta önceden bildirmek kaydıyla)

7. Üyenin ikamet ettiği gayrimenkullerin, yangın, sel, deprem ve diğer doğal afetlere uğraması nedeniyle 2 (iki) gün ücretli izin verilir.

8. Yukarıdaki izinler, izin sebebi olan olayı kapsayacak şekilde verilir. Bu izinler istendiğinde, olayın işçi tarafından belgelenmesi zorunludur. Belgelenmeyen olaylarda, işçi özürsüz olarak işe gelmemiş sayılır.

C) Öğrenim İzni:

Çalışarak okuyan (lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi de dâhil olmak üzere) öğrenci üyelerin çalışma saatleri, okudukları okulların ders saatlerine göre ve işi aksatmayacak şekilde belirlenir. Sınav süresince, sınav saati ve yol süresi için üyelere ücretli izin verilir. Bu izinler yıllık ücretli izin sürelerine denk gelmediği sürece yıllık ücretli izinden mahsup edilemez ve mazeret izni sayılmaz.

Yukarıdaki maddenin uygulanabilmesi için işçinin ders saatlerini ve sınav tarihlerini belgelemesi zorunludur. Belgelenmediği takdirde işçi özürsüz olarak işe gelmemiş sayılır.

D) Mazeret İzni:

İşyeri Yönetmeliği’nin 9.1.1 son maddesinde belirtildiği üzere; Şirkette 6 ayını dolduran her bir çalışana işverenin onayı ile 4 günü geçmemek kaydıyla ücretli mazeret izni verilir. Şu kadar ki anılan iznin ilgili çalışma yılı içerisinde kullanılması zorunlu olup bir sonraki yıla devredilemez, kullanılmamış olması halinde, fesih durumunda ücrete dönüşmez.

MADDE 36 - HAFTA TATİLİ:

İşyerinde haftanın 6 günü aralıksız çalışan işçiye, 7. gün hafta tatili kullandırılacaktır. Kendi hafta tatili gününde istisnai olarak çalışan işçiye toplam (bir iş karşılığı olmayan günlük ücreti de dahil olmak üzere) 2 günlük çıplak ücreti tutarında ödeme yapılacaktır.

MADDE 37 - ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ:

A - Ulusal Bayram:

Ulusal Bayram 29 Ekim günüdür. 28 Ekim saat 13.00’den itibaren başlar ve 29 Ekim gününü kapsar.

B - Genel Tatil Günleri:

Aşağıda sayılan günler tatil günleridir

1. Resmi Bayram Günleri

a) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,

b) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü,

c) 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı,

d) 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü,

e) 30 Ağustos Zafer Bayramı’dır.

2. Dini Bayram Günleri:

a) Ramazan Bayramı: Arife günü saat 13.00’den itibaren 3,5 gündür.

b) Kurban Bayramı: Arife günü saat 13.00’den itibaren 4,5 gündür.

3. 1 Ocak günü yılbaşı tatilidir.

4. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günüdür. 8 Mart günü sendikanın düzenleyeceği etkinliklere katılmak amacıyla isimleri en az 10 gün önceden sendika tarafından bildirilecek 5 kadın işçi ücretli izinli sayılır.

C- Tatil Ücretleri:

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan işçinin günlük ücreti 2,5 günlük (bir iş karşılığı olmayan 1 günlük ücret dâhil) çıplak ücreti tutarındadır.

MADDE 38 - BİLDİRİM ÖNELLERİ VE İŞ AKİTLERİNİN FESHİ:

1) İş akitlerinin bildirimli feshinde karşı tarafa yazılı olarak bildirmek koşuluyla;

a) İşi 6 aydan az sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak (2) hafta sonra,

b) İşi 6 ay ile 1,5 yıl sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak (4) hafta sonra,

c) İşi 1,5 yıl ile 3 yıl sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak (6) hafta sonra,

d) İşi 3 yıl ve daha fazla sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak (8) hafta sonra, feshedilmiş olur.

İşçi, bildirim önellerinde işveren tarafından çalıştırıldığı takdirde, bildirim önelleri içerisinde tüm haklarından yararlanır.

2) Bildirim koşuluna uymayan taraf, yukarıda yazılı önellere ilişkin ücreti tutarında ihbar tazminatı öder.

3) İşçinin bildirim önellerine ait ücreti peşin verilmek suretiyle de hizmet akdi feshedilebilir.

MADDE 39 - KIDEM TAZMİNATI HESAPLANMASI VE ÖDENMESİ:

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı yasanın Geçici 6. maddesi gereğince, 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde kıdem tazminatına hak kazanan üyeye her kıdem yılı için 31 günlük brüt ücreti üzerinden hesaplanarak ödenir. İşçinin ölümü halinde bu ödeme her yıl için 40 gün üzerinden hak sahiplerine yapılır.

Her durumda kıdem tazminatı, kıdem tazminatı tavanını aşamaz.

4. BÖLÜM

PARASAL HÜKÜMLER

MADDE 40 - ÜCRETİN TANIMI, ÖDEME ZAMANI VE BİÇİMİ:

Aylık ücret, işçinin her türlü tazminat, ikramiye, ödenek, yardım vb. ödemeler hariç esas işi karşılığında bir takvim ayı için almış olduğu brüt ücrettir.

İşçilerin ücreti her ayın son işgünü banka hesaplarına yatırılmak üzere ödenir. İşveren, aylık ödeme dönemine ilişkin hakediş ve kesintileri gösteren bir ücret pusulasını işçilere verir.

İşçilere istemleri halinde her ayın 15-20’nci günü aylık brüt ücretlerinin %30’u oranında ücret avansı verilir. Şu kadar ki; İşyeri Yönetmeliği'nin 10.2.maddesinde de belirtildiği üzere; birbirini izleyen iki ay üst üste avans talebinde bulunulamaz.

MADDE 41 – ÜCRET ZAMMI

a) Birinci Yıl Ücret Zammı:

İşçilere 2018 yılı için 01 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere brüt %7,5 oranında ücret zammı uygulanacaktır.

b) İkinci Yıl Ücret Zammı:

İşçilerin ücretlerine 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere TÜİK tarafından açıklanan ve 31.12.2018 tarihi itibariyle geçerli olan yıllık TÜFE oranında brüt zam uygulanır.

c) Üçüncü Yıl Ücret Zammı:

İşçilerin ücretlerine 01.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere TÜİK tarafından açıklanan ve 31.12.2019 tarihi itibariyle geçerli olan yıllık TÜFE+1 oranında brüt iyileştirme zammı uygulanır.

MADDE 42 – İKRAMİYE:

İşçilere 2018 yılı için 15 Ağustos 2018 tarihinde brüt yarım maaş ikramiye ödenecektir. İşçilere 2019 yılı için ödeme tarihinden önceki 6 ay süresince şirkette aralıksız olarak çalışmış olmaları kaydıyla 31 Mayıs 2019 tarihinde brüt yarım maaş ikramiye ödenecektir. İşçilere 2020 yılı için ödeme tarihinden önceki 6 ay süresince şirkette aralıksız olarak çalışmış olmaları kaydıyla 31 Mayıs 2020 tarihinde brüt yarım maaş ikramiye ödenecektir. İkramiyeler çalışılan süre ile orantılı olarak ödenecektir.

MADDE 43 – YABANCI DİL TAZMİNATI:

İşyerinde görevi gereği Almanca ve İngilizce dilinden başka bir dile (Türkçe) hakim olan çalışanlar arasından İşveren tarafından belirlenerek skill verilenlere, yine İşveren’in ihtiyaç durumuna göre belirleyeceği süre ile sınırlı olmak kaydıyla; bu dili işyerinde ve Türk Pazarı dışında aktif olarak hizmet vermek amacıyla kullandıkları her ay için 50,00 TL tutarında yabancı dil tazminatı ödenir. Bu uygulama Türk pazarı için geçerli değildir. İşveren çalışana verdiği skill’i tek taraflı olarak kaldırabilir; skill kalktığı takdirde yabancı dil tazminatı ödemesi de kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

MADDE 44- SOSYAL ÖDEMELER:

İşçilerin sosyal, kültürel, barınma ve beslenme gibi ihtiyaçlarına destek olunmak üzere aşağıda belirlenen esas ve miktarlarda sosyal ödemeler yapılır. Aşağıda belirlenmiş olan bu ödemeler sözleşmenin ikinci ve üçüncü yılında ücrete gelen zam oranında artırılır.

1) Yemek Ödemesi:

İşçilere çalıştıkları her gün için, günde bir öğün yemek yemeleri amacıyla günlük net 20,00 TL'ye denk gelecek şekilde yemek kartı verilir.

2) Ulaşım Ödemesi:

İşverence tespit edilen güzergâhlarda, işçilerin topluca işe geliş-gidişlerini sağlamak için servis tahsis edilir. Servis araçlarının kalitesi ve servis şoförlerinin kriterleri "Karayolu Taşıma Yönetmeliği” ne uygun olarak belirlenir.

Çalışma saatleri nedeniyle servisten yararlanamayanlara işe geliş-gidişlerinin sağlanması amacıyla ilgili güzergâhtaki Belediye otobüsü gibi toplu taşıma aracı, yoksa minibüs/dolmuş taşıma ücreti olarak Antalya ve İzmir’de görev yapan işçilere o şehirdeki ulaşım ücretleri dikkate alınarak aylık brüt 148 TL, İstanbul’da görev yapan ve servis imkânından faydalanamayan işçilere ise brüt 287,10 TL ödenir. Yol yardımının miktarı, fiili olarak çalışılan günlere göre belirlenir. Ancak İşverenin sair farklı durumları dikkate alarak bu hususta değişiklik yapma hakkı saklıdır.

Çalışanlar’ın istisnai olarak kendi aralarında anlaşmak ve İşveren’in de onayını almak suretiyle İşveren tarafından kendileri için planlanan vardiyalarını bir seferlik karşılıklı olarak değiştirmeleri halinde (Schichtswap) personel servisi uygulaması olan vardiyadan personel servisi uygulaması olmayan vardiyaya geçen Çalışan’a yol yardımı ödenmeyeceği gibi önceden planlanan güzargah dışında ek bir personel servisi de sağlanmayacaktır. Bu kapsamda, personel servisi uygulaması olmayan vardiyadan personel servisi uygulaması olan vardiyaya geçen Çalışan’a ise planlanan güzergah dışında ek bir personel servisi sağlanmayacak, sadece yol yardımı yapılacaktır.

Servis uygulaması Metro hattı faaliyete geçene kadar geçerlidir. Metro faaliyete geçtikten sonra Metro güzergâhı dışında kalan çalışanlar bakımından servis uygulaması devam edecek, metro güzergahı içerisinde oturan çalışanlar için ise yukarıda belirtilen şekilde ulaşım ödemesi yapılacaktır.

3) Sosyal Yardım Paketi:

İşçilere 2018 yılı için ödemeden önceki 6 ay süresince işyerinde aralıksız olarak çalışmaları kaydıyla 31 Aralık 2018 tarihinde brüt yarım maaş ödenecektir.

İşçilere 2019 yılı için ödemeden önceki 6 ay süresince işyerinde aralıksız olarak çalışmaları kaydıyla 31 Aralık 2019 tarihinde brüt yarım maaş ödenecektir.

İşçilere 2020 yılı için ödemeden önceki 6 ay süresince işyerinde aralıksız olarak çalışmaları kaydıyla 31 Aralık 2020 tarihinde brüt yarım maaş ödenecektir.

Bu ödemeler çalışılan süre ile orantılı olarak yapılacaktır.

MADDE 45- GEÇİCİ GÖREV ÖDENEĞİ:

İşçinin geçici olarak il dışında görevlendirilmesi halinde ulaşım ve konaklama şirket tarafından sağlanır. İşçiye bu görevde bulunduğu her gün için İşverence konaklama yaptırılması şartıyla ayrıca net 61,50 TL geçici görev ödeneği verilir. İşçinin geçici olarak il dışında görevlendirilmesi halinde uygulanacak esaslar ve kesintiler hakkında ekli İşyeri Yönetmeliği’nin “İş Seyahatleri” başlıklı 12. maddesinde belirtilen düzenlemeler ile İş Seyahati Yönetmeliği hükümleri aynen geçerli olacaktır.

5. BÖLÜM

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

MADDE 46 - İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ:

İşyerinde 6331 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca özellikle de madde 18’e istinaden hizmetin yürütümü sırasında işçilerin sağlığının ve güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi, işçilerin kendi sağlık ve güvenlikleri ile ilgili süreçlere aktif katılımı esastır. İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında sendikayı bilgilendirir. İşveren, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatta öngörülen tedbirleri ve gerekli önlemleri alır ve eğitimleri verir. İşyerinin niteliği gereğince “sağlıklı çalışma mekânı, ofis ergonomisi, iş hijyeni, aydınlatma, havalandırma ve ekran başında çalışma” başta olmak üzere büro ve bilişim hizmetlerinde işçi sağlığı ve güvenliği bakımından temel konular öncelikle dikkate alınır. İş ve işyeri değişikliklerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz önünde bulundurulur.

İşyerinde İş Sağlığı Güvenliği Yasası uyarınca, işveren, sendika ve işçi temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” çerçevesinde "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu” oluşturur.

İşyerinde ilkyardım araç ve gereçleri bulundurulur.

MADDE 47 - KORUYUCU EŞYA:

İşçilerin görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyulan eşyalar işverence sağlanır. İhtiyaç duyulan eşyaların belirlenmesinde işyeri sendika baştemsilcisinin görüşü alınmakla birlikte nihai karar işveren tarafından verilir.

BÖLÜM 6

YÜRÜRLÜK VE GEÇİCİ HÜKÜMLER

MADDE 48 - YÜRÜRLÜK VE SÜRE:

48 esas ve 2 Geçici madde ile 2 ekten oluşan ve taraflarca 14.08.2018 tarihinde imzalanan bu toplu iş sözleşmesi 01.07.2018 tarihinde yürürlüğe girer; 31.12.2020 tarihinde ise sona erer.

İşbu sözleşmenin hükümleri, yenisi yürürlüğe girinceye kadar geçerliliğini korur.

GEÇİCİ MADDE – 1:

Bu sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren meydana gelen tüm artış farkları ve birikmiş alacaklar sözleşmenin imza tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işçilere ödenir.

GEÇİCİ MADDE – 2:

Sendika üyelerinin aidatları yürürlük süresi itibari ile kesilerek sendika hesabına yatırılır. İşveren, imza tarihi ile yürürlük süresi arasındaki aylara ilişkin sendika aidat farklarını, birikmiş toplu sözleşme farklarının toptan ödenmesi sırasında farklardan keserek kesinti listesi ile birlikte sendikaya gönderir.

SÖZLEŞMENİN EKLERİ:

EK.1 Disiplin Hükümleri

EK.2 İşyeri Yönetmeliği

İŞVEREN YETKİLİLERİ SENDİKA YETKİLİLERİ
Tobias VOEGTLIN Metin EBETÜRK
Yeşim TAŞKIN Mustafa AĞUŞ
Cenk ERDEN
Mithat TURAN
Cahit BALCI
Eftal KESGİN

LUFTHANSA ÇAĞRI MERKEZİ VE MÜŞTERİ HİZMETLERİ TİC. A.Ş. İLE SOSYAL-İŞ SENDİKASIARASINDA BAĞITLANAN - 2018 -

Start date: → Not specified
End date: → Not specified
Public/private sector: → 
Concluded by:
Loading...