İSTANBUL ŞEHİR HATLARI TURİZM SAN. VE TİC. A.Ş. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

(01.01.2017-31.12.2018)

New

SÖZLEŞMENİN AMACI

MADDE 1 -

(1) Bu toplu iş sözleşmesinin amacı, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, işverenlerin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla kotarmaktır.

SÖZLEŞMENİN TARAFLARI

MADDE 2 -

(1) İşbu toplu iş sözleşmesi bir tarafta İSTANBUL ŞEHİR HATLARI TURİZM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.’nin üyesi bulunduğu MAHALLİ İDARELER KAMU İŞVEREN SENDİKASI, diğer tarafta TÜRKİYE DENİZCİLER SENDİKASI arasında tanzim ve akdolunmuştur.

TANIMLAR

MADDE 3 -

(1) İşbu toplu iş sözleşmesinde İşveren veya ŞH diye geçen terimler İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü’nü;

(2)Sendika veya TDS diye geçen terimler Türkiye Denizciler Sendikası’nı;

(3)İşveren sendikası veya MİKSEN diye geçen terimler, Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası’nı;

(4)İşveren vekili, 6356 sayılı Yasanın 2. maddesinin 1. fıkrasının e bendi ve/veya 6356 sayılı Yasanın 39. maddesinin 7. bendine istinaden işveren vekili olan veya kabul edilen şahısları;

(5)Üye, ŞH bünyesinde çalışan ve ŞH'den ücret alan ve sendika üyesi bulunan tüm işçileri;

(6)İşyeri, “Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye ve Antrepoculuk” işkoluna giren ve ŞH’nin sahip ya da kiracı sıfatıyla işletmekte olduğu ve/veya işleteceği işyerlerini ifade eder.

SÖZLEŞMENİN SÜRESİ

MADDE 4 -

(1) Bu toplu iş sözleşmesi 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girer ve 31.12.2018 tarihinde sona erer.

SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

MADDE 5 -

(1) Bu toplu iş sözleşmesi;

A)Yer Bakımından:

İşbu toplu iş sözleşmesinin 3. maddesinde tanımlanan işyerlerini kapsar.

B)Şahıs Bakımından:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 2. maddesinin 3. fıkrasına göre işçi sayılıp da sendika üyesi bulunan tüm personel bu toplu iş sözleşmesinin kapsamındadır. Ancak, bu sözleşmenin 3. maddesinde işveren vekili olarak tanımlananlar ve 6356 sayılı Kanunun 39. maddesinin 7. fıkrasına uygun olarak bu sözleşmenin yapımında temsilci sıfatıyla da olsa görüşmelere katılmış olanlar ile;

a)Müdürler, Enspektörler, Şefler, Uzmanlar ve daha üst görevde bulunanlar,

b)Müşavirler, Danışmanlar, Avukatlar. İşyeri Hekimleri, Kontrolörler (en fazla 15 kişi), Genel Müdür Asistanları ve diğer Büro Çalışanları,

c)Güvenlik görevlileri ve bekçiler,

d)Bir yıl içinde altı ay (altı ay dâhil) süresi belirli (mevsimlik) iş sözleşmesi ile çalışanlar, bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı dışındadır.

Ancak süresi belirli (mevsimlik) iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin, yılda altı aydan fazla süreyle çalıştırılmaları halinde, iş sözleşmeleri takip eden bir ay içinde belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür ve kapsam içi personel sayılırlar.

SÖZLEŞMENİN UYGULANMASI VE YARARLANMA

MADDE 6 -

(1) Bu toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikası üyeleri yararlanırlar.

(2) İşbu toplu iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde sendika üyesi bulunanlara yürürlük tarihinden itibaren, imza tarihinden sonra üye olanlara ise üyeliklerinin sendikaca işverene bildirildiği tarihten itibaren uygulanır.

(3) Üye olmayanların toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları hakkında yasa hükümleri uygulanır.

SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ

MADDE 7 -

(1) İşbu toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işverenin kısmen veya tamamen değişmesi toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasını sona erdirmez.

(2) İşveren; işçilerle yapılan hizmet akitleriyle veya herhangi bir şekilde işbu toplu iş sözleşmesi hükümlerini kısmen veya tamamen, doğrudan doğruya veya dolaylı yollarla Türkiye Denizciler Sendikası üyesi olmayanlarla sendikasız veya başka sendika üyelerine uygulayamaz. Ancak kapsam dışı personel ile dayanışma aidatı ödeyenler bu hükmün dışındadır.

(3) Kapsam içi personel olduğu halde, taraf sendikaya üye olmayan ve dayanışma aidatı da ödemeyenlere işbu toplu iş sözleşmesinin eki skala ücretlerinin % 80’ninden fazlası ödenemez. Bu hükmün dışında bir işlem yapıldığı takdirde, sendikaca durumun yazılı olarak işverene bildirilmesi üzerine, uygulamaya son verilir. Sendikanın, yazılı bildiriminin üzerinden bir ay geçmesine rağmen, uygulamaya son verilmezse, yapılan fazla ödeme, işyerinde çalışan sendikalı işçilere de uygulanır.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN HİZMET AKİTLERİNE ETKİSİ

MADDE 8 -

(1) Toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihte işveren ile işçi arasında mevcut olan hizmet akitlerinin işçi aleyhine olan hükümlerinin yerini bu toplu iş sözleşmesinin hükümleri alır.

(2) İşbu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki yasalara ve geleneksel yöntemlere aykırı olmamak kaydıyla hizmet akitleri her türlü hükümleri ihtiva eder.

(3) Sözleşmede yasa hükümlerine yapılan atıflar, toplu iş sözleşmesinde yer almasa bile hükümlerin sözleşme hükmü niteliğinde olduğunu gösterir.

SÖZLEŞME SÜRESİNCE SÖZLEŞMEDE YAPILACAK YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER

MADDE 9 -

(1) Taraflar sözleşme ve eklerinin yürürlükte bulunduğu süre içinde karşılıklı mutabakata varmak ve mutabakatı bir müşterek protokol ile imzalamak ve belgelemek kayıt ve şartı ile sözleşme ve ekleri üzerinde gerekli değişiklik ve yenilikleri yapabilirler. Şu kadar ki taraflar yekdiğerine bu konuda ısrarda bulunamazlar.

(2) Yapılan değişiklik ve yenilikler, müşterek bir protokole bağlanması halinde sözleşme hükümleri meyanında sayılır.

İŞE ALMADA USUL

MADDE 10 -

(1) Askerlik görevinden önce işyerinde çalışmış olanlara, geçerli bir özre dayanarak istifa etmiş olanlara, evvelce işyerinde çalışmış olup hizmet akdi disiplin yolu ile feshedilmemiş olanlara işe alımlarda öncelik tanınır.

(2) İşyerinde çalışan işçilerden herhangi birinin herhangi bir nedenle ölmesi ya da malul kalması durumunda, durumu uygun eşi ya da çocuklarından biri öncelikle işe alınır.

DENEME SÜRESİ

MADDE 11 -

(1) Deneme süresi, kara personeli için üç (3), gemi adamları için bir (1) aydır.

YAZILI AKİTLER

MADDE 12 -

(1) Hizmet akdi, işveren veya işveren vekili ile işçi arasında yazılı olarak yapılır ve iki nüsha olarak düzenlenir. Birinci nüsha işçinin işverendeki dosyasında saklanır. İkinci nüsha imza karşılığı işçiye verilir.

(2) Gemi adamları, hizmet akdi ile bağlı bulundukları süre içinde işverenin bütün işyerlerinde sahibi olduğu ya da olacağı, kiracı sıfatı ile işlettiği ya da işleteceği her çeşit gemide haiz oldukları yeterlilik belgesine ve yürürlükteki uygulamaya göre gemi adamı cüzdanına uygun olarak gösterilecek hizmetlerde çalışmak zorundadır.

(3) Halen işyerinde çalışan ve işbu sözleşme kapsamında olup da yazılı hizmet akdi bulunmayan tüm çalışanlar için işbu sözleşme hizmet akdi niteliğindedir.

ASKERE GİDEN İŞÇİLERİN TEKRAR İŞE ALINMASI

MADDE 13 -

(1) Muvazzaf askerlik hizmeti dışında, herhangi bir nedenle silahaltına alınan işçinin hizmet akdinin askıya alındığı süre içerisinde ücret ve sosyal haklarının tamamı ödenir. Askerde verilen paralar bu miktardan düşülür.

(2) Daha önce işyerinde çalışıp da muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılanlar, askerlik hizmetinin sona ermesini takip eden iki ay içinde başvurmaları ve gerekli işlemleri tamamlamaları koşulu ile ayrıldıkları derece ve müktesep haklara ek olarak işbu sözleşme ile sağlanan haklardan yararlandırılarak eski işlerine veya eski işlerine uygun başka bir işe alınırlar.

TUTUKLULUK, GÖZETİM ALTINA ALINMA, MAHKÛMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLATMA

MADDE 14 -

(1) İşçi herhangi bir suçla tutuklandığı ve tutukluluğu 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin IV. bendinde belirtilen bildirim sürelerini aştığı takdirde, iş sözleşmesi münfesih sayılır. Belirlenen bildirim süreleri kadar süren tutukluluk hallerinde, tutuklu kalınan süreler kadar işçi ücretsiz izinli kabul edilir.

(2) Gözetim altına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde yasal gözaltı süresinde ücretli izinli addedilir. Ancak, gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçilerin iş sözleşmeleri münfesih sayılır. (1. fıkra hükmü saklıdır.)

(3) Tutukluluğun,

a)Kovuşturmaya yer olmadığı,

b)Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,

c)Beraat kararı verilmesi,

d)Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması,

nedenlerinden biri ile 90 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınırlar. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır.

(4) Adi suçlardan (bu maddenin 6. bendindeki suçlamalar hariç) yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken 90 gün içinde tahliye edilenlerin bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

Bilahare hüküm giymeleri halinde iş sözleşmeleri münfesih sayılır. Şu kadar ki 5. fıkranın, (a) ve (b) bentleri hükümleri saklıdır.

(5) Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden,

a)6 ay ve daha az ceza alan,

b)6 aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan fazla ceza aldığı halde 6 aydan önce tahliye edilen işçiler bir hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işverenin takdiri ile tekrar işe alınabilirler.

(6) Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, devletin, ülke ve milleti ile bütünlüğüne, milli güvenliğe, kamu düzenine, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi hiçbir suretle tekrar işe alınmazlar.

(7) İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken (alkollü araç kullananlar hariç) trafik kazası yapan şoförler ve iş makineleri operatörleri, bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri takdirde 90 gün içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartıyla,

a) Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 gün içinde,

b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde başvurmaları halinde eski işlerine alınırlar. 90 günden fazla süren hükümlülük veya tutukluluk halinde tekrar işe başlatma işverenin takdirine bağlıdır.

SENDİKANIN TEMSİLİ

MADDE 15 -

(1) Mevzuat ve işbu toplu iş sözleşmesinin uygulanmasında TÜRKİYE DENİZCİLER SENDİKASI'nı taraf olarak bizzat Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı, Yönetim Kurulu veya yetki vereceği temsilciler temsil eder.

SENDİKA İLE İŞVEREN İLİŞKİLERİ

MADDE 16 -

(1) İşveren ve işveren vekilleri, sendikanın ve sendika şubesinin dileklerini ve yazılı müracaatlarını zamanında karşılamak ve müracaat konularını karara bağlayarak 15 gün içinde sendikaya veya ilgili şubeye yazı ile bildirmek zorundadır.

(2) Taraf sendikanın yetki belgesi alması şartıyla sözleşmede belirtilmiş bütün kurulların ve temsilcilerin yetkileri ve bu sözleşmenin sendika ile işveren ilişkilerini düzenleyen hükümleri yeni toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar devam eder.

SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ

MADDE 17 -

(1) Anayasa ve diğer mevzuat hükümleri ile işçilere tanınmış olan haklar, gerek doğrudan doğruya ve gerekse dolaylı olarak ihlal olunamaz.

(2) İşçilerin hak etmiş oldukları ücretlerinden, disiplin cezaları dışında, her ne nedenle olursa olsun bir indirim yapılamaz. İşçinin ücret ve ödeme şekli ile unvanında işçi aleyhine bir değişiklik yapılamaz. Ancak işbu toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi içinde iş icap ve zaruretlerinden dolayı unvanı değiştirilen işçilere eski unvanının ücreti daha yüksekse, eski unvanının ücreti, yeni toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girinceye kadar ödenmeye devam olunur.

İŞÇİ SENDİKASI ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ

MADDE 18 -

(1) Bu konuda 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 25. maddesi hükümleri uygulanır.

(2) İşbu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden sonra işe alınacak kadrolu tüm personel deneme süresi geçtikten ve sendikaca üyeliği yazılı olarak işletmeye bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinin tüm hükümlerinden yararlanırlar.

SENDİKADA GÖREV ALANLARIN GÜVENCELERİ

MADDE 19 -

(1) Sendikanın bütün kademelerinde görevli yöneticiler, işyeri baş temsilcileri ve temsilcileri, sendikal faaliyetleri nedeni ile işten çıkarılamaz. Rızaları dışında meslekleri ile ilgili olmayan bir işe nakledilemez. Fiilen çalıştığı işyeri ve vardiyası değiştirilemez.

(2) Sendikanın Merkez ve Şube Yönetim Kurulunda ve Başkanlıklarda görev alarak kendi istekleri ile işyerinden ayrılan işçiler teşekküldeki görevlerinin seçime girmemek, seçilmemek veya çekilmek suretiyle son bulması üzerine işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren istek tarihinden itibaren en geç bir ay içinde o andaki şartlarla eski işlerine uygun başka bir işe almaya mecburdur.

SENDİKAL FAALİYETLERE OLANAK SAĞLAMAK

MADDE 20 -

(1) Sendika yöneticileri ve şube yöneticileri, baştemsilciler ve işyeri temsilcileri iş saatleri içerisinde işçiyi ve sendikayı ilgilendiren konularda haber vererek işyeri yetkilileri ile görüşürler.

(2) Sendika ve şube yöneticileri, işveren ile önceden mutabık kalmak ve işi aksatmamak kaydı ile iş saatleri içerisinde işçilerle görüşebilirler. Bu konuda işveren yöneticilere her türlü kolaylığı gösterir.

SENDİKANIN YARARLANABİLECEĞİ SALON, ARAÇ ve GEREÇLER

MADDE 21 -

(1) Sendika eğitim, seminer, konferans ve benzeri sosyal, eğitsel toplantıları için işverene ait salon ile araç ve gereçlerden işverenle anlaşma sağlayarak ücretsiz yararlanır.

SENDİKACILIK GÜVENCESİ - SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE 22 -

(1) Sendikacılık güvencesi konusunda 6356 sayılı Kanunun 23. ve 24. maddeleri uygulanır.

(2) Sendika temsilcileri, yürürlükteki mevzuat ve işbu toplu iş sözleşmesi ile kendilerine verilmiş görevleri yaparlar. Bunlardan başka;

a)Bu toplu iş sözleşmesinin uygulanmasından doğacak gerek sendika üyesi ve gerekse işveren tarafından kendilerine intikal ettirilen uyuşmazlık ve şikâyetleri sendika üyeleri ve işveren vekili ile müzakere edip, halle çalışmak.

b)Üyelerin ve işveren vekillerinin karşılıklı tekliflerinin uyuşmazlığa varmasını önleyici faaliyette bulunmak ve uyuşmazlığın halli için gayret sarf etmek.

c)Toplu iş sözleşmesi ve mevzuata göre sendika üyeleri ile işverene sağlanmış olan hakların korunması için gerekli çalışmaları yapmak.

d)Üyelerin mevzuattan ve toplu iş sözleşmesinden doğan haklarım ve uygulamayı takip ile vaki şikâyetleri kotarmak ve kanuni haklarını kullanmak gibi işler, temsilcilerin sendikal görevlerindendir. Ancak, mesai saatleri içinde ifa edilmesi zorunlu olan işlerin aksamadan yürütülmesini temin bakımından sendika temsilcileri (bu sözleşmenin "Baş Temsilci ve Temsilci İzinleri” başlıklı 37. maddesi uyarınca) o işyerindeki işveren vekilinin müsaadesi ile sendikal hizmetlerini iş saatleri içinde de ifa edebilirler.

(3) Baş temsilci ve temsilcilerin atandıkları tarihteki görev yerleri sendikanın onayı alınmadıkça değiştirilemez.

TEMSİLCİLİK ODASI

MADDE 23 -

(1) İşveren işyeri merkezinde baş temsilci ve temsilciler için uygun bir oda tahsis edecektir. İşveren temsilcilik odasında bir masa, yeteri kadar sandalye, çelik dolap, telefon (santrale bağlı), bir bilgisayar, kitaplık ve ilan tahtası bulunduracaktır (camlı ve kilitli).

(2) Bu ilan tahtasına asılacak her türlü ilan, bildiri, bülten, afiş ve benzeri yazıların altına sendika mührü ve yetkili imzanın bulunması şarttır.

(3) İlan tahtasına asılacak duyuru, afiş ve benzeri ilanların bir örneği işverene verilir.

(4) Bu ilan tahtasına asılacak her türlü ilan, bildiri, bülten ve benzeri yayınlardan doğacak sorumluluk sendikaya aittir.

ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

MADDE 24 -

(1) İşveren veya işveren vekilleri, sendika ve şubece isim listesi istenmesi halinde en kısa sürede çalışan işçilerin (kapsam dışı personel hariç) isim listesini mevcut belgelere dayanarak onaylanmış şekilde sendikaya vermekle yükümlüdür. Kapsam dışı personelin ise sadece sayısı bildirilir.

SENDİKA AİDATI

MADDE 25 -

(1) İşveren, yasalar gereğince kesmeye mecbur olduğu aidatı her ay keserek, işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden 30 gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.

(2) İşveren bu işlemler için sendikadan herhangi bir masraf isteyemez. İşveren bu madde uyarınca yapılan kesintiyi gösteren bir listeyi sendikaya gönderir.

İŞYERİ İŞLETME KOMİTESİ VE GÖREVLERİ

MADDE 26 -

(1) İşbu toplu iş sözleşmesinin kapsamına giren işyerleri için 3 işveren ve 3 sendika temsilcisinden müteşekkil bir işyeri İşletme Komitesi kurulur.

(2) Komitenin başkanı işveren temsilcisi, raportörü sendika temsilcisidir. Komite taraflardan birinin gündemli talebi ile en geç 6 gün içinde toplanır. Toplu iş sözleşmesinin yorumlanmasına ilişkin konular dışında, oyların eşitliği halinde başkanın oyu çift sayılır.

(3) Komitenin, toplu iş sözleşmesinin uygulanma ve yorumundan doğan ihtilafları tetkik ve karara bağlamak için yaptığı toplantılarda (bu maddenin 4. fıkrasının a bendi ile 5. fıkrası gereği) işveren temsilcilerinden birisi MİKSEN’den, sendika temsilcilerinden birisi de Sendika Genel Merkezinden olacaktır.

(4) İşyeri ve gemilerde çalışma hayatına doğrudan doğruya ve dolayısıyla tesir edecek işverenin sevk ve idare hakları mahfuz kalmak üzere;

a)Gerek mevzuattan ve gerekse toplu sözleşmenin uygulanmasından doğan anlaşmazlık ve aksaklıkları tetkik edip, karara bağlamak,

b)İşçilikle ilgili verimlilik hususlarında işveren veya sendikaca teklif edilen değişiklik taleplerini incelemek,

c)İşin yürütümü bakımından işçilerin kusur, yanlış, ihmal veya kasti hareketlerini önlemek üzere karşılıklı gerekli tedbirleri almak için karar vermek,

d)İşyerinde işçi-işveren münasebetlerinin ve işbirliğinin gerçekleştirilmesi hususunda incelemeler yaparak her iki tarafa tavsiyelerde bulunmak,

e)İşyerinde sosyal ve karşılıklı anlayış havasını geliştirmek, işyeri işletme komitesinin asli vazifelerindendir.

(5) İşbu toplu iş sözleşmesinin yürürlükte bulunduğu süre zarfında ihtiva ettiği maddelerin gerek lafzen, gerekse ruhen tefsirinden çıkan ihtilafların halli bu komitede ittifakla karara bağlandığı takdirde, bu kararların tatbikini taraflar kabul ve taahhüt ederler. İttifakla karara bağlanmadığı hallerde tarafların kanuni hakları saklıdır.

(6) Taraflar, bu komitenin görevleri arasına giren konularda doğabilecek ihtilafların halli için yasal yollara başvurmadan önce ihtilafı komiteye getirmeyi; komitede görüşülmemiş konularda yasal yollara başvurmamayı kabul ederler.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

MADDE 27 -

(1) İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

TERFİLER VE DEĞERLENDİRME KURULU

MADDE 28 -

(1) 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi Gemi Adamlarının Terfileri;

a)Kadro boşlukları ve terfiler personelin liyakat, ehliyet derecesi, kıdemi ve tahsil durumu değerlendirilerek iç bünyeden karşılanır.

b)Dışarıdan, ancak iç bünyede aranan nitelikte ve liyakatte personel bulunmaması halinde personel alınır.

c)Üst görevlerde kadro açılması durumunda, ehliyeti bu pozisyon için uygun olan gemi adamı sayısı açılan kadro sayısından fazla olması halinde, üst kadroya terfi edecek gemi adamları, Değerlendirme Kurulu’nca belirlenir.

d)Değerlendirme de personelin; liyakat, kıdem, tahsil ve sicil durumları göz önüne alınır, diğer şartların eşit olması halinde kıdemli personel tercih edilir.

e)Değerlendirme Kurulu beş (5) kişiden meydana gelir. Kurulun üç (3) üyesi birisi başkan olmak üzere işveren Genel Müdürlüğünce, iki (2) üyesi Türkiye Denizciler Sendikasınca belirlenir.

f)Kurul kararları Genel Müdürlük onayı ile kesinleşir.

YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER

MADDE 29 -

(1) 4857 sayılı Yasaya tabi işçilerin yıllık ücretli izin hakları aşağıdaki gibidir:

a)01.01.2009 tarihinden önce işe giren ve sendika üyeliği işverene bildirilen işçilerden

Hizmeti 1-5 yıl (5 yıl dâhil) olanlar için

20 işgünü

Hizmeti 5-15 yıl olanlar için

23 işgünü

Hizmeti 15 yıldan fazla olanlar için

26 işgünü

 

b)01.01.2009 tarihinden sonra işe ilk defa giren veya işe daha önce girdiği halde sendika üyeliği 01.01.2009 tarihinden sonra işverene bildirilen işçilerden

Hizmeti 1-5 yıl (5 yıl dâhil) olanlar için

14 işgünü

Hizmeti 5-15 yıl olanlar için

20 işgünü

Hizmeti 15 yıldan fazla olanlar için

26 işgünü

(2) 854 sayılı Yasaya tabi işçilerin yıllık ücretli izin hakları her 6 aylık çalışmaya karşılık 15 takvim günüdür.

(3) Yıllık ücretli izine esas hizmet süresinin hesabında; işçilerin, hizmet alım ihalesi yoluyla Şehir Hatları işyerlerinde geçirdikleri süreler de dikkate alınır. 4857 sayılı Yasaya tabi çalışan işçi için ücretli izne rastlayan Pazar günleri ile ulusal bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, ücretli izine ilave edilir. 854 sayılı Yasaya tabi çalışan gemi adamları için ücretli izne rastlayan ulusal bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, ücretli izine ilave edilir.

(4) İzin Komitesi

İzin zamanı, işverenin işlerinin aksamaması ve iş düzeninin bozulmaması için, 3 işveren ve 2 sendika temsilcisinden oluşacak İzin Komitesince tayin olunur. İzin Komitesi her senenin son üç ayı içerisinde bir sonraki yılın izin zamanlarının tespitini yapar.

(5) İzin Belgesi: Yasal mevzuata uygun, izin belgesi düzenlenir.

(6) İşveren tarafından verilen her türlü ücretli izin süreleri hizmet süresinden sayılır.

ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

MADDE 30 -

(1) İşçilere aşağıdaki esaslar dâhilinde sosyal durumlarına göre izin verilir.

a)Evlenen işçilere yazılı isteği üzerine nikâh veya düğün törenlerinden birinde 7 işgünü,

b)Eşi doğum yapan işçiye 5 gün,

c)İşçinin ve eşinin, anne, baba eş ve kardeşi ile çocuklarının ölümü halinde 5 işgünü izin verilir. Cenazelerin il sınırları dışına götürülmesi halinde talep üzerine 5 güne kadar ilave izin verilebilir.

d)Yangın, deprem, su baskını ve benzeri felaketlerde kazaya uğrayanlara 10 işgünü,

(2) Sosyal izin kullananlar işe dönüşünde mazeretlerini evlenme cüzdanı, doğum ve ölüm belgesi, afetlerde mahalle muhtarı belgesi, kaza ve hastalıklarda doktor raporu gibi belgelerle en geç 30 gün içinde kanıtlamak zorundadırlar. Aksi halde haklarında nedensiz işe gelmeme işlemi uygulanır.

(3) Bu izinler olayın oluşundan itibaren 15 gün içinde kullanılır. Şu kadar ki işçi, izinli veya raporlu ise ücretli sosyal iznini rapor veya izin bitiminden itibaren aynı sürelerde kullanır.

İZİN SÜRESİ İÇERİSİNDE RAPOR VEYA İSTİRAHAT HALİ

MADDE 31 -

(1) Yıllık ücretli iznini kullanmakta iken hastalanan personelin, yetkili mercilerce verilecek rapor (istirahat) süresi yıllık ücretli iznine ilave edilecektir.

MAZERET İZNİ

MADDE 32 -

(1) Sosyal izinler dışında meşru mazerete dayanmak şartıyla bu sözleşme kapsamında bulunanlara 6 gün ücretli idari izin verilir.

ÜCRETSİZ İZİN

MADDE 33-

(1) Zorunlu ve geçerli mazeret hallerinde işverenin takdirine bağlı olarak yılda 90 güne kadar ücretsiz mazeret izni verilebilir. Genel Müdürün uygun görmesi halinde bu ücretsiz mazeret izni 180 güne kadar uzatılabilir.

(2) Ücretli ve ücretsiz mazeret izinlerinin yıllık ücretli izinle birleştirilmesi ve bir seferde kullanılacak mazeret izninin süresinin tayini işverenin takdirine bağlıdır.

HASTALIK İSTİRAHATI HALİNDE ÜCRETİ

MADDE 34 -

(1) Personele hastalığı sebebiyle yetkili hekim tarafından en az 3 gün istirahat verilmesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenek verilmeyen ilk iki güne ait ücretleri aylıklarından kesilmez.

(2) İşçinin, işverenin bulunduğu mahal veya başka bir mahalle sevk suretiyle viziteye çıkması halinde işyerinden ayrı kalacağı zamanlarda, işçiye istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü takdirde geçirdiği süreler için ücretinden kesinti yapılamaz ve bu zamanlar için işçi ücretli izinli sayılır.

BAŞ TEMSİLCİ VE TEMSİLCİ İZİNLERİ

MADDE 35 -

(1) Bu konuda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(2) İşyeri baştemsilcisine haftada 1 gün, işyeri sendika temsilcilerine ise ayda 1 gün ücretli izin verilir. Bu ücretli izin süresi içerisinde temsilcilik görevlerini yerine getirirler.

SENDİKA TEMSİLCİ VE ÜYELERİNİN ÜCRETLİ EĞİTİM İZİNLERİ

MADDE 36 -

(1) Sendika temsilci ve üyelerine kongre, konferans, seminer, denetim, onur kurulu ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenen şekle göre ücretli izin verilir.

İşyeri Mevcudu

Yıllık Toplam Ücretli İzin Süresi

01 - 50 işçi

20 gün

51 - 100 işçi

30 gün

101 - 200 işçi

40 gün

201 - 500 işçi

60 gün

501 - 1000 işçi

80 gün

1000 işçiden fazla

işçi sayısının %10’u kadar gün

 

 Bu izinler her üyeye ayrı ayrı olmayıp, tüm üyeler içindir. Ancak, bu izinler işverenin sefer programlarını ve hizmetlerini aksatmamak suretiyle kullandırılır.

(2) Sendika Genel Merkez ve Şube Genel Kurullarına delege ve üyelerin katılımı konusunda işverenin sefer programlarını ve hizmetlerini aksatmayacak şekilde gereken kolaylık gösterilir.

İŞE GEÇ GELME

MADDE 37 -

(1) Yangın, deprem, su baskını, yoğun kar yağışı gibi nedenlerle mahalli vasıtaların gecikmeye uğradığı hallerde o gün işine geç gelen işçi işe başlatılır. Geç kaldığı saatler ücretli izin sayılır. Bunun dışında birim amirince uygun görülen meşru mazeretlerinden dolayı işe geç gelenler, geç kaldıkları sürelerce ücretli izinli sayılırlar.

NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ ve ARA DİNLENMESİ

MADDE 38 -

(1) 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi gemi adamları için iş süresi günde 8, haftada 48 saattir. Bu süre haftanın iş günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanır. İş süresi gemi adamının iş başında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir. İşveren çalışma saatlerini yemek ve dinlenme zamanlarını, yapılacak fazla çalışmaları bir çizelge ile çalışanlara duyurur. Bu çizelgelere uygun olarak gemi kaptan ve başmakinistleri gemilerindeki makine ve güverte personelinin mesai cetvellerini, yemek ve dinlenme zamanlarını, günde 4 saat fazla mesaiyi geçmeyecek şekilde hazırlamak zorundadırlar.

Gemi adamları için vardiya düzeni konusunda yürürlükteki uygulamaya devam olunur.

(2) 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışan personel için haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. İşveren işin durumuna göre haftalık 45 saati aşmamak koşuluyla farklı çalışma sistemleri uygulayabilir. Haftalık çalışmanın 45 saati aşması durumunda “Fazla Çalışma ve Ücreti" başlıklı 47. maddeye göre işlem yapılır.

(3) İşveren personelin ara dinlenmelerinin kullandırılması hususunda gerekeni yapar.

ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER

MADDE 39 -

(1) İşçinin işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmesi halinde yolda geçen süreler,

(2) İşçinin işveren tarafından işiyle ilgili başka bir yere gönderilmesi veya meşgul edilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler,

(3) Yağmur, sel, elektrik kesilmesi, malzeme ve araç koruyucu eşyanın olmaması, geminin arıza ve sair nedenlerle iskelede bağlı olması nedenleriyle iş başında olup da çalışmadığı süreler işçinin yasal iş süresinden sayılır.

(4) İşçinin, işverenin işini yaparken meydana gelen olaydan dolayı mahkemede, karakolda ve hastanede geçen süreleri belgeleme koşuluyla iş süresinden sayılır.

(5) İşverenin araç ve gerecinde meydana gelen arıza nedeni ile gecikilen süreler de çalışılmış gibi sayılır.

VARDİYA USULÜ ÇALIŞTIRMA

MADDE 40 -

(1) Gemilerde vardiya sistemi Madde 40’da belirtilen çalışma sürelerini aşmamak kaydıyla 2 haftalık çalışma programları şeklinde hazırlanır ve işveren tarafından bir çizelge ile ilan edilir.

DİSİPLİN

MADDE 41 -

(1) Bu toplu sözleşme kapsamı içindeki işyerlerinde, sözleşme kapsamı içinde bulunan personele disiplin ve disiplin cezaları konusunda aşağıdaki hükümler uygulanır.

a)İşverenin 4857 sayılı yasanın 25/II-b ve 854 sayılı yasanın 14/I-ç maddesindeki hakları saklıdır.

b)Bu maddenin (3). fıkrasında sayılan kusurlu hallerden birini veya birkaçını işleyen personele kusurun cinsine ve tekrarlanma durumuna bağlı olarak belirlenen cezalardan birisi verilir.

c)İş akdinin feshi cezası dışında kalan cezalar, Genel Müdür ve Müdürler tarafından doğrudan doğruya verilebilir. İş akdinin feshi cezası için Disiplin Kurulu kararı şarttır.

d)Genel Müdür, verilen disiplin cezalarının affı ya da değiştirilmesi yetkisine sahiptir.

e)Uyarı cezası dışındaki cezalara, sendika kanalı ile Disiplin Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. Sendika’nın itirazı, kararın tebliğinden itibaren 6 işgünü içinde yapmış olması şarttır. Süresi içinde itiraz edilmeyen kararlar kesinleşir. İtirazın işverene ulaştığı tarihten itibaren 3 işgünü içinde işveren veya vekili, Disiplin Kurulu toplantısı için gereken çağrıyı yapar. Çağrının sendikaya tebliği ile toplantı tarihi arasında en az 1 işgünü süre bulunması esastır.

f)Sendika’nın itirazı üzerine, süresi içinde işveren ya da vekilince toplantı çağrısının yapılmaması, itirazın kabulü, işverenin süreye uygun toplantı çağrısına sendika’nın uymaması, itirazın geri alındığı anlamına gelir.

g)Ücret kesimi cezalarına itiraz halinde, cezanın uygulanması, itiraz Disiplin Kurulu'nca görüşülüp karara bağlanıncaya kadar ertelenir.

h)İş akdinin feshi cezasına karşılık gelen kusurlardan birinin işlenmesi ve bu konuda personelin Disiplin Kurulu’na sevki söz konusu olduğu takdirde, soruşturma ve Disiplin Kurulu kararının sonuçlanmasına kadar geçecek süre içinde personel işverence açığa alınabilir. Bu süre Disiplin Kurulu tarafından uzatılmadıkça 15 işgününü geçemez. Açığa alınan personel, Disiplin Kurulu’nca suçsuz bulunduğu ya da daha hafif bir cezaya çarptırıldığı takdirde bu süreye ait tüm istihkakları ödenir.

(2) Disiplin Kurulumun oluşturulması ve çalışma esasları aşağıdadır:

a)Disiplin Kurulu, 2 işveren ve 2 sendika temsilcisinden oluşur. Kurulun Başkanı işveren temsilcilerinden biridir.

b)Disiplin Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır. Oyların eşitliği durumunda Başkanın oyu çoğunluğu sağlar.

c)Disiplin Kurulu, taraflardan birinin talebi üzerine. Başkanın en az 3 gün önce yapacağı yazılı çağrı ile ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Ancak, taraflardan birinin toplantıya katılmaması halinde, kurul katılan taraf temsilcileri ile toplanır ve karar alınır.

d)Tarafların Hukuk Müşavirleri gerektiğinde toplantılara ve görüşmelere katılabilirler. Ancak oy kullanamazlar.

e)Disiplin Kurulu’nda yazılı savunması alınmadan hiçbir personel hakkında karar alınamaz. Ancak, Kurul Başkanınca tayin edilen süre içinde savunmada bulunmayan sanıklar savunmadan feragat etmiş sayılırlar.

f)Disiplin Kurulu kararları kesindir.

(3) Suç sayılan fiiller ve bunlara verilecek cezalar aşağıda belirtilmiştir. Bu fiillerden herhangi birini işleyen personele, daha önce herhangi bir nedenle almış olduğu ceza varsa, bu listede işlediği fiilin karşılığındaki cezalardan bir üstü verilir.

İŞLENEN FİİL

VERİLECEK CEZALAR

Uyarı

Ücret Kesimi

İş Akdi Feshi

1 (Bir) Günlük

3 (Üç) Günlük

1- Görevinde kayıtsızlık, dikkatsizlik, düzensizlik göstermek; çalışma saatleri içinde görevi ile ilgili olmayan işlerle meşgul olmak; iş konusunda verilen emirleri yerine getirmemek.

X

X

X

X

2- İşe başlama, dinlenme, işten ayrılma saatlerine uymamak, çalışma saatleri içinde özel işleriyle meşgul olmak.

X

X

X

X

3- Amirlerini ve iş arkadaşlarını rahatsız edici, müşterek çalışmalarda iş birliğini bozucu ve işi aksatıcı davranışlarda bulunmak.

-

X

X

X

4- İşyerinde diğer Personel veya amirleri ile ya da 3. şahıslarla kavga etmek, şakalaşmak, küfür ya da kötü söz sarf etmek, sarkıntılık yapmak veya gayri ciddi hareketlerde bulunmak.

-

-

X

X

5- Şirketin kılık kıyafet ile ilgili Yönetmelik ve talimatlarına aykırı hareket etmek, verilen iş elbisesini işbaşında giymemek, giyim, görünüş ve davranışlarında şirket ciddiyeti ile bağdaşmayan tutumda olmak.

X

X

X

-

6- İşyerinde kumar oynamak ve oynatmak.

-

-

X

X

7- İşyerine uyuşturucu kullanmış olarak gelmek gemi veya diğer işyerlerine uyuşturucu sokmak.

-

-

-

X

8- İşyerine sarhoş olarak gelmek, işyerinde içki içmek.

-

-

X

X

9- Görev yerine veya dinlenmeye ayrılmış yerlere işle ilgili olmayanların girmesine yardımcı olmak; göz yummak.

-

X

X

X

10- Gemi ve diğer işyerlerine görev için verilenler hariç her türlü silah sokmak, görev sırasında üzerinde silah veya kesici yaralayıcı alet taşımak.

-

-

-

X

11- İşverene ait olup kendisine verilmiş bulunan menkul, gayrimenkul mallarla nakdi çalmak, satmak, şahsi menfaati için kiraya vermek, işletmek, özel işlerinde kullanmak, zimmetine geçirmek, işverenin emniyetini kötüye kullanmak, rüşvet almak gibi sadakate uymayan hareketlerde bulunmak veya eşya, alet vb. çalmak, satmak özel işlerinde kullanmak.

-

-

-

X

12- Görevi ile ilgili olmayan eşyayı, makineyi herhangi bir aleti karıştırmak veya kullanmak.

-

X

X

X

13- Kendisine teslim edilen makine, alet, edevat ve eşyanın bakımına gereken özeni göstermemek iyi kullanmamak ve gereği gibi muhafaza etmemek.

-

-

X

X

14- İşçiyi yasa dışı iş yavaşlatma ve bırakma gibi hareketlere zorlamak veya teşvik etmek.

-

-

-

X

15- İşyerine ve işe ait her türlü sırları ifşa etmek veya işleri sabote etmek.

-

-

-

X

16- İşverenin hükmü şahsiyetini veya idarecilerinin şeref ve itibarını kıracak yazı, söz ve beyanda bulunmak.

-

-

-

X

17- İşverene ait evrakın kaybolmasına meydan vermek, evrakı tahrif etmek, evrak üzerinde sahtekârlık yapmak.

-

-

-

X

18- İşyerinde yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı maddelerle ilgili ve diğer iş emniyeti kurallarına uymamak, tehlike ve yangına yol açabilecek hal ve hareketlerde bulunmak.

-

-

X

X

19- İşveren veya vekillerine alenen hakaret etmek veya darpta bulunmak veya tehdit etmek.

-

-

-

X

20- Gemi ve deniz araçlarının kaza, çarpma, oturma vb. nedenlerle hasara uğramasında, gemi adamlarının kaza tahkik kurulu tarafından kusurlu bulunmaları halinde.

-

X

X

X

21- Yukarıda sayılan eylemler dışında kalıp, suç sayılan ve cezalandırılması gereken fiillerde bulunanlara, olayın önemine göre, uyarıdan, iş akdinin feshine kadar olan ceza, disiplin kurulunca verilir.

CEZALARIN TEBLİĞİ

MADDE 42 -

(1) Her durumda verilen cezaların gerektirdiği sebepleri ile yazılı olarak kapalı bir zarf içinde imzası karşılığı gemi adamı personel ve hizmetlilere bildirilmesi ve tebellüğ tarihinin yazılması zorunludur.

(2) Personelin tebellüğden kaçınması halinde 43. madde hükümleri geçerlidir.

BİLDİRİM ESASLARI

MADDE 43 -

(1) Bu sözleşmede söz konusu edilen ve özel olarak bildirme şekli belirtilmeyen konularda ihbar ve bildirimlerin ilgili personele işyerlerinde veya gemilerde imza karşılığı yapılması zorunludur. Personelin kendisine yapılacak bildirimi imzalamaması halinde durum o yerde iki imzalı tutanakla belgelenir. Bu durumda bildirim yapılmış sayılır.

(2) Personele işyeri ve gemi dışında her çeşit bildirim, hizmet akdinde gösterdiği ikametgâh adresine (personelin evine yapılacak ihbarlarda personelin İstanbul haricinde vazifeli, seferde veya ikametgâhının bulunduğu şehir dışında olmaması gereklidir) iadeli taahhütlü postalanmasıyla yapılmış sayılır. Bu adrese yapılacak bildirimin personel tarafından alınıp alınmaması bu durumu değiştirmez.

ÜCRET ÖDEMELERİNİN YAPILMASI

MADDE 44 -

(1) Bu konuda yürürlükteki uygulamaya devam edilir. Ödemede gecikme 5 günü geçemez.

(2) Fazla çalışmalara ait ücretler maaş ile birlikte verilir.

(3) Ücret avansları her ayın onbeşinde ödenir. Ücret avansları aylık net ücretin %50’sidir.

YANLIŞ TAHAKKUKLAR

MADDE 45 -

(1) Ücret, fazla mesai ve her türlü ödemelere ait tanzim edilen bordroların gemi adamı vesair personel tarafından imza edilmiş olması umumi ibra niteliğinde olmayıp, ancak bordroda yazılı meblağın tamamen alınmış olduğunu gösterir. Bordroyu imza etmiş olmakla birlikte bu meblağ dışında her türlü ödemeler için fazlayı talep ve dava hakkı mahfuzdur. Ayrıca bordroda itirazı kayıt dermeyan etmeye lüzum yoktur.

İKRAMİYE

MADDE 46 -

(1) Sözleşme kapsamındaki tüm personele 2448 sayılı Yasa esaslarına göre (hafta tatili ücreti dâhil) yılda 4 maaş tutarında ikramiye ödenir. İkramiye ödemesinde personelin takvim yılı içerisinde çalıştıkları süre dikkate alınarak kist sureti ile ödeme yapılır.

KIDEM TAZMİNATI

MADDE 47 -

(1) 01.09.2005 tarihinden önce işe giren (TDİ'den naklen gelenler dâhil) işçilerin, iş sözleşmelerinin, İş Yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden biri ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için; 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

(2) 01.09.2005 tarihinden sonra işe ilk defa girecek işçiler için kıdem tazminatı 30 gün üzerinden hesap edilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

(3) Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir.

(4) İş kazaları ve meslek hastalığı nedeniyle ölen işçilerin kıdem tazminatı 80 gün üzerinden hesap edilir.

HAFTA TATİLİ ÜCRETİ

MADDE 48 -

(1) Bıı sözleşme kapsamında bulunan 854 sayılı Deniz İş Kanunu hükümlerine tabi gemi adamlarına, 854 sayılı Deniz İş Kanununun 42. maddesi hükümleri uygulanır.

(2) Bu sözleşme kapsamında bulunan 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışan personel için, 4857 sayılı İş Kanununun 46. madde hükümleri uygulanır.

FAZLA ÇALIŞMA, ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÇALIŞMASI

MADDE 49 -

(1) Ulusal Bayram Ve Genel Tatilde Çalışma:

Ulusal Bayram ve Genel tatil günlerinde çalıştırılan tüm personele bu çalışmaları karşılığı normal çalışma ücretinin % 50 zamlısı ödenir.

(2) Fazla Çalışma:

Bu sözleşmenin 31. maddesinde belirlenen haftalık normal çalışma sürelerini aşan çalışmalar (hafta tatilinde çalışmalar dâhil) fazla çalışma kabul edilir. Fazla çalışma ücreti normal çalışma ücretinin gemi adamları için % 30, kara personeli için % 50 fazlasıdır. Bu hüküm vardiyalı, vardiyasız tüm işçileri kapsar. Meşru mazereti olan işçiler fazla mesaiye zorlanamaz.

FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ

MADDE 50 -

(1) Fazla mesai tahakkukuna esas alınan unsurlardan oluşan günlük ücretin fazla mesaiye esas bir saatlik ücretinin tespitinde ilgili yasa hükümleri uygulanır.

İŞ KAZASI

MADDE 51 -

(1) İş kazası ve meslek hastalığı sonucunda işçinin ölümü halinde tazminat davası hakkına halel gelmemek ve bu tazminattan tenzil edilmemek şartı ile işçinin kanuni mirasçılarına 4.210,-TL (dörtbinikiyüzon) tazminat ödenir.

(2) Kaza sonucu daimi maluliyet halinde Sosyal Güvenlik Kurumunca tespit edilecek maluliyet oranında yukarıdaki tazminat işçinin kendisine ödenir.

İAŞE

MADDE 52 -

(1) İşyerlerinde çalışan işçilere bir öğün doyurucu sıcak yemek verilir. Verilmediği takdirde fiilen çalıştığı her gün için sözleşmenin birinci yılında 4857 sayılı yasa kapsamında çalışan işçilere 17,14-TL (onyedilira,ondörtkuruş) yemek bedeli ödenir. Bu ödeme sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

(2) Gemi adamlarının yemek bedeli konusunda “Gemi Adamları İaşe Bedeli Tespit Kurulu” kararlan uygulanır.

SOSYAL HAKLAR

MADDE 53 -

(1) Birleştirilmiş Sosyal Paket

Sendika üyesi işçilere her ay; aile, çocuk, bayram, izin gibi sosyal harcamalarını karşılamak amacıyla sosyal paket ödemesi yapılır. Sosyal paket sözleşmenin birinci yılında gemi adamlarına net 256,-TL (ikiyüzellialtı), kara personeline ise brüt 520,-TL (beşyüzyirmi) olarak ödenecektir. Bu ödemeler sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

(2) Doğum Yardımı

Doğum yardımı konusunda mevzuat hükümleri uygulanır.

(3) Evlenme Yardımı

İşveren, sendika üyesi işçilerin evlenmesi halinde 529,-TL (beşyüzyirmidokuz) evlenme yardımı yapar.

(4) Ölüm Yardımı

İşçinin normal ölümü halinde yasal mirasçılarına veya cenazeyi kaldıran yakınlarına 1.844,-TL (binsekizyüzkırkdört) ödeme yapılır. İşçinin ana, baba, eş ve çocuklarının ölümü halinde 399,-TL (üçyüzdoksandokuz) ölüm yardımı yapılır. Ana, baba, eş ve çocuklarının ölümünde, ölüm olayının rapor halinde belgelenmesi, yasal mirasçılığın ise veraset ilamı ile kanıtlanması şarttır.

(5) Doğal Afet Yardımı

İşçinin sel, yangın, deprem gibi doğal afetlere uğraması halinde, tavan 1.580,-TL’yi (binbeşyüzseksen) aşmamak ve uğradığı zarar miktarı belgelenmek koşuluyla bu miktar işverence ödenir.

(6) Askerlik Yardımı

Askerlik görevini yapmak üzere işyerinden ayrılan personele sevk belgesini ibraz etmesi halinde 145,-TL (yüzkırkbeş) askerlik yardımı yapılır.

(7) Ramazan Yardımı

İşçilere Ramazan ayından bir hafta önce 2 kg pirinç, 1 kg çay, 2 kg şeker, 5 kg un ve 2 kg ayçiçeği yağı verilir ya da bu yardımların yerine nakdi olarak 187,-(yüzseksenyedi) TL ödeme yapılır.

ÖĞRENİM YARDIMI

MADDE 54 -

(1) İşveren işbu toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçilerin öğrenim gören her çocuğu için yılda bir kez Kasım ayının ilk haftasında ödenmek üzere İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) için 317,-TL (üçyüzonyedi), Lise ve dengi öğrenim için 371,-TL (üçyüzyetmişbir), yükseköğrenim için 556,-TL (beşyüzellialtı) eğitim yardımı yapar. Bu ödemeler sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

(2) Bu haklardan, öğrenim gören işçiler de gördükleri öğrenim durumuna göre yararlanırlar.

(3) Öğrenim yardımı ödemesi, işçinin veya çocuğunun okumuş olduğu okulun normal eğitim süresi ile sınırlı olarak yapılır. Normal süreyi aşan dönemler için öğrenim yardımı ödemesi yapılmaz.

(4) Normal eğitim süresi dışında; Lise öğrenimi için 20 yaşından, yükseköğrenim için 25 yaşından gün alan çocuklar için öğrenim yardımı ödenmez.

(5) İşçiler bu haklardan belge karşılığı yararlandırılırlar.

PASO VE PERMİ

MADDE 55 -

(1) Mevzuat hükümlerinin izin vermesi halinde; toplu sözleşme kapsamına giren tüm personel ve refakatindeki eşi ŞEHİR HATLARI gemilerinden ücretsiz yararlandırılır.

ÜCRET ZAMMI

MADDE 56 -

(1) BİRİNCİ YIL

A - 01.01.2012 TARİHİNDEN ÖNCE İŞE GİREN GEMİ ADAMLARI

01.01.2012 tarihinden önce işe girip sendika üyeliği devam eden gemi adamlarının, unvanlarına ve tahsil durumlarına göre sözleşmenin birinci yılında (01.01.2017 - 31.12.2017) alacakları zamlı günlük net ücretleri aşağıdaki skalada gösterilmiştir.

01.01.2012 TARİHİNDEN ÖNCE İŞE GİREN GEMİ ADAMLARININ NET ÜCRETLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

UNVANI

TAHSİL DURUMU

GÜNLÜK NET ÜCRET

KAPTAN

BAŞMAKİNİST

LİSANS

122,64

ÖN LİSANS

121,55

LİSE

120,47

ORTAOKUL

119,38

İLKOKUL

118,30

USTA GEMİCİ YAĞCI

LİSANS

93,34

ÖN LİSANS

91,17

LİSE

90,08

ORTAOKUL

88,99

İLKOKUL

87,91

GEMİCİ

LİSANS

86,82

ÖN LİSANS

85,74

LİSE

84,65

 

ORTAOKUL

83,57

 

İLKOKUL

82,48

B - 01.01.2012 TARİHİ VE SONRASINDA İŞE GİREN GEMİ ADAMLARI

01.01.2012 tarihi ve daha sonrasında işe ilk defa giren veya işe daha önce girdiği halde sendikaca üyeliği 01.01.2012 tarihinden sonra işverene bildirilen (hizmet alımı ihalesiyle Şehir Hatlarında çalıştırılan gemi adamları dâhil) ve sendika üyeliği devam eden gemi adamlarının, unvan ve tahsil durumlarına göre sözleşmenin birinci yılında (01.01.2017 - 31.12.2017) alacakları zamlı günlük net ücretleri aşağıdaki skalada gösterilmiştir.

01.01.2012 TARİHİ VE SONRASINDA İŞE İLK DEFA GİREN GEMİ ADAMLARI İLE 01.01.2012 TARİHİNDEN ÖNCE HİZMET ALIMI İHALESİ YOLUYLA ŞEHİR HATLARI GEMİLERİNDE ÇALIŞTIRILAN GEMİ ADAMLARINDAN; TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KAPSAMINA 01.01.2012 TARİHİ İTİBARİYLE ALINANLARIN NET ÜCRETLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

UNVANI

TAHSİL DURUMU

GÜNLÜK NET ÜCRET

KAPTAN

BAŞMAKİNİST

LİSANS

76,00

ÖN LİSANS

75,50

LİSE

75,00

USTA GEMİCİ YAĞCI

LİSANS

58,00

ÖN LİSANS

57,50

LİSE

57,00

 

LİSANS

56,50

GEMİCİ

ÖN LİSANS

56,10

 

LİSE

56,00

  C - 01.01.2016 TARİHİNDE İŞ BU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KAPSAMINA ALINAN İSKELE VE ATÖLYE PERSONELİ

01.01.2016 tarihinde iş bu toplu iş sözleşmesinin kapsamına alınan iskele ve atölye personelinin, unvan ve tahsil durumlarına göre sözleşmenin birinci yılında (01.01.2017 - 31.12.2017) alacakları zamlı günlük ücretleri aşağıdaki skalada gösterilmiştir.

01.01.2016 TARİHİNDE İŞ BU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KAPSAMINA ALINAN İSKELE VE ATÖLYE PERSONELİNİN BRÜT ÜCRETLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

01.01.2016 TARİHİNDE İŞ BU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KAPSAMINA ALINAN İSKELE VE ATÖLYE PERSONELİNİN BRÜT ÜCRETLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

İSKELE HİZMETLERİ

UNVANI

TAHSİL DURUMU

GÜNLÜK BRÜT ÜCRET

İskele Amiri

LİSANS

89,17

ÖN LİSANS

86,67

Gişe ve Hareket Görevlisi

LİSANS

73,00

ÖN LİSANS

72,00

Çımacı (Terminal Görevlisi)

ÖN LİSANS

71,00

LİSE

70,00

ATÖLYE HİZMETLERİ

UNVANI

GÜNLÜK BRÜT ÜCRET

Usta Başı

85,00

Usta, Vinç Operatörü, Forklift Operatörü, İtfaiye Amiri

80,00

Usta Yardımcısı

75,00

Gemi Havuzlama Personeli, İtfaiyeci, Yakıt Yağ ve Atık Personeli

70,00

(2) İKİNCİ YIL:

Sendika üyesi işçilerin, bu maddenin 1. Fıkrasının A, B ve C bentlerinde belirlenen günlük skala ücretlerine; 01.01.2018 tarihinden geçerli olmak üzere, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Genel Endeksi 2017/Aralık ayı endeks sayısının, 2016/Aralık ayı endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayma göre) artışı oranında /anı yapılacaktır.

(3) İşe yeni giren personele deneme süresince skala ücretinin %75’i (yüzde yetmişbeş) ödenir,

KIDEM ZAMMI

MADDE 57 -

(1) ŞEHİR HATLARI işyerinde geçirdikleri her tam hizmet yılı için (Hizmet alım ihalesi yoluyla Şehir Hatları işyerlerinde geçirdikleri süreler dâhil) sendika üyesi İskele ve Atölye personeline brüt 22,27-(yirmiiki,yirmiycdi) Krş/Gün, sendika üyesi gemi adamlarına net 17,58-(onyedi,eiIisekiz) Krş/Gün kıdem zammı verilir.

(2) İDO’dan naklen gelen gemi adamlarının, TDİ’de, İBB'de ve İDO’da geçen hizmet süreleri de hizmet yılının hesabında ŞEHİR HATLARl’nda çalışılmış gibi dikkate alınır.

STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ, BRANŞTA ÇALIŞMA VE ÜST GÖREV TAZMİNATI

MADDE 58 -

(1) Her işçi genel olarak istihdamına esas olan işinde ve branşında çalıştırılır. Ancak, işçiler gerektiği takdirde işveren tarafından işverene bağlı işyerlerinde unvanı ya da niteliği benzer veya birbirine yakın başka işlerde, altı ayı geçmeyen bir süre için muvafakat aranmaksızın çalıştırılabilirler.

(2) 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçiler 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi işyerlerinde, 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi işçiler 4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerlerinde; işverenin statü değişikliği ve işçinin alacağı ücreti de içeren yazılı talebinin, işçi tarafından 7 gün içinde yazılı olarak kabulünü bildirmesi hali dışında çalıştırılamaz. Ancak, gemi adamı ehliyetine sahip olup da 4857 sayılı İş Kanununa tabi işlerde çalışan işçilere bu hüküm uygulanmaz.

(3) Sözleşmenin imza tarihinden sonra, üst görevlerde çalıştırılanlara altı aya kadar herhangi bir ek ödeme yapılmaz. Altı ayı aşan sürelerde çalıştırılmaya devam edilenlere ise, kendi ücreti ile üst görev ücreti arasındaki farkın %50’ si üst görev tazminatı olarak ödenir. Personele, esas görevine döndürüldüğü tarihten itibaren bu ödeme yapılmaz.

TEMİZLİK MALZEMESİ

MADDE 59 -

(1) Tüm personele ayda dört kalıp (yaklaşık 1 kg) birinci nevi beyaz sabun ile yılda iki havlu verilir.

ULAŞIM YARDIMI VE HARCIRAH

MADDE 60 -

(1) Bu sözleşme kapsamında çalışan personele, İETT aylık mavi kart bedeli net olarak ödenir.

(2) Harcırah konusunda İşyerinde uygulanan “Seyahat Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.

GİYİM EŞYASI

MADDE 61 -

(1) Personele verilecek giyim eşyası EK-1 “GİYİM ÇİZELGESİ” ile düzenlenmiştir.

YARARLANMA

GEÇİCİ MADDE 1 -

(1) Yürürlük (başlangıç) tarihi ile bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihi arasında, taraf sendika üyesi olup da işyerinden bağlı oldukları kanunla kurulu kurum ve sandıklardan yaşlılık, malullük veya emeklilik aylığı almak veya toptan ödeme almak amacıyla ayrılanlara, yahut muvazzaf askerlik nedeni ile ayrılanlara veya 4857 sayılı kanunun 17. maddesi gereği aynı Kanunun 25. maddesi II numaralı bendinde gösterilen haller dışında işveren tarafından iş akdi feshedilenlere, aynı yasanın 24. maddesi gereğince hizmet akdini fesheden işçilerin kendilerine, ölenlerin kanuni mirasçılarına, yürürlük tarihi ile işten ayrıldığı veya ölüm tarihine kadar olan süre için toplu iş sözleşmesi farklarına ilişkin bütün hak ve alacakları bu sözleşmede tespit edilen miktarlar üzerinden hesaplanarak daha önce ödenenlerin mahsubu yapılmak suretiyle ödenir.

(2) 854 sayılı yasaya tabi olanlar da bu toplu iş sözleşmesinden yukarıdaki esaslar içinde yararlanırlar.

GEÇİCİ MADDE 2 -

(1) İmza tarihinde işbu toplu iş sözleşmesinin kapsamına alınan “İskele Amiri”, sözleşmeden 01.01.2018 tarihinden itibaren yararlanmaya başlayacak olup, bu tarihten önce Sendikaya üye olsalar dahi sözleşmenin birinci yılı için herhangi bir talepte bulunamayacaklardır.

(2) İşbu sözleşmenin “FAZLA ÇALIŞMA VE ÜCRETİ” başlıklı 51. Maddesinde yapılan değişiklikler 01.09.2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

EK -1 GİYİM ÇİZELGESİ

EK - 1 A: YAZLIK GİYİM ÇİZELGESİ

 

PANTOLON

GÖMLEK

TİŞÖRT

AYAKKABI

ÇORAP

TULUM

DERİ KEMER

MONT YELEK

BAŞÖRTÜSÜ-

FULAR

HIRKA

ŞAPKA

KAPTAN BAŞ MAKİNİST

1

2

1

1

2

11

12

       

USTA GEMİCİ, GEMİCİ, YAĞCI, SİLİCİ

1

 

3

1

2

1

12

1

     

GİŞE VE HAREKET GÖREVLİSİ

13

2

 

1

2

 

1

 

1

1

 

TERMİNAL HİZMETLİSİ (ÇIMACI)

13

 

3

1

2

 

1

1

1

 

1

ATÖLYE PERSONELİ

2

 

3

1

2

 

1

1

     

GİYİM SÜRESİ

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

2 Yıl

2 Yıl

1 Yıl

2 Yıl

1 Yıl

1 Kaptanlara dört yılda bir 1 adet tulum verilir. Baş Makinistlere ise her yıl 1 adet tulum verilir.

2 Gemi adamlarına denizci tipi (palaska) kemer verilir.

3 İki yılda bir çift verilir.

Not: 1) İlk terfilerde terfi eden gemi adamlarına (Kaptan-Baş Makinist olan) bir defaya mahsus 2 adet pantolon verilir.

2) Başörtüsü ve fular sadece bayan çalışanlara verilir.

3) Mont yelek kolları çıkarılabilir olacaktır.

EK - 1B: KIŞLIK GİYİM ÇİZELGESİ

 

TAKIM

ELBİSE

PANTOLO

N

GÖMLEK

KAZAK

KABAN

MONT

YAĞMUR

LUK

AYAKKA

BI

DERİ

KEMER

ÇORAP

TULUM

KRAVAT

ÇİZME

BERE

ELDİVEN

(YÜN)

KAPTAN, BAŞ MAKİNİST

11

1

2

1

 

1

 

1

12

2

l4

1

     

USTA GEMİCİ, GEMİCİ, YAĞCI, SİLİCİ

 

1

13

1

1

 

1

1

12

2

1

 

1

   

GİŞE VE

HAREKET

GÖREVLİSİ

1

1

2

1

1

   

1

1

2

 

1

   

1

TERMİNAL

HİZMETLİSİ

(ÇIMACI)

 

15

2

1

16

 

1

1

1

2

     

1

 

ATÖLYE

PERSONELİ

 

2

 

2

16

 

1

1

1

2

     

1

 

GİYİM SÜRESİ

2 yıl

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

3 Yıl

3 Yıl

3 Yıl

1 Yıl

2 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

1 Yıl

5 Yıl

1 Yıl

Yıl

1 Takım elbise verilen yıllarda ayrıca pantolon verilmez.

2 Gemi adamlarına denizci tipi (palaska) kemer verilir.

3 Usta Gemici, Gemici, Yağcı ve Silici kadroları için çift yıllarda iki adet, tek yıllarda bir adet olmak üzere iki yılda üç adet gömlek verilir.

4 Kaptanlara dört yılda bir 1 adet tulum verilir. Baş Makinistlere ise her yıl 1 adet tulum verilir.

5 İki yılda bir çift verilir.

6 Terminal Hizmetlisi ve Atölye Personeline verilen Kaban yelekli olacaktır. Terminal Hizmetlisi'ne her yıl verilir.

Not: İlk terfilerde terfi eden gemi adamlarına (Kaptan-Baş Makinist olan) bir defaya mahsus takım elbiseyle beraber 1 adet pantolon ayrıca verilir.

İş bu toplu iş sözleşmesi 61 asıl, 2 geçici madde ile 1 sözleşme ekinden ibaret olup taraflarca 05.09.2017 tarihinde imzalanmıştır.

İSTANBUL ŞEHİR HATLARI TURİZM SAN. VE TİC. A.Ş. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ(MİKSEN ve TDS) Collective Agreement Between 01.01.2017 and 31.12.2018 - 2017

Start date: → 2017-01-01
End date: → 2018-12-31
Name industry: → Transport, logistics, communication
Public/private sector: → Ozel sektorde
Concluded by:
Name company: → 
Names trade unions: → 

SICKNESS AND DISABILITY

Provisions regarding return to work after long-term illness, e.g. cancer treatment: → Hayır
Paid menstruation leave: → Hayır
Pay in case of disability due to work accident: → Evet

HEALTH AND SAFETY AND MEDICAL ASSISTANCE

Medical assistance agreed: → Hayır
Medical assistance for relatives agreed: → Hayır
Contribution to health insurance agreed: → Hayır
Health insurance for relatives agreed: → Hayır
Health and safety policy agreed: → Evet
Health and safety training agreed: → Hayır
Protective clothing provided: → Hayır
Regular or yearly medical checkup or visits provided by the employer: → Hayır
Monitoring of musculoskeletal solicitation of workstations, professional risks and/or relationship between work and health: → No clear provision
Funeral assistance: → Evet
Minimum company contribution to funeral/burial expenses: → TRY 1844.0

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Job security after maternity leave: → 
Prohibition of discrimination related to maternity: → 
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → 
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → 
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → 
Time off for prenatal medical examinations: → 
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → 
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → 
Facilities for nursing mothers: → Hayır
Employer-provided childcare facilities: → Hayır
Employer-subsidized childcare facilities: → Hayır
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Evet
Paternity paid leave: → 5 days
Leave duration in days in case of death of a relative: → 5 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 90 days
Severance pay after 5 years of service (number of days' wages): → 300 days
Severance pay after one year of service ((number of days' wages): → 60 days
Part-time workers excluded from any provision: → Hayır
Provisions about temporary workers: → Hayır
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per day: → 8.0
Working hours per week: → 48.0
Paid annual leave: → 20.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Rest period of at least one day per week agreed: → Evet
Paid leave for trade union activities: →  days
Paid leave to attend court or for administrative duties: →  days
Provisions on flexible work arrangements: → Hayır

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → Yes, in more than one table
Adjustment for rising costs of living: → 

Wage increase

Wage increase starts: → 2017-01

Once only extra payment

Once only extra payment: → TRY 187.0 %
Once only extra payment due to company performance: → Hayır

Premium for overtime work

Allowance for commuting work

Allowance for seniority

Allowance for seniority: → TRY -9.0 per month
Allowance for seniority after: → 1 years of service

Meal vouchers

Meal allowances provided: → Evet
→ 17.14 per meal
Free legal assistance: → Hayır
Loading...