İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ (01.03.2016-28.02.2018)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

 

MADDE 1 - TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI

Bu Toplu İş Sözleşmesinin amacı; iş sözleşmelerinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek, işveren ile işçi ve sendika arasındaki ilişkileri düzenleyip adil bir şekilde çalışma barışını sağlamak, ahlaki ilkeleri ve hakka bağlılığı da gözeterek işçiler ile işverenlerin karşılıklı hak ve menfaatlerini dengelemek, taraflar arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların uzlaşma yolunu ve çözüm şekillerini göstermek, üretimde ve hizmetlerin verilmesinde işçilerin asıl unsur olduğu bilinciyle işyerindeki çalışma ilişkilerine işçilerin katkısını ve katılımını sağlamak, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, anayasa ve kanunlarda da vurgulanan çalışma ve sözleşme hürriyeti, çalışma hakkı, toplu iş sözleşmesi ve sendikal hakları korumak ve geliştirmek, anayasada çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri olarak ifade edilen insan onuruna yaraşır ücret almasını sağlamak, işçilerin ekonomik, sosyal ve kültürel seviyelerini yükseltmek, sevgi ve saygıya dayalı disiplin anlayışı içinde İstanbul halkına en iyi hizmeti vermektir.

 

MADDE 2 - KISALTMALAR

Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesinde;

“İşveren” deyimi “İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü”

“HİZMET-İŞ” veya “SENDİKA” deyimi “Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası”

“MİKSEN” veya “İŞVEREN SENDİKASI” deyimi “Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası”

“Sözleşme” deyimi “İşletme Toplu İş Sözleşmesi”

“İşletme” deyimi “İşverene bağlı mevcut ve ileride açılacak tüm işyerleri”

“İşçi” deyimi “İşletmede iş sözleşmesi ile istihdam edilen ve iş mevzuatına tabi işçi”

“İş sözleşmesi” deyimi “İş akdi” anlamında kullanılmıştır.

 

MADDE 3 - TANIMA

İşveren, sözleşmenin tarafı sendikayı, üyesi olan ve ileride üyesi olacak işçiler adına temsilci olarak tanır.

 

MADDE 4 - SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

Bu toplu iş sözleşmesi, İETT Genel Müdürlüğü’nün tüm işyerleri ile eklentilerini ve ileride aynı işkolunda açılacak olan işyerlerini kapsar

MADDE 5 - TARAFLARIN TEMSİLİ

a) İşvereni Genel Müdür Temsil eder. İşveren vekilleri ve görevlilerinin yetkileri saklıdır.

b) Sendikayı Genel Başkan temsil eder. Sendika görevlileri ve temsilcilerinin yetkileri saklıdır (İşyerlerinde yasa ve toplu sözleşme esasları içinde işyeri temsilcileri temsil eder).

c) Yüksek Kurulda görüşülecek konular hariç olmak üzere sözleşmenin tatbikatından doğacak diğer şikâyet ve anlaşmazlıkların süratle bitirilmesi maksadıyla, taraf sendikanın ilgili şubeleri, birlikte olmak kaydıyla sözlü veya yazılı talep ve müracaatlarda bulunmaya yetkilidir. Sendikanın ilgili şubeleri ile işverenin anlaşma sağladığı hususlar, hukuken geçerli addedilir.

 

MADDE 6 - İŞYERİNİN TARİFİ

İşveren, işveren vekili ve alakalı yetkililer tarafından gösterilen işlerin yapıldığı işverene bağlı tüm işyerleri ile işveren tarafından gösterilecek lüzum üzerine Belediye ve Vilayet hudutları içinde ve dışında verilecek bilumum işlerin yapıldığı yerler ile vasıtalar işyeri olarak kabul edilir.

 

MADDE 7 - SÖZLEŞMENİN UYGULANMASI VE YARARLANMA

Bu sözleşme genel olarak sözleşmenin tarafı olan sendikanın üyelerine uygulanır.

a) Sözleşmenin imza tarihinde sendika üyesi olan ve işyerinde çalışan işçilere yürürlük tarihinden itibaren tüm hükümleriyle uygulanır.

b) Bu sözleşmenin imza tarihinden sonra sendikaya üye olanlar veya daha sonra işe girip sendikaya üye olanlar isim listesinin sendika tarafından işverene iletildiği tarihten itibaren sözleşmeden yararlanırlar.

c) Sendika üyesi olmayan işçiler sözleşmenin imza tarihinden sonra ve talepleri tarihinden itibaren sözleşmeden yararlanırlar.

d) Bu sözleşme ile sağlanan haklar sendika üyesi olmayanlara uygulanamaz. Sendika üyeliğinden istifa edenlerin dayanışma aidatı talebi olmazsa istifa tarihi itibariyle bir önceki Toplu İş Sözleşmesinin hükümlerinden yararlanırlar.

 

MADDE 8 - TARAFLARIN VECİBELERİ

a) Tarafların sözleşmeyi ihlali halinde sözleşmede tespit edilen prosedüre riayet kaydıyla 6356 sayılı Yasanın kendilerine tanıdığı hak ve yetkileri yasa çerçevesinde kullanma hakları saklıdır.

b) Her ne sebeple olursa olsun sona eren sözleşmenin iş sözleşmesi niteliğindeki hükümleri, yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.

 

MADDE 9 - SÖZLEŞMENİN UYGULANMASI

a) Sözleşmenin Uygulanmasını Kontrol:

İşyerindeki sendika baştemsilcileri veya yerine bakan temsilciler ve işveren vekilleri veya tayin edecekleri kimseler kendilerine intikal eden ve bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak şikâyet, müracaat ve anlaşmazlıklar ile işveren vekilleri tarafından verilen disiplin cezalarına itirazları ve müşahede olunan aksaklıkları kendi aralarında sonuçlandırmaya yetkilidirler (İşten çıkarmalarla hasar bedellerine ait itirazlar hariçtir). Neticeye bağlanmayan ihtilaflı konular 11. maddede gösterilen kurula intikal ettirilir.

 

Yukarıda yazılı konuların taraflardan birinin diğerine intikal ettirildiği tarihten itibaren mücbir sebepler dışında en geç beş iş günü içinde bir sonuca bağlanması gerekir.

 

Görüşmeler saat 09.00 ile 17.00 arasında tespit edilen iş saatleri içinde ve işyerinde yapılır. Toplantı saatini taraflar en az 24 saat önce kendi aralarında kararlaştırırlar. Hareket kısmındaki sendika temsilcilerinin toplantılarına iştiraki halinde bunlar işveren tarafından 09.00 - 17.00 (Servis yedeği) olarak bırakılır.

 

b) Ferdi Müracaat ve Şikâyet Usulleri:

Her başvuru ve şikâyet iş saatleri içerisinde sözlü veya yazılı olarak yetkili amire yapılır. Ancak ceza itirazları yazılı olarak yapılır. İşçilerin dilekçeleri işveren vekillerince alınmak zorundadır. Bu taleplere 15 gün içinde müspet veya menfi cevap verilir.

 

Yazı ile en yakın amirden başlayarak hiyerarşi çerçevesinde Genel Müdürlüğe başvurabilir. Bu yöntemle başvuruya 15 gün içinde bir cevap alınamazsa Genel Müdürlüğe doğrudan başvuru yapılabilir. Genel Müdürlükten cevap alındıktan sonra daha üst makamlara başvurulabilir. Bu yöntem dışında Genel Müdürlüğe ve daha üst makama müracaat yasaktır. İşçinin Sendika ve temsilcilere başvuru hakkı saklıdır. Temsilciler işçi isteğini işyeri Disiplin Kuruluna getirebilir.

 

Amirden biri aleyhine şikâyet halinde bu amirin bir derece üstünde bulunana başvurulur. Şikâyetlerde haklı dahi olunsa amirler, diğer işçiler veya yabancılar hakkında hakaret edici dil kullanılması yasaktır.

 

Amirler ve İdare görevlilerine iş saatleri dışında, evlerde veya İdare dışında veyahut işyerine girip çıktıkları sırada başvuru yasaktır. İmzasız veya temsil hakkı olmaksızın bütün veya bir kısım işçiler adına şikâyet mektupları dikkate alınmaz.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Tarafların Ortak Yükümlülükleri

 

MADDE 10 - DAİMİ VE GEÇİCİ NAKİLLER

a) Daimi Nakiller:

İşçiler niteliği ve unvanı eşit olmak, ev adresleri dikkate alınmak kaydıyla, başka bir işyerine muvafakatleri alınarak veya muvafakat etmedikleri takdirde haklarında alınacak Yüksek Kurul kararı gereğince nakledilebilirler. İşçiler haklarında verilmiş olan Yüksek Kurul kararına uymak zorundadırlar.

 

İşçilerin unvanları muvafakat ettikleri takdirde değiştirilebilir.

 

İşçilerin başka işyerlerindeki işçilerle becayiş istekleri işverence dikkate alınır.

 

Ev sahibi olmak suretiyle ev mıntıkası değişen işçi ihtiyaç ve münhal varsa evinin yakın mıntıkasındaki işyerine nakledilir.

 

b) Geçici Nakiller:

Bir Toplu İş Sözleşmesi dönemi içinde iki ayı geçmemek üzere işçiler unvanı ve niteliği eşit başka bir işte veya başka bir işyerinde istihdam edilebilirler. Geçici nakillerde İşçinin asıl işinde veya işyerindeki unvanı, ücret vs. hakları saklıdır. Bir Toplu İş Sözleşmesi döneminde iki ayı geçmemek üzere görevlendirilebilmeleri için başka bir mıntıkadaki görev bölgelerine, işçiler öncelikle ikametgâhı görevlendirileceği işyeri mıntıkasında olanlardan seçilir. Ancak, bu kifayet etmezse ikametgâhı kendi asıl işyeri mıntıkasında olanlardan görevlendirilebilir.

 

Geçici görevlendirme halinde işçinin asıl işinde veya işyerindeki ücret vs. hakları saklıdır. İşçinin geçici görevlendirildiği işyerinin prim vs. ücretleri daha fazla ise fark eski ücret ve primine ilave olarak işçiye ödenir. Geçici görev süresi tamamlanan işçi asıl işyerine döner.

 

Geçici nakiller cezai nitelikte olamaz. Uyuşmazlık halinde yüksek kurulca cezai nitelikte olduğu kararlaştırılırsa, işçiye geçici görevde geçen her gün için üç yevmiye kötü niyet tazminatı ödenir.

 

MADDE 11 - İŞYERİ DİSİPLİN KURULU

İşbu sözleşmenin kapsamına giren işyerlerinden her birinde taraf sendikanın seçeceği 2, işverenin seçeceği 2 üye olmak üzere 4 kişilik bir işyeri disiplin kurulu teşekkül edilecektir. Kurulun başkanlığını cezayı veren amirin bir üstü olan işveren temsilcilerinden biri yapacaktır. Ancak, cezayı veren amir o işyerinin Müdürü olması halinde kurula başkanlık yapabilir. Kararlar ekseriyetle alınır. Ancak, oy eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Disiplin kurulunda görüşülecek konular kuruldan iki gün önce işveren tarafından işyeri temsilcilerine yazılı gündem maddesi olarak bildirilir. İşveren isterse elektronik ortamda da işçilerin ifadelerini alabilir. Yazılı çağrıya rağmen taraflardan birinin toplantıya iştirak etmemesi halinde toplantı katılan tarafça yapılır ve karar alınır. İşyeri temsilcileri gündeme konu olan dosyaları incelemede yetkilidirler. Olağanüstü durumlarda işyeri disiplin kurulu bir gün içinde toplanır. İşyeri disiplin kurulları, Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren her ayın ilk haftasında periyodik olarak toplanır. İmzalanan kurul kararlarının bir örneği kuruldaki sendika temsilcilerine verilir. Karara muhalefet eden üye muhalefet şerhini belirtmek zorundadır.

 

MADDE 12 - İŞYERİ DİSİPLİN KURULUNUN GÖREVLERİ

İşyerinde çalışma hayatına doğrudan doğruya veya dolaylı tesir edecek işverenin veya işveren vekillerinin yasa ve sözleşmeye aykırı olmayan sevk, idare ve disiplin hakları mahfuz olmak üzere;

 

a) 9-a maddesinde zikredilen ve çözülmediği için kurula intikal eden konuları incelemek ve karara bağlamak,

 

b) İşçilikle ilgili verimlilik hususlarında işveren ve sendikaca yapılacak teklifleri ve değişiklikleri incelemek, tavsiyede bulunmak ve sonuçları bir rapor halinde tespit ederek işveren ve sendikaya bildirmek,

 

c) İşyerinde verimlilikle ilgili çalışma şartlarını incelemek, bu çalışma şartlarının uygulanması ile elde edilecek sonuçları değerlendirmek, verimi arttırmakla işverenin ve sendikanın vecibelerini tespit etmek, maliyeti azaltmak için faaliyet göstermek, mamullerin kalite yüksekliklerinin ölçülerini bulmak, israfı önleyici tedbirler almak hususlarında etütler yaparak raporlar hazırlamak,

 

d) İşyerinde işçi işveren münasebetlerinin ve işbirliğinin gerçekleşmesi hususunda etütler yaparak raporlar hazırlamak,

 

e) İşyerinde sosyal ve karşılıklı anlayışı geliştirmek, yerleştirmek için tavsiyelerde bulunmak,

 

f) İşveren veya işveren vekilleri tarafından 3 yevmiye kesimi dahil verilen cezalara ve malzeme bedeli kanuni asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla kanuni asgari ücretin altı katına kadar ika edilmiş hasarlarla, işçilere yapılan tebliğlerin tebellüğ tarihinden itibaren 15 iş günü zarfında yapılan yazılı itirazları usulü dairesinde yeniden incelemek ve karara bağlamak. Disiplin Kurulu dışında hiçbir makam 3 yevmiye dahil verilen ceza ile malzeme bedeli kanuni asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla kanuni asgari ücretin altı katına kadar olan hasar bedeli kesintisi kararı veremez.

 

g) İşçiye isnat edilen disiplin suçu veya hasarlara ilişkin raporları incelemek, ifadelerin alınıp alınmadığını, şahitlerin dinlenip dinlenmediğini tetkik ve tespit etmek işyeri Disiplin Kurulunun görevlerindendir.

 

Disiplin Kurulu, kararlarını gerekçelere istinat ettirir, gerekçelere istinat ettirilmeyen Disiplin Kurulu kararları geçerli değildir. İşveren veya işveren vekilleri tarafından verilen cezalar ve tespit edilen kararlar aynen tatbik edilir.

 

MADDE 13 - DİSİPLİN KURUL KARARLARININ NİTELİĞİ VE İTİRAZ

İşyeri Disiplin Kurulunca aynen veya tadilen ittifakla veya ekseriyetle tasdik edilecek disiplin cezası ve hasar bedeline ait kararlar kesindir. Sadece İşveren temsilcileri tarafından alınan kararlar aleyhine işçinin mahkemeye başvurma hakkı saklıdır. Oy çokluğu ile alman kararlar ve bu sözleşme hükümleri ile kabul edilen ceza skalaları dışında verilen kararlara tarafların onbeş gün içinde itiraz etmeleri halinde konu Yüksek Kurul’da görüşülür.

 

Ancak 3 yevmiyeye (3 yevmiye dâhil) kadar verilen cezalar kesin olup, Yüksek Kurulda görüşülmez.

 

MADDE 14 - YÜKSEK KURUL

Sendikanın belirleyeceği dört üye ile Genel Müdürlüğün belirleyeceği dört üyeden olmak üzere toplam sekiz üyeden oluşur. Yüksek Kurul tarafların teklifi üzerine toplanır. Bu kurulun başkanı Genel Müdürlük temsilcisidir. Oy eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır.

 

Taraflar toplantının başlama saatine 48 saat kalana kadar görüşülmesini istedikleri Yüksek Kurulun görev alanına giren gündem maddelerini karşı tarafa bildirmek zorundadırlar.

 

Yüksek Kurul gündemine alınıp görüşülen konular müspet veya menfi bir karara bağlanmak zorundadır. İşverence Yüksek Kurul kararlarının bir sureti Yüksek Kurula katılan sendika temsilcilerine verilir.

 

Yüksek Kurulun toplu iş sözleşmesinin yorumu ve uygulanmasından doğan ihtilafların tetkiki ve karara bağlanması için yaptığı toplantılarda işveren temsilcilerinden biri MİKSEN’den, sendika temsilcilerinden biri Sendika Genel Merkezinden olacaktır.

 

MADDE 15 - YÜKSEK KURULUN GENEL GÖREVLERİ

a) Genel Müdür tarafından karara bağlanması istenilen konuları,

 

b) Bu kurul üyeleri veya işyeri disiplin kurulları tarafından sendikaya veya işverene aksettirilen ve bir neticeye varılamayan sözleşmenin tatbikatından doğan ihtilafları,

 

c) İşyeri Disiplin Kurulları raporları ile işyeri kurulları tarafından karara varılamayan sair hususları,

 

d) İş bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu sırada ihtiva ettiği maddelerin gerek lâfzen, gerekse ruhen tefsirinden çıkacak ihtilafların tetkiki bu kurula aittir.

 

e) a, b, c ve d fıkralarında zikredilen hususlarda tarafların anlaştıkları konular işveren ve sendikaya bildirilir. Taraflar anlaşamadıkları takdirde kuruldaki üye sayısı dikkate alınmadan ihtilaflı konular tarafların görüşü olarak yine işveren ve sendikaya bildirilir.

 

f) Teftiş Kurulu Müfettişleri ile tahkikat kalemi mensupları inceleme, araştırma yapabilir ve ifade alabilirler.

 

MADDE 16 - YÜKSEK KURULUN ÖZEL GÖREVLERİ

Yüksek Kurul, ihbarsız ve tazminatsız işten çıkarmalar ve üç yevmiyeden yukarı para cezaları ile malzeme bedeli kanuni asgari ücretin iki katını aşan ve toplam hasar kanuni asgari ücretin altı katından yukarı hasarların tespitine ilişkin çeşitli tahkikat evrakını tetkik ile karara bağlar. Bu kararlar kesindir. Ancak bu kararlar üzerinde Genel Müdürün tasdik, tadil, red veya kurula iade yetkisi vardır. Bu kararlar aleyhinde hakeme gidilmez. İş Yasasının 26. maddesinde sözü edilen işverenin işten çıkarılma sebebini öğrenme süresi Yüksek Kurul kararını Genel Müdürün onayladığı tarihten itibaren başlar. Bu madde gereğince Yüksek Kurul tarafından verilen ve işverence tasdik edilen karar, yalnız işveren temsilcilerinin ekseriyeti ile alınmış ise işçinin şahsen veya sendika aracılığı ile dava ikame hakkı mahfuzdur.

 

MADDE 17 - YÜKSEK KURUL KARARLARI

Yüksek Kurul kararları aleyhine tarafların yargı yoluna başvurma hakları saklıdır.

 

MADDE 18 - SAĞLIK NEDENİYLE NAKİLLERDE ÜCRET

Sağlık Kurulu raporuyla bulunduğu görevi yapamayan işçiler uygun işe nakledilirler. Bu işçiler nakledildikleri işin grup ücretini ve diğer haklarını alırlar. Nakle muvafakat eden işçilerden yazılı muvafakatname alınır. Nakli kabul etmeyenler hakkında İş Kanununun 17 ve ilgili maddelerine göre fesih işlemi yapılır.

 

MADDE 19 - NAKİL

Tüm işçiler arzu ettikleri takdirde fiilen şoförlük yapmak üzere şoförlüğe geçebilirler. Şoförlük ücreti sadece fiilen hatta otobüs şoförlüğü görevini yapanlara verilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İşçinin Alınmasında Usul ve Esaslar

 

MADDE 20 - İŞÇİNİN İŞE ALINMASINDA USUL

İşe almada mevzuat hükümleri uygulanır.

 

MADDE 21 - PSİKOTEKNİK TESTİ

İşçiler; şoför olmak için branş değiştirenler ve ölümlü kazaya karışanlar hariç, Yüksek Kurul kararı olmadıkça tekrar psikoteknik teste tabi tutulmazlar.

 

MADDE 22 - KURS HOCALARININ TAYİNİ

En az lise mezunu ve asgari 5 yıl hizmeti olmak kaydıyla taraf sendikanın belirleyeceği 10 aday arasından işverenin seçeceği 5 kişi, kurs hocası olarak tayin edilir.

 

MADDE 23 - DENEME SÜRESİ

Deneme süresi 3 aydır. İşçilerin deneme süresi içinde çalıştıkları günlere ait ücret hakları mahfuzdur. Deneme süresi işçinin kıdeminden sayılır.

 

MADDE 24 - KEFALET

İşveren, işçinin verebileceği zarara karşılık, beş ay süreyle her ay 2 yevmiye kesilmek üzere toplam 10 yevmiye ücreti tutarında kesinti yapar. Tazminat karşılığı kesilen bu paralar, işçinin işten ayrıldığı tarihte mahsuplaşma yapılarak, son ücreti üzerinden iade olunur.

 

MADDE 25 - YÖNETİCİ İŞÇİ

İş bu sözleşmenin kapsamına giren işyerlerindeki İşçilerin sınavları ve terfileri aşağıdaki maddelerdeki esaslara göre yapılır. Yönetici sınavı kazanamayan işçiler yönetici pozisyonuna getirilmez. Bu görevlere dışarıdan işçi alınamaz.

 

MADDE 26 - TEKNİK USTABAŞI SINAVLARI VE ADAYLARDA ARANAN GENEL ŞARTLAR

• 45 yaşını aşmamış olmak

• Mesleki ve kalıcı hastalığı bulunmamak

• Son iki hizmet yılı içinde yevmiye para cezası almamış olmak.

• Sınavın yapıldığı branşta en az 3 yıl çalışmış olmak

• En az lise ve dengi okul mezunu olmak

• Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak

 

Görevlendirme yoluyla yönetici işçi konumunda olanlar bu konumlarını sürdürmek için yapılacak ilk sınava yukarıdaki şartlar aranmaksızın girmek zorundadırlar. Sınav ile ustabaşı olarak görevlendirilenler için sonraki sınavlarda yaş şartı aranmaz.

 

MADDE 27 - İŞLETME USTABAŞI SINAVLARI VE ADAYLARDA ARANAN GENEL ŞARTLAR

• En az lise ve dengi okul mezunu olmak

• 45 yaşını aşmamış olmak

• Mesleki ve kalıcı hastalığı bulunmamak

• Son iki hizmet yılı içinde toplam 3 yevmiye veya üzeri para cezası almamış olmak

• En az 3 yıl kurumda çalışıyor olmak

• Müracaat tarihinde Otobüs İşletme, Hızlı Otobüs-Metrobüs Dairesi veya Tünel Dairesinde çalışıyor olmak

 

Görevlendirme yoluyla yönetici işçi konumunda olanlar bu konumlarını sürdürmek için yapılacak ilk sınava yukarıdaki şartlar aranmaksızın girmek zorundadırlar. Sınav ile ustabaşı olarak görevlendirilenler için sonraki sınavlarda yaş şartı aranmaz.

 

MADDE 28 - UNVAN SINAVLARININ YAPILIŞ TARZI

a) İşletme Ustabaşı, Teknik Ustabaşı ve Diğer Sınavlar:

 

İdare işçilerine yapılacak İşletme ustabaşı, teknik ustabaşı ve diğer sınavlar için Genel Müdürlüğün onayı alınır ve sendikaya bildirilir.

 

b) Sınav Kurulu:

1- İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı

 

2- İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı

 

3- Ustabaşı grubuna göre ilgili Daire Başkanı

 

4- Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı

 

5- Hukuk Müşaviri

 

6- İşçi Personel Müdürü

 

7- Yetkili sendikanın 5 temsilcisinden oluşur.

 

c) Sınav Sorularının Tespiti:

Sınav soruları ve sınav, Sınav Kurulu ve/veya Üniversite veya Uzman Kuruluşlar tarafından belirlenir ve/veya yaptırılır. Sınav soruları ve sınav yapılma tarzını sınav kurulu belirler.

 

İşletme Ustabaşı için,

Genel Kültür ve Matematik (%20)

İETT kurumsal yapı ve tarihçe (%10)

Trafik kuralları (% 20)

İstanbul coğrafi yapısı ve tarihi ( % 10)

İngilizce (giriş seviyesi) (%10)

Vaka çalışması ( Belirli bir olay karşısındaki tutum ve davranışlar) (%30) konularından;

 Teknik Ustabaşı sınavı için ise,

Genel kültür ve matematik (%20)

İETT kurumsal yapı ve tarihçe (%10)

İş sağlığı ve güvenliği (%20)

Teknik bilgi (%20)

Vaka çalışması (Belirli bir olay karşısındaki tutum ve davranışlar) (%30) konularından ve belirlenen oranlarda olmak üzere tespit edilir.

 

d) Sınavın Duyurulması:

Sınavlar 30 gün önceden iş unvanı, yer, tarih ve saati belirtilerek işyeri ilan tahtalarında ve kurum merkez portalında ilan edilir. Sınava katılmak isteyenler sınav tarihinden on gün öncesine kadar dilekçe ile yazılı olarak bağlı olduğu müdürlüğe müracaat ederler. Sınava gireceklerin isimleri işyerinin ilan tahtalarında ve kurum merkez portalında 5 gün önceden asılır.

 

e) Sınavların Yapılışı:

 

Sınavlar yazılı ve sözlü olarak yapılır. Yazılı sınav sonucunda 50 ve üzeri puan alanlar mülakat sınavına çağırılır. Yazılı sınavın % 70’i mülakatta alınan puanın da %30’u alınarak belirlenen ortalama puan sınav kurulunca ilan tahtaları ve kurum merkez portalında ilan edilir.

 

f) Sınav Evrakı, Sınav Sonuçları:

Sınav Kurulunca incelenen ve tutanakla tespit edilen sınav neticeleri 15 gün içinde ilan edilir. Puanlama sırasına göre en çok puan alandan başlamak üzere sıralama yapılır. İlan edilen ihtiyaç sayısı kadar en fazla puan alanlar ustabaşı olarak görevlendirilir. Sınav sonuçlarına itiraz eden işçiler Yüksek Kurula müracaat eder. Yüksek Kurulda verilen karar kesindir.

 

g) Bu sözleşmede bahsi geçen sınavların Sınav Kurulu tarafından yapılması halinde sınavda sorulacak soruların on katından az olmamak üzere belirlenecek sorular arasında kurul huzurunda kura çekme usulüyle belirlenir. Yazılı ve mülakat sınavı, ilan edilen yer ve zamanda kurulca gerçekleştirilir. Sınav kâğıtları isim yazılan bölümü görülmeyecek şekilde kapatılır. Toplanan sınav kâğıtları, katılan ve sınav kâğıdı sayısı belirtilerek sınavın yapıldığı kurul üyelerinin imzasıyla tutanağa bağlanır.

 

Sınav kâğıtları önceden hazırlanmış cevap anahtarı esas alınarak kurul üyelerinin tamamının katılımı ile okunur, sonuçları tutanak altına alınır ve ilan edilir.

 

MADDE 29 - SINAVLARIN SONUÇLARI

a) İhtiyaç halinde işletme ustabaşı ve teknik ustabaşı sınavları yapılır. Yapılan sınavda puan sıralamasına göre başarılı sayılanlar ustabaşı olarak görevlendirilir. Sınavı kazanarak ustabaşı olarak görevlendirilenler bu unvanın ücretini alırlar. Sınavda başarılı olup görevlendirilmeyenler yedekte bekletilir. Sonraki sınava kadar ihtiyaç olması halinde bu esaslar doğrultusunda yedekte bekleyenler arasından puan sıralamasına göre görevlendirme yapılır. Yedek olarak bekletilenler fiilen görev yaptıkları unvanın ücretini alır.

 

b) İşletme ve teknik ustabaşılar için takvim yılı esas alınarak her yılsonu itibariyle ilgililerin çalışma durumunu belirleyen tezkiye belgeleri tanzim edilecektir. Tezkiye belgeleri 100 (yüz) not üzerinden değerlendirilecek, sorulan sorulara verilen puanların ortalaması 60 puan ve 60 puan üstü ise o yılki tezkiye dikkate alınacaktır.

 

Bu tezkiyeler ocak ayının sonuna kadar ilgililerin dosyasında tasnif edilmek üzere İşçi Personel Şube Müdürlüğüne gönderilecektir. Birinci tezkiye amirinin notu olarak, işyeri sendika baştemsilcisi ve bağlı olduğu şefin not ortalaması esas alınır. İkinci tezkiye amiri olarak bağlı olduğu Müdürlük, dolduracak iki tezkiye arasında 10 puanı aşan fark olması halinde üçüncü tezkiye amiri bağlı olduğu Daire Başkanı tarafından tezkiye notu belirlenecektir.

 

c) 2001 ve daha öncesinde yönetici işçi kadrosunda olanlar emekli oluncaya kadar mevcut uygulamadan yararlanırlar. Ancak, bir yıllık tezkiyesi ve çalışma durumu işletme ve teknik ustabaşı konumunu sürdürmeye elverişli olmayan işçiler eski görevlerine iade edilir.

 

MADDE 30 - MÜSABAKA SINAVI

İdare işçi ihtiyacını karşılamak için dışarıdan işçi almaksızın belirleyeceği iş branşlarına ve şartlara göre dâhili müsabaka sınavları açabilir. Bu sınavlar 28’ inci maddedeki esaslar dâhilinde yapılır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İşçilerin Genel Ödevleri ve Zarardan Mesuliyet

 

MADDE 31 - İŞÇİLERİN GENEL ÖDEVLERİ

İşçiler Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesinde belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt eder. Bu bağlamda;

 

a) İşçi kendisine verilen işleri benimsemeye, dikkatini o iş üzerinde toplayıp başarmaya, amirleri ve arkadaşları ile iyi geçinmeye, müşteri ile yolculara iyi muamele etmeye özen gösterir.

 

b) İşverene ait tesisatı alet ve edevatı kendisine verilen kıyafeti kendi malı gibi muhafaza etmesi, işverenin menfaatlerini kendi menfaati gibi koruması başlıca ödevlerindendir.

 

c) İşe vaktinde gelip, iş saatlerinde yalnız verilen iş ile meşgul olup; işveren tarafından vazifelendirilmedikçe başka bir işte çalışamaz, meşru bir sebep olmaksızın işine gelmeyen, geç gelen veya işini muayyen vaktinden evvel bırakanlar hakkında Toplu İş Sözleşmesi hükümleri uygulanır.

 

d) Şoförler ve diğer işçiler sorumlulukları altında bulunan yangın söndürme cihazlarını ve diğer koruyucu ekipmanları kontrol eder, kullanır ve arızalı cihazları bildirirler.

 

MADDE 32 - İŞÇİLERİN TEMİZLİĞİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

a) İşçiler kendilerini ve çalıştıkları işyerlerini daima temiz bir halde tutmaya mecburdurlar. Her işçi işyerine temiz elbise ve çamaşırla gelecektir.

 

İşveren, imkânlar nispetinde işyerlerinde berber bulunduracaktır. Berber ücretleri Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca sendikanın da görüşü alınarak tespit edilir.

 

b) İşyerindeki duş ve banyo tesislerinden işçiler iş saatleri dışında azami istifade edebilirler. Gerek bu yerlerin temizliği ile mükellef olanlar ve gerekse istifade edenler bu yerleri temiz tutmakla mükelleftirler.

 

İşyerlerindeki duş ve banyoları işçinin ihtiyacına göre yaptırmayı ve banyolarda miktarı kâfi temiz havlu bulundurmayı işveren kabul eder (Bu havlular ancak havlu istihkakı olmayanlar içindir. Havlu istihkakı olanlar bunları kullanamaz). Garajlarda banyolar günün 24 saatinde hizmete açık tutulur.

 

Garaj Müdürlüklerinde, Motor Yenileme Şefliği, Kaporta ve Boya Şefliği, doğrudan tamir bakım ve üretim işlerinde fiilen çalışanlarla, Bakım Onarım ve Tesisat Müdürlüğünde çalışan tüm işçilere, Tünel Cer Atölyesi işçilerine ayda 1000 gram (4 kalıp), yukarıda sayılan işyerlerinde diğer görevlerde çalışanlarla Çevre ve Enerji Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü, İdari İşler Müdürlüğü, Elektronik Sistemler Müdürlüğü, Sosyal İşler Müdürlüğü işçileriyle ambar işçilerine ayda 500 gram (2 kalıp) beyaz sabun verilir. Ayrıca kirli işlerle uğraşılan işyerlerinde yeterli miktarda sıvı sabun bulundurulur. Sabun işçi sağlığı bakımından zorunlu bulundurulması ve verilmesi gerekli temizlik malzemesi olduğundan süresinde verilmesi mecburidir. Gecikme ihtimali ortaya çıkarsa işveren ve işveren vekilleri konuya seri çözüm sağlamakla zorunludur. Bu temizlik malzemesi süresinde verilmediği takdirde sendika tüzük ve yasa hükümleri gereğince her türlü haklarını kullanır.

 

İstihkak olarak sabun almayan işçiler için banyo ve lavabolarda miktarı kâfi sabun bulundurulur.

 

Sabun, gıda nizamnamesi sabun normları tüzüğünün 19. maddesindeki birinci nevi, birinci kalite beyaz sabun evsafına uygun olarak sipariş edilir. Bu evsafa uygun olmayan sabunlar alınmaz. İhtilaf zuhurunda sabunların evsafı Belediye Hıfzıssıhha Enstitüsü veya başka bir resmi laboratuvar raporu ile tespit edilir. Normlara uygun olmayan sabun işçiye verilmez ve yerine normlara uygun sabun alınarak verilir.

 

MADDE 33 - MAZERETİ HABER VERME

a) Beklenmedik bir sebepten dolayı (gündüz veya gece) iş almasına mani bir mazereti çıkanlar, kendi yerine başka birinin bulunabilmesi için tercihen bizzat ona imkân olmadığı takdirde sabah ilk servis ve postalarla işin başlama saatinden en çok yarım saat evvel, günün diğer servis ve postalarında bir saat evvel telefonla şahsen müracaat ederek mazeretini anlatmak ve izin almak zorundadır.

 

b) İş esnasında iş başından ayrılmak zorunda kalan işçiler işinden ayrılmadan evvel işveren vekili veya yetkili kılacağı şahıstan izin almaya mecburdur. Her iki halde de işveren veya işveren vekili mazeretlerin belgelendirilmesini isteyebilir. Tekrar işe döndüğü takdirde çalışma imkânı olan işyerlerinden kendisine iş verilir.

 

c) Kullandığı izin kadar mazeret izninden düşülür.

MADDE 34 - HASTALIĞI HABER VERME

a) Hasta olan işçi en kısa zamanda işveren vekiline veya yetkili kılınmış şahsa bildirmek, şayet evinden başka bir yerde hastalanmış ise bulunduğu yerin muntazam ve açık adreslerini bildirmek zorundadır. Alacakları istirahatli ve çalışır kaydını havi belgeleri işveren vekiline veya yetkili şahsa ibraza mecburdur.

 

b) Hasta haberi verip de bildirdiği yerde bulunmayanlar veya hasta kâğıdı alınıp da T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Tesislerine müracaat etmemiş veya muayene neticesini mücbir sebepler dışında işveren vekiline veya yetkili kılınmış şahsa bildirmemiş olanlar sebepsiz ve mazeretsiz işe gelmemiş işçiler gibi cezalandırılırlar.

 

İşçi T.C. Sağlık Bakanlığı Hastane ve Dispanserlerinden alacağı istirahati herhangi bir vasıta ile aynı gün işverene bildirir. Bu bildiri işveren tarafından dikkati nazara alınır. Ancak işçi bu haberi şehir dâhilinde bulunduğu takdirde yazılı olarak veya istirahat vesikasıyla müteakip 2 gün zarfında işverene teyit etmekle mükelleftir. Şehir dışında bulunan işçi bu teyidi 10 gün içerisinde yerine getirir.

 

c) Usulüne uygun bir şekilde idare doktoruna, T.C. Sağlık Bakanlığı Dispanser ve Hastanelerine başvuran işçiye istirahat verilmemiş ise işçi o gün işinin başına döner, ancak doktorda, T.C. Sağlık Bakanlığı Dispanser ve Polikliniklerde geçen süre belgelenmek kaydıyla çalışmış gibi değerlendirilir. Hastalıktan gayri bir sebeple evinde kalıp hasta haberi verildiği sabit olan işçiler (b) fıkrasındaki işleme tabi tutulurlar.

 

d) Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi geçici iş göremezliğine uğrayan işçiler istirahat belgelerini derhal işyerine ibraz edeceklerdir. Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenmeyen günler ile diğer istirahat günleri için işçilerin ücretleri çalışıyormuş gibi tahakkuk ettirilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeyeceği geçici iş göremezlik ödenekleri, işçiler tarafından istirahat süresinin bitimini takip eden 75 gün içinde SGK‘dan tahsil edilip işyeri veznesi veya mutemedine belge ile birlikte, tahsili takip eden 3 işgünü içinde teslim belgesi karşılığı ödenecektir. Bu hükme süresi içerisinde uymayan işçilerden, raporlu oldukları süre için işverence ödenen ücretler %15 fazlası ile ilk ayki ücretinden defaten kesilecektir.

 

MADDE 35 - İŞYERİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞI KONTROL

İşçiler işverene ait olmayan her çeşit alet ve aracı işyerine getirmeleri, İdare işlerinde kullanmaları yasak olduğu gibi, işverene ait her çeşit alet ile malzemeyi dışarıda görev dışında yanlarında taşımaları ve kamu güvenliği amacı dışında işveren hizmetinden gayri herhangi bir yer ve işte kullanmaları yasaktır.

MADDE 36 - MEŞRU MAZERET VE ZİYARETÇİ KABULU

 

İşçiler iş için çağrılmadıkça ve meşru mazeretleri olmadıkça işini ve işyerini terk etmeyecekleri gibi işveren vekili veya yetkili şahsın izni olmadan iş saatleri içinde ziyaretçi kabul edemez (acil durumlar hariç). İşveren imkânlar dâhilinde kapı giriş bölümüne ziyaretçi odaları yaptırır.

 

MADDE 37 - İŞ ELBİSESİ

a) İşçiler, kendisine verilen her türlü giyim ve iş eşyası ile teçhizatı iş esnasında kullanmaya ve temiz tutmaya mecburdurlar. Bunların hasara uğramasında veya kaybında işçinin kusuru sabit olduğu takdirde hasarı tazmine ve zayi olanı 15 gün zarfında aynen tedarikle yerine koymaya mecburdur.

 

b) İş elbisesi giymeye mecbur olan işçiler, idareyi temsil ettiklerinden dolayı elbiselerini temiz tutmak zorundadırlar.

 

c) İş başında işverence verilen iş elbisesi (gömlek, kravat, ayakkabı, tulum v.s.) kullanılır. Dikkat çekecek farklı renk ve şekillerde giyim eşyası kullanılamaz. İş elbisesi iş haricinde kullanılamaz.

 

d) İş elbisesi bir başkasına verilemez veya satılamaz.

 

e) İşçiler 15 Mayıs’tan itibaren yazlık, 1 Ekim’den itibaren kışlık elbiselerini giymek zorundadırlar. İşe giriş tarihi aranmaksızın yazlıklar 15 Mayıs, kışlık elbiseler ise 1 Ekim tarihinde verilir. Zamanında teslim edilmeyen iş elbisesinden dolayı işçiler sorumlu tutulamaz.

 

f) Emekli olan ve vefat eden işçilerin melbusatı veya bedeli geri istenmez.

 

MADDE 38 - ZARARDAN MESULİYET

İşçiler kendilerine emanet edilen malzeme ve aletlerden dikkatsizlik, ihmal, tedbirsizlik, fena niyet ve işverence işin icabı alınmış ve alınacak tedbirlere riayetsizlikten dolayı gerek işverene ve gerekse diğer çalışanlar ve üçüncü kişilere karşı ika edecekleri zarar ve ziyandan bu toplu sözleşmenin koyduğu usul ve kaideler çerçevesinde sorumludurlar. İdare vasıtalarının hasar tespitinde sadece sarf edilen malzemenin kıymeti hesaplanır. Ayrıca, bekleme, sosyal yardım, umumi masraf ve işçilik gibi herhangi bir ilave masraf idare işçilerinden alınmaz.

 

Unvanı şoför olmayan işçiler garaj dâhilinde otobüs veya oto kullanamazlar. Ancak zaruri hallerde unvanı şoför olmadığı halde E sınıfı ehliyeti olup, psikoteknik testinden geçen işçiler de işverenin talimatıyla kullanabilirler.

 

Şoförlerin husule getireceği hasarların ve tazminatların İstanbul’un topografık durumu ve trafik sıkışıklığı ve düzensizliği sebebiyle karayolunda vuku bulacak trafik kazalarında meydana gelecek hasara ait tazminat bedelinin kusur nispetine göre şoföre yüklenecek miktarının asli ve tali kusur oranına bakılmaksızın %90’ı idarece karşılanır. Kazanın, trafikte, otobüs durağında, garaj ve plantonluklarda, İETT araçları arasında olması halinde asli kusurlu şoföre yüklenecek miktarın %70’ini işveren karşılar.

 

Trafik kazaları nedeniyle şoför hakkında açılan ceza davasında şoförün tali kusurlu olması halinde şoför hakkında verilen adli para cezasının %50’si şoför, %50’si ise işveren tarafından karşılanır. Şoförün asli kusurlu olması halinde adli para cezasının tamamı şoför tarafından karşılanır, işveren tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz.

 

Adli para cezasının tamamı şoför tarafından ödenir, adli para cezasının ödendiğine ilişkin ödeme belgesi ve adli para cezasına dair olan ilamın işverene ibraz edilmesi halinde sadece ilamda hükmedilen adli para cezasının %50’si işveren tarafından işçiye ödenir.

 

Trafik kazası nedeniyle açılan ceza davasında şoför hakkında verilen cezanın adli para cezasına çevrilmemesi veya sadece hapis cezası verilmesi halinde hiçbir şekilde işbu hapis cezasının karşılığı adli para cezası olarak işverenden talep edilemez.

 

Ancak şoförlerin bundan daha iyi şekilde menfaatlerini korumaya matuf olarak bir grup sigortası mevzuu halinde, işverence uygun mütalaa edilmesi ve bu hususun sendikaca kabul edilmesi durumunda, bu maddede gösterilen hükmün yerine grup sigortası konusu ikame edilecek ve esas madde hükmü hükümsüz kalacaktır.

 

İşveren aleyhine açılan ve rücu bahis konusu davalar işverence derhal işçiye ihbar edilecektir. İhbar edilmez ve ilgisi bulunan işçinin davaya katılması temin edilmezse, işçi aleyhinde ayrıca ilam alınmadıkça işçi hakkında icra yoluyla takip yapılmaz.

 

İşçi de vuku bulan her türlü trafik kazası olayını derhal bağlı bulunduğu işletme müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Olayla ilgili, sadece işçi hakkında açılan dava ve icra takiplerine işçi yasal süresinde itiraz etmek ve cevap vermek zorundadır. Şoförün açılan takip ve davalara itiraz etmemesi ve cevap vermemesi nedeniyle doğacak sonuçlardan şoför sorumlu olur.

 

İşçi, aleyhine açılan hukuk davalarını ve icra takiplerini davanın ve icra takibinin kendisine tebliğinden itibaren üç gün içinde Hukuk Müşavirliğine ulaştırmak üzere bağlı olduğu Daire Başkanlığına kendisine tebliğ edilen icra emri, dava dilekçesi, itiraz ve davaya cevap dilekçesini ekleyerek bir dilekçe ile bildirmek zorundadır. Şoför ayrıca ilgili trafik kazası nedeniyle açılan davayı işverenin trafik sigortasına bildirmek zorundadır.

 

Dava veya icrayı haber vermemesi durumunda doğabilecek hasar ve zararın tamamından ve tüm hukuki sonuçlarından münhasıran işçi sorumludur.

 

Tazminat davasının sadece şoföre açılması halinde davanın şoför tarafından İETT’ye ihbar edilmesi koşuluyla çıkacak tazminat bu hususta ayrı bir mahkeme kararı aranmaksızın TİS 38.maddede belirtilen şekilde İETT ve şoför tarafından karşılanır.

 

MADDE 39 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

a) İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hususunda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

 

b) İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatınca belirlenen melbusatın numunesinin tespitinde sendikanın da görüşü alınacaktır. Taraflarca beğenilen örnekten sendikaya da verilecek, alımda numuneye uygunluğu taraflarca denetlenecek, uygun olmayanlar alınmayacaktır (Şartnamenin bir sureti sendikaya bilgi olarak verilecektir).

 

c) Görev sırasında kazaya uğrayan işçiler hakkında 5510 sayılı yasa hükümleri uygulanır.

 

d) Hasta nakil araçları konusunda mevcut uygulamaya devam edilir.

 

e) İşveren; işletmelere bağlı hat başı ve hat sonlarında personelin ihtiyaç giderebilmesi için imkânlar nispetinde gerekeni yapar.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Genel Çalışma ve Fazla Çalışma

 

MADDE 40 - ÇALIŞMA SAATLERİ VE FAZLA ÇALIŞMA

a) Haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu süre aşılmamak ve gün ortasında bir saatten az olmamak kaydıyla ara dinlenmesi verilmek şartıyla çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Bu 40 saatlik süre haftada beş işgününe bölünerek çalıştırılır. İşçi iş zorunluluğu nedeniyle 6’ıncı gün çalıştırılabilir. O gün için toplam 3 (1+2) yevmiye ödenir.

 

b) Fazla çalışma yapılması icap eden hallerde işçilere fazla mesai yaptırılır. Ancak meşru mazereti olan işçi fazla çalışmaya zorlanamaz. Fazla saatlerde çalışma öncelikle o işi yürütecek nitelik ve unvanda ki istekli işçiye yaptırılır. İstekli işçi çıkmadığı veya ihtiyacı karşılamadığı takdirde münavebeli olarak aynı nitelik ve unvandaki diğer işçilere yaptırılır. Haftada 40 saati aşan çalışmalar için %100 zamlı ödeme yapılır.

 

c) Şoförlere, yerine vazife alacak işçi gelmediği takdirde şoför isterse bir fazla sefer yaptırılabilir. Fazla sefer için %100 zamlı ücret ödenir (ara tatilli çalışmalar da dâhil).

 

d) (a) fıkrasında günde 8, haftada 40 saat çalışmaları bahse konu olan işçilerin günde 8 saatin üstünde olan çalışma saatleri, 8 saatin altında olan diğer günlerin çalışma saatiyle takas edilemez.

 

e) Vardiyalı servislerde müteakip postalarda çalıştırılan evvelki postaya mensup işçiler mücbir sebepler dışında 2 saatten fazla çalıştırılamazlar. Bu 2 saat fazla mesai olarak ödenir.

 

f) Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde “Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’' hükümleri uygulanır.

 

g) Vardiyalı çalışma sistemi içerisinde vardiya düzeninde çalışan işçiler günlük dinlenmelerde 8 saatten önce, haftalık dinlenmelerde 32 saatten önce müteakip vardiyaya çağrılamazlar. Bu sürelerden erken çağrıldıkları saatler fazla mesai olarak ödenir.

 

h) İşyerleri için düzenlenecek olan orer ve işçi çalışma servis cetvellerinin hazırlanmasında işyeri baştemsilcisinin (baştemsilcinin yokluğu halinde yetkili temsilcinin) görüşü alınır.

 

ı) Yapılan fazla çalışmalar yarım saatin altında olursa yarım saat, yarım saatten fazla olursa bir saate iblağ olunur.

 

MADDE 41 - ÇALIŞMA SAATLERİ CETVELİ

a) İş bu toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işyerlerine ait çalışma saatleri sözleşmenin eki 2 Numaralı cetvelde gösterilmiştir. İş icap ve zaruretlerine göre işveren, çalışma saatlerinde sendikanın da görüşünü alarak değişiklik yapabilir.

 

b) İşçilere işin özelliğine göre ara dinlenmesi verilir.

 

c) Verilecek ara tatil yarım saatten az olamaz. Bir saat veya daha az ara tatili iş saatinden sayılmaz ve ücreti ödenmez.

 

d) Hareket şoförleri bir saatten fazla ara tatili verilerek çalıştırılabilirler. Bu şekilde çalıştırmada verilen ara tatil süresinin yarısı normal saat ücreti olarak ödenir.

 

MADDE 42 - PDKS

a) İşyerlerimizde çalışan işçilerin iş müddetleri, bulunmakla mükellef oldukları saatte çalıştığı işyerinin PDKS’ine giriş yaptığı dakikadan itibaren başlar ve işyerlerini terk etmesi icap eden saatte yine PDKS’den çıkış yapması ile son bulur.

 

b) Sabit olmayan işyerlerinde işveren tarafından belirlenen saatlerde işe çağrılan (rezervler dâhil) işçilerin işveren emrinde bulundukları saatler iş müddetinden sayılır.

 

c) Garaj Müdürlükleri ve benzeri işyerlerinde (idari binalar hariç) çalışan işçilere işten çıkışlarda günde 15 dakika yıkanma zamanı verilir ve bunun için ücretinden kesinti yapılmaz.

 

d) Şoförlerin mesaileri sabah validatöre kart okutmasıyla başlar, akşamcı şoförün iş almasıyla işi bitmiş sayılır ve yevmiyesi tam ödenir. (Sabahçı ve akşamcı şoförlerin çalıştığı otobüsün 16 saat çalışması durumunda erken yapılan şanzuman saatleri dikkate alınmaz.)

 

MADDE 43 - TATİL GÜNLERİ

a) Hafta Tatili: Her işçinin haftada 24 saat (1 gün) devamlı hafta tatili hakkı vardır. Otobüs, Tünel, Tramvay gibi amme hizmetlerinin tatil günlerinde de devam zarureti olduğundan kendi hafta tatili günü çalışmaya mecbur tutulan işçiler sonraki hafta içinde muayyen bir gün hafta tatili yaparlar. Haftanın 6. günü 40.maddeye göre dinlenme günüdür. 7. gün hafta tatili günüdür

 

b) Hafta Tatilinde Ödenecek Ücret:

İşçilerin hafta tatili günlerine ait gündelikleri haftada 5 gün çalıştıkları takdirde tam ödenir. Çalışılmadığı halde kanunen iş müddetinden sayılan zamanlarla kanuni tatil günleri ve 49. maddede sayılan ücretli mazeret izinleri de fiilen çalışıyormuş gibi hesaba katılır.

 

İşçi hafta tatili yapacağı gün çalıştırılmış ise bu çalışması karşılığı yevmiyesine ilave olarak ayrıca 2 yevmiye daha eklenir. İşçiye hafta tatilini takip eden hafta içinde bir gün tatil yaptırılırsa iki yevmiye yerine bir yevmiye ödenir.

 

MADDE 44 - ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Yasa Hükümleri uygulanır.

 

MADDE 45 - GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA VE ÜCRET

Bayram ve tatil günlerinde işçilere ödenecek gündelikler ile fazla mesailer aşağıda gösterildiği şekilde ödenir.

 

a) 44. maddede düzenlenen bayram ve tatil günlerinde çalışmayan işçilere beher gün için toplam 1, çalışanlara beher gün için toplam 3 yevmiye verilir.

 

b) Cumhuriyet Bayramı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı arifelerine isabet eden yarım günlük bayram tatilleri için yarım gün çalışanlara toplam 10 saatlik, tam gün çalışanlara toplam 16 saatlik ücret ödenir.

 

c) Yukarıda sayılan bentlerdeki günlerde yaptırılan fazla mesailer işçilerin çıplak saat ücretlerinin %300 zamlısı olarak ödenir.

 

MADDE 46 - GECE ZAMMI

İş hayatında gece, saat 20.00 de başlayarak en erken saat 06.00 ya kadar devam eden devredir. Sendika üyesi işçilerin bu saatlere isabet eden çalışma saatlerinde ücretleri %25 zamlı ödenir. Vardiyasız çalışılan işyerlerinde geceye rastlayan çalışmalar bu hükme tabidir. Ancak bunlardan münhasıran dairelerin ve büroların temizlik işlerinde çalışan işçilere gece saatlerine isabet eden çalışmaları için gece zammı %10 olarak uygulanır. Ancak, vardiya zammından yararlananlar gece zammından yararlanamaz.

 

ALTINCI BÖLÜM

Yıllık Ücretli İzinler ve Mazeret İzinleri

 

MADDE 47 - YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER

a) 28.02.2010 tarihi ve daha öncesinde işe giren ve üyeliği işverene bildirilen işçilere verilen ücretli izinler aşağıdaki şekilde düzenlenir:

 

Hizmeti 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 22 işgünü,

Hizmeti 5 yıldan fazla ve 10 yıla kadar olanlara 24 işgünü,

Hizmeti 10 yıldan fazla ve 15 yıla kadar olanlara 28 işgünü,

Hizmeti 15 yıldan fazla olanlara 30 işgünü, ücretli izin verilir.

 

b) 01.03.2010 tarihi ve sonrasında işe giren işçilerin yıllık ücretli izin süreleri İş Kanunun 53. maddesinde belirlenen sürelerdir.

 

c) Ücretli izne rastlayan Dinlenme ve Hafta Tatili günleri (43/a maddesindeki), Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Ücretli izine ilave edilir. Yıllık ücretli izine çıkacak işçilere ücret, kıdem zammı ve birleştirilmiş sosyal yardım ödenecektir.

 

Kanuna göre yıllık ücretli izine hak kazanan işçilere bu izin, hak edişinden itibaren bir yıl içinde izin kurulunca düzenlenen ve izin yönetmeliği uyarınca kesinleşen sıraya göre verilir. İzin Kurulunun kanun uyarınca kurulması zorunludur.

 

İzin listeleri sendika temsilcileri ile ortaklaşa tanzim edilir. Senelik izin listesine izin kurulunun tamamı olmadan tek taraflı ilave veya eksiltme yapılamaz. Ancak, herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda işveren işin yürütümü açısından izin listesini tekrar incelemek üzere izin kuruluna iade edebilir.

 

d) 49/b maddesinde sayılan izinler senelik izine rastlarsa senelik izine ilave edilir.

 

e) İşveren idarenin sendika ile müşterek mutabakatı halinde, işçilerin eğitimi maksadıyla tesis edecekleri kurs ve seminerlere eğitici olarak sendikaca vazifeli kılınan işçilerin ücretlerinden kesinti yapılmaz.

 

MADDE 48 - ÜCRETSİZ İZİNLER

a) İşveren ücretli izin dışında meşru mazereti olan işçilere mazeretini belgelemek şartıyla iş imkânlarının müsaadesi nispetinde münasip göreceği süreyle ücretsiz izin verebilir.

 

b) (a) fıkrasında gösterilen ücretsiz izin işçinin mazereti halinde bir an evvel verilebilmesi için, gerekli işlemler için gerekiyorsa dilekçesi ilgili mercilere elden takip ettirilir.

 

MADDE 49 - MAZERET İZİNLERİ

a) İşçilere, kışlık yakacağını tedarik etmesi, askerlik yoklaması ve resmi dairelerdeki işlerini takibi, bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri ve buna benzer meşru mazeretleri için önceden haber vermek ve en fazla 8 parçada kullanmak ve yıllık ücretli izinlerle birleştirilmemek şartıyla yılda toplam 8 gün ücretli mazeret izini verilir (Bu izinler için belge ibrazı aranmaz, toplu sözleşme yılı esas alınır). Sürekli tedaviye muhtaç oldukları sabit olan eş ve çocuklarının tedavileri için sendika temsilcisi ve işveren vekillerinin mutabakatıyla 8 günlük mazeret izni süresi aşılabilir.

 

b) İşçinin evlenmesi halinde 6 gün, anasının, babasının, karısının, kocasının, kardeşlerinin ve çocuklarının (üvey çocuklar dâhil) ölümleri halinde 5 gün. büyükannelerinin, büyükbabasının ölümleri halinde 2 gün, kayınvalidesinin, kayınpederinin ölümleri halinde 3 gün, işçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün, işçinin yangın, kaza, su baskını, zelzele gibi tabii afetlere uğraması halinde 10 gün ücretli izin verilir. Bu bentte belirlenen izinler olayın vuku bulduğu tarihin akabinde kullanılır, sonradan talep edilemez. Olayın belgesi makul sürede işverene getirilir.

 

c) İşyerleriyle ilgili adli mercilere ve idaremiz mercilerine çağrılan işçilerin iş saatleri değiştirilmez ve ücretleri kesilmez.

 

d) (b) ve (c) bentlerinde sayılan izinlerin kullanılması 33’üncü maddede belirlenen usul ve şekiller dâhilinde olacaktır.

 

e) İETT otobüsünü kullanırken, terör saldırısına maruz kalıp aracı yakılan şoföre asgari iki (2) gün ücretli moral izni verilir.

 

Bu bentler de sayılan izin günlerinde işçinin ücret ve sosyal haklarından kesinti yapılamaz, tam ödenir. Tevsik edilmeyen hallerde işçi görevine izinsiz ve mazeretsiz gelmemiş kabul edilerek işlem yapılacaktır.

 

MADDE 50 - İZİNDEN DÖNÜŞ

47, 48, 49/b maddelerinde belirtilen izinlere giden işçiler izin bitiminde görevlerine dönmek zorundadırlar. İzinden sebepsiz ve mazeretsiz olarak zamanında dönmeyenlere 1 ’nci, 2’nci ve 3’ncü gün için 1’er yevmiye para cezası verilir ve bu günlere ait yevmiyeleri ödenmez. Göreve devamsızlık 4’ncü günde sürerse işçi, iş sözleşmesini feshetmiş sayılır.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Ödüllendirme ve Disiplin Cezalan

 

MADDE 51 - ÖDÜLLENDİRME VE ŞEKLİ

Ödüllendirmeler aşağıdaki gibi yapılır.

 

1) İYİ NOT: İşçinin siciline geçen ve icabında ilgilinin nakden ödüllendirilmesi için bazı ceza sürelerini azaltan bir ödüllendirme şeklidir.

 

2) NAKDİ ÖDÜLLENDİRME:

 

a) İstisnai hallerde yararlılık, göreve bağlılık, amir ve halkla iyi ilişkilerde bulunanlara 1 yıl içinde hiç ceza almamış olmak kaydıyla 1 yevmiye, cezası var ise iyi not verilir.

 

b) Sahte, üzerinde tahrifat yapılmış, başkası tarafından kullanılan kimlik, indirimli veya ücretsiz seyahat kartı, harcırah kartları, mavi kart v.s müsadere edip, idareye teslim eden işçiye her biri için 4 tam elektronik bilet bedeli ödenir.

 

c) Dikkat ve soğukkanlılıkla mühim kazaları ve zararları önleyenlere 3 yevmiye ödenir.

 

d) Müracaat tarihi itibariyle geriye doğru üç yıl fiilen sürekli olarak otobüs şoförlüğü görevi yapmak şartıyla; üç yıllık sürede trafik kazası yapmayan şoförlere, onsekiz yevmiye tutarında nakdi taltif verilir. İşçiler bu bent hükmünden, işbu toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi içerisinde bir kere yararlanabilirler.

 

e) a, c ve d fıkralarındaki ödüllendirmeler Dairesince Makam Onayı alınarak gereği yapılmak üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilir.

 

f) Emekli olanlara Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca ödül verilebilir.

 

g) Yılsonu PGS puanı en yüksek olan şoför yılın "kaptan şoförü” seçilir.

 

Yılsonu PGS başarı puanına göre her bölge müdürlüğünde;

 

%1’lik dilime giren şoförlere 10 yevmiye,

%2’lik dilime giren şoförlere 5 yevmiye,

%3’lük dilime giren şoförlere 3 yevmiye, karşılığı ödül verilebilir.

 

Şoför dışındaki işçiler, yılsonu PGS puanlarına göre, Başkanlık bazında çalıştırılan işçi sayısının %3’ünü geçmemek kaydıyla 3 yevmiye ile ödüllendirilebilir.

 

PGS puanlarının eşitliği halinde kıdemi fazla olan, kıdemlerin de eşitliği halinde yaşı büyük olan ödüle hak kazanır.

 

PGS puanları düşük bulunan işçiler gerekli görülmesi halinde eğitim programına alınırlar.

 

Bu ödemeler her yılın şubat ayında yapılır. PGS ödülü verilen işçi sayısı, her halükarda 1 Şubat tarihinde işyerinde çalışmakta olan toplam işçi sayısının %3’ünü geçemez.

 

MADDE 52 - KIDEMLİ İŞÇİLİĞİ TEŞVİK PİRİMİ

İşveren, idarede çalışan 15 ve 20 yıl fasılasız hizmet gören işçilere bu müddetin hitamında 1 aylık, 25 yıl fasılasız hizmet gören işçilere bu müddetin hitamında 2 aylık, 30 yıl fasılasız hizmet gören işçilere bu müddetin hitamında 2 aylık kıdemli işçiliği teşvik primi verir. Bu süreler içinde askerlik hizmeti ve profesyonel olarak sendikada bulunmak sebebiyle işten ayrılmalar fasıla sayılmaz. Fakat askerlikte geçen ve sendikada geçen müddet işçinin kıdemine ilave olunmaz.

 

15, 20, 25 ve 30. yıllarını doldurduktan sonra hastalık veya emeklilik sebebiyle işten ayrılmak zorunda kalan işçilere müteakip kıdemli işçiliği teşvik primi devresi ile evvelki ve aldıkları kıdemli işçiliği teşvik primi devresi arasında (15 ile 20, 20 ile 25, 25 ile 30 yıl devresi arası) çalıştıkları süreler nazara alınarak devreyi doldurdukları takdirde alacakları ikramiyeleri iki devre arasında çalıştıkları sürelere göre nispet dâhilinde hesaplanarak ödenir. Tamamı çalışılmamış aylar hesaba dâhil edilmez.

 

İdarede üst paragrafta belirtilen esas çerçevesinde fasılasız 10 yılını doldurduğu ve sicillerinde “3 yevmiye kesimi” ceza almamış oldukları tespit edilen işçilere 1/3 aylık tutarında kıdemli işçiliği teşvik primi ödenir. Münhasıran kıdemli işçiliği teşvik primine esas aylık ücretin hesaplanmasında mer’i uygulamaya devam edilir.

 

MADDE 53 - MAHKEMELERDE MÜDAFAA

İşçilerin görevleri sırasında saldırıya uğraması halinde, idare, menfaatlerinin ihlali söz konusu olduğunda, işçi tarafından açılmış davaya müdahil olarak katılır.

 

MADDE 54 – İŞ DİSİPLİNİ VE CEZALAR

İşçiler hata ve kusurlarından dolayı amirleri tarafından şifahi olarak uyarılırlar. Ayrıca bu sözleşmede yazılı olanlar ile İdarece yayımlanacak genelge ve duyurulara aykırı hareket edenler hakkında uygulanacak usul ve cezalar aşağıda belirtilmiştir.

 

Ceza nevi ve dereceleri:

a) İHTAR CEZASI:

I, II olmak üzere 2 derecedir.

 

b) PARA CEZASI:

1/2 yevmiye, 1 yevmiye, 2 yevmiye ve 3 yevmiye olmak üzere 4 derecedir.

 

e) İŞTEN ÇIKARMA CEZASI:

İş sözleşmesinin tazminatsız feshidir.

 

Ceza Yetkisi: İhtar ve para cezaları önceden işçinin yazılı savunması alınarak işveren veya işveren vekili tarafından verilir. Bu kararlar ilgiliye tebliğ edilir. Tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde işçinin itiraz hakkı vardır. Süresi içinde itiraz edilmeyen kararlar kesinleşir ve süresi bitiminden itibaren uygulanır. İşçi tarafından süresi içinde itiraz edilen kararlar iş bu sözleşme hükümlerine göre İşyeri Disiplin veya Yüksek Kurullarda karara bağlanmadan uygulama yapılmaz. Bu kurullardan birinin kesin kararından sonra işlem yapılır. Cezalar kesinleştikten sonra sicil fişlerine işlenir.

 

Tebliğ Şekli: Ceza, ceza verilen işçiye bir ceza varakası tanzim olunarak imza mukabili bir nüshası ilgiliye verilmek suretiyle tebliğ olunur. İşyerinde bulunmayan işçiye işten çıkarma cezasının tebligatı, İş Kanunu madde 109 hükümleri çerçevesinde yapılır.

 

Ceza Sırası: Yukarıda zikredilmiş bulunan cezalar ekli cetveldeki sıraya göre verilir.

 

MADDE 55 - CEZA CETVELİNE UYMA

İşbu sözleşmeyi kapsayan işyerlerinde çalışan işçiler iş disiplini ve iş emniyetine riayet etmedikleri takdirde sözleşmenin ek 4 ve 5 numaralı cetvellerdeki cezaları görürler. Bir suç için iki ceza verilmez. Cezalar ek cetvellerdeki ceza skalalarına uygunsa verilir. Ancak ek 4 ve 5 numaralı cetvellerde belirtilmeyen bir fiilin işlenmesi durumunda, benzer bir fiilin karşılığı olan ceza uygulanır.

 

MADDE 56 - BİLDİRİMSİZ FESİH

4857 sayılı İş Kanununun 25/II’de yazılı hallerin tahakkuku takdirinde veya bu Toplu İş Sözleşmesinde yazılı işten çıkarılmayı gerektiren suçların işlenmesi halinde, ferdi iş sözleşmeleri ihbarsız ve tazminatsız olarak Yüksek Kurul Kararı ile feshedilir. Ancak İş Kanununun 25/II’de belirtilen suçları işleyen işçiler Yüksek Kurula sevk edilebileceği gibi, işveren ilgili kanun hükmünü res’en de uygulayabilir. İşçinin veya sendikanın res’en feshe itirazı halinde konu, Yüksek Kurulda 15 gün içerisinde görüşülerek karar verilir ve verilen karar uygulanır.

 

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Ücret Sistemi ve Sosyal Yardımlar

 

MADDE 57 - GÜNLÜK ÜCRET

a) İşçilerin ücretleri iş bu toplu sözleşmede gösterilen mesai müddeti üzerinden günlük olarak hesap edilir. İşçi işe hazır olduğu andan itibaren ücreti hak kazanır.

 

b) İşçilerin bu sözleşme gereği tespit edilen günlük ücreti “Ücret Zammı” başlıklı 61. Maddede gösterilmiştir.

 

MADDE 58 - ÖDEME ŞEKLİ VE ZAMANI

Yasal hükümler saklı kalmak kaydıyla işveren, işçilere aylık kazançlarının %50’si seviyesindeki miktarını avans adı altında her ayın 7‘sinde, geriye kalan miktarı ise o ayın 21’inde ATM kartı ile ödemek zorundadır. Ödeme günlerinin Cumartesi gününe rastlaması halinde ödeme Cumartesi günü, Pazar ve Pazartesi günlerine rastlaması halinde ödemeler takip eden Salı günü yapılır. Dini Bayram günlerine rastlayan ödemeler bayramdan önceki işgününde yapılır.

 

MADDE 59 - KESİNTİLER

İşçi ücretlerinden kanuni cevaz bulunan hallerde ve nispetlerde kesinti yapılabilir. İşçilerin fiilinden dolayı gerek 3. şahıslara yapılan hasarlardan mütevellit ödemeler, gerekse işverene karşı olan hasar ve ödemelerde öncelikle işçiye kesinti yapılacağı hususunda yazılı tebligat yapılır. İşçi tebligata 15 gün içerisinde cevap vermezse, kesintiye itirazı olmadığı anlamına gelir. İşçinin itirazı bulunduğu takdirde işyeri kurulları veya Yüksek Kurulda neticesi alınmadan ödeme yapılamaz.

 

Yabancı turistlere yapılacak sulh ödemeleri yukarıdaki fıkradan müstesnadır. İşçinin bu ödemelerden dolayı mahkemelere itiraz hakkı vardır.

 

MADDE 60 - HESABA AİT ŞİKÂYETLER

Her işçiye ücret bordrosu ödeme gününden önce verilir. Bordro üzerinde kanuni kesintiler ve ödemeler anlaşılır şekilde tanzim edilir.

 

Bordroya göre, ATM kartı ile çektiği miktar arasında farklılık (eksiklik veya cins kıymeti hakkındaki işçi şikâyetleri) vaki olduğu takdirde, işçinin ATM bilgi fişi ile birlikte şikâyetini işveren şeflik ve müdürlüklerine yazılı yapması halinde 15 gün içinde işveren işçiye yazılı cevap vermek zorundadır.

 

MADDE 61 - ÜCRET ZAMMI

I- BİRİNCİ YIL:

 

a) 01.03.2010 tarihinden önce işe giren işçiler;

01.03.2010 tarihinden önce işe giren sendika üyesi işçilerin “İŞ UNVANLARININ SÜREKLİ İŞÇİ KADRO UNVANLARINA (ÜCRET GRUPLARINA) GÖRE DAĞILIM CETVELİ” başlıklı 1 numaralı ek cetvelde belirlenmiş unvanlarına göre, sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) alacakları zamlı çıplak ücretleri aşağıda gösterilmiştir.

01.03.2010 TARİHİNDEN ÖNCE İŞE GİREN İŞÇİLERİN SÜREKLİ İŞÇİ KADRO UNVANLARINA GÖRE ALACAKLARI ZAMLI ÜCRETLER

UNVANLAR

GÜNLÜK ÜCRET

I. Yıl

(01.03.2016 -28.02.2017)

Şoför

120,10

Ustabaşı

115,04

Usta 2

113,53

Usta 1

111,80

İşçi

110,46

 

b) 01.03.2010 tarihi ve sonrasında işe yeni giren işçiler;

01.03.2010 tarihi ve sonrasında işe yeni giren işçilerin “İŞ UNVANLARININ SÜREKLİ İŞÇİ KADRO UNVANLARINA (ÜCRET GRUPLARINA) GÖRE DAĞILIM CETVELİ" başlıklı 1 numaralı ek cetvelde belirlenmiş unvanlarına göre, sözleşmenin birinci yılında (01.03.201628.02.2017) alacakları zamlı çıplak ücretleri aşağıda gösterilmiştir.

01.03.2010 TARİHİ VE SONRASINDA İŞE GİREN İŞÇİLERİN SÜREKLİ İŞÇİ KADRO UNVANLARINA GÖRE ALACAKLARI ZAMLI ÜCRETLER

UNVANLAR

GÜNLÜK ÜCRET

I. Yıl

(01.03.2016 -28.02.2017)

Şoför

83,06

Ustabaşı

73,22

Usta 2

68,82

Usta 1

64,45

İşçi

61,52

 

 II-           İKİNCİ YIL:

Sendika üyesi işçilerin unvanlarına göre 28.02.2017 tarihinde almakta oldukları günlük skala ücretlerine, 01.03.2017 tarihinden geçerli olmak üzere T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Genel Endeksi 2017/Şubat ayı endeks sayısının, 2016/Şubat ayı endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında zam yapılacaktır.

 

MADDE 62 - GÜNLÜK ÇALIŞMANIN TANZİMİ

Günlük ücretler, Toplu İş Sözleşmesinde gösterilen 8 saatlik çalışma karşılığı olarak itibar olunur.

 

Çeşitli işlerde çalışan işçilerin günlük çalışmalarının çalışma saatleri devamı ve tanzim şekli iş bu Toplu İş Sözleşmesinde gösterilen Çalışma ve Dinlenme Saatleri Cetvelinde açıklanmıştır.

 

MADDE 63 - ÜCRET GRUPLARINA GİREN İŞ ÜNVANLARI

İş unvanlarının Ücret Gruplarına göre dağılımı Toplu Sözleşmenin eki 1 Numaralı Cetvelde gösterilmiştir.

 

MADDE 64 - KIDEM ZAMMI

İşçilere iş unvanlarının bulunduğu gruplara göre tespit edilmiş olan günlük ücretlerine işyerinde geçmiş her kıdem yılı için 01.03.2016 tarihinden itibaren 29,88 (Yirmidokuz,seksensekiz) Krş/Gün kıdem zammı ödenir. Bu zammın uygulanmasında istifa ile sona ermiş daha önceki hizmetler dikkate alınmaz. Ücret, prim, fazla mesai, vardiya zammı, ikramiye ve sendika aidatı tahakkuklarında kıdem zammı dâhil edilmiş ücret üzerinden işlem yapılır.

 

Münhasıran kıdem zammına esas kıdem yılının hesabında; işçilerden İETT’deki memuriyet görevinden işçiliğe nakledilenlerin memuriyette geçen hizmet süreleri ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlıkları, İstanbul Ulaşım, Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İstanbul Konut, İmar, Plan, Turizm, Ulaşım, Sanayii ve Ticaret A.Ş. de geçen hizmet süreleri de İETT’de geçmiş gibi dikkate alınır.

MADDE 65 - VARDİYA ZAMMI

 

A) Garaj Müdürlüğü, Tünel Tramvay İşletme ve Bakım Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü işçileri, vardiyalı çalışmaları halinde çıplak yevmiyelerinin %15’i nispetinde vardiya zammı alacaklardır.

 

B) İşletme amirleri, hat amirleri, hareket amirleri, hareket şoförleri, işletme işçileri, işletme emrindeki binek oto şoförleri, telsiz ve telefon işçileri, kaloriferciler, Sosyal İşler Müdürlüğü işçileri vardiyalı çalışmaları halinde çıplak gündeliklerinin %10’u nispetinde vardiya zammı alacaklardır. Bu işçilerin günlük 24 saat içinde birbirini takip eden 3 değişik postada istihdam edilmeleri halinde vardiya zamları %15 olarak ödenir.

 

1- Vardiyalı çalışma addedilmek için vardiyanın geceden gündüze veya gündüzden geceye değişmek şartı aranmaz.

 

Bunun hareket ve işletme mensubu işçileri için devamlı olan işe başlama saatleri sabah, öğleden sonra ve gece şeklinde bölünmüş 3 ana grubunun vardiya olarak telakkisi ve bunlardan herhangi ikisinde çalışma halinin vardiyalı çalışma addedilmesi, kapsama giren diğer bütün işyerleri işçileri için ise toplu sözleşmede kayıtlı işe başlama ve bitirme saatleri kesinlikle gösterilmiş işlerden herhangi ikisinde çalışması halinde, vardiyalı çalışma addedilmesi ancak, bu hususların aşağıdaki maddelerde belirli kayıtlar çerçevesinde geçerliliği bulunur.

 

2- Vardiyalı çalışma addedilmek için vardiyalı iş kapsamındaki işçinin bir ayda en az 6 işgünü değişik postada çalışmış olması yeterlidir.

 

3- Vardiyalı çalışma kapsamındaki branşa ait bir işçinin herhangi bir başka branş işte veya vardiyalı çalışma olmayan şekilde çalışması halinde,

 

a) İşçi, ihtiyaç görülüp işveren tarafından görevlendirilmiş ise vardiya zammı tahakkuk ettirilir.

 

b) İşçi kendi menfaatini gözeterek talepte bulunmak nedeniyle görevlendirilmiş ise vardiya zammı tahakkuk ettirilmez.

 

4- Bürolarda vardiyasız çalışan personele hiçbir şekilde vardiya zammı ödenmez.

 

MADDE 66 - SOSYAL YARDIMLAR

1) Birleştirilmiş Sosyal Yardım:

İşçilere, aile, çocuk, yakacak, bayram, izin gibi sosyal harcamalarını karşılamak amacı ile sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) her ay 472,- (Dörtyüzyetmişiki) TL sosyal yardım paketi olarak ödeme yapılır.

 

2) Tahsil Yardımı:

İşçinin, tahsilde bulunan çocuklarını belgelemesi halinde, her çocuk için yılda bir kez, ilköğretimde (ilkokul veya ortaokul)      okuyanlara sözleşmenin              birinci   yılında  brüt               287,-(İkiyüzseksenyedi) TL, orta öğretimde (lise) okuyanlara sözleşmenin birinci yılında brüt 336,-(Üçyüzotuzaltı) TL, Yükseköğretimde  okuyanlara sözleşmenin               birinci   yılında  brüt       504, (Beşyüzdört) TL tahsil yardımı ödenir (Bu ödeme 10 Ekim tarihinde yapılır).

 

İşçilerin herhangi bir işte çalışan, evlenen veya her hâlükârda 28 yaşını geçmiş çocuklarına bu yardım ödenmez.

 

3) Giyim Yardımı;

Toplu İş Sözleşmesinin süresi içerisinde tüm işçilere, sözleşmenin birinci yılında yazlık elbise karşılığı brüt 314 (Üçyüzondört) TL, kışlık elbise karşılığı brüt 407,- (Dörtyüzyedi) TL giyim yardımı ödemesi yapılır.

 

Yazlık ödemeler Temmuz ayında, kışlık ödemeler Kasım ayının ilk haftasında ödenir. Bu ödemeler Toplu İş Sözleşmesi yılı içindeki çalışma ile orantılı olarak yapılır.

 

4) Ramazan Yardımı:

İşçilere Ramazandan bir hafta önce 2 kg pirinç, 1 kg çay, 2 kg şeker, 5 kg un, 5 kg ayçiçeği yağı, 1 kg zeytin, 2 kg kuru fasulye, 2 kg kırmızı mercimek, 1 kg makarna ve 500 gram krem , çikolata verilir ya da bu yardımların yerine nakdi olarak sözleşmenin birinci yılında 169,-(Yüzaltmışdokuz) TL ödeme yapılır.

 

5) Bu maddenin 1, 2, 3 ve 4 numaralı bentlerinde belirlenen ödemeler sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

 

MADDE 67 - İKRAMİYE

a) İşçilere 6772 sayılı yasa hükümlerine göre ikramiye ödenir.

 

b) Ayrıca işverence yılda 60 günlük çıplak ücret tutarında ikramiye verilir. Bu ikramiye ikiye bölünerek her yılın 26 Mart ve 8 Eylül tarihlerinde ödenir.

 

MADDE 68 - İL SINIRLARI DIŞINDA GÖREVLENDİRME

Geçici görevle, il dışına veya yurt dışına gönderilen işçilere Bütçe ve Harcırah Kanunu hükümleri uygulanır.

 

Geçici görevlendirilen işçilere, normal çalışma süresi dışında yapacağı çalışmalar için ayrıca fazla çalışma ücreti ödenir.

 

MADDE 69 - NAKDİ YARDIMLAR

a) Ölüm Yardımı:

 

İşçilere; eş ve bakmakla mükellef olduğu ana, baba ve çocuklarının (üvey çocuklar dâhil) ölümü halinde sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) net 362,- (Üçyüzaltmışiki) TL ölüm yardımı yapılır.

 

İşçinin, sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) ölümü halinde birinci derecede kanuni varislerine net 1.674,- (Binaltıyüzyetmişdört) TL ölüm yardımı yapılır.

 

Bu bendin birinci kısmı için ölüm raporu ile ölenin işçi tarafından bakıldığını gösterir ve muhtarlıktan alınmış bir belge, ikinci kısmı için ölüm raporu ve veraset ilamının ibrazı şarttır.

 

b) İş Kazası Halinde Yardım:

Sözleşmenin; birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) İş kazası sebebiyle ölen işçinin kanuni varislerine derhal net 3.822,- (Üçbinsekizyüzyirmiiki) TL ödenir.

 

İş kazası yahut meslek hastalığı sebebiyle daimi iş göremez hale gelip; sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) işten ayrılan işçilere derhal net 1.275,- (Binikiyüzyetmişbeş) TL ödenir.

 

Ancak daimi iş göremez hale gelen veya iş kazası sebebiyle ölen işçi veya varisleri lehine bir tazminata hükmedildiği ve hükmedilen tazminat yukarıda belirlenen ödemelerden fazla olduğu takdirde, ödenen miktarlar mahkemece hükmedilen meblağdan mahsup edilir.

 

c) Evlenme Yardımı:

Sözleşmenin; birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) evlenen işçilere 480,-(Dörtyüzseksen) TL evlenme cüzdanını ibraz etmek koşuluyla evlenme yardımı yapılır. Eşlerden ikisinin de aynı işyerinde çalışması halinde bu yardım her ikisine de yapılır.

 

d) Doğum Yardımı:

Sözleşmenin; birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) İşçinin veya eşinin doğum yapması halinde çocuk başına 242,- (İkiyüzkırkiki) TL doğum belgesi ibraz etmek koşuluyla, doğum yardımı yapılır.

 

e) Bu maddenin a, b, e ve d bentlerinde belirlenen yardımlar, sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

 

MADDE 70 – YEMEK, YEMEK BEDELİ VE İŞ İCABI YAPILAN GIDA YARDIMLARI

a) Yemek parasal olarak ölçülmez. İşveren sabit işyerlerinde çalıştırdığı işçilere bol ve doyurucu bir öğün yemek verir. Yemek sıcak olarak ve zamanında her gün 3 kap ve 3 çeşit olarak verilecektir. 3'ncü kap mevsimine göre tatlı, salata veya meyve olarak verilir. Haftada en az 2 defa et yemeği (tas kebabı, haşlama), yemeklere konulacak et miktarı normal bir porsiyonda bulunması gereken et miktarından az olmayacaktır.

 

b) Otobüs İşletme Dairesi Başkanlığı ve Hızlı Otobüs Metrobüs İşletme Dairesi Başkanlığı hareket işçilerinden, hareket şoförleri ve otobüs depoları dışında sürekli olarak görevlendirilen işçilere, işleri icabı kazandan yemek imkanları olmadığından fiilen çalışılan günlerde sözleşmenin birinci yılında (01.03.2016-28.02.2017) 14,29- (Ondört lira,yirmidokuz kuruş ) TL/Gün yemek bedeli ödenir. Bu ödeme sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılacaktır.

 

c) (a) paragrafında bahsedilen yemeği kazandan yemesi öngörülen işçiler yemek yerine bedelini isteyemezler. Ancak, konunun uzmanı doktordan alınacak sağlık raporu ile rejim mecburiyetinde olanlar ye Ramazan Ayında oruç tutanlar yemek yerine yemek bedelini alırlar.

 

d) Kıdem tazminatı hesabında yemek bedeli olarak (b) fıkrasındaki miktar esas alınır.

 

e) Karlı günlerde soğuktan etkilenen işçiler, işyeri amirince tespit olunacak ve bu işçilere bu günler için 100’er gram helva verilecektir.

 

MADDE 71 - YÖNETİCİ TAZMİNATI ve DİREKSİYON PRİMİ

“İşletme Ustabaşı” ve “Teknik Ustabaşı” yönetici işçi unvanları olup; yönetici tazminatı bu unvanda çalışan işçilere fiilen çalıştığı günlerde verilir. Yönetici tazminatı brüt 2,68-(İkilira,altmışsekizkuruş) TL/Gün'dür.

 

01.03.2016 tarihinden itibaren Şoförlere fiilen çalıştıkları günlerde diğer ödemeleri etkilememek kaydıyla brüt 2,- (ikilira) TL/Gün direksiyon primi ödenir.

 

Bu primler, sözleşmenin ikinci yılında ücretlere yapılacak zam oranında artırılarak ödenir.

 

MADDE 72 - İŞE YENİ ALINACAK İSÇİLERİN ÜCRETİ

Toplu İş Sözleşmesinin yürürlülük tarihinden sonra işe yeni alınacak işçilere, 3 aylık deneme süresince madde 61 de; 01.03.2010 tarihi ve sonrasında işe yeni giren işçiler için belirlenmiş ücretlerin, %10 eksiği ödenir. Bu işçilerden sendikaya üye olanlarına, deneme süresinden sonra belirlenmiş ücretin tamamı ödenir.

 

MADDE 73 - İŞÇİ ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK

İşçi ücretleri ve hakları, işveren ve sendikanın vardıkları anlaşmaya aykırı olarak kişilere mahsus münferit mahkeme kararları ile değiştirilemez.

 

DOKUZUNCU BÖLÜM

Bireysel Olarak İş Akdinin Feshi, Kıdem Tazminatı

 

MADDE 74 - SÜRELİ FESİH

a) İSTİFA: İş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi halinde, işçi ihbar süresinde çalışmak veya yasal ihbar tazminatını ödemek mecburiyetindedir. İşveren dilerse ihbar önellerini beklemeden işçiyi işyerinden uzaklaştırabilir.

 

b) İHBAR ÖNELİ: İşveren İş Kanununun 17’nci maddesine uymakla iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda fesih sendikaya bildirilir. İşveren İş kanunundaki ihbar önellerine uymak zorundadır. İş arama izni günde 4 saattir, işçi dilerse bu iş arama iznini toptan kullanır.

 

c) KIDEM TAZMİNATI: İşçilerin iş sözleşmeleri iş yasasındaki kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde kıdem tazminatının hesabı aralıklarla da olsa çalıştığı tüm süreler göz önüne alınarak en son ücreti üzerinden hesap edilir. Ancak önceki çalışmaların fesih sebepleri kıdem tazminatının ödenmesini gerektirir şekilde olmalıdır. Her tam yıl için 60 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler içinde aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ölüm hallerinde tazminat yasal mirasçılarına verilir. İş kazası nedeniyle ölen işçinin kıdem tazminatı 80 gündür.

 

MADDE 75 - İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERDİRİLMESİ

Gerek işveren İş Kanununun 17. maddesine göre; gerek işçi İş Kanununun 24. maddesine riayetle iş sözleşmesini feshedebilirler. Ancak her iki tarafta fesih halini sendikaya bildirir.

 

MADDE 76 - İHTİYARLIK AYLIĞINDAN FAYDALANMA

Bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumundan emeklilik aylığı bağlamak veya toptan ödeme almak suretiyle ayrılanlar 60 günlük yahut sağlık kurulu raporu ile iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışamaz duruma gelen işçilere işyerlerinde geçmiş beher kıdem yılı için 80 günlük ücreti tutarında tazminat ödenir.

 

Bu gündeliğin hesabında işçinin idareden son aldığı aylık ve paraya taalluk veya paraya çevrilmesi mümkün bütün hak ve ücretleri dikkate alınır. İşçinin bu tazminat ödentileri bütün işlemleri ile birlikte en geç bir ay içinde sonuçlanır. Gecikmeler halinde o günkü banka mevduat faizlerinin en yükseği baz alınarak ödeme yapılır.

 

MADDE 77 - DEVAMSIZLIK SEBEBİYLE FESİH

A) İzinsiz ve mazeretsiz olarak hastalıktan gayri herhangi bir sebeple arka arkaya 3 gün veya bir ay içerisinde 3 defa bir tatil gününü takip eden iş günü veya ayda toplam 5 işgünü işine devam etmeyen işçi idareden istifa ve iş sözleşmesini feshetmiş kabul edilir. Hakkında Toplu İş Sözleşmesinin ihbarsız işini terk edenlere dair hükümler uygulanır.

 

B) Tutukluluk, gözetim altına alınma ve mahkûmiyet hallerinde fesih ve tekrar işe başlatma;

 

1- İşçi herhangi bir suçla tutuklandığı ve tutukluluğu. İş Kanununun 25. maddesinin IV. bendinde belirtilen bildirim sürelerini aştığı takdirde, iş sözleşmesi münfesih sayılır. Belirlenen bildirim süreleri kadar süren tutukluluk hallerinde, tutuklu kalman süreler kadar işçi ücretsiz izinli kabul edilir.

 

2- Gözetim altına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde yasal gözaltı süresinde ücretsiz izinli addedilir. Ancak, gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçilerin iş sözleşmeleri münfesih sayılır (1. bent hükmü saklıdır).

 

3- Tutukluluğun:

a) Kovuşturmaya yer olmadığı,

 

b) Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,

 

c) Beraat kararı verilmesi,

 

d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması,

 

nedenlerinden biri ile 120 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde, işveren tarafından emsallerinin haklan ile işe alınırlar. 120 günün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınırlar. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır.

 

4- Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken 120 gün içinde tahliye edilenler, bir hafta içinde başvurması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

 

5- Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden:

a) 6 ay ve daha az ceza alan,

 

b) 6 aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan fazla ceza aldığı halde 6 aydan önce tahliye edilen işçilerin tekrar işe başlatılmaları işverenin takdiri ile mümkündür. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır.

 

6- Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, Devletin Ülke ve Milleti ile bütünlüğüne, Milli Güvenliğe, Kamu düzenine, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi hiçbir suretle tekrar işe alınmazlar.

 

7- İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken trafik kazası yapan ve bu nedenle tutuklanan veya hüküm giyen şoförler ve iş makineleri operatörlerinin, idarenin diğer işlerinde çalışan işçilerinde iş kazası sebebiyle tutuklanmaları halinde iş sözleşmeleri devamsızlık nedeniyle feshedilemez (Eğer olay işten çıkarılmayı gerektiriyorsa bu haktan yararlanamazlar, bu konudaki işten çıkarma kararları Yüksek Kurul’ da verilir). Tutuklanan veya hüküm giyen şoförler ile ehliyeti adli makamlarca geçici olarak alman şoförler yasal işlemlerini tamamladıktan sonra durumlarını tevsik ederek, 15 gün içinde başvurmaları halinde aynı kıdem, ücret ve haklarıyla işe devam ettirilirler. Tutuklu ve hükümlü olarak geçen süre için iş sözleşmesi askıya alınır. Askıya alınan süre ücretsiz izinli sayılır, ancak 5 ay süreyle ücretleri tam ödenir.

 

8- Ehliyeti bir ay geçici süre ile geri alınan şoförlere ve iş makineleri operatörlerine başka bir iş verilir. Bu gibi durumlarda bu süre için ücret ve hakları değişmez. Bir ayı aşan durumlarda işçinin unvanı değiştirilir ve çalıştığı işin ücret ve hakları ödenir. Alkollü araç kullananlar bu hükümden yararlanamaz.

 

C) Alkollü ve Uyuşturucu Madde Alarak Araç Kullananlar;

 

1- İdareye ait araçta veya görev başında, alkol, uyuşturucu veya keyif verici madde aldıkları tespit edilenlerin iş sözleşmeleri ihbarsız ve tazminatsız olarak fesh edilir.

 

2- Görev saati dışında alkol nedeniyle ehliyetine el konulanlara, birinci defa olması halinde ehliyetine el konulan süre kadar ücretsiz izin verilir. İkinci defa ehliyetine alkol aldığı için el konulanların iş sözleşmesi ihbarsız tazminatsız olarak fesh edilir.

 

3- İlk defa dahi olsa uyuşturucu veya keyif verici madde aldığı için ehliyetine el konulanların iş sözleşmeleri ihbarsız tazminatsız olarak fesh edilir.

 

D) Herhangi bir nedenle ehliyetine el konulan şoför izinde dahi olsa (ücretli veya ücretsiz) herhalde durumu derhal işyerine bildirmek zorundadır. Ehliyete el konulduğunun şoförün bildirimi dışında herhangi bir şekilde anlaşılması halinde işçinin iş sözleşmesi ehliyetine el konulduğu tarihte İş Kanunu madde 25/II‘ye göre ihbarsız ve tazminatsız olarak fesh edilir.

 

MADDE 78 - GECEYİ EMNİYETTE GEÇİRME

Geceyi emniyette geçirmiş olanlara ertesi gün ücretli izin verilir. Belge olarak olay mahalline gelen İETT amirlerinin görev kâğıdına yazmış olduğu not nazarı dikkate alınır.

 

Ölümlü kazalarda gözetim altına alınmayan ve tutuklanmayan işçiler ile şoförlere 4 gün ücretli moral izni verilir.

 

MADDE 79 - İŞTEN AYRILANLARIN HESABI

İhbar şartlarına riayetle işten ayrılacak işçilerin alacakları, işveren tarafından verilmiş bulunan işçi kimlik ve sosyal hizmet kartı, el aletleri ile iadesi icap eden v.s. eşya ve evrak alındıktan sonra ödenir. Melbusat bedelleri çalışma süresine orantılı olarak verilecektir. Bu kesinti de melbusatın verildiği yıla ait ihale bedeli dikkate alınacaktır. Emeklilik ve ölüm sebebiyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ise melbusata ilişkin bir kesinti yapılmayacaktır.

 

İşten ayrılan işçilerin kendisine ödenen hakları ve miktarlarını gösterir bir belge verilir.

 

ONUNCU BÖLÜM

Sendika ve İşveren İlişkileri

 

MADDE 80 - SENDİKA AİDATI

İşveren, toplu iş sözleşmesine taraf olan sendikaya Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince kesmek zorunda olduğu aylık üyelik aidatlarım veya dayanışma aidatını işçilerin ücretlerinden keserek 1 ay içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmak ve kesinti listesini sendikaya posta ile ya da e-mail yoluyla (hizmet-is@hizmet-is.org.tr) göndermekle yükümlüdür. İşveren bu işlemler için banka masrafları dışında başka bir masraf isteyemez.

 

MADDE 81 - SENDİKA TEMSİLCİ VE GÖREVLİLERİNİN TEMİNATI

a) İşveren imkânlar ölçüsünde; işyerlerinde temsilcilik odası tahsis eder ve dâhili telefon bağlar. Camekânlı ve kilitli sendika ilan tahtaları işyerlerinin uygun yerlerine konulur. İki ve daha fazla temsilci atanan işyerlerinde bu temsilcilerden biri baştemsilci olarak atanır. Hizmet-İş Sendikası İşyeri sendika temsilcileri aşağıda gösterilen esaslar dâhilinde her işyeri için;

 

1) 1-50 işçiye kadar: 1

2) 51-100 işçiye kadar: 2

3) 101-500 işçiye kadar: 3

4) 501-1000 işçiye kadar: 4

5) 1001-2000 işçiye kadar: 6

6) 2000'den fazla ise: 8 temsilci atanır.

 

b) İşyerinde çalışan sendika şube yönetim, denetim, disiplin kurulu başkanı ve üyeleri ile işyeri sendika temsilcileri sırf sendikal faaliyetleri nedeniyle cezalandırılmaz. İş sözleşmeleri bu nedenle bozulamaz. Bu yöneticiler ve temsilciler rızaları dışında meslekleriyle ilgili olmayan bir işe nakledilemez veya başka bir işyerine geçici ve daimi olarak gönderilemezler. Yönetici ve temsilcilerin teminatı ile iş sözleşmelerinin feshi konusunda yasal hükümler uygulanır.

 

c) Sendikanın merkez ve şube Yönetim Kurulunda ve başkanlığında görev alarak, kendi istekleri ile işyerinden ayrılan işçiler, teşekküldeki görevlerinin seçime girmemek, seçilememek veya çekilmek suretiyle son bulması üzerine işe alınmalarını istedikleri takdirde işveren, istek tarihinden itibaren en geç bir ay içinde o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun başka bir işe almaya mecburdur (Kıdem tazminatını alanlara bu hüküm uygulanmaz).

 

Bu takdirde ücret ve eski kıdem haklan saklı kalmak kaydıyla işine iade edilen işçiye toplu iş sözleşmesi ile getirilen tüm haklar da verilir. Bu hakkın kullanılması teşekküldeki görevin sona ermesinden başlayarak 3 ay içinde geçerlidir. Yüz kızartıcı suçlar hariç herhangi bir nedenle hüküm giyen sendika yöneticileri, işyeri baştemsilcileri, temsilcilikte görev alanlar hükümlülük halleri sona erdiğinde o andaki şartlarla eski görevlerine alınırlar.

 

d) Sendikadaki görevi sona eren ve işe dönmesi için müracaat eden sendika yöneticileri, işverenin üç ay içerisinde kendisine iş vermemesi halinde, işveren kıdem tazminatlarını toptan öder.

 

MADDE 82 - SENDİKAL İZİNLER

a) Temsilci İzinleri:

Sendika baştemsilci veya temsilcileri, işyerindeki temsilcilik görevlerini işyerlerindeki işlerini aksatmamak ve işyerindeki iş disiplinine aykırı olmamak şartı ile işverenin de uygun göreceği zamanlarda aşağıda yazılı sürelerde yerine getirirler.

 

Baştemsilciler, gündüz vardiyasında ve o işyeri merkezinde çalıştırılır. Baştemsilcinin bu izin süresini işyerinde geçirmesi asildir. Ancak, sendika merkezi veya şube veya bölge temsilciliğinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulamak koşulu ile sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir.

İşveri İşçi Mevcudu

Haftalık İzin Süresi

Temsilci İçin

Baştemsilci

01-50 işçi çalıştıran işyerinde

2 saat,

-

51-200 işçi çalıştıran işyerinde

3 saat,

5 Saat

201-500 işçi çalıştıran işyerinde

4 saat,

6 Saat

501’ den fazla işçi çalıştıran işyerinde

5 saat,

7 Saat

b) Diğer İzinler:

Sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, disiplin kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenmiş şekle göre ücretli izin verilir. Sendika bu talebini, en az 3 gün önce yapmak zorundadır.

İşyeri İşçi Mevcudu

Yıllık Toplam Ücretli İzin Süresi

01-50 işçi çalıştıran işyerinde

20 gün,

51-100 işçi çalıştıran işyerinde

30 gün,

101-200 işçi çalıştıran işyerinde

40 gün,

201-500 işçi çalıştıran işyerinde

60 gün,

501- 1000 işçi çalıştıran işyerinde

80 gün,

1001’den fazla işçi çalıştıran işyerinde işçi sayısının %10’u kadar gün

Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde işyeri işçi sayısının %5'inden fazla sayıda üyenin birden eğitim izni kullanması işverenin onayına tabidir.

 

Ancak, genel kurullar için bu %5 oranı aranmaz.

 

MADDE 83 - HASAR TESPİT TEMSİLCİSİ

İlgili işyerinde hasarı tespit edilmek üzere getirilen vasıtaların hasar bedellerinin tespitinde o işyerinde sendika tarafından atanan temsilcilerden biri (tercihen hareket temsilcisi) bulundurulur. Bu temsilcinin ücreti çalışıyormuş gibi işverence ödenir.

 

MADDE 84 - YEMEKHANE TEMSİLCİSİ

Bu toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işyerlerinde işçiye verilecek yemeklerin kazana vaz’ı sureti tevziinde, yemek malzemesinin ambarlardan teslim alınmasında, tartılmasında, yemek tevzi saatlerinde sendika işyeri Revizyon temsilcisinin bulundurulmasını işveren kabul eder. Bu temsilcinin ücreti çalışıyormuş gibi işverence ödenir.

 

MADDE 85 - İSTİRAHAT YERLERİ

İşveren işyerinde işçilerin yemek ve istirahatlarını sağlamak üzere imkânları nispetinde kantin ve istirahat salonları ihdas edecektir. İşçiler bu yerlerden ancak iş saatleri dışında faydalanabilirler.

 

MADDE 86 - OTOBÜS İHDASI

İşçilerin sabahın ilk servislerine gelebilmeleri ve gece son servislerinden sonra semtlerine gidebilmelerini temin için bu semtlerin yolları uygun olduğu takdirde gerekli işçi servisleri sefere konur. Bu işçi servisi otobüslerinden idarenin tüm mensubu yararlanır. Bu servislerin belirtilen şartlar dâhilinde yeterli olmasına özen gösterilir (Olağanüstü haller hariç).

 

İşverence, işçilerin elektronik kimlik kartlarına, işyerine gidiş ve gelişlerinde kullanılmak üzere aylık süreli 100 geçişlik biniş hakkı tanımlanır. Sadece işyerine gidiş ve gelişleri temine yönelik olan işbu kontörler ücrete dâhil olmayıp, para veya para ile ifade edilen bir değer içermez, karşılığı para olarak talep edilemez, ücrete ve kıdeme bağlı hakların hesabında dikkate alınmaz. Kişiye mahsus kart ve kontörün başkası tarafından kullanıldığının tespiti halinde 15 yevmiye ücret kesimi cezası verilir.

 

MADDE 87 - PERSONEL KİMLİK KARTI VE SOSYAL HİZMET KARTI

İşveren işçilere personel kimlik kartı, eşlerine İETT Sosyal Tesislerine giriş kartı verir. Emeklilik nedeniyle ayrılan personele ise Kimlik Kartı Yönergesi çerçevesinde Emekli Personel Kimlik Kartı verilir.

 

İşbu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden itibaren, İşçinin emekli olması veya çalışırken vefat etmesi durumunda eşlere verilen İETT Sosyal Tesislerine giriş kartı geri alınmaz. Emeklilik veya vefat dışında herhangi bir nedenle ayrılan personelin kimlik kartı ve eşine verilen İETT Sosyal Tesislerine giriş kartı geri alınır.

 

ONBİRİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

MADDE 88 - İŞ ELBİSESİ

I) a) İşçiler “İş Unvanlarına Göre Verilecek İş Elbisesi Ve Koruyucu Malzeme Cetveli” başlıklı 3 numaralı cetvelde belirtilen iş elbiselerini giymek zorundadırlar. Kışlık iş elbiseleri 1 Ekim’de, yazlık iş elbiseleri 15 Mayıs’ta giyilmek üzere 15 gün önceden verilir. Yeni işe başlayanlara iş elbiseleri derhal verilir.

 

b) İşveren Toplu İş Sözleşmesinin eki 3 numaralı cetvelde gösterilen koruyucu giyim eşyalarını ve malzemeleri miatlara uygun olarak verir. Bu malzemelerin herhangi bir nedenle geç verilmesi istihkak tarihini değiştirmez. İşçiler işverence verilen iş elbisesi ve koruyucu malzemeyi işbaşında giymek zorundadır.

 

c) Kazaya uğrayan veya miadından önce yırtılan giyeceğin yerine yenisi verilir. Verilen melbusatın miadı verildiği tarihten itibaren başlar.

 

d) İşçinin kusuru neticesi zayii veya hasara uğrayan giyeceğin yerine yenisi verilir, ancak parası işçiden kesilir.

 

e) Bu sözleşmede iş unvanı geçmeyen veya bilahare ihdas olunan bir iş unvanının iş elbisesi ve koruyucu malzemesi yaptığı işe en yakın iş unvanının iş elbisesi ve koruyucu malzemesi olarak verilir.

 

II) İş elbisesi numunelerinin hazırlanmasında sendikanın görüşü alınır.

 

III) İş elbisesi dağıtım noktası olarak belirlenen yerlerde ölçü alma ve dağıtım işi gerçekleştirilir. İşçiler belirtilen dağıtım noktalarında ölçü verme ve iş elbisesini almak zorundadır. 3 ay içerisinde melbusatını almayan işçi hakkından vazgeçmiş sayılır.

 

MADDE 89 - ELEKTRONİK BİLET SATIŞI YAPAN İŞLETME İŞÇİLERİNİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ŞARTLARI

İşletme işçilerinin kaybettikleri elektronik bilet bedellerinin tazmin edilip edilmeyeceği veya alınacak diğer kararlar Yüksek Kurulda kararlaştırılır.

 

Elektronik Bilet satışı yapan yerlerdeki paraların teslim alınması için donanımlı zırhlı araç görevlendirilir. Paraların muhafaza edileceği kilitli bir kasayı işveren temin eder.

 

Bu madde banka anlaşmasına kadar geçerlidir.

 

MADDE 90 - PARLAYICI VE PATLAYICI MADDE

Patlayıcı ve parlayıcı maddeler tüzüğü içinde mütalaa edilen işyerlerinde sigara içilmez.

 

MADDE 91 - TAMİM VE TALİMATLAR

Bu toplu iş sözleşmesinde bahsi geçmeyen veya bu sözleşme ile yeni hükme bağlanmayan işveren tarafından çıkarılan tamim, talimatlardan işçi lehine olanlar aynen devam eder.

 

MADDE 92 - OTOBÜS İHDASI (ÖLÜMLERDE)

İşçinin ölümü halinde idare, cenazesine ücretsiz otobüs tahsis etmeyi kabul eder.

 

MADDE 93 - YÜRÜRLÜK SÜRESİ

Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi iki (2) yıl olup, 01.03.2016 tarihinde yürürlüğe girer; 28.02.2018 tarihinde sona erer.

 

GEÇİCİ MADDE 1 - AYRILANLARIN SÖZLEŞMEDEN YARARLANMALARI

Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük (başlangıç) tarihi ile imza tarihi arasında; emekliye ayrılanlara, muvazzaf askerlik ve evlilik nedeniyle işyerinden ayrılmak zorunda kalanlara, malulen emekliye sevk edilenlere, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 45. maddesine göre işten ayrılanlara, 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesi uyarınca ve geçici işçi statüsünde çalışırken işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilenlere, sendika yönetimine seçilenler ile işçi iken İETT’de memur statüsüne geçenlere ve ölenlerin kanuni mirasçılarına bu toplu iş sözleşmesiyle sağlanan yeni miktarlar üzerinden hesaplama yapılarak daha önce ödenenlerin mahsubu yapılmak suretiyle ödeme yapılır.

 

GEÇİCİ MADDE 2 - FARKLARIN ÖDENMESİ

İşbu toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren oluşacak artış farkları, imkânlar ölçüsünde en kısa zamanda işçilere ödenecektir.

 

GEÇİCİ MADDE 3 - KİPTAS İŞÇİLERİNİN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün 26.02.2016 tarih ve 71106642/103.03/5010 sayılı yazısı ile İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yetki Belgesinin kapsamına dâhil ettiği, İETT işyerlerinde hizmet alım ihalesi yoluyla çalışan İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. (KİPTAŞ) işçilerinin işbu toplu iş sözleşmesinden hangi usul ve esaslar çerçevesinde yararlanacağı, taraflar arasında yapılacak protokol ile belirlenecektir. Taraflarca yapılacak protokol, işbu toplu iş sözleşmesinin eki niteliğinde olacaktır.

 

 1 NUMARALI CETVEL

İŞ UNVANLARININ SÜREKLİ İŞÇİ KADRO UNVANLARINA (ÜCRET GRUPLARINA) GÖRE DAĞILIM CETVELİ

UNVANLAR (ÜCRET GRUPLARI)

İŞ UNVANLARI

ŞOFÖR

Otobüs Şoförü, Vatman

USTABAŞI/ İŞLETME USTABAŞI/ TEKNİK

Hareket Amiri, Hat Amiri, İşletme Amiri

Vardiya Amiri, Ustabaşı, Makine Bakım Amiri, Telsiz Telefon Teknik Kısım Amiri, Elektrik Bakım Amiri, Postabaşı, Atölye Amir Muavini

USTA 2

Torna-Tesviye, Toma-Freze, Oto Tamircisi, Bakım Tamir Ustası, Mekanik Bakım Ustası, Tesviyeci, Rektifıyeci, Telsiz Tamircisi, Otomatik Santral Teknisyeni, Oto Elektrik, Karoser İşçisi, Yardımcı Sağlık Personeli, Hassas Aletler Tamircisi, Bina Elektrikçisi, Telsiz-Telefon Teknik Kısım Amir Yardımcısı

USTA 1

Marangoz, Oto Boyacısı, Radyatörcü, Kaynakçı, Oto Lastikçisi, Demirci, Kalorifer Tesisatçısı, Telefon Tamircisi, Duvarcı, Makinist, Elektrikçi, Brülörcü, Tamirci-Operatör Yol Ustası, Yağ Yakıt İkmal İşçisi

İŞÇİ

Garaj Silicisi, Odacı, Hizmet İşçisi, İşletme İşçisi, Hareket İşçisi, Kayıt İşçisi, Bilgi Giriş Personeli, Malzeme Takım İşçisi, Berber, Ambar İşçisi, Betoncu, Telefon Operatörü, Telsiz-Telefon Operatörü, Ambar Tevzi İşçisi, Pis Su Ve Sıhhi Tesisatçı, Boyacı, Binek Oto Şoförü,

  

2 NUMARALI CETVEL

 

I- ARAÇ BAKIM ONARIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- GARAJ ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ:

Ana vardiyalar: 08.00-17.00; 20.00- 04.30

Ara vardiyalar: 11.00-20.00; 15.00-24.00; 23.00-07.30

Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

2- KAPORTA BOYA ŞEFLİĞİ:

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 08.00- 17.00 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

3- MOTOR YENİLEME ŞEFLİĞİ

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 08.00- 17.00 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

II- BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- ELEKTRONİK SİSTEMLER MÜDÜRLÜĞÜ:

a) İş gereği vardiyalı çalışma yapılması gereken durumlarda vardiyalı çalışma yapılır ve yarım saat ara dinlenme verilir.

b) Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe; Cuma: 08.30-17.30 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

c) Bu işyeri vardiyalı çalışma kapsamındadır.

III- MÜŞTERİ HİZMETLERİ VE KURUMSAL İLETİŞİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1 - MÜŞTERİ HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ VE ELEKTRONİK KART YÖNETİM MÜDÜRLÜĞÜ:

a) İş gereği vardiyalı çalışma yapılması gereken durumlarda vardiyalı çalışma yapılır ve yarım saat ara dinlenme verilir.

b) Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe; Cuma: 08.30-17.30 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

c) Bu işyeri vardiyalı çalışma kapsamındadır.

IV- İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ:

8 saati aşmayan ve 24 saat içinde bölünen postalar halinde işin durumuna göre çalıştırılır.

Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

V- ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- ENERJİ VE ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ:

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi: 08.00- 17.00 12.00- 13.00 arası ara dinlenme verilir.

2- MOTOR YENİLEME ŞEFLİĞİ

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 08.00- 17.00 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

VI- DESTEK HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ:

Odacılar: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 08.30-17.30 Siliciler: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 10.00 - 19.00 Ara dinlenme 1 saattir. İş icaplarına göre verilir.

2- SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ:

Ara dinlenmeler hariç günde 8 saati aşmayacak ve 24 saat içinde bölünen postalar halinde durumuna göre çalışılır.

VII- OTOBÜS İŞLETME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- Hareket İşçilerinin Çalışma Saatleri:

1. Posta: 04.30- 08.00 arasında

2. Posta: 11.00- 16.00 arasında

3. Posta: 16.00- 20.00 arasında işe başlatılır.

Orerler asgari 7,5 saat azami 8 saat esas alınarak hazırlanır. Oreri 8 saatten önce biten şoförlerin günlük 8 saatlik ücretlerinden indirim yapılmaz. Tüm hareket işçileri günlük 8 saatten fazla çalıştırılamaz. ( 43/c, 43/h, 44/d hükümleri saklıdır.)

NOT: 3’ncü postada saat 17’den sonra işe başlatılan işçilerin çalışmaları İş Kanununun 69/III maddesi gereği 7,5 saati aşamaz.

VIII- YAPI TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

1- BAKIM ONARIM VE TESİSAT MÜDÜRLÜĞÜ:

a) Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma:08.30-17.30 12.00-13.00 arası ara dinlenme verilir.

b) Vardiya gerektiren görevlerde çalışma:

İşçiler, günlük 24 saatin 3 ana postaya bölünmesi suretiyle çalıştırılırlar. (Olağanüstü koşullarda işçiler günlük münavebeli olarak görevlendirilirler.) Ara dinlenme iş icaplarına göre verilir.

2- ULAŞIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI:

1- TÜNEL HAREKET İŞÇİLERİ:

1. Vardiya: 06.30- 15.00

2. Vardiya: 13.00-21.30

3. Vardiya: 14.30- 23.00

İş icaplarına göre yarım saat ara dinlenmesi verilir.

2- TÜNEL CER ATÖLYESİ:

1. Vardiya: 06.30- 15.00

2. Vardiya: 14.30- 23.00

3. Vardiya: 22.00- 07.00

1 ’nci ve 2’nci vardiyalar yarım saat, 3’ncü vardiyada 1 saat ara dinlenmesi verilir.

3- TRAMVAY ATÖLYESİ:

a) Tramvay (Vatman):

1. Vardiya: 06.30- 15.00

2. Vardiya: 13.00-21.30

3. Vardiya: 14.30- 23.00

b) Atölye:

1’nci Vardiya: 06.30- 15.00

2’nci Vardiya: 14.30- 23.00

İş icaplarına göre yarım saat ara dinlenmesi verilir.

Tünel Cer Atölyesi ve Hareket işyerinde 3. vardiya da çalışacak işçilere 1 saat ara dinlenmesi verilir.

 

GENEL HÜKÜMLER

a) İşçi çalıştırılan tüm işyerlerinde, haftanın 7 gününde çalışma yaptırılabilir. Bu işyerlerinde günlük çalışma süresi haftanın 5 günü için 8'er saattir. İşçi bakımından haftanın 6. günü dinlenme, 7. günü hafta tatili günüdür. Dinlenme ve tatil günleri arka arkaya olmak üzere münavebe ile haftanın 7 gününe yayılarak verilir.

 

b) İşe başlama ve bitirme saatleri, günlük çalışma süresi iş icaplarına göre işyeri sendika temsilcisinin görüşü alınarak değiştirilebilir.

 

c) 21.08.1984 tarih ve 3551 sayılı genelgede bahsi geçen işçiler ile Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak 7,5 saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmeliğin 2 bölümünde sayılı işlerde ve gece vardiyalarında işçiler 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar. Bu kapsamdaki işçilere günlük 8 saat üzerinden puantaj yapılır.

 

3 NUMARALI CETVEL

İŞ UNVANLARINA GÖRE VERİLECEK İŞ ELBİSESİ VE KORUYUCU MALZEME

MELBUSATIN ADI

İDARE ELBİSESİ

KIŞLIK GÖMLEK

YAZLIK GÖMLEK

YAZLIK PANTOLON

KRAVAT

HIRKA

İŞ AYAKKABISI

YAZLIK AYAKKABI

KIŞLIK İŞ AYAKKABISI / BOT

MONT (VATMAN KIYAFETİ)

ALT VE ÜST YÜN İÇLİK

TİŞÖRT

PARÇALI TULUM

PARÇALI YÜN TULUM

DERİ PROSTELA

İŞ ÖNLÜĞÜ

DERİ YELEK

BOY HAVLUSU

MİADI (YIL)

1

1

1

1

1

1

1

1

1/3

3

2

1

1

1

3

1

4

1

ŞOFÖR

Vatman

             

1

1

1

1

             

Otobüs Şoförü

1

2

2

2

2

1

 

1

1

                 

USTABAŞI- İŞLETME USTABAŞI/TEKNİK USTABAŞI

İşletme Ustabaşı

1

2

2

2

2

1

 

1

1

                 

Garaj Vardiya Amiri

             

1

1

           

2

 

1

Ustabaşı - Postabaşı

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Atölye Amir Muavini

             

1

1

           

2

 

1

USTA1

Tamirci Operatörü

             

1

1

1

   

2

     

1

1

Elektrikçi

             

1

1

     

2

     

1

1

Oto Lastikçiler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Marangozlar

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Oto Boyacılar

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Demirciler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Radyatörcüler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Kaynakçılar

             

1

1

     

2

 

1

 

1

1

Kaloriferci

             

1

1

     

2

     

1

1

Duvarcılar,

Marangozlar

             

1

1

     

2

     

1

1

Telefon Ve Telsiz Tamircileri

             

1

1

           

2

1

1

Yağ Yakıt İkmal İşçisi

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Sıcak Ve Soğuk Demirciler

             

1

1

     

2

     

1

1

 

 

MELBUSATIN ADI

İDARE ELBİSESİ

KIŞLIK GÖMLEK

YAZLIK GÖMLEK

YAZLIK PANTOLON

KRAVAT

HIRKA

İŞ AYAKKABISI

YAZLIK AYAKKABI

KIŞLIK İŞ AYAKKABISI / BOT

MONT (VATMAN KIYAFETİ)

ALT VE ÜST YÜN İÇLİK

TİŞÖRT

PARÇALI TULUM

PARÇALI YÜN TULUM

DERİ PROSTELA

İŞ ÖNLÜĞÜ

DERİ YELEK

BOY HAVLUSU

MİADI (YIL)

1

1

1

1

1

1

1

1

1/3

3

2

1

1

1

3

1

4

1

USTA 2

Torna

Tesviyeciler Ve Rektefıyeciler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Oto Tamirciler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Oto Elektrikçiler

             

1

1

   

2

2

     

1

1

Akücüler

             

1

1

   

2

 

2

   

1

1

Karoserciler

             

1

1

     

2

     

1

1

Yardımcı Sağlık Personelleri

             

1

             

2

 

1

Bina Elektrikçileri

           

1

1

1

   

2

2

       

1

Hassas Aletler Tamircisi

             

1

1

           

2

 

1

İŞÇİ

İşletme İşçileri

1

2

2

2

2

1

 

1

1

                 

Odacılar

1

2

2

2

2

1

 

1

1

                 

İşletme Haber Kayıtçıları

1

2

2

2

2

1

 

1

1

                 

Hareket İşçisi (Tünel)

             

1

 

1

               

Kayıt İşçileri Ve Bilgi Girişi Personeli

           

1

1

     

2

     

2

 

1

Hizmet İşçisi

           

1

1

     

2

         

1

Berberler

             

1

             

2

 

1

Bayan Siliciler

             

1

             

2

 

1

Ambar Tevzi İşçileri Ambar İşçileri

             

1

1

   

2

2

       

1

Yağlı Boyacılar

             

1

1

   

2

2

       

1

Şoförler

             

1

     

1

1

       

1

Telefon ve Telsiz Operatörleri

             

1

             

2

 

1

İdare Hizmetinde Daimi Olarak Çalışan Sanatsız İşçiler

             

1

1

   

2

         

1

> Bu cetvelde iş elbisesi ve koruyucu malzemesi belirtilmemiş iş unvanları için, yaptığı işe uygun veya en yakın olan unvanın iş elbisesi ve koruyucu malzemesi verilir.

> Tüm işçilere iki yılda bir parka verilir. Bayan işçilere ise manto (iki yıl miatlı) verilir.

> İş elbisesi almayan idare personeline iş elbisesi ayakkabılarının verildiği tarihte bir çift yazlık ayakkabı koruyucu giyim eşyası olarak verilir. Bayanlara eşdeğerde bayan ayakkabısı verilecektir.

> Bayan personele uygun kıyafet verilir.

> Daha önce verilmiş ve halen dolmamış melbusatın miadı bu listeye göre hesaplanarak yenisi verilir.

 

4 NUMARALI CETVEL

İŞ DİSİPLİNİ İLE İLGİLİ CEZALAR CETVELİ

   

VERİLECEK CEZALAR

Sıra

No

CEZAYI GEREKTİREN HALLER

İHTAR

ÜCRET KESİMİ (YEVMİYE)

İŞTEN ÇIKARMA

   

1

2

1/2

1

2

3

 

1

İşyerinde ve iş esnasında şakalaşmak ve gayri ciddi hareketlerde bulunmak (Amirlere de uygulanır)

*

*

*

*

*

*

 

2

Vazife ile alakalı olmayan eşyayı ve makineyi karıştırmak ve kullanmak

*

*

*

*

*

*

*

3

Kart basmayı unutmak

*

*

*

*

     

4

İşyerinde siyasetle uğraşmak (Tespiti ve tevsiki halinde)

*

*

*

*

*

*

*

5

Ücretsiz yolcu taşımak

*

*

*

*

*

*

 

6

Yasak eşya taşımak

*

*

*

       

7

Garaja girişlerde camları kapatmamak (Cam bozuksa uygulanmaz)

*

*

         

8

Günlük seyir cetveline bilgileri yanlış, noksan yazmak veya kaybetmek

*

*

*

       

9

Yanında yeterli elektronik bilet bulundurmamak (Elektronik bilet satışı yapan personel için)

*

*

*

*

     

10

Müsademeyi amirlerine haber vermemek ve şahitleri tespit etmemek

*

*

*

*

     

11

Müsademe ve hadiselerde rapor yazmamak veya eksik yazmak ya da geç yazmak, evrakları tamamlayarak zamanında ilgili birime teslim etmemek

*

*

*

*

     

12

Seyir halinde cep telefonu ile konuşmak

*

*

*

*

*

   

13

Yolcunun şikâyet ve müracaatını nazara almamak (Amirler için)

*

*

*

*

*

   

14

Şoförlerin sefer cetvelini tetkik etmemek (Amirler için)

*

*

*

*

*

*

 

15

Mevcut arızayı veya araçtaki eksiklikleri sefer cetveline yazmamak

*

*

*

*

*

*

 

16

Geçerli seyahat kartlarını kabul etmemek

*

*

*

*

     

17

İkametgâh adresini veya değişikliğini işyerine bildirmemek

*

*

*

*

     

18

Sefer esnasında arabayı bağlayarak bir şey almak veya aldırmak

*

*

*

*

*

*

 

19

Tek elle direksiyon kullanmak

*

*

*

*

*

*

 

20

Trafik zarureti hariç durağa yanaşmadan durmak

*

*

*

*

*

*

 

21

Vasıtayı garaja getirince tesellüm memuruna göstermemek

*

*

*

*

*

*

 

22

Süratli araç kullanmak

*

*

*

*

*

*

*

23

Kapıları kapamadan hareket etmek

*

*

*

*

*

*

 

24

Yokuşlarda konulmuş (veya yollarda) her türlü trafik ve İETT özel trafik ikaz ve ihtar levhalarına göre hareket etmemek

*

*

*

*

*

*

 

25

Yangın söndürme cihazları ile diğer koruyucu ekipmanları kontrol etmemek ve arızalı cihazları bildirmemek.

*

*

*

*

*

*

*

26

İşyeri temsilcilerinin ve işçilerin münferit olarak greve teşvikleri ve işi kasten savsaklamaları (Tevsiki halinde)

 

*

*

*

*

*

 

27

Yenisi verildiği takdirde görevde resmi kıyafeti ve iş elbisesini giymemek

 

*

*

*

     

28

Durak harici yolcu indirip bindirmek, nizami yanaşmamak, gerektiği halde durakta durmamak

 

*

*

*

*

*

 

29

Hat tabelalarını doğru takmamak, AKBİL GKM cihazının tarih, saat ve hat tanımlamasına dikkat etmemek,

 

*

*

*

*

*

 

30

Vasıtayı teslim etmeden gitmek (İdarece gösterilenlere teslim edilir)

 

*

*

*

*

   

31

Seyahat kartlarına bakmamak, usulsüz kullanma halinde kartlara el koymamak

 

*

*

*

     

32

Çırağına nezaret etmemek

 

*

*

*

*

*

*

33

Noksan tahakkuk yapmak (Amirler için)

 

*

*

*

*

*

*

34

Aracı kullanma talimatlarına uygun kullanmamak

 

*

*

*

*

   

35

Araba arızası hariç duruş ve kalkışlarda sert fren veya kalkış yapmak

 

*

*

*

*

*

 

36

Avans yapmak

 

*

*

*

*

*

*

37

Vasıtada yangın çıktığında yangın söndürme aletini gerektiği şekilde kullanmamak (Yangın söndürme tüpleri dolu bulundurulur)

 

*

*

*

*

*

 

38

İşyerinde belli işe başlama dinlenme ve işinden ayrılma şart ve kanuni müddetlere riayet etmemek

   

*

*

*

*

*

39

Asli vazifesiyle ilgili verilen işi mazeretsiz kabul etmemek, tayin edilen yerde ve işte çalışmamak, verilen işi muntazam surette itina ile iş icaplarına göre yapmamak

   

*

*

*

*

*

40

İş saatleri içinde amirinden izin almadan herhangi bir sebeple işten ayrılmak

   

*

*

*

*

*

41

Müşteri ve yolculara amir ve memur işçilere veya işle ilgili kimselere layık olmayan hareketlerde bulunmak

   

*

*

*

*

*

42

Kendilerine teslim edilen veya iş icabı kullandıkları veya muhafazaya mecbur oldukları alet edevat ve vasıtaları hiç kullanmamak veya usulüne göre kullanmamak, bakımında lüzumlu ihtimamı göstermemek (Kasıtlı hallerde)

   

*

*

*

*

*

43

Verilen giyim ve iş eşyasını satmak (Miadı dolmuş hariç)

   

*

*

*

*

 

44

Yabancıların girmesi yasak olan işyerlerine yabancıları getirmek (Derecesine göre)

   

*

*

*

*

*

45

Günlük hâsılatı kısmen veya tamamen teslim etmemek (Hâsılatın yatırılması için 3 gün müddet verilir. Bu müddet zarfında ilgiliye iş verilmez, hâsılat yatırılırsa)

   

*

*

*

*

*

46

Amirine ispat edemeyeceği suçlamalarda bulunmak (Sabit olduğunda)

   

*

*

*

*

*

47

Gerçek dışı ve abartılı rapor yazmak (Amir ve işçi için)

   

*

*

*

*

*

48

Resmi belgeyi amire vermemek veya göstermemek

   

*

*

*

*

*

49

Eksik teftiş yapmak, eksik rapor yazmak, kazayla ilgilenmemek ve kaza ile ilgili belgeleri temin etmemek veya eksik temin etmek (Amirler için)

   

*

*

*

*

*

50

Kıta noktasında tarife ayarlarını yapmayarak kurumu veya yolcuları zarara uğratmak

   

*

*

*

*

 

51

İntizam cetveli veya sefer zayii cetvelini yanlış, noksan yazmak veya kaybetmek (Amirler için)

   

*

*

     

52

Vazifede uyumak

   

*

*

*

*

*

53

Göstergelere dikkat etmemek, su, yağ ve yakıt ikmali yapmamak

   

*

*

*

*

*

54

Bozulan arabayı en yakın tamir yerine götürmeden servisten çıkarmak

   

*

*

*

*

*

55

Kasten patlak veya havası az lastik üzerinde yürümek

   

*

*

*

*

*

56

Müsademe halinde karşı tarafa şahsen para ödemek veya amirinin izni ve bilgisi dışında karşı taraftan hasar bedeli almak, ya da aldığı hasar bedelini amirine teslim etmemek

   

*

*

*

*

*

57

Bilerek arızalı araba ile sefere devam etmek

   

*

*

*

*

*

58

Soğuk havalarda motoru ilk harekette yüksek devirle çalıştırmak

   

*

*

*

*

*

59

Dövüşmeye ismi karışıp dövüş, kavga ve yaralamaya fiilen sebep olmak

   

*

*

*

*

*

60

Gerek iş saatleri dışında İstanbul’da gerekse izinde iken İstanbul’da veya Taşra da İdare üniforması ile İdareye ait işlerden başka herhangi bir işte kazanç sağlamak maksadı ile meşgul olmak

   

*

*

*

*

*

61

İşyerine girip çıkarken kapılarda veya iş sırasında işyerinde ve soyunma mahallerinde yapılacak her türlü arama ve kontrollere müsaade etmemek (İş esnasında işyerinde arama Sendika temsilcisi ile yapılır)

     

*

*

*

*

62

İşveren vekili veya amirleriyle alakalıların verecekleri emir ve talimatları dinlememek (İş ile alakalı olacak)

     

*

*

*

*

63

Başkasının elbise dolap ve takımlarını karıştırmak

     

*

*

*

*

64

İşyerinde gösteri, toplantı ve miting yapmak, asayişi ve intizamı bozmak (Derecesine göre)

     

*

*

*

*

65

İşyerinde her türlü bağış, yardım ve aidatı işverenden veya işveren vekilinden müsaadesiz olarak toplamak (Müsaade vermekte gereksiz zorluk çıkarılmaz)

     

*

*

*

*

66

Yalancı şahitlik yapmak veya başkasını yalancı şahit göstermek

     

*

*

*

*

67

Mazeretsiz vazifeye gelmemek

     

*

*

*

*

68

Vazifede ve iş emniyeti bakımından yasak edilen yerde sigara içmek

     

*

*

   

69

İzin veya istirahatlı olduğu halde zimmetindeki elektronik bilet vb. zimmeti bilet tevzii ünitesine teslim etmemek veya ay sonunda zimmet kontrol fişi yaptırmamak (Elektronik bilet satışı yapan personel için)

     

*

*

*

*

70

Trafik zarureti hariç güzergâh dışına çıkmak

     

*

*

*

*

71

Başkasının kartını basmak ve markasını kullanmak

       

*

*

*

72

Para alıp elektronik bilet vermemek veya AKBİL dolum makinesinde eksik dolum yapmak

       

*

*

*

73

İşyerinin içinde mal satmak

         

*

*

74

İşyerinde kumar oynamak ve oynatmak

           

*

75

İşbaşına sarhoş şekilde ve keyif verici maddeleri kullanmış olarak gelmek ve bu maddeleri işbaşına getirmek (Tütün hariç)

           

*

76

İşyerine Kanunun yasakladığı her türlü ateşli ve ateşsiz silahı getirmek

           

*

77

İdareye ait eşyayı, işyerinden çıkma bonosu olmadan işyeri haricine çıkarmak (Bonoya tabi eşya için)

           

*

78

İşverene veya 3 üncü şahıslara ait olup kendilerine veya murakabesine teslim edilen veyahut vaziyet ettiği eşya, alet, edevat vs. çalmak, satmak (Sabit olduğunda)

           

*

79

İşvereni gerek işe alındığı esnada ve gerekse işine devam esnasında aldatmak ve işverenin emniyetini suistimal suretiyle sadakate uymayan hareketlerde bulunmak (Sabit olduğunda)

           

*

80

Hâsılat yatırılmazsa (3 gün içinde)

           

*

81

Ehliyetsiz vasıta kullanmak

           

*

82

İşyerinde kavga ederek işçi, amir, müşteri veya yolcuları dövmek veya yaralamak

           

*

83

Vazifeye geç gelme:

a) I- İşletmelerde tayin edilen zamanı 30 dakikadan fazla geçirmiş olan işçiye o gün için işveren tarafından iş verilmeyebilir. İşçiye iş verilmiş ve işçi çalışmış ise bu ihtardan 1 yevmiyeye kadar sıra takip edilerek (hükmün başlangıcı T.İ.S. imza tarihidir) ceza verilir. İşçi bu halde servis durumuna göre verilen vazifeyi almaya mecburdur. İşçi verilen işi kabul etmezse (67. ceza sırasına göre) o gün işe gelmemiş gibi disiplin cezası görür.

II- İşçi işe 30 dakikadan fazla geç geldiği halde iş verilmemiş ise işe gelmemişler gibi işlem görür.

b) Geç gelme müddeti 30 dakikaya kadar olan işçiye servis durumuna göre vazife verilir. İşçi geç gelme sırasına göre (c) fıkrasındaki esaslar dâhilinde ceza görür (İşçi verilen bu vazifeyi almaya mecburdur).

c) Diğer kısımlarda işbaşına geç gelenler birinci 10 dakika için yarım saatlik ücreti, ikinci 10 dakika için 1 saatlik ücreti, üçüncü 10 dakika için yevmiyesinin 1,5 saatlik ücretini kaybeder.

İşbaşına yarım saatten fazla geç gelenlere kendi vardiyasının 2’nci yarısına kadar iş verilmez. Yani işçi yarım gündeliğini kaybeder.

Geç gelmeyi ihtiyat edenlere yevmiye cezası verilir. Gündelik kesintisi yapılmaz.

1 ay içinde 3 defadan fazla geç gelen işçi bu işi alışkanlık haline getirmiş sayılır.

 

84

Yukarıda sayılan eylemler dışında suç sayılan ve cezalandırılması gereken fiillerde bulunanlara, olayın önemine göre ihtar, yevmiye kesimi ve işten çıkarma cezaları ilgili kurullarca (Disiplin kurulu, Yüksek kurul) verilir.

NOT:

1) İşbu Toplu İş Sözleşmesine ekli ceza listesinin 3, 27, 36, 38 ve 67. sıra numaralarında gösterilen suçlarda, işçi son ceza tarihinden itibaren 1 yıl aynı mevzuda suç işlemediği takdirde (aynı suç) ceza sırasına en baştan itibar edilmek suretiyle uygulama yapılır.

2) İşbu Toplu İş Sözleşmesine ekli ceza listesinin 22, 40, 41, 42 ve 49. sıra numaralarında gösterilen suçlarda işçi son ceza tarihinden itibaren 2 yıl aynı suçu işlemediği takdirde ceza sırasına en baştan itibar edilmek suretiyle tatbikat yapılır.

3) İşbu Toplu İş Sözleşmesine ekli ceza listesinin 48. sıra numarasında gösterilen suçta işçi son ceza tarihinden itibaren 3 yıl aynı mevzuda suç işlemediği (aynı suç) takdirde ceza sırasına en baştan itibar edilmek suretiyle uygulama yapılır.

4) İşbu ceza listesinde yazılı not 1, 2, 3. dışında kalan suçlardan herhangi biriyle son fiil tarihinden itibaren 4 yıl zarfında cezalandırılmamış işçiler ceza sırasına en baştan itibar edilmek suretiyle cezalandırılırlar.

 

 

5 NUMARALI CETVEL

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YASAKLAR ve CEZALAR

Sıra

No

CEZAYI GEREKTİREN HALLER

VERİLECEK CEZALAR

İHTAR

ÜCRET KESİMİ (YEVMİYE)

İŞTEN

ÇIKARMA

1

2

1/2

1

2

3

1

İşyerinde ve motorlu vasıtalarda akaryakıt tevzi esnasında sigara içmek ve ateş bulundurmak

   

*

*

*

*

*

2

Garaj Şube Müdürlüğünde tamir edilirken motorlu taşıt ve motorlu makinelerin depolarında benzin, petrol ve mazot bulundurmak

   

*

*

*

*

*

3

Talaş, yağlı paçavra gibi çabuk tutuşabilecek maddeleri ateş ile çalışan işyerlerinde biriktirmek

   

*

*

*

*

*

4

İşyerinde zuhur eden yangın ile alakadar olmamak veya ilgili itfaiye personellerine ihbarda lakayt bulunmak

   

*

*

*

*

*

5

Emniyet tedbiri almadan tehlikeli şartlar dairesinde iş yapmak veya yaptırmak.

   

*

*

*

*

*

6

Hususi emniyet hükümleri veya işe alındığı zaman işçiye bildirilen emniyet talimatına aykırı hareket etmek.

   

*

*

*

*

*

7

İşin mahiyetine göre gerekli koruma vasıtalarını ve cihazlarını kullanmamak

   

*

*

*

*

*

8

Serviste bir kaza, bir arıza veyahut gayri tabii bir hal vaki olduğunda keyfiyeti amirine haber vermemek

   

*

*

*

*

*

9

Amirinden emir almadan veya gerekli müsaade verilmeden gayri tabi bir manevra yapmak, işleyen bir servisi tatil veya tadil etmek

   

*

*

*

*

*

10

Bir kaza vukuunda şahsen alınabilecek tedbirleri almamak

   

*

*

*

*

*

11

İlgisi olmadığı halde muhavile merkezine girmek

   

*

*

*

*

*

12

Kazanları susuz bırakmak, suyun azlığını bildiren sübap, müşir veya düdükleri hizmetten çıkarmak veya emniyet sübaplarını fazla yüklemek

   

*

*

*

*

*

13

Transmisyonlar veya müteharrik makineler işlerken kayışlarda tamirat yapmak temizlik yapmak veya onları eliyle koymak, süratle dönen makine ve tesisatları önünde önü sökük elbise ile dolaşarak faaliyet halinde bulunan makineleri yağlamak.

   

*

*

*

*

*

14

Elektrik servisi mahallerinde bulunan (tehlikeli) ilan ve işaretlerini iyi muhafaza etmemek ve söküp atmak

   

*

*

*

*

*

15

Aydınlık olmayan elektrik servisi mahallerine girmek yüksek tevettür ihtiva eden mahallerin kapısını açık bırakmak

   

*

*

*

*

*

16

Pürmüz lambası, oksijen tüpü ve karpit kazanlarının infilaklarına mani olmak için gerekli tedbirleri almamak

   

*

*

*

*

*

17

Asit ile çalışmak hallerinde gerekli tedbirleri almamak

   

*

*

*

*

*

18

Havai hat arabasının dolabı ve merdivenleri açık hareket etmek, işçiler havai hat ile meşgulken arabayı yürütmek

   

*

*

*

*

*

19

İşyerine kolay ateş alan ve istinal eden madde getirmek (infilak maddesi, benzin, gaz, mazot vs. gibi)

     

*

*

*

*

20

Salahiyetli olmayanların cereyan bulunan tellere temasına mani olma hususunda gerekli tedbirleri almamak

       

*

*

*

21

Cereyan altında bulunan hatlarda çalışırken olumlu ve olumsuz telleri birbirine veya arabaya veya merdivene temas ettirmek

   

 

 

*

*

*

 

SÖZLEŞMENİN İMZASI

İş bu Toplu İş Sözleşmesi 93 asıl ve 3 geçici madde ile; İş Unvanlarının Sürekli İşçi Kadro Unvanlarına (Ücret Gruplarına) Göre Dağılım Cetveli (1), Çalışma ve Dinlenme Saatleri Cetveli (2), İş Unvanlarına Göre Verilecek İş Elbisesi Ve Koruyucu Malzeme (3), İş Disiplini İle İlgili Cezalar Cetveli (4) Ve İş Sağlığı Ve Güvenliği İle İlgili Yasaklar Ve Cezalar (5) eklerinden ibaret olup, taraflarca 20.10.2016 tarihinde imza altına alınmıştır.

 

 

 

 

İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ (MİKSEN ve HİZMET-İŞ) Collective Agreement Between 01.03.2016 and 28.02.2018 - 2016

Start date: → 2016-03-01
End date: → 2018-02-28
Name industry: → Transport, logistics, communication
Public/private sector: → Ozel sektorde
Concluded by:
Name company: → 
Names trade unions: → 

SICKNESS AND DISABILITY

Provisions regarding return to work after long-term illness, e.g. cancer treatment: → Hayır
Paid menstruation leave: → Hayır
Pay in case of disability due to work accident: → Evet

HEALTH AND SAFETY AND MEDICAL ASSISTANCE

Medical assistance agreed: → Hayır
Medical assistance for relatives agreed: → Hayır
Contribution to health insurance agreed: → Hayır
Health insurance for relatives agreed: → Hayır
Health and safety policy agreed: → Evet
Health and safety training agreed: → Hayır
Protective clothing provided: → Evet
Regular or yearly medical checkup or visits provided by the employer: → Hayır
Monitoring of musculoskeletal solicitation of workstations, professional risks and/or relationship between work and health: → Insufficient data
Funeral assistance: → Evet
Minimum company contribution to funeral/burial expenses: → TRY 362.0

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Job security after maternity leave: → 
Prohibition of discrimination related to maternity: → 
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → 
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → 
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → 
Time off for prenatal medical examinations: → 
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → 
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → 
Facilities for nursing mothers: → Hayır
Employer-provided childcare facilities: → Hayır
Employer-subsidized childcare facilities: → Hayır
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Evet
Paid leave per year in case of caring for relatives: → Insufficient data days
Paternity paid leave: → 5 days
Leave duration in days in case of death of a relative: → 5 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 90 days
Severance pay after 5 years of service (number of days' wages): → 300 days
Severance pay after one year of service ((number of days' wages): → 60 days
Part-time workers excluded from any provision: → Hayır
Provisions about temporary workers: → Hayır
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per day: → 8.0
Working hours per week: → 40.0
Working days per week: → 5.0
Paid annual leave: → 22.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Rest period of at least one day per week agreed: → Evet
Paid leave for trade union activities: →  days
Provisions on flexible work arrangements: → Hayır

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → Yes, in more than one table
Adjustment for rising costs of living: → 

Wage increase

Wage increase starts: → 2016-03

Once only extra payment

Once only extra payment: → TRY 472.0 %
Once only extra payment due to company performance: → Hayır

Premium for evening or night work

Premium for evening or night work: → 125 % of basic wage
Premium for night work only: → Evet

Payment for standby work

Payment for standby work Sundays only: → Hayır
Payment for standby work all days per week: → Hayır

Premium for overtime work

Premium for hardship work

Premium for hardship work: → TRY 2.68 per month

Allowance for commuting work

Allowance for seniority

Allowance for seniority: → TRY -9.0 per month
Allowance for seniority after: → 1 years of service

Meal vouchers

Meal allowances provided: → Evet
→ 14.29 per meal
Free legal assistance: → Evet
Loading...