İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ (01.03.2016-28.02.2018)

New5

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI

Bu toplu iş sözleşmesi; üyelerin sosyal, ekonomik ve kültürel düzeylerini yükseltmeyi, çalışanların insanlık onuruna yaraşır ve çağın gereklerine uygun yaşayış düzeyine ulaşmaları için yeterli ücret almalarını, işyerlerinde sosyal güvenliğin, iş ve işçi sağlığının gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını, her işçinin gücüne uygun bir işte çalıştırılmasını, işçilerin işsizlik korkusundan uzak geleceğe güvenle bakmalarını, sevgi ve saygıya dayalı disiplin anlayışı içinde İstanbul halkına en iyi ve en güzel hizmeti vermeyi, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı teşvik etmeyi, üretimi arttırmayı, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemeyi ve demokratik katılımcı düzenlemeyi amaç edinir.

MADDE 1 - TARAFLAR VE TANIMLAR

A)TARAFLAR

Bu toplu iş sözleşmesinin tarafları; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının üyesi bulunduğu Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİKSEN) ile Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (HİZMET-İŞ) dır.

B)TANIMLAR

Bu toplu iş sözleşmesi metninde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İŞVEREN, Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (HİZMET-İŞ) SENDİKA, Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİKSEN) İŞVEREN SENDİKASI, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşyerlerinde çalışan ve bu sözleşmeden yararlanacak olanlar da SENDİKA ÜYESİ İŞÇİ diye geçecektir.

MADDE 2 - SÖZLEŞMENİN YÜRÜRLÜK SÜRESİ

Bu toplu iş sözleşmesi 01.03.2016 tarihinde yürürlüğe girmek ve 28.02.2018 tarihinde sona ermek üzere iki (2) yıl sürelidir.

MADDE 3 - SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA KOŞULLARI

A) SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

Bu Toplu iş Sözleşmesi;

a) Yer olarak; İşverenin bünyesinde halen kurulu bulunan ve sözleşme süresi içerisinde kurulacak; İşkolları Yönetmeliği’nin Genel İşler işkoluna giren, idari ve mali bütçeleri yönünden işverene bağlı tüm işyerleri ile bu işyerlerinin bağlantı ve eklentilerini kapsar.

b) Şahıs olarak da; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işçi sayılıp da sendika üyesi bulunan tüm işçiler bu toplu iş sözleşmesi kapsamı içindedir.

Sendika üyesi üniversite mezunu işçilere, işverence yapılacak farklı ücret uygulamalarında bu toplu iş sözleşmesinin “SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ” başlıklı 4. maddesi hükümleri uygulanmaz.

B) YARARLANMA KOŞULLARI

Bu toplu iş sözleşmesinden Hizmet-İş Sendikası üyeleri yararlanırlar. Bu Toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden itibaren, imza tarihinden sonra üye olanlar ise; üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene yazı ile bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.

Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye bulunmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye bulunup da ayrılanlar veya sendikadan çıkarılanların toplu iç sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır.

İş bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 10 gün içinde sendika genel merkezi veya şubeleri toplu iş sözleşmesinden yararlanacakları liste halinde işverene bildirir.

Taraf sendikanın yetki belgesi alınası şartıyla sözleşmede belirtilmiş bütün kurulların ve temsilcilerin yetki ve görevleri yeni toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar devam eder.

MADDE 4 - SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ

a) İşveren; hiçbir şekilde bu Toplu İş Sözleşmesi hükümlerini kısmen veya tamamen, doğrudan doğruya veya dolaylı yollarla Hizmet-İş Sendikası üyesi olmayanlarla, sendikasız veya başka bir sendikanın üyelerine uygulayamaz.

b) İşveren tarafından, sendika üyesi olmayan işçilere bu toplu iş sözleşmesiyle sağlanan haklar verildiği veya her ne nam altında olursa olsun bu hakların ve yararların daha üstünde hak ve yararlar sağlandığı takdirde sendikanın olayı işverene bildirdiği anda işveren yanlış uygulamaya son verir. Sendikanın yazılı bildiriminin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen uygulamaya son verilmezse, bu uygulama, münhasıran o işverenin işyerinde çalışan sendikalı işçilere de uygulanır. Ancak, kapsam dışı personel veya sendikalı işçilerin tümüne yapılacak uygulama bu hükmün dışındadır.

MADDE 5 - TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞ SÖZLEŞMELERİNE ETKİSİ

Toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihte işveren ile işçi arasında mevcut olan iş sözleşmelerinin, işçi aleyhine olan hükümlerinin yerini bu toplu iş sözleşmesinin hükümleri alır. İş bu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki yasalara aykırı olmamak kaydıyla iş sözleşmeleri her türlü hükümleri ihtiva eder. Sözleşmede yasa hükümlerine yapılan atıflar, toplu iş sözleşmesinde yer almasa bile hükümlerin sözleşme hükmü niteliğinde olduğunu gösterir.

İş bu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki yasa, tüzük, yönetmelik hükümleri uygulanır.

MADDE 6 - SENDİKAL FAALİYETLERE OLANAK SAĞLAMAK

a) Sendika yöneticileri ve şube yöneticileri, baştemsilciler ve işyeri temsilcileri iş saatleri içerisinde işçiyi ve sendikayı ilgilendiren konularda, haber vererek işyeri yetkilileri ile görüşürler.

b) Sendika ve şube yöneticileri ile Baştemsilciler önceden işverene haber vermek ve işi aksatmamak kaydı ile iş saatleri içerisinde işçilerle kendi bölge ve şefliklerinde görüşebilirler. Bu konuda işveren yöneticileri her türlü kolaylığı gösterir.

MADDE 7 - İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ, İŞÇİ LOKALİ VE İLAN TAHTASI

Sözleşmenin uygulanmasını izlemek, işçi ile işveren arasındaki diyalogu koruyarak doğabilecek uyuşmazlık ve şikâyetleri o birim veya işyerindeki en yetkili işveren vekili veya temsilcisi ile görüşerek çözümlemeye çalışmak ve yasalarla sözleşmenin kendilerine yüklediği diğer görevleri yapmak üzere, sendikaca işyerinde çalışan üyeleri arasından, aşağıda gösterilen sayılar kadar temsilci atanır.

İşyerinde işçi sayısı

50’ye kadar ise

1,

“ “ “

51-100 arasında

2,

“ “ “

101-500 arasında

3,

“ “ “

501-1000 arasında

4,

“ “ “

1001 -2000 arasında

6,

“ “ “

2000’den fazla ise

8,

işçi işyeri sendika temsilcisi ve bunlardan birisi baştemsilci olarak seçilir ve isim listeleri 15 gün içerisinde işverene bildirilir.

İşveren, her işyerinde çalışan tüm işçilerin yüzde elliden (%50) fazlasının rahatlıkla oturabileceği bir lokal temini için gerekeni yapar. Ayrıca, çalışmalarını sürdürmek amacı ile işyerinin uygun bir yerinde olanak varsa lokal içinde bir temsilcilik odası temin etmek zorundadır.

a) İşverence temsilci odasında bir masa, yeteri kadar sandalye, çelik dolap, paralel telefon, bir bilgisayar (en fazla 40 temsilci odasına), duvar gazetesi için pano, kitaplık ve gerekli kırtasiye malzemeleri bulundurulur.

b) İşveren, lokal içerisinde 100x200 cm. ebadında anahtarı sendika baştemsilcisinde bulanan camekanlı bir ilan tahtası bulundurmak zorundadır. Bu ilan tahtalarına asılacak her türlü ilan, bildiri, afiş ve benzeri yazıların altında sendika mührü ve yetkili imzanın bulunması zorunludur. Bu tahtalara asılacak her türlü ilan, bildiri, bülten ve benzeri yazılardan doğacak sorumluluk sendikaya aittir.

Bu ilan tahtasına başka sendikaların ilan ve bildirileri aşılamaz.

İşçi lokalinde bir soğutucu dolap bulundurulur.

MADDE 8 - SENDİKA TEMSİLCİ VE ÜYELERİNE TANINAN ÜCRETLİ İZİNLER

A) BAŞTEMSİLCİ İZNİ:

Sendika Baştemsilcisine, temsilcilik görevlerini yerine getirebilmesi için haftada 8 saat izin verilir. Baş temsilciler bu izni işyerindeki esas işini aksatmamak şartı ile kullanırlar. Baştemsilciler seçildikleri veya atandıkları işyerinde ve devamlı gündüz vardiyasında çalıştırılır.

Baştemsilcinin izin süresini işyerinde geçirmesi asıldır. Ancak, sendika veya şubesinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulamak koşulu ile sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilirler.

Baştemsilci mühim ve acil vakalarda günün her saatinde işyerine gelerek konuyla ilgilenebilirler, bu uygulama vardiyalı çalışmalarda da yapılabilir. Şu kadar ki olay yerine gelen Baştemsilci de, iş disiplininin gerektirdiği tutum ve davranış içinde olmak zorundadır.

B) TEMSİLCİ İZİNLERİ:

İşyeri sendika temsilcileri, temsilcilik görevlerini işyerlerindeki işlerini aksatmamak şartı ile aşağıda yazılı sürelerde yerine getirirler.

İŞYERİ İSÇİ MEVCUDU

HAFTALIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ

01-50 işçi çalıştıran işyerinde

3 saat,

51-200 işçi çalıştıran işyerinde

4 saat,

201-500 işçi çalıştıran işyerinde

5 saat,

500’den fazla işçi çalıştıran işyerinde

6 saat,

C)DİĞER İZİNLER:

Sendika temsilcisi ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenen şekle göre ücretli izin verilir.

İŞYERİ İSÇİ MEVCUDU

YILLIK TOPLAM ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ

01-50 işçi çalıştıran işyerinde

25 gün,

51-100 işçi çalıştıran işyerinde

35 gün,

101-200 işçi çalıştıran işyerinde

45 gün,

201-500 işçi çalıştıran işyerinde

65 gün,

501-1000 işçi çalıştıran işyerinde

85 gün,

1000’den fazla işçi çalıştıran işyerinde

işçi sayısının %10’u kadar gün.

Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde işyeri işçi sayısının %5’inden fazla sayıda üyenin birden bu izni kullanması işverenin onayına tabidir.

Ancak, genel kurullar için bu %5 oranı aranmaz.

MADDE 9 - SENDİKADA GÖREV ALANLARIN GÜVENCELERİ

a) Sendikanın bütün kademelerinde görevli yöneticiler, işyeri baştemsilcileri ve temsilcileri ekonomik ve demokratik sendikal faaliyetleri nedeni ile işten çıkarılamaz. Rızaları dışında meslekleri ile ilgili olmayan bir işe nakledilemez. Fiilen çalıştığı işyeri değiştirilemez.

b) Sendikanın merkez ve şube yönetim kurulunda ve başkanlıklarında görev alarak kendi istekleri ile işyerinden ayrılan işçiler teşekküldeki görevlerinin seçime girmemek, seçilmemek veya çekilmek suretiyle son bulması üzerine işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren istek tarihinden itibaren en geç bir ay içinde o andaki şartlarla eski veya eski işlerine uygun başka bitişe almaya mecburdur (Kıdem tazminatını alanlara bu hüküm uygulanmaz). Bu takdirde ücret ve eski kıdem hakları saklı kalmak kaydıyla işine iade edilen işçiye toplu iş sözleşmesi ile getirilen tüm haklar da verilir. Bu hakkın kullanılması teşekküldeki görevin sona ermesinden başlayarak bir ay içinde geçerlidir.

c) Sendikadaki görevi sona eren ve işe dönmek için müracaat eden sendika yöneticileri, bir ay içinde işe alınmazsa, işveren kıdem tazminatlarını toptan öder.

MADDE 10 - SENDİKANIN YARARLANABİLECEĞİ SALON, ARAÇ VE GEREÇLER

a) Sendika; eğitim, seminer, konferans ve benzeri sosyal, eğitsel toplantıları için işverenin salon ile araç ve gereçlerinden işverenle anlaşma sağlayarak ücretsiz yararlanır.

b) İşveren, işçilerin Belediye tiyatrolarında sergilediği sosyal ve kültürel etkinliklerinden indirimli olarak yararlanması için mevzuatın izin verdiği ölçüde gerekli çabayı gösterir.

MADDE 11 - SENDİKA AİDATI VE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

a) İşveren; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 18. Maddesi hükümlerine uygun olarak sendikaca bildirilecek üyelerden, aidat keserek işçi aylık ücretlerinin ödendiği günü izleyen 30 gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. Ayrıca, hangi işçilerden ne kadar kesinti yapıldığını gösterir listeyi de aynı süre içerisinde sendikaya göndermekle yükümlüdür. İşveren bu yükümlülüklerini yerine getirmek için sendikadan herhangi bir ücret talep etmez. İşçilerden kesilecek dayanışma aidatı içinde aynı esaslar uygulanır.

b) İşveren, yukarıda belirtilen süre içerisinde sendika üyelerinden kesmediği veya kesmesine rağmen, sendikanın hesabına yatırmadığı aidatları bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz miktarları ile birlikte ödemekle yükümlüdür.

c) Yetkili sendika dışında başka bir sendika nam ve hesabına aidat kesintisi yapılamaz.

d) İşveren veya işveren vekilleri, sendika ve şubece isim listesi istenmesi halinde geciktirilmeden, çalışan işçilerin kadroları ve mümkün olan bilgilerde belirtilerek isim listesini mevcut belgelere dayanarak onaylanmış şekilde sendikaya vermekle yükümlüdür.

MADDE 12 - SENDİKA ÜYELERİNİN GÜVENCESİ

Anayasa ve diğer mevzuat hükümleri ile işçilere tanınmış bulunan haklar, gerek doğrudan doğruya ve gerekse dolaylı olarak ihlal olunamaz. İşçilerin hak etmiş olduğu ücretlerinden her ne sebeple olursa olsun bir indirim yapılamaz. İşçinin ücret statüsünde, ödeme şeklinde, kadro unvanı vs. şartlarında işçi aleyhine bir değişiklik yapılamaz.

MADDE 13 - İŞÇİNİN ZORLANAMAYACAĞI GÖREVLER

İşveren, işçiye; yasalara, toplu iş sözleşmesine, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa aykırı iş yaptıramaz. İşçi kendisine verilen emri, yasa ve toplu iş sözleşmesine aykırı görürse bizzat veya işyeri temsilcisi aracılığıyla görevin yasaya ve sözleşmeye aykırılığını görev veren yetkiliye derhal bildirir. Yetkili bu görevin yapılmasında ısrar ederse emir yerine getirilir. İşçinin veya temsilcinin uyarısına rağmen yaptırılan işten veya sonucundan işçi sorumlu tutulamaz. İşçi veya temsilci olayı en kısa sürede emri verenin bir üst amirine yazılı olarak bildirmek zorundadır.

MADDE 14 – ASKERE GİDEN İŞÇİLERİN TEKRAR İŞE ALINMASI

Muvazzaf askerlik hizmeti dışında, herhangi bir nedenle silahaltına alınan işçinin hizmet akdinin askıya alındığı süre içerisinde ücret ve sosyal haklarının tamamı ödenir.

Muvazzaf askerlik hizmetini yaptıktan sonra 1 ay içinde işine dönmek isteyen işçi (kıdem tazminatını almamış ise) ayrıldığı derece ve müktesep haklarına ek olarak işbu sözleşme ile sağlanan haklardan yararlandırılarak eski yerine veya eski işine uygun başka bir işe alınır.

MADDE 15 - DENEME SÜRESİ

İşçiler işe alındıkları tarihten itibaren 2 ay deneme süresine tabi tutulurlar. Deneme süresi içerisinde başarı gösteremeyenlerin ilişkileri ihbar önellerine uymaksızın kesilebilir. Deneme süresi sonunda işçinin ilişkisi kesilmemişse, artık daimi işçi vasfını kazanmış olur. Evvelce işyerinde çalışırken tenkisata tabi olarak işyerinden ayrılmış olanların tekrar işe alınmalarında yeni bir deneme süresi uygulanmaz. Derhal daimi işçi kadrosuna alınırlar.

MADDE 16 - İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ

İşçiler genel olarak istihdamına esas olan işinde ve branşında çalıştırılır. İşçinin işyerinin, ikametgâhına yakın olmasına özen gösterilir. Ancak iş icap ve zaruretlerine göre işçiler işyeri içinde veya Belediyeye bağlı başka bir işyerinde unvan veya niteliği benzer yahut birbirine yakın başka işlerde veya yerlerde geçici olarak işveren tarafından çalıştırılabilir. Ancak bu süre 5 ayı geçemez, işçinin kendi talebiyle yapılacak Belediye dışı geçici görevlendirmelerde bu süre 2 yıl olabilir. Müdürlük içi görevlendirmelerde; Anadolu yakasındaki bir işyerinde çalışan işçinin yine Anadolu yakasındaki başka bir işyerinde, Avrupa yakasındaki bir işyerinde çalışan işçinin de aynı müdürlüğün yine Avrupa yakasındaki başka bir işyerinde görevlendirilmesine özen gösterilir.

Görülen işin niteliğinde benzerlik olmak kaydı ile yapılacak devamlı nakillerde disiplin kurulu kararı alınır.

İş ve İşyeri değişikliği ceza mahiyetinde olamaz. İşçiler, devamlı olarak kadro unvanları dışındaki işlerde çalıştırılamazlar.

MADDE 17 - VARDİYA USULÜ ÇALIŞTIRMA

İşin gerektirdiği hallerde işçiler, iki veya üç vardiya halinde çalıştırılabilirler. Bir işçi iki haftadan fazla gece vardiyasında çalıştırılamaz. Vardiya cetvelleri her ay liste halinde işyerinde ilan olunur. İki hafta böyle çalışan işçi takiben iki hafta gündüz çalıştırılır. Vardiyalı işçiler 16 saat dinlendirilmeden önce işe çağrılamazlar. Vardiya bitiminde toplu taşıma araçları çalışmıyorsa vardiyadan çıkan işçilere servis verilir.

MADDE 18 - ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER VE ARA DİNLENMESİ

a) İşçinin, işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmesi halinde yolda geçen süreler.

b) İşçinin, işveren tarafından işiyle ilgili başka bir yere gönderilmesi veya işverenle ilgili başka bir yerde meşgul edilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.

c) Yağmur, sel, elektrik ve su akımının kesilmesi, malzeme araç ve koruyucu eşyanın olmaması nedeniyle işbaşında olup da çalışmadığı süreler işçinin yasal iş süresinden sayılır.

d) İşçinin, işverenin işini yaparken meydana gelen olaydan dolayı mahkemede, karakolda ve hastanede geçen süreleri belgeleme koşuluyla iş süresinden sayılır.

e) İşverenin araç ve gerecinde meydana gelen arıza nedeniyle gecikilen süreler de çalışmış gibi sayılır.

f) Asfalt işlerinde işveren, işçilerin ara dinlenmesini engellemeyecek şekilde asfalt sevkiyatını yapar. 11.30-14.00 saatleri arasında bir saat öğlen dinlenmesi mutlaka verilir

g) Belediye işyerlerinde uygulanmakta olan meri ara dinlenmesi sürelerine aynen devam edilir. Ara dinlenmesi verilen yerlerde bu dinlenmelerin hangi saatler arasında yapılacağı her işçinin görebileceği yerlerde yazılı olarak ilan edilir.

MADDE 19 - İŞE GEÇ GELME

İşçinin saatinde işe gelmesi esastır. 30 günlük süre içinde 3 defa 1 saate kadar işe geç gelen işçiyi işveren işe başlatır. Bu gecikmeden dolayı işçinin ücretinden bir kesinti yapılamaz. 30 günlük süre içinde 3 defadan fazla veya 1 saati aşan geç gelmede işçiyi işveren tam veya yarım gün için işe başlatıp başlatmamada serbesttir. 30 günlük süre işçinin işe geç geldiği günden itibaren hesaplanır. Yangın, deprem, su baskını, yoğun kar yağışı gibi nedenlerle mahalli vasıtaların gecikmeye uğradığı hallerde o gün işine geç gelen işçi işe başlatılır. Geç kaldığı saatler ücretli izinli sayılır. Bunun dışında birim amirince kabul edilen meşru mazeretlerinden dolayı işe geç gelenler geç kaldıkları sürelerce ücretli izinli sayılırlar.

MADDE 20 - ÇALIŞANLARIN İŞ SÖZLEŞMELERİ VE GEÇİCİ İŞÇİLERİN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANMALARI

İşçiler, belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile işe alınırlar.

1- Mahiyeti itibariyle devamlılık arz eden işlerde çalışan işçiler, süresi belirli olmayan iş sözleşmesi ile alınıp çalıştırılan işçilerdir.

2- Mahiyeti itibariyle devamlılık arz etmeyen mevsimlik veya belirli bir işin yapılması için işe alınan işçilerle yapılan sözleşmeler, süresi belirli sözleşmelerdir.

3- Süresi belirli iş sözleşmeleri altı aydan fazla müddetle yapılamaz. İşveren süresi belirli iş sözleşmesi ile aldığı bir işçiyi süre bitiminden sonra çalıştırdığı takdirde bu işçi boş kadro olması halinde devamlı kadroya geçirilir. Boş kadro olmaması halinde yeni işçi gereksinmesi devam ediyorsa ara verilmeden o işçilerin sözleşmesi yenilenmiş sayılır.

4- İşveren bünyesinde aynı vasıfta belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi olduğu müddetçe dışarıdan kadrolu işçi alamaz. Mevcut münhal kadrolara veya açılacak kadrolara, öncelikle işe giriş tarihine göre, aranan vasıflara sahip belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere kadro vermek zorundadır.

5- a) Mevcut geçici işçiler, toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren, sözleşmenin tüm hükümlerinden yararlanırlar.

b) Bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden sonra işe alınacak yeni işçiler deneme süresi geçtikten ve sendikaya üye olup, sendikaca üyeliği yazılı olarak işverene bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinin tüm hükümlerinden yararlanırlar.

6- Şehir Tiyatrolarında çağrı üzerine çalışma yaptırılan personel ile geçici personele bu madde hükümleri uygulanmaz.

MADDE 21 - KALİFİYE İŞÇİ İHTİYACINDA ÖNCELİK

Bu sözleşme kapsamına giren işyerlerinde hâsıl olacak kalifiye işçi ihtiyaçları, 22.02.2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik”in ekinde belirtilen aşağıda yazılı Sürekli İşçi Kadro Unvanları arasından işyerlerimizin ihtiyacına göre yürürlükteki mevzuat çerçevesinde temin edilir.

a) Şoförler, işyerinde çalışan ehliyeti olan işçiler arasından ve dışarıdan,

b) Operatörler, ehliyeti ve sertifikası olan işçiler arasından,

c) Ustabaşılar, ustalar arasından ve dışarıdan,

ç) Ustalar, işçiler arasından ve dışarıdan,

d) Aşçılar, işçiler arasından ve dışarıdan,

Sınavla tefrik ve temin edilir, ihtiyaç görülen kalifiye işçiden sanat sırasına göre okuldan yetişme şartı aranmıyorsa müdürlükteki işyerinde bu sıfatı taşıyanlar ve vasıfları bulunanlar arasından sınavla tefrik ve temin edilirler.

Yukarıda belirtilen unvanlar için kurum içinde unvan sınavı açılması halinde, sınava başvuracak personelin başvurduğu unvanda Başkanlık Makamı Onayı ile fiilen en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir.

MADDE 22 - NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ

Haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu süre aşılmamak ve gün ortasında 1 saatten az olmamak kaydıyla ara dinlenmesi verilmek şartıyla çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Bu 40 saatlik süre haftada 5 işgününe bölünerek çalıştırılır.

MADDE 23 - TUTUKLULUK, GÖZETİM ALTINA ALINMA VE MAHKÛMİYET HALİNDE FESİH VE TEKRAR İŞE BAŞLATMA

1- İşçi, herhangi bir suçla tutuklandığı ve tutukluluğu İş kanununun 25. maddesinin IV. bendinde belirtilen bildirim sürelerini aştığı takdirde, iş sözleşmesi münfesih sayılır. Belirlenen bildirim süreleri kadar süren tutukluluk hallerinde, tutuklu kalınan süreler kadar işçi ücretsiz izinli kabul edilir.

2- Gözetim altına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde yasal gözaltı süresinde ücretli izinli addedilir. Ancak, gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçilerin hizmet akitleri münfesih sayılır (1. bend hükmü saklıdır).

3- Tutukluluğun;

a) Kovuşturmaya yer olmadığı,

b) Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,

c) Beraat kararı verilmesi,

d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması nedenlerinden biri ile 120 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren 15 gün içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde işveren tarafından emsallerin haklan ile işe alınır. 120 gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınırlar. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır. Ancak, beraat eden işçi 120 günle sınırlı olmaksızın işbaşı yaptırılır.

4- Adi suçlardan (bu maddenin 6. bendindeki suçlar hariç) yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken 120 gün içinde tahliye edilenlerin 1 hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

Bilahare, hüküm giymeleri halinde iş sözleşmeleri münfesih sayılır. Şu kadar ki 5. fıkranın (a), (b) bentleri saklıdır.

5- Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;

a) 6 ay veya daha az ceza alan,

b) 6 aydan daha fazla ceza aldığı halde cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan önce tahliye edilen işçiler 1 hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç bulunması halinde işverenin takdiri ile tekrar işe alınabilirler.

6- Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi veya affa uğraması halinde dahi hiçbir suretle tekrar işe alınamazlar.

7- İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken trafik kazası yapan şoförler ve iş makinesi operatörleri bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri takdirde, 1 yıl içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartı ile,

a) Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 gün içinde,

b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde başvurmaları halinde eski işlerine alınır.

Bu bent kapsamına giren şoförler ve iş makinesi operatörlerinin tutuklanma gününden başlayarak 45 güne kadar ki ücretlerinin ödenmesine devam olunur. 1 yıldan fazla süren hükümlülük veya tutukluluk halinde tekrar işe başlatma işverenin takdirine bağlıdır.

MADDE 24 - ÇALIŞMA BELGESİ

İşyerinden herhangi bir nedenle ayrılan işçiye 4857 sayılı yasa hükümleri gereği işveren tarafından işin çeşidi, niteliği ve süresini gösteren bir çalışma belgesi verilir. Bu belgeye işçi dilerse kendisinin hal ve hareketiyle çalışmasının ne yolda olduğu yazılır.

MADDE 25 - İŞE ALMADA USÜL

a) Evvelce aynı işyerinde çalışıp uygun nedenlerle kendiliğinden işten ayrılan ve uygun nedenlerle tenkisata tabi tutulanlar,

b) Hastalık nedeniyle ayrılmış olup, iyileşmesi sonucunda iki ay içinde başvuranlar,

c) İşyerinde çalışan işçilerden herhangi birinin herhangi bir nedenle malûl kalması yada ölmesi durumunda işe girmeye durumu uygun çocuklarından birini veya eşini işe alır.

d) 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinden doğan yükümlülüğün yerine getirilmesinde evvelce işyerinde sakatlanmış işçilere öncelik hakkı tanınarak tercihen işe alınırlar.

e) Hangi nedenle işe alınırsa alınsın işe girmede işçinin Türkiye İş Kurumundan gönderilmiş olması ve sınava girmesi esastır.

f) Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği hükümleri saklıdır.

MADDE 26 - YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER

a) 28.02.2010 ve daha önceki bir tarihte işe girip sendika üyeliği 01.03.2010 tarihinde devam eden işçilerden;

Hizmeti 1-5 yıl (5 yıl dâhil) olanlar için 24 işgünü

Hizmeti 5-10 yıl (10 yıl dâhil) olanlar için 26 işgünü

Hizmeti 10-15 yıl (15 yıl dâhil) olanlar için 28 işgünü

Hizmeti 15 yıldan fazla olanlar için 30 işgünü

ücretli izin verilir.

b) 01.03.2010 tarihi ve daha sonrasında işe giren işçilerin yıllık izin süreleri İş Kanununda belirlenen sürelerdir.

c) Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve ücreti ödenerek izin hakkı kaldırılamaz (İşçinin, zorunlu hallerde yıllık ücretli iznine mahsuben izin kullanması mümkündür. Bu hüküm asgari 1 yıl çalışmış işçilere uygulanır).

d) Ücretli izine rastlayan Cumartesi ve Pazar günleri ile Ulusal Bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, ücretli izine ilave edilir.

e) İşçi sayısı yüzden fazla olan işyerlerinde işveren veya işveren vekilinin atayacağı bir kişinin başkanlığı altında iki işçi temsilcisinden oluşan bir izin kurulu kurulur. İzin Kurulu bu yönetmeliğe göre çalışmalarını sürdürür, yıllık izin hakkı doğmuş olan işçilerin izin çizelgeleri kurul tarafından hazırlanır ve işverenin onayından sonra işyerinde ilan edilir. İzin Kurulu tarafından belirlenen ve işverence onaylanan izin çizelgelerine göre belirlenmiş tarihlerde işçilerin izinlerinin kullandırılması zorunludur. İzin çizelgelerine göre izinli olan işçiye izin süresince işyerlerinde iş verilmez.

f) Yıllık ücretli izinlerin zamanında kullanılması esastır. Cari yılın izni bir sonraki yıla ertelenemez.

MADDE 27 - ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

İşçilere aşağıdaki esaslar dâhilinde sosyal durumlarına göre izin verilir.

a) Evlenen işçilere yazılı isteği üzerine nikâh ve düğün törenlerinden birinde 10 işgünü,

b) Eşi doğum yapan işçiye 5 işgünü,

c) İşçinin ve eşinin anne, baba, eş ve kardeşiyle çocukların ölümü halinde 7 işgünü izin verilir. Cenazelerin il sınırları dışına götürülmesi veya il sınırları dışında ölmesi halinde 5 işgünü ilave edilir. İşçinin ölümü halinde, o işyerinde çalışan yeteri kadar işçiye, cenaze törenine katılmak üzere izin verilir.

d) Askerlik yoklaması yapılabilmesi için 1 işgünü,

e) Yangın, deprem, su baskını ve benzeri felaketlerde kazaya uğrayanlara 15 işgünü,

f) İşçiye eş, çocuk ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri hastaneye götürmek için belgelenmek kaydıyla yeteri kadar ücretli izin verilir.

g) Sosyal izin kullananlar, işe dönüşünde mazeretlerini evlenme cüzdanı, doğum ve ölüm belgesi, afetlerde mahalle muhtarı belgesi, kazalarda doktor raporu, hastalık vizite kâğıdı gibi belgelerle en geç otuz gün içinde kanıtlamak zorundadırlar. Aksi halde haklarında nedensiz, işe gelmemek işlemi uygulanır.

h) Bu izinler olayın oluşundan itibaren 15 gün içinde kullanılır. Şu kadar ki işçi izinli ve raporlu ise ücretli sosyal iznini rapor ve iznin bitiminden itibaren aynı sürelerde kullanır.

i) Bu maddede tespit edilen sosyal izinler birden çok kişiyi ilgilendirirse izinlerden ilgili işçiler ayrı ayrı yararlanırlar.

j) Elektronik cihazları kullanan kadın işçilerden monitör başında görev yapanlar hamileliğini tespit eden doktor raporu ibrazı tarihinden itibaren hamileliği süresince branşlarına yakın başka bir işte çalıştırılır (Matbaa, serigrafi ve ozalit hane çalışanları da dahildir).

k) Hamile işçilere; SGK mevzuatına göre doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olarak verilen raporlu süreler için ödenen iş göremezlik ödenekleri, işverence tama iblağ edilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Bu gibilere talepleri halinde doğum sonrası izni takiben bir yıla kadar ücretsiz izin verilir.

l) Doğum yapan kadın işçilere çocuğu 1 yaşına basana kadar öğleden önce 45 dakika, öğleden sonra 45 dakika olmak üzere günde 1,5 saat emzirme izni verilir. Bu izinler istenirse günlük topluca kullanılabilir.

MADDE 28 - ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ

İşçiye müracaatı üzerine mazeretine binaen 6 aya kadar ücretsiz mazeret izni verilir.

MADDE 29 - YENİ İŞ ARAMA İZNİ

İşverenin yazılı ihbarı ile veya işçinin dilekçesi ile iş sözleşmesi ihbar önellerine uyulmak suretiyle fesih edildiğinde işveren, işçiye talebi halinde, çalışma saatleri içinde günde 4 saat ücretli iş arama izni verir. İşçi talep ettiğinde sözleşmenin son bulacağı zamandan önceki günlere rastlamak üzere bu izinler topluca verilir.

MADDE 30 - BİLDİRİM ÖNELLERİ VE İŞ AKİTLERİNİN FESHİ

a) İş sözleşmeleri, bu sözleşme hükümlerine uygun olarak işveren tarafından önceden karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmak şartı ile bildirim tarihinden itibaren;

İşi 6 aydan az sürmüş işçilerin 3 hafta sonunda

İşi 6 aydan 18 aya kadar sürmüş olan işçilerin 5 hafta sonunda

İşi 18 aydan 3 yıla kadar sürmüş olan işçilerin 10 hafta sonunda

İşi 3 yıldan 10 yıla kadar sürmüş olan işçilerin 12 hafta sonunda

İşi 10 yıldan fazla sürmüş olan işçilerin 17 hafta sonunda

fesih edilmiş sayılır.

İş sözleşmesini işçinin fesih etmesi durumunda yasa hükümleri uygulanır.

b) İşçi, bildirim önellerinde işveren tarafından çalıştırıldığı takdirde bildirim öneli içerisinde tüm haklardan yararlanır.

MADDE 31 - KIDEM TAZMİNATINA ESAS KIDEM TARİFİ

Kıdem, hizmet akdinin aralıklarla devam etmiş ve yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalışılan bütün hizmetlerinin toplamıdır.

MADDE 32 - KIDEM TAZMİNATI

İşçilerin iş sözleşmelerinin iş yasasındaki kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıldan artan süreler içinde aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ölüm hallerinde tazminat, yasal mirasçılarına verilir, iş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

MADDE 33 - KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI VE ÖDENMESİ

a) Kıdem Tazminatına esas olan ücret, işçinin en son aldığı günlük ücretine bu toplu iş sözleşmesiyle kazanılan ve devamlılık arz eden ayni ve nakdi yardımların toplamının ilavesi ile bulunacak ücrettir.

b) İşçinin kıdem tazminatının hesaplanmasında yasa ve toplu iş sözleşmesi hükümleri uygulanır.

c) İşçinin T. C. Emekli Sandığına bağlı olarak geçen hizmetleri varsa bu hizmetler 2320 sayılı yasaya uygun olarak hesaplanır.

d) Emekliliğe hak kazanıp Sosyal Güvenlik Korunumdan emekli olabilir belgesi alan işçiler, işverene emeklilik dilekçesini verdiği tarihten itibaren işveren işçinin hesaplanacak kıdem tazminatını en geç 30 gün içerisinde tüm işlemleri yaparak bir seferde ve tek taksitte ödemek zorundadır. Gecikmesi halinde en yüksek mevduat faiziyle zamlı ödenir.

MADDE 34 - HASTALIK YARDIMI

a) Hastalık nedeniyle iş göremezliğe uğrayan işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumunca ödeme yapılmayan günlere ait ücretleri işverence ödenir. Diğer günler için işçiye sigortaca eksik ödenen meblağ işverence tama iblağ edilir.

b) İşçinin, işverenin bulunduğu mahal veya başka bir mahale sevk suretiyle viziteye çıkması halinde işyerinden ayrı kalacağı zamanlarda işçiye istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü takdirde geçirdiği süreler için ücretinden kesinti yapılamaz ve bu zamanlar için işçi ücretli izinli sayılır.

c) Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenmeyen iki günlük yevmiyeler o ay ki ücret bordrosu ile birlikte ödenir.

MADDE 35 - UZUN SÜRELİ HASTALIK HALİ

Uzun süreli hastalık halinde iş yasası ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere 5510 sayılı yasa hükümlerine göre işlem yapılır.

MADDE 36 - DİSİPLİN KURULU

a)Belediye Başkanlığı işyerlerinde disipline ilişkin konularda gerekli soruşturmalar yaptırıldıktan sonra karar verilmek üzere 5 kişiden oluşan disiplin kurulu kurulur. Bu kurulun iki üyesini sendika, üç üyesini; biri İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı biri İnsan Kaynakları Müdürlüğü elemanı olmak üzere işveren belirler. Aynı sayıda yedek üye taraflarca tespit edilir. Kurulun oturum başkanlığını, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı veya yetki vereceği işveren temsilcisi yapar.

b)Disiplin Kurulu, işverenin tahsis ettiği işyerindeki yeterli bir odada ve sözleşme süresince çalışmaya devam eder. İşveren, disiplin kuruluna tahsis ettiği bu odada gerekli demirbaş, kırtasiye, personel ile diğer gereksinimleri sağlar.

c) Disipline sevk halleri her iki tarafça da intikal ettirilebilir. Kurul başkanının 5 gün önceden yapacağı yazılı çağrısı üzerine kurul üye tam sayısı ile toplanır. Bu çağrı yazısında işlenilen fiil ve kurula sevk edilenin bildirilmesi zorunludur. Toplantılara tarafların hukuk müşavirleri de katılabilir. Ancak, bunların oy hakları yoktur. Kurul kararları oy çokluğu ile alınır. Her üyenin 1 oy hakkı vardır. Kurul kararları kesindir. Belediyede ilgili Genel Sekreter Yardımcısı kurul kararını 7 gün içerisinde onaylar. Onaylanmaması halinde karar otomatikman yürürlüğe girmiş olur.

Yapılan yazılı çağrıya rağmen işveren veya sendika temsilcileri kurula katılmazsa, katılan taraf temsilcileri ile kurul toplanır ve karar verir.

d) Disipline ilişkin konularda işbu toplu iş sözleşmesinin ceza cetveline uygun olarak cezai kararlar verilir. Ceza cetvelinde belirtilmeyen suçların olması halinde cetvele uygun en yakın ceza verilir.

e) Disiplin cezaları ihtar, gündelik kesimi ve işten çıkarmadan ibarettir.

1- İhtar; İşçiyi görevinde dikkate davettir. İtiraz edilmez. Sicile geçmez. Disiplin Kurulu Kararı ile verilenler ise sicile geçer.

2- Gündelik kesimi; İşçinin ücretinden (3) yevmiyesine kadar kesilmesidir. Bu ceza işçinin aylık ücretinden her ay için bir gündelik tutarından fazla olmamak şartıyla uygulanır. İşçinin siciline geçer.

3- İşlen çıkarma; iş sözleşmesinin fesih edilmesidir.

f) Disiplin kovuşturması gerektiren fiilden zarar gördüğünü iddia eden işveren veya vekilinin olayı veya olayın faalini öğrendikleri tarihten itibaren, 20 gün içerisinde disiplin kovuşturması açılmasına teşebbüs etmemeleri veya teşebbüs edilmekle beraber aşağıdaki bentlerde belirtilen sürelerin aşılması halinde disiplin akim kalır ve işçiye ceza verilmez.

g) 1- Disiplini bozan fiili öğrenen ilgili yetkili, 15 gün içinde gerekli soruşturma ve belgelerini hazırlayarak işçiyi disiplin kuruluna şevke yetkili makama verir.

2- Sevke yetkili makam soruşturma belgelerinde eksik görülen konular var ise (tanık ifadeleri hakkında disiplin kovuşturması yapılacak kimsenin savunması gibi) bunları tamamlayarak belgeleri en çok 6 işgünü içinde kurula sevk eder.

İşçinin yetkili makamlarca kurula sevki halinde gerekli gördüğü veya kurul üyelerinden birinin teklifi halinde disiplin kurulunca işçi de dinlenir. İşçinin yazılı savunmasının alınması ve her türlü delillerin toplanmasına imkân tanınması zorunludur.

3- Disiplin Kurulu belgelerin kurula sevkini müteakip, genel olarak 20 gün içinde olay hakkında gerekli incelemesini yaparak kararını verir. Ancak, bu süre disiplin kurulunca uzatılabilir.

h) İşçinin disiplini ihlal eden bir fiiline ait cezanın kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içinde aynı fiili işlemesi halinde, ceza cetvelinde gösterilen cezalar sırası ile takdir olunur. Aynı fiilin 6 aydan uzun zaman içinde tekrarı halinde işçiye o fiili için bir önce takdir olunan ceza şekli uygulanır. İki (dâhil) ve daha yukarı değişik fiillerden 6 ay içinde 3 defa ceza alan bir işçinin aynı aylar içinde 4. fiili ceza gerektiğinde bu fiili için verilmesi icap eden ceza evvelki fiillerin nitelikleri ve verilen eczalar da nazara alınarak kurulda serbestçe takdir olunur.

ı) Kurul kararı genel olarak yazılı ve nedenleri belirtilmek sureti ile tebliğ edilir. İşçiye tebliğ edilmeyen cezalar uygulanmaz. İşçinin kurul kararlarını tebellüğden sakınması ve kararın tebliğ esnasında terk sureti ile işyerlerinden ayrılmış olması halinde keyfiyet tutanakla tespit olunmak kaydıyla yukarıdaki tebliğ ile ilgili hükümlerin uygulanmasına gerek kalmaksızın hüküm ifade eder.

İşçinin hastalık, izin, geçici askerlik gibi nedenlerle işyerinden ayrı bulunması halinde kendisine tebliğ yapılmazsa yasal ikametgâh adresine 6 iş günlük süre zarfında taahhütlü mektupla; işçinin geçici görevli olarak işyeri merkezi dışında bulunması nedeniyle tebliğ edilmezse işyeri merkezine döndüğünde derhal; hastanede yatan işçiye hastaneden çıktıktan sonra tebliğ edilir. Bu takdirde 6 işgünlük sürenin geçirildiği ileri sürülmez. Disiplin Kurulu Kararları işçinin gizli dosyasında saklanır.

MADDE 37 - UZLAŞTIRMA KURULU

Taraflar işbu toplu iş sözleşmesi hükümlerinden bir yada birkaçı üzerinde uygulama veya yorum uyuşmazlığına düşerlerse, uyuşmazlık iddiasında olan tarafın yapacağı yazılı çağrı üzerine (yazılı çağrıda hangi konuların görüşülmesi istendiği açıkça belirtilir.) en geç 10 işgünü içerisinde toplanarak uyuşmazlık konularını müzakere ederler. Müzakereler sonucunda anlaşma sağlanamazsa yasal yollara başvurabilirler. Varılan mutabakatlar istenirse tutanağa bağlanabilir.

Uzlaştırma kurulu tarafların üçer temsilcisinden oluşur. Sendika temsilcilerinden asgari biri sendika genel merkezinden, işveren temsilcilerinden biri MİKSEN’den, biri de Belediyenin üst düzey yetkililerinden olacaktır.

MADDE 38 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

MADDE 39 - SINAV KURULUNUN OLUŞUMU VE SINAV USÜLÜ

A) Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamına giren işyerlerinde çalışanların mesleki yeteneklerini saptamak, işçilerin kendi meslek ve ihtisaslarından başka bir meslek ve ihtisas dalına yöneltebilmek ve nihayet onların unvan yükselmelerini sağlamak için oluşturulacak sınav kurulu toplu iş sözleşmesinin bu maddesine göre teşkil eder. Bu bölümde sayılan hükümlerin tümüne taraflar aynen uyar. Sınavın ilgili yönetmelikteki hüküm ve usullere uygun olarak yapılmaması halinde yapılan itiraz sonucu sınav geçersiz sayılır.

B) Bu toplu iş sözleşmesinden yararlanan ve belediye işyerlerinde çalışan tüm işçiler unvansız çalıştırılamaz.

1- İşçi sanat sınıfı ve tayin edilecek sanal sınıfları toplu iş sözleşmesinde gösterilmiştir.

2- Sanal sınıflarına sınavla alınacak işçilerin sınav kâğıtları örneği EK-III’de gösterilmiştir. (Ek-III)

3- Sanat sınıfından, başka bir sanat sınıfına veya sanat sınıfı dışında bir işte çalışmakta iken sanat sınıfına dâhil bir işe geçmek için başvuran işçiler için her yılın Ağustos ve Kasım ayları arasında sınav açılır. Sınav neticesinde başarılı olup da bir sanat sınıfından geçen veya sanat sınıfı dışında bir işten sanat sınıfına dâhil olan işçiler, geçmeye hak kazandığı işte çalışırlar. Tarafların anlaşmaya varmaları halinde de herhangi bir ayda sınav yapılabilir.

4- İş kazası sonucu sakat kalan işçilere yapabilecekleri işler verilir. Sürücü belgesi olan işçiler var ise, belgesi olmayan işçiler, iş makinası operatörlüğü sınavına alınmazlar.

5- Teşkilatta çalışmakta olan bir işçi kendi pozisyonunda en az 1 yıl çalışmadıkça başka pozisyonlar için açılacak sınavlara giremez.

6- İşçinin sınava girebilmesi için İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından sınav kurulu başkanlığına yazılmış fotoğraflı ve mühürlü Sınav Sevk Kâğıdının bulunması mecburidir. Bu kâğıttan elinde bulunmayan işçi hiçbir şekilde sınava alınmaz. (Ek-II)

7- Sınav kâğıtları, sınav heyeti tarafından en geç bir hafta zarfında okunup, gerekli not ilgili hanesine yazıldıktan sonra imzalanır. İnsan Kaynakları Müdürlüğüne gönderilir. İnsan Kaynakları Müdürlüğünce ve sınav kurulunca kâğıtların kapalı olan kimlik kısımları açılarak sınava girenlerin aldığı notlar bir cetvel halinde hazırlanır, ilan edilir ve ilgili müdürlüklere bildirilir.

8- Pozisyon değiştirmek için yapılacak sınavlar, yarışma sınavı niteliğinde olup, alınacak yüksek puandan aşağıya doğru sırasıyla kabul olunur. 100 üzerinden ortalama 50’den aşağı puan almış olanlar sınavda başarılı olmamış sayılırlar. Puanların eşit olması halinde öğrenim durumu dikkate alınır.

9- Pozisyonların özelliklerine göre yapılacak sınavlar yazılı ve sözlü uygulamalı olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir.

10- a) Sınav yapılacak ilgili pozisyon soruları, her pozisyon için 10 sorudan az olmamak üzere tam bir gizlilik içinde sınav heyeti tarafından hazırlanır. Her sorunun yanına tam notu yazılır. Sınav süresi belirtilir ve sorular gizlilik içinde bir zarfa konularak İnsan Kaynakları Müdürlüğüne verilir.

b) Her pozisyon için ilgili sınav heyeti sınavdan bir saat evvel sınavda sorulacak soruları belirleyerek bir zarfa koyarlar ve mühürlerler. Sınav heyetinde adaylar huzurunda zarf açılarak adaylara sorular yazdırılır.

11- Sınav Kurulu işverence tayin edilecek 3 yetkili ile sendikanın tayin edeceği 3 yetkiliden ibaret olmak üzere 6 kişiden oluşur. İnsan Kaynakları Müdürlüğü sınavdan en az 15 gün evvel yazılı olarak sınava dâhil olacak yetkililerin bildirilmesi için sendikayı haberdar eder.

12- Adaylar, sınavda kendilerine dağıtılan (EK-III)’de örneği gösterilen kâğıtların sağ üst köşelerine istenilen bilgileri yazarak bu kısmı yapıştırmak suretiyle kapatırlar.

13- İçinde sınav soruları bulunan kapalı zarf, sınav günü sınava katılacak adayların gözü önünde sınav kurulu tarafından açılır. Soruların okunması veya dağıtılması bittikten sonra sınav süresi ve her sorunun tam notu bildirilir. Adaylara sınav kâğıdı üzerine herhangi bir işaret yapılmayacağı, kopyaya başvurmamaları gerektiği hatırlatılır.

14- Sınavda kopya yapmaya kalkışanların kâğıtları, sınav sonu beklenmeden sınav yerindeki temsilciler tarafından alınır ve üzerine gerekli kayıt yazılarak imzalanır.

15- Sınavlarda kopya yapmaya kalkışanlarla sınav kâğıtlarına kimliklerini belirten işaret koyanların sınavları hükümsüz sayılır.

16- Sınav için önceden tespit edilen ve sınav başlamadan bildirilen sürede kâğıtlar toplanır. Sınav Kurulu tarafından dağıtılan mühürlü kâğıtlarda cevaplar değerlendirileceğinden adayların kullandığı başka kâğıtlar alınmaz ve toplanmaz.

17- Sınav sonunda sınav kurulu tarafından;

a) Sınava kaç kişinin girmiş olduğu ve isim listesi,

b) Kopya yapan bulunup bulunmadığı,

c) Sınavı terk eden olup olmadığı,

d) Sınavın saat kaçta başlayıp, kaçta bittiği, yeri ve tarihi

c) İmtihan kuruluna katılanların isimleri gibi konular sınav yerinde düzenlenecek bir tutanakla belirlenir.

18- Sınava itiraz halinde itirazcının kâğıdı sınav evrakını okuyan heyet taralından 15 gün içinde yeniden bir kere daha incelenir.

19- Sözlü sınavlar genel bilgilerden çok, pratik bilgi derecesini ölçmek amacı ile yapılır.

20- Sözlü sınav sonuçları (EK-IIl)’de gösterilen yazılı sınav kâğıdı üzerinde belirtilir.

21- Yapılacak her türlü yarışma sınavı ve sonuçları en geç 15 gün içerisinde işverence onaylanarak ilan edilir. Yarışma sınavı sonucu kazananlar, göreve derhal başlatılırlar.

C) İtfaiye teşkilatında rütbe, eğitim ve terliler “İç Hizmet Yönergesi” ile “İtfaiye Eğitim Yönergesi (İBİTEM)”nde belirtilen esaslara göre yapılır. Ancak, rütbe eğitimine başvuranların sayısı, açık kadro sayısından fazla olursa yapılacak “Yeterlilik ve Yarışma İmtihanı Komisyonu” na iki sendika üyesi dâhil edilir. İstemleri halinde sendika üyelerine İtfaiye Eğitim Merkezinde ücretli öğretmen olarak görev verilebilir.

MADDE 40 - KAZALARIN BİLDİRİLMESİ

İşyerinde meydana gelen bir kaza sonucunda yaralanan işçinin durumu derhal ustabaşına, yetkiliye veya hasar tespit komisyonuna bildirilir. İşçinin durumu buna olanak vermeyecek kadar ağır ise yaralanmasının bildirilmesi, yanında bulunan işçi arkadaşlarına düşer. Kazaya uğrayan işçi, ustabaşı veya yetkili tarafından doldurulacak kaza raporu ile birlikte veya buna olanak yoksa hemen işçinin bakılacağı sağlık teşkilatına bildirilir. Durum derhal işveren vekiline ve sendika temsilcisine duyurulur. İşyerinde meydana gelen en küçük yaralanma olayları bile işçi tarafından yetkiliye bildirilir. Kendilerini tedavi etmeye veya yetkili olmayan kimselere tedavi ettirmeye çalışanlara karşı işveren vekili bir sorumluluk kabul etmez. Hayati önem arz eden kazalarda işçi en yakın hastaneye veya Sağlık kuruluşuna götürülür. Bu kuruluşlarda yapılan müdahale ve tedavi bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenmeyen bölümü işverence ödenir.

MADDE 41 - HASAR VE ZARARLARIN TESBİT ŞEKLİ

İşçi tarafından yapılan hasar ve zararların tespiti için işyerinde 3 kişiden oluşan hasar ve zarar tespit komisyonu kurulur.

Bu komisyonda;

a) Bir işveren temsilcisi,

b) Bir sendika temsilcisi,

c) Olan olayın niteliğine göre işyerinde işten anlayan ve işveren ile sendikanın üç gün içinde birlikte seçecekleri üçüncü bir kişiden oluşur. Bu 3. kişinin seçilememesi halinde sendikanın yazılı isteği üzerine ilgili kamu kuruluşlarından uzman bir kişinin tayini işverence istenir.

Trafik kazası meydana geldiğinde, kolluk kuvvetince veya hasar ve zarar tespit komisyonu olay yerinde durumu tespit etmeden, rapor tutmadan ve olayı fotoğraflarla görüntülemeden araç yerinden oynatılamaz. Kolluk kuvvetlerince kaldırmalar hariç şoförün iradesi dışında aracın kaldırılması halinde sürücü sorumlu tutulamaz.

d) İşveren, komisyonun görevlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için bu komisyonun emrine bir araç tahsis eder. Ayrıca, olayı görüntülemek için bir fotoğraf makinası ile ilgili filmleri temin eder. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan iş kazası sonucu kazayı yapan işçiye moral bozukluğundan ötürü işveren, 3 işgünü moral izni verir.

MADDE 42 - HASAR VE TESBİT TUTANAĞININ NİTELİĞİ

Bu tutanakta;

a) Olayın niteliği ve oluş şekli,

b) Hasar ve zararların; işçinin kusur, ihmal veya kastından mı, aracın teknik arızasından mı veya her iki tarafa ait kusurundan mı meydana geldiği,

c) Hasar ve zararın miktarı ve bu miktarların her iki taraftan ne kadar olduğu tespit edilir. Tutanağa ilgililerin, tanıkların ifadesi var ise mevcut diğer belgeler eklenir. Tutanak ekleri, ilgililerin bağlı bulunduğu işveren ve sendikaya verilir. Bu komisyon gerekli gördüğü durumda bilirkişiye başvurabilir. Her türlü hasar ve zararda komisyon raporu şarttır. Aksi takdirde tüm sorumluluk işverene aittir.

MADDE 43 - HASAR BEDELİNİN KESİNTİ VE ÖDEME SEKLİ

Şoförlerin ve iş makinası operatörlerinin neden olabileceği hasarların ve doğacak tazminatların (kendi aracı ve karşı tarafta dâhil olmak üzere) İstanbul’un trafik durumu, sıkışıklığı ve düzensizliği nedeniyle karayolunda, mahalle ve sokaklarda, çöp imha sahası güzergâhları da dâhil olmak üzere; bu toplu iş sözleşmesi süresinde ilk defa, meydana gelebilecek trafik kazalarında meydana gelecek her türlü hasar ve tazminat bedelinin kusur nispetine göre şoföre ve operatöre yüklenecek miktarın;

Şoför ve Operatörün kusur oranı

4/8 ve daha az olmasında %100’ü

5/8 olmasında %95’i

6/8 olmasında %90’ı

7/8 olmasında %85’i

8/8 olmasında %80’i

işverence karşılanır.

Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi içinde aynı şoför veya operatörün tekrar trafik kazasına sebep olması halinde, şoför ve operatöre yüklenecek miktarın;

Şoför ve operatörün kusur oranı

4/8 ve daha az olmasında %95’i

5/8 olmasında %90'i

6/8 olmasında %85’i

7/8 olmasında %80’i

8/8 olmasında %75’i

işverence karşılanır.

Ancak, geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların münhasıran görev sırasında kullanımında meydana gelecek olan hasar bedelinin %100’ü (tamamı) işverence karşılanır.

Şoför ve operatörün ödeyeceği miktar 4 taksitten az olmamak ve aylık ücretinin %25’ini geçmemek üzere ücretinden kesilir.

Ancak, disiplin hükümleri saklıdır. İşveren, ödeyeceği hasar ve tazminat bedelini işçiden talep edemez. Alkollü kaza sonucu kazadan işveren sorumlu tutulamaz.

Kullandığı araçta arıza bulunduğunu önceden yazılı olarak bildirmesine rağmen, arızalı aracın trafiğe çıkarılması sonucu, bildirilen arıza nedeniyle bir kazanın olması halinde, meydana gelecek hasar ve zararın tamamı işverence karşılanır.

MADDE 44 - ARAÇLARIN FENNİ MUAYENESİ

İşveren, motorlu araçların fenni muayenesini vaktinde yaptırmayı kabul eder, araçtaki fenni noksanlıklar nedeniyle Trafik Müdürlüğü ve ekipleri tarafından şoförden kesilen cezayı işveren öder. İşveren, her araçta ceza çantası yangın söndürücü ve gerekli ısınma tertibatını faal durumda bulundurmak zorundadır. Ayrıca gerekli araçlarda branda bulundurulur.

İşçiler, kullandıkları araçlardaki ilgili mevzuata uygun olmayan durumları tespit ederek amirlerine yazılı olarak bildirirler, amirler en geç 30 gün içerisinde bu eksiklik ve arızalan gideremezse, işçi aynı aracı kullanmaya zorlanamaz.

Can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek ölçüde arızası olan araçlar hiçbir şekilde trafiğe çıkarılmaz. Araçların mecburi trafik sigortası işverence yaptırılır.

MADDE 45 - KREŞ ve ANAOKULU ÖDENEĞİ

a) Belediye Başkanlığının mevcut ya da açacağı kreş ya da anaokullarından işçi çocukları da yararlandırılır. Bu durumda, belediye çalışanı personeline uygulanan hükümler aynen işçi çocukları içinde uygulanır.

b) Sendika, Belediye ile işbirliği yaparak doğum öncesi veya doğum sonrası analık ve sağlık eğitimleri yapılması için çalışmalarda bulunur. Belediyenin ilgili daireleri sendikanın işbirliği ve yardım talebi konusunda her türlü kolaylığı sağlar.

c) “Gebe veya Emzikli Kadınların Çalıştırılma Koşullarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtları (Kreş) Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre, kreş açmak zorunda olan işveren; bu yükümlülüğü yerine getirinceye kadar, Yönetmelikte belirtilen yaşlarda çocuğu bulunan kadın işçilerden, çocuğunu belediyenin kreşi dışında herhangi bir kreşe bırakanlara, bu durumu belgeledikleri her ay için, Maliye Bakanlığınca her yıl için tespit edilip, Bütçe Uygulama Talimatı olarak, Resmi Gazetede ilan edilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait çocuk bakımevlerine kabul edilecek çocuklar için aylık bakım ücretini net olarak ödeyecektir. Bu bent hükmü İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerinde Yönetmelikte belirtilen sayıda kadın işçi çalıştığı sürece geçerli olacaktır.

MADDE 46 - BELEDİYEYE BAĞLI İŞYERLERİNDE ÇALIŞMA DURUMU

1- Temizlik İşçileri;

a) İşveren temizlik işçilerinin çalışması esnasında işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli araç ve gereçleri sağlar. İşçilerin araçları koruyabilmesi için grup çalışma yerlerinde kulübe yapar. Gece çalışmalarında gerekli ışıklandırmayı sağlar.

b) Belediye Zabıta talimatnamesinde belirtildiği üzere azami yük kaldırma oranı bu Toplu İş Sözleşmesiyle 30 kiloya düşürülmüş olup, fazla çöp ihtiva eden bidonların bir temizlik işçisi tarafından toplatılması yaptıramayacaktır. 30 kilonun üzerindeki ağır yük bir işçiye yükletilemez ya da taşıttırılamaz.

Konteyner taşıyan çöp araçlarında yeteri kadar işçi sendika ile işveren tarafından mutabakata varılarak çalıştırılır.

c) Leş toplamakla görevlendirilen işçilere gerekli her türlü malzeme (trafik güvenliği dahil) işverence temin edilir. İşçilerde bu malzemeyi görev yaparken mutlak suretle kullanır.

d) Çöp imha sahaları ile bu sahalara ait yolların düzenlenmesini işveren öncelikle sağlar. Süpürge araçlarında bir yardımcı muavin bulundurulur.

e) Katı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü bünyesindeki şefliklerde çöp imha sahalarında işçilerin temizlik gereksinimlerini sağlamak amacıyla sıcak su ve temizlik malzemeleri bulundurulur. İşyerlerinde soyunma dolabı bulundurmak zorunludur.

Çöp imha sahalarında çalışan işçilerin 6 ayda bir genel sağlık taraması işveren tarafından yaptırılır.

2- Atölyede çalışan işçilerin çalışma durumu:

a)İşveren, iş ocakları ve atölyelerde sağlık koşullarına uygun ısıtma ve havalandırmayı sağlar.

b) İşveren, gece çalışmalarında çalışılan mahalli yeteri kadar aydınlatır.

c) Zehirlenme tehlikesi olan boya ve boyahane gibi iş ocaklarında yeteri güçte emici fanların tahsis edilmesi, ayrıca koruyucu eşya verilmesi zorunludur.

3- Yol Bakım ve Onarım ile Trafik Müdürlüğünde çalışma durumu;

a) İşveren, asfalt ve yol çizgisi çalışmaları esnasında trafik zabıta ekibini hazır bulundurur.

b) Gece asfalt çalışmalarında yeteri kadar ışıklandırma ve bariyer bulundurulur.

c) Asfalt zehirlenmelerine karşı gerekli önlemleri alır.

d) Her asfalt ekibinde yeteri kadar işçi bulundurulur.

e) Gece toprak alım çalışmalarına başlamadan önce can güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirler alınır.

4- Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğünde Çalışma; Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı gemilerde çalışan Kaptan ve Gemi Adamları konusunda 854 sayılı Deniz İş Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

5- Park ve Bahçeler Müdürlüğünde Çalışan İşçilerin Durumu;

a) İşveren, park bekçilerine parklarda bekçi kulübesi yapar. İmkânlar nispetinde haberleşmeyi sağlar ve ışıklandırır.

b) Ağaç kesimi ve budamasını, bu işi bilen işçiler yapar ve gerekli tedbirleri alır. Park ve Bahçeler Müdürlüğü personeline ilaçlama yaptırıldığında koruyucu malzeme verilir.

6- Sağlık İşlerinde Çalışma; İşveren, ilaçlama ve veterinerlik işlerinde çalışan işçilerin meslek hastalıklarından korunması için gerekli tedbirleri alır. İşçiler koruyucu malzemeyi işbaşında giymek zorundadır. Bu işçiler her yıl bir defa sağlık kontrolünden geçirilir.

7- Hal İşyerinde temizlik; Haller açık alan olduğundan temizlik kapalı araçlarla yapılır.

8- Köprü trafiğe kapatıldığında gerekli zabıtai veya polisiye önlem alınır.

9- Zabıta Müdürlüğünde çalışma durumu; İşin icap ve zaruretine göre yapılacak olan gece çalışmalarında, çalışmaya katılacak olanlara bir gün önceden haber verilir.

10- Mezarlıklar Müdürlüğünde çalışma durumu;

a) Bu müdürlükte çalışan şoförler aracın iç ve dış temizliğinden sorumludur.

b) Şehirlerarası cenaze taşıyan şoförler gidiş-geliş toplam 700 km’ den fazla yol kat ederse yanında ikinci şoför bulundurulur.

c) Müdürlük gasilhaneleri ve cenaze örtüleri ihtiyaç hasıl olduğunda dezenfekte ettirilir.

MADDE 47 - İTFAİYE, ACİL YARDIM VE CANKURTARMA MÜDÜRLÜĞÜ İLE ŞEHİR TİYATROLARINDA ÇALIŞMA DÜZENİ

A) İTFAİYE İŞYERİNDE ÇALIŞMA

1. İtfaiye işçisi 24 saat çalışır, 48 saat tatil yapar. Çalıştığı günlerde 6 saatte bir saat ara dinlenmesi verilir. Yapılan işin özelliği ve zaruretler nedeniyle ara dinlenmelerinin verilmemesi veya çalışmalara devam edilmesi sebebiyle yapılan fazla çalışmalar % 100 zamlı ödenir.

2. İtfaiye şoförleri kullandığı aracın makine ve mekanik akşamının bakımını, aracın iç ve dış temizliğini yapar.

3. İtfaiye işçileri hizmet dağılımının daha verimli hale gelebilmesi ve halka daha iyi hizmet vermesi için sınav sonucu almış olduğu kadrolarda çalıştırılırlar. Kadro dışı çalışmaya zorlanamaz ve çalıştırılamazlar. Eğitim hizmetlerinde, okulda görev yapacaklar bu hükmün dışındadır.

4. İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki gruplar arası nakiller, Daire Başkanlığınca hazırlanan esaslara göre, ilgili müdürlüğün teklifi üzerine Daire Başkanı tarafından yapılır. Nakillere sendikaca yapılabilecek itirazlar Daire Başkanlığınca değerlendirilir.

B) ACİL YARDIM VE CANKURTARMA MÜDÜRLÜĞÜNDE ÇALIŞMA:

Ambulans ve Hızır Acil servisinde çalışanların mevcut uygulamasına devam olunur. Bu Müdürlük kapsamına giren bütün işyerlerinde çalışanlara istirahat etmeleri için bir oda temin edilir. Bu Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 3 ay içinde, Hızır Acil Servisindeki çalışma düzeni taraflarca oluşturulacak bir komisyon marifetiyle gözden geçirilecek ve tarafların mutabık kalması halinde, yeni çalışma düzeni ile iş ve dinlenme süreleri Toplu İş Sözleşmesi hükmü haline getirilecektir.

C) ŞEHİR TİYATROLARINDA BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİYLE İSTİHDAM EDİLEN PERSONELİN ÇALIŞMA DÜZENİ:

1. Altı Aydan Fazla Süreli Çalıştırılan Geçiciler:

Haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu 40 saatlik haftalık çalışma süresinin günlere bölünmesi 5 günü geçmemek, 4857 sayılı Kanun ve ona bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler ve bu toplu iş sözleşmesine uygun olmak kaydıyla işverence düzenlenir. 5 işgünü çalıştırılan personel için 6. gün akdi tatil, 7. gün hafta tatilidir. İşverence belirlenecek çalışma düzenine göre akdi tatil ve hafta tatili günü 7 günlük sürede herhangi bir güne gelebilir. Haftalık çalışma süresinin üzerinde çalıştırılan personele fazla çalıştıkları sürenin ücreti % 100 zamlı olarak ödenir. İşveren iş icap ve zaruretlerine göre personeli gruplandırarak farklı günlerde çalıştırabilir, aynı gün çalışan personelin işe başlama, ara dinlenmesi ve işi bırakma saatlerini işveren vekillerince farklı belirlenebilir. Bu şekilde çalışan personele, bu toplu iş sözleşmesinin “NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ” başlıklı 22. maddesi, “TATİLDE ÇALIŞMA VE ÜCRETİ” başlıklı 54. maddesi ve “FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ” başlıklı 55. maddesi ayrıca uygulanmaz. Çalışma düzeninde yapılacak değişiklikler önceden duyurulur. Bu personele, ücret ve sair ödemeler çalıştıkları süreye orantılı olarak ödenir.

2. Altı Aydan Az Süreli Çalıştırılan Geçiciler:

Şehir Tiyatrolarında altı Aydan az süreli çalışan geçici personel, bir takvim yılı içerisinde, 5620 sayılı Kanun hükümlerine göre alınan vize sınırlarını geçmemek üzere, 4857 sayılı Kanunun “ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMA” başlıklı 14. maddesi hükmüne uygun olarak çalıştırılırlar. İşveren personele çağrıyı personelin çalışacağı zamandan en az bir gün önceden yapmak zorundadır. İşveren çağrıda bulunurken personelin çalışacağı süreyi de belirtir. Bu tür çalıştırılan personele, çalıştıkları sürece bu toplu iş sözleşmesiyle belirlenen günlük ödemeler aynen, aylık ödemeler 1/30 oranında, yıllık ödemeler 1/360 oranında hesaplanarak ödenir.

MADDE 48 - SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ

A)BİRLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL YARDIMLAR:

İşçilere, aile, çocuk, yakacak, bayram, izin gibi sosyal harcamalarını karşılamak amacı ile sözleşmenin birinci yılında her ay 472,-(dörtyüzyetmişiki) TL sosyal yardım paketi olarak ödeme yapılır.

B)YEMEK VEYA BEDELİ:

İşçilere; fiilen çalıştıkları günlerde 1 öğün doyurucu, kalorisi yeterli, lezzetli sıcak yemek vermek esastır. Yemeğin listesinin hazırlanmasına bir sendika temsilcisi de katılır. Yemek verilmediği takdirde fiilen çalışılan günlerde işçilere sözleşmenin birinci yılında 15,56 TL/Gün (onbeşlira, ellialtıkuruş) yemek yardımı yapılır.

Kar ve yağmur gibi olağanüstü hallerde gece çalıştırılan işçilere ayrıca kumanya gönderilir.

Ramazan ayında yemek yenilen yerlerde oruç tutanlara yemek bedeli ödenir.

C)ÇOCUK VE ÖĞRENİM YARDIMI:

İşveren işçinin öğrenim gören her çocuğu için sözleşmenin birinci yılında bir kez Kasım ayının ilk haftasında ödenmek üzere İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) için 287,-(ikiyüzseksenyedi) TL, Lise ve dengi öğretim için 336,-(üçyüzotuzaltı) TL, yükseköğrenim için 504,-(beşyüzdört) TL öğrenim yardımı yapar.

Bu haklardan, öğrenim gören işçiler de gördükleri eğitim durumuna göre yararlanırlar.

Öğrenim yardımı ödemesi, işçinin veya çocuğunun okumuş olduğu okulun normal eğitim süresi ile sınırlı olarak yapılır. Normal süreyi aşan dönemler için öğrenim yardımı ödemesi yapılmaz.

Lise öğrenimi için 21 yaşından, yükseköğrenim için 26 yaşından gün alan çocuklar için öğrenim yardımı ödenmez. Ancak, lise öğrenimine 21 yaşından, yükseköğrenime 26 yaşından önce başlamış ve eğitimine devam eden çocuklar için, yaş sınırı dikkate alınmaksızın öğrenim yardımı ödenir.

İşçiler bu haklardan belge karşılığı yararlandırılırlar.

D)RAMAZAN YARDIMI:

İşçilere Ramazandan bir hafta önce 2 kg pirinç, 1 kg çay, 2 kg şeker, 5 kg un ve 2 kg ayçiçeği yağı verilir ya da bu yardımların yerine nakdi olarak sözleşmenin birinci yılında 169,-(yüzaltmışdokuz) TL ödeme yapılır.

E)EVLENME YARDIMI:

İşveren, sendika üyesi işçilerin sözleşmenin birinci yılında evlenmesi halinde 480,-(dörtyüzseksen) TL evlenme yardımı yapar.

F)DOĞUM YARDIMI:

İşveren, sendika üyesi işçinin veya eşinin sözleşmenin birinci yılında doğum yapması halinde net 242,-(ikiyüzkırkiki) TL doğum yardımı yapar.

Çocuğun ölü doğması halinde ölüm yardımını da birlikte öder.

G)ÖLÜM YARDIMI:

Sözleşmenin birinci yılında işçilerin iş kazası sonucu ölümü halinde yasal mirasçılarına 3.822,-(üçbinsekizyüzyirmiiki) TL net ödeme yapılır.

Sözleşmenin birinci yılında işçinin normal ölümü halinde yasal mirasçılarına veya cenazeyi kaldıran yakınlarına 1,674,-(binaltıyüzyetmişdört) TL ödeme yapılır.

İşçinin ana, baba, eş veya çocuğunun sözleşmenin birinci yılında ölümü halinde net 362,-(üçyüzaltmışiki) TL ölüm yardımı yapılır. Ana, baba, eş veya çocuğun ölümü halinde ölüm olayının raporla belgelenmesi veya yasal mirasçılığın ise veraset ilamı ile belgelenmesi şarttır.

H)DOĞAL AFET YARDIMI:

Sözleşmenin birinci yılında işçinin ikametgâhının sel, yangın, deprem gibi doğal aletlere uğraması ve bu durumun belgelenmesi kaydıyla işverence 1,434,-(bindörtyüzotuzdört) TL doğal afet yardımı yapılır.

I) GİYİM YARDIMI VE KORUYUCU EŞYA:

1. Toplu iş sözleşmesi süresi içerisinde sözleşmenin birinci yılında yazlık elbise karşılığı 335,-(üçyüzotuzbeş) TL, kışlık elbise karşılığı 406,-(dörtyüzaltı) TL ödeme yapılır. Yazlık için Temmuz, kışlık için Kasım ayının ilk haftasında ödeme yapılır.

2. İşçilere, iki yılda bir verilen kaban yerine, bu toplu iş sözleşmesi dönemi için, 2017 yılı Kasım ayı içerisinde 167,-(yüzaltmışyedi) TL kaban bedeli ödenecektir.

3. Giyim Yardımı: Ödeme tarihinde 6 ayını işyerinde doldurmuş olanlara tam olarak yapılır. 6 aydan az çalışmış olanlara 1/6 X çalıştıkları ay sayısı oranında ödeme yapılır. Çalışılan süreler 15 günden az ise dikkate alınmaz. 15 günden fazla ise tam aya iblağ edilir.

4. Demirbaş Koruyucu Eşya: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümleri tatbik edilir. İşverence verilen iş elbisesi ve koruyucu malzemeyi işçiler iş başında giymek zorundadır.

İ) TEMİZLİK YARDIMI

1. Bu sözleşme kapsamındaki işçilere yılda iki orta boy havlu ve ayda 4 kalıp iyi kalite sabun verilir. Verilmediği takdirde bedeli; Mart ayında verilmek üzere, sözleşmenin birinci yılında 143,-(yüzkırküç) TL olarak ödenir. Kirletici işyerlerinde yeteri kadar arapsabunu bulundurulur.

2. İşveren, her işçinin soyunup, giyinmesini ve temizlenmesini sağlayacak malzeme tesisi ve sıcak suyu bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 4 ay içinde tamamlamak zorundadır.

J) VASITA TAHSİSİ ve ÜCRETİ

1. İşçilerin işe geliş ve gidişlerini sağlamak amacı ile işveren tarafından servis aracı tahsis edilir. Kural olarak işçi, işverenin tahsis ettiği servis aracını kullanmak zorundadır. Çalışma saatleri bakımından servis aracından yararlanamayan işçilere, işveren aylık Mavi AKBİL verir ya da bedelini net olarak öder.

2. Adalarda çalışan itfaiye işçilerine mevcut uygulamaya devam olunur.

3. Mavi kart veya bedeli uygulamasında çıkabilecek uyuşmazlıklar üç işveren, iki sendika temsilcisinden oluşan bir komisyon tarafından çözüme kavuşturulur.

Bu madde hükmüne aykırı hareket edenler saptandığında aldığı ücret defaten geri alınır.

K) Bu maddenin A, B, C, D, E, F, G, H, I/1 ve İ/1 bentlerinde belirlenen ödemeler sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

MADDE 49 - KONUT EDİNDİRME HAKKI

Belediyede fiilen çalışan sendika üyesi işçilerin kuracağı 100’den fazla üyeli yapı kooperatiflerinin mülkiyeti Belediyeye ait olan arsalardan yasaların gerektirdiği koşullar içinde makul bir bedel karşılığında konut alanlarının tahsis edilmesi ve alt yapılarının sağlanması hususunda Belediye gerekli katkıyı sağlar.

Bu sözleşmenin yürürlük süresi içinde, kooperatifleşmenin hayata geçirilmesi için sendika ve belediyeler çalışmayı başlatmayı ilke olarak kabul ederler. Bu konuda yasaların gerektirdiği şartların yerine getirilmesi amacıyla karşılıklı protokoller düzenlenir.

MADDE 50 - ÜCRET ZAMMI

A)I.YIL

Sendika üyesi işçilerin 29.02.2016 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine, 01.03.2016 tarihinden geçerli olmak üzere % 11 (yüzdeonbir) oranında zam yapılmıştır.

B) II. YIL

Sendika üyesi işçilerin 28.02.2017 tarihinde almakta oldukları günlük ücretlerine; 01.03.2017 tarihinden geçerli olmak üzere T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2017/Şubat endeks sayısının, 2016/Şubat endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında zam yapılacaktır.

C) İŞE YENİ GİRECEK İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ

a) 01.03.2016 tarihi ve sonrasında işe ilk defa giren veya 01.03.2016 tarihinden önce işe girdiği halde taraf sendikaya 01.03.2016 ve sonrasında üye olan işçilere sendikaya üye olmaları halinde 01.03.2016 - 28.02.2017 tarihleri arasında;

- 4 Yıl ve üzeri Yüksek Okul Mezunlarına 73,-(yetmişüç) TL,

- Meslek Yüksek Okulu Mezunlarına 71,-(yetmişbir) TL,

-Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlara ve Teknik Lise mezunlarına 69,-(altmışdokuz) TL,

- Diğer Meslek Liseleri ve Lise Mezunlarına 67,-(altmışyedi) TL,

- İlköğretim ve ilkokul mezunlarına 65,-(altmışbeş) TL

Günlük ücret ödenecektir.

Bu işçilere 1. yıl ücret zammı ayrıca yapılmayacaktır.

b) 01.03.2017 tarihi ve sonrasında işe ilk defa giren veya 01.03.2017 tarihinden önce işe girdiği halde taraf sendikaya 01.03.2017 ve sonrasında üye olan işçilere sendikaya üye olmaları halinde 01.03.2017 - 28.02.2018 tarihleri arasında;

- 4 Yıl ve üzeri Yüksek Okul Mezunlarına 75,-(yetmişbeş) TL,

- Meslek Yüksek Okulu Mezunlarına 73,-(yetmişüç) TL,

- Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlara ve Teknik Lise mezunlarına 71,-(yetmişbir) TL,

- Diğer Meslek Liseleri ve Lise Mezunlarına 69,-(altmışdokuz),

- İlköğretim ve ilkokul mezunlarına 67,-(altmışyedi) TL

Günlük ücret ödenecektir.

Bu işçilere 2. yıl ücret zammı ayrıca yapılmayacaktır.

c) Ayrıca, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerinde işe girdiği halde taraf sendikaya bu sözleşme dönemi içinde üye olan işçilerin günlük ücretlerinin C/a ve C/b bentlerinde belirlenen ücretlerden daha yüksek olması halinde, mevcut ücretlerinin uygulanmasına devam edilir.

d) Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerinde çalışmakta olan işçilerden 1 yıl zammı uygulandığı halde ücretleri C/a bendinde belirlenen ücretlerin altında kalanların günlük ücretleri de 01.03.2016 tarihi itibari ile C/a bendinde belirlenen ücretlere yükseltilecektir.

e) Münhasıran 01.03.2016 tarihinden sonra 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerine alınan işçilere işe girdikleri tarih dikkate alınarak bu maddenin C/a ve C/b bentlerinde belirlenen ücretler 15,-TL/Gün arttırılarak ödenecektir.

D) KIDEM ZAMMI

İşçilere, esas günlük ücretleri dışında kalmak ve fakat, normal çalışma karşılığı ücret yanında, ikramiye, fazla çalışma, tatilde çalışma ve gece zammı ödemelerinde göz önüne alınmak kaydıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerinde geçirdikleri her tam hizmet yılı için 24 Krş/gün (yirmidört) kıdem zammı ödenir.

Kıdem zammı uygulaması her yıl 1 Mart tarihi itibariyle yapılır.

Kıdem zammı uygulamasında; gerek 01.03.2016 tarihinden önce işe girmiş gerekse 01.03.2016 tarihinden sonra işe yeni girecek işçilerin hizmet süresinin hesabında, İBB işyerlerinde işe girdiği tarih ile takip eden 1 Mart tarihi arasındaki süre altı ay ve daha fazla ise bu süre tam hizmet yılı sayılacak, altı aydan az süreler dikkate alınmayacaktır.

Bu maddenin uygulanması bakımından; işçinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinde veya kamu kurum ve kuruluşlarının daimi işçi kadrosunda geçen hizmet süreleri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde geçmiş gibi sayılır.

MADDE 51 - İLAVE TEDİYE VE İKRAMİYE

Sendika üyesi işçilere 6772 sayılı yasa uyarınca ödenen ilave tediye dışında 25 Mayıs ve 25 Eylül tarihlerinde 30’ar günlük (yılda toplam 60 günlük) ikramiye ödenir. Ödeme yılında 365 günün altında çalışmalarda, kıstel uygulama ile ödeme yapılır.

MADDE 52 - GECE ZAMMI

Saat 20:00 ile sabah 06:00 arası gece itibar edilir. Bu saatlerde çalışan işçilere ücretleri normal yevmiyeleri üzerinden % 25 zamlı ödenir.

MADDE 53 - DİREKSİYON PRİMİ VE SORUMLULUK ZAMMI

a) Kaptanlara, bilfiil aşçılık yapanlara, Operatör ve Operatör Yardımcılarına, dört yıllık yüksek tahsilli olan işçiler ile ağır vasıta kullanan işçilere fiilen çalıştıkları günlerde, sözleşmenin birinci yılında 3,34 TL (üçlira, otuzdörtkuruş) prim ödenir. Kadrosu Operatör olmadığı halde onayla operatörlük yapanlar da bu primden yararlanır.

b) Şoförlere ve (a) bendinde belirtilen işçiler dışında kalan tüm işçilere fiilen çalıştıkları her gün için sözleşmenin birinci yılında 1,39 TL (birlira, otuzdokuzkuruş) sorumluluk zammı ödenir.

c) Bu maddenin a ve b bentlerindeki ödemeler sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılacaktır.

MADDE 54 - TATİLDE ÇALIŞMA VE ÜCRETİ

a) Vardiyalı çalışan işçilerin hafta tatili 6 işgünü çalışmasından sonraki gündür. Ancak, çalışılmayan Cumartesi günü veya onun yerini alan çalışılmayan gün 6 işgünün hesabında çalışılmış gün gibi sayılır. Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili Pazar günüdür. Belediye hizmetlerinin özelliği itibariyle, işveren zaruri gördüğü hallerde ve işin gereği hafta tatili günlerinde çalıştırılan işçilere müteakip hafta içinde 1 gün izin vermezse, kendi yevmiyesine ilaveten (2) iki yevmiye daha öder. İşveren müteakip hafta içinde uygun görüp 1 gün izin verirse, işçiye kendi yevmiyesine ilaveten 1,5 ilave yevmiye öder.

Normal çalışma yapılan yerlerde, Cumartesi günü çalıştırılan işçiye müteakip hafta içinde 1 gün tatil verilirse ayrıca 1,5 ilave yevmiye, tatil verilmezse 2 ilave yevmiye ödenir.

b) Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere her gün için ilave 2 yevmiye ödenir.

c) Vardiyalı işçi, kendi hafta tatilinde çalıştırıldığı takdirde 2 ilave yevmiye ödenir.

MADDE 55 - FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETI

Günlük 8 saati ve haftada 40 saati aşan (Cumartesi ile hafta tatili ve Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde yapılan 8 saatlik çalışmalar hariç) çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilir ve bu tür yaptırılacak her bir saatlik fazla çalışma için ödenecek ücret, saatlik normal çalışma ücretinin % 100 zamlısı olarak ödenir. Bu hüküm vardiyalı vardiyasız tüm işçileri kapsar. Ancak, itfaiye işçileri için, münhasıran “İTFAİYE İŞYERİNDE ÇALIŞMA” başlıklı madde hükmü uygulanır.

İşçilere önceden haber vermek kaydı ile fazla çalışma yaptırılabilir. Meşru mazeretleri olan işçiler fazla çalışmaya zorlanamaz. Meşru mazeretin raporla tevsiki istenemez.

Cumartesi, hafta tatili, bayram tatili ve fazla çalışma işin gerektirdiği işçi ve vasıf ihtiyacı dikkate alınarak işçiler arasında eşitlik esasına göre yapılır.

MADDE 56 - ÜCRET ÖDEMELERİNİN YAPILMASI

İşçilerin ücretleri, hak kazanılan günü izleyen ilk işgünü ödenir. Bu ödeme günleri, tatil günlerinden birine rastladığında, ödemeler bir gün önceden yapılır. Ödemede gecikme 3 iş gününü geçemez. Ücretlerin ödendiği ayın ilk Pazartesi gününe kadar yapılan fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil günleri çalışmalarına ait ücret ödemeleri, maaş ile birlikte aynı günde yapılır.

Ödemeye ilişkin 5 günden fazla süreli gecikmelerde, gecikilen süreler için bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz oranında gecikme faizi işverence ödenir.

MADDE 57 - HARCIRAHLAR

Harcırahlar konusunda Devlet Bütçe ve Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde Belediye Başkanlığı kararları uygulanır.

GEÇİCİ MADDE 1 - AYRILANLARIN SÖZLEŞMEDEN YARARLANMALARI

İşyerlerinde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışırken bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi ile imza tarihi arasında bağlı oldukları kanunla kurulu kurumdan yaşlılık aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla ayrılanlara yahut muvazzaf askerlik nedeniyle ayrılanlara veya 4857 sayılı Kanunun 17. maddesi uyarınca işveren tarafından iş sözleşmesi fesih edilenlerin kendilerine, ölenlerin kanuni mirasçılarına bu toplu iş sözleşmesiyle sağlanan yeni miktarlar üzerinden hesaplama yapılarak daha önce ödenenlerin mahsubu yapılmak suretiyle ödeme yapılır.

GEÇİCİ MADDE 2 - FARKLARIN ÖDENMESİ

İşbu toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren oluşacak artış farkları, imkânlar ölçüsünde en kısa zamanda işçilere ödenecektir.

GEÇİCİ MADDE 3 -

Münhasıran 01.03.2016 tarihinden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında işe alman işçilerin, 29.02.2016 tarihinde almakta oldukları günlük ücretlerine; 01.03.2016 tarihinde, bu toplu iş sözleşmesiyle belirlenen 1. Yıl ücret zammı uygulandıktan sonra 12,30-TL/Gün (onikilira, otuzkuruş) ilave edilecektir.

EK – I DİSİPLİN CEZA CETVELİ

EYLEM TÜRLERİ

CEZALARI

İŞE GEÇ GELMEK

1- Bir saate kadar geç gelmek

İhtar, 1G, 2G, 3G

2- Bir saati aşan süre ile gecikmek

1G, 2G, 3G

3- Devamlı geç gelmeyi alışkanlık haline getirmek, (Altı ay içersinde geç gelmek suçundan dört defa disiplin suçundan ceza almış olmak kaydıyla)

3G, İ.Ç.

GÖREVE GELMEMEK

4- Bir gün göreve gelmemek,

1G, 2G, 3G

5- İki gün göreve gelmemek,

2G, 3G

6- Üç gün ve daha fazla göreve gelmemek

3G, İ.Ç.

7- Görevi yetersiz yapmak,

2G, 3G

8- Verilen görevi yapmamak,

2G, 3G, İ.Ç.

9- Verilen görevi yapmamakta direnmek

3G, İ.Ç.

10- Görev saatinde özel işlerle uğraşmak

2G, 3G, İ.Ç.

11- Disiplinsiz davranmak, iş sağlığı ve güvenliğini, iş verimini aksatmak ve iş barışını bozmak,

3G, İ.Ç.

GÖREV YERİNİ TERK

12- İzinsiz olarak iş saati bitiminden evvel görev yerini terk etmek,

İhtar, 1G, 2G, 3G, İ.Ç.

13- İzinsiz olarak iş saati bitiminden evvel görev yerini terk etmeyi alışkanlık haline getirmek,

2G, 3G, İ.Ç.

14- İşyerinin korunması ile ilgili olanların görev yerinde bulunmaması

2G, 3G, İ.Ç.

15-İş saatlerinde gereksiz yere arkadaşlarını meşgul etmek ve görev başında uyumak,

1G, 2G, 3G, İ.Ç.

16-İş başında, iş saatlerinde ve görev başında uyumak,

1G, 2G, 3G, İ.Ç.

17-İşyerinde kavga etmek,

2G, 3G, İ.Ç.

18-İmza cetvelini imzalamamayı alışkanlık haline getirmek,

İhtar, 1G, 2G, 3G, İ.Ç.

19-Yönetimindeki aracı idareden izin almaksızın başkalarına kullandırmak,

3G, İ.Ç.

20- Göreve sarhoş gelmek,

2G, 3G, İ.Ç.

21- İşyerinde alkollü içki kullanmak, kumar oynamak veya oynatmak,

3G, İ.Ç.

22- İşyerinde uyuşturucu madde kullanmak,

İ.Ç.

İŞ ARKADAŞLARINA KARŞI TUTUMU

23- Amirlerine karşı küfür ve saldırıda bulunmak,

2G, 3G, İ.Ç.

24- İş arkadaşlarına küfür veya saldırıda bulunmak

1G, 2G, 3G, İ.Ç.

25- Gerektiği halde iş arkadaşlarına yardımcı olmamak ve yardımcı olmamayı alışkanlık haline getirmek.

İhtar, 1G, 2G, 3G, İ.Ç.

İŞYERİ VE ARAÇLARINA ZARAR VERMEK

26- Yangına sebebiyet vermek, 

İ.Ç.

27- İşyerine sabotaj yapmak,

İ.Ç.

28- Araç ve gereçleri kontrol etmeden göreve çıkmak ve bunlarla ilgili bozuklukları zamanında yetkili kişiye duyurmamak,

1G, 2G, 3G,

29- Yönetimindeki araç ve gereçlerin bakımı ve temizliğine özen göstermemek ve hor kullanmak,

2G, 3G, İ.Ç.

30- Teslim edilen araç ve gereçlerin yitirilmesine yada bozulmasına, hasarına neden olmak,

a) İhmal

b) Ağır ihmal

c) Kasıt

2G, 3G, İ.Ç.

3G, İ.Ç.

İ.Ç.

31- İçkili araç kullanmak,

3G, İ.Ç.

ÇALIŞMA AHLAKINA UYMAYAN DAVRANIŞLAR

32- İşyerine ait araç ve gereçleri görevi dışındaki işlerde kullanmak,

3G, İ.Ç.

33- Amir durumunda olup, çalıştığı işçileri özel işlerde kullanmak,

2G, 3G, İ.Ç.

34- Kendisine verilen yetki dışında iş yapmak,

1G, 2G, 3G, İ.Ç.

35- Görevi ile ilgili kasten yanlış bilgi vermek

1G, 2G, 3G, İ.Ç.

36- Hasta olmadığı halde kendisini hasta göstererek işi aksatmak,

2G, 3G, İ.Ç.

37- Sınav sırasında kopya çekmek, yardım almak, yardım etmek, soru çalmak, sınav kâğıt ve tutanaklarında değişiklik yapmak,

3G, İ.Ç.

38- Verilen görevi yapmadığı halde yapmış gibi göstermek,

2G, 3G, İ.Ç.

39- Sahte belge düzenlemek, resmi belgelerde değişiklik yapmak,

İ.Ç.

40- Görevine ilişkin ve gizli kalması gerekli sırları açıklamak,

3G, İ.Ç.

41- Görevine ilişkin ve gizli kalması gerekli sırları açıklayarak çıkar sağlamak,

İ.Ç.

42- Hırsızlığa tam teşebbüs,

3G, İ.Ç.

43- Hırsızlık yapmak,

İ.Ç.

44- Rüşvet almak yada vermek,

İ.Ç.

45- Rüşvet almaya yada vermeye tam teşebbüs,

3G, İ.Ç.

46- İşe girmeyen işçiyi girmiş gibi göstermek,

3G, İ.Ç.

47- Yerine imza atmak yada kartını bastırmak suretiyle işe gelmeyen işçiyi gelmiş gibi göstermek,

2G, 3G, İ.Ç.

48- İşyerinde propaganda yapmak suretiyle siyasi faaliyette bulunmak,

2G, 3G, İ.Ç.

49- Yukarıda sayılan eylemler dışında kalıp suç sayılan ve cezalandırılması gereken fiillerde bulunanlara, olayın önemine göre ihtardan işten çıkarmaya kadar olan ceza Disiplin Kurulunca verilir.

50- İş Kanunun 25. maddesinin II. bendinde belirtilen suçları işleyen işçiler disiplin kuruluna sevk edilebileceği gibi, işveren ilgili kanun hükmünü res’en de uygulayabilir. Ancak işçinin veya sendikanın res’en feshe itirazı halinde konu, Disiplin Kurulunda 15 gün içerisinde görüşülerek karar verilir ve verilen karar uygulanır.

İşbu toplu iş sözleşmesi 58 asıl, 3 geçici madde ile 1 ek cetvelden ibaret olup taraflarca 19.09.2016 tarihinde imzalanmıştır.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ (MİKSEN ve HİZMET-İŞ) Collective Agreement Between 01.03.2016 and 28.02.2018 - 2016

Start date: → 2016-03-01
End date: → 2018-02-28
Name industry: → Other
Public/private sector: → Kamuda
Concluded by:
Name company: → 
Names trade unions: → 

SICKNESS AND DISABILITY

Provisions regarding return to work after long-term illness, e.g. cancer treatment: → Evet
Paid menstruation leave: → Hayır
Pay in case of disability due to work accident: → Evet

HEALTH AND SAFETY AND MEDICAL ASSISTANCE

Medical assistance agreed: → Evet
Medical assistance for relatives agreed: → Hayır
Contribution to health insurance agreed: → Hayır
Health insurance for relatives agreed: → Hayır
Health and safety policy agreed: → Evet
Health and safety training agreed: → Hayır
Protective clothing provided: → Evet
Regular or yearly medical checkup or visits provided by the employer: → Evet
Monitoring of musculoskeletal solicitation of workstations, professional risks and/or relationship between work and health: → Insufficient data
Funeral assistance: → Evet
Minimum company contribution to funeral/burial expenses: → TRY 1674.0

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Maternity paid leave: → -10 weeks
Job security after maternity leave: → Hayır
Prohibition of discrimination related to maternity: → Hayır
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → Evet
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → Hayır
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → Evet
Time off for prenatal medical examinations: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → Hayır
Facilities for nursing mothers: → Evet
Employer-provided childcare facilities: → Evet
Employer-subsidized childcare facilities: → Evet
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Evet
Paid leave per year in case of caring for relatives: → Insufficient data days
Paternity paid leave: → 5 days
Leave duration in days in case of death of a relative: → 7 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 60 days
Severance pay after 5 years of service (number of days' wages): → 300 days
Severance pay after one year of service ((number of days' wages): → 60 days
Part-time workers excluded from any provision: → Hayır
Provisions about temporary workers: → Evet
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per day: → 8.0
Working hours per week: → 40.0
Working days per week: → 5.0
Maximum overtime hours: → 40.0
Paid annual leave: → 24.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Rest period of at least one day per week agreed: → Evet
Maximum number of Sundays / bank holidays that can be worked in a year: → 
Paid leave for trade union activities: →  days
Provisions on flexible work arrangements: → Hayır

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → No
Adjustment for rising costs of living: → 

Wage increase

Wage increase: → 11.0 %
Wage increase starts: → 2016-03

Once only extra payment

Once only extra payment due to company performance: → Hayır
Once only extra payment takes place: → 2016-05

Premium for evening or night work

Premium for evening or night work: → 125 % of basic wage
Premium for night work only: → Evet

Payment for standby work

Payment for standby work Sundays only: → Evet
Payment for standby work all days per week: → Evet

Premium for overtime work

Premium for hardship work

Premium for hardship work: → TRY 3.34 per month

Premium for Sunday work

Allowance for commuting work

Allowance for seniority

Allowance for seniority after: → 1 years of service

Meal vouchers

Meal vouchers provided: → Evet
Meal allowances provided: → Evet
→ 15.56 per meal
Free legal assistance: → Hayır
Loading...