BRITISH COUNCIL EĞİTİM HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ - 2019

New1

TARAFLAR

İŞVEREN: BRITISH COUNCIL EĞİTİM HİZ. LTD. ŞTİ.

İŞÇİ SENDİKASI : TEZ-KOOP-İŞ

YÜRÜRLÜK TARİHİ

01.04.2019 - 31.03.2022

İMZA TARİHİ

30.05.2019

Madde 1- Taraflar Ve Tanımlar:

Bîr tarafta British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi ile diğer tarafta, Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (TEZ-KOOP-İŞ) aşağıdaki şartlarla anlaşarak British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi işyerlerini ve eklentilerini kapsamak üzere işbu işletme toplu iş sözleşmesini akdetmişlerdir.

Bu toplu iş sözleşmesi metni içinde;

a. Türkiye Ticaret. Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (TEZ- KOOP-İŞ) “SENDİKA14,

b. British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi ve bağlı işyerleri “İŞLETME11,

c. British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi “İŞVEREN”, işyerlerini sevk ve idareye yetkili olanlar “İŞVEREN VEKİLİ”,

d. Bu işletme toplu iş sözleşmesi “SÖZLEŞME”,

e. İşyerinde çalışan ve kanunen işçi sayılan TEZ-KOOP-İŞ üyeleri “ÜYE”,

f. Bu sözleşmede taraf olan British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi ile TEZ- KOOP-İŞ SENDİKASI “TARAFLAR”,

diye adlandırılmışlardır.

Madde 2- Sözleşmenin Amacı:

Bu toplu iş sözleşmesinin amacı iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, işveren ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemektir.

Madde 3- Yürürlük ve Süre:

Bu toplu iş sözleşmesi 01.04.2019 tarihinde yürürlüğe girmek ve 31.03.2022 tarihinde sona ermek üzere 3 (üç) yıl sürelidir.

Madde 4 -Kapsam ve Yararlanma:

A. Yer itibariyle

İşbu toplu iş sözleşmesi, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi işyerlerini ve eklentilerini kapsar.

B. Şahıs itibariyle

Bu toplu iş sözleşmesi sendika üyelerini kapsar. Ancak İnsan Kaynakları Yöneticisi ile Sorumluları ve Finans Birim Yöneticileri ile Operasyon Direktörü ve yetkili şirket mtidürü/vekili, Üst Düzey Asistanı (Executive Coordinator) ve süresi bir yıldan az belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar kapsam dışıdır. Açılmış ve açılacak kurslarda eğitim kadrosu çalışanları da belirli veya belirsiz süreli çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın kapsam içi olmakla birlikte, bunlar hakkında bu toplu iş sözleşmesindeki ücret dahil tüm mali konuları içeren hükümler uygulanmamakla birlikte, bu kadrolarda çalışanların mali hakları toplu iş sözleşmesine ekli olmak üzere işverence ayrıca belirlenir.

C. Bu Toplu İş Sözleşmesinden (A) ve (B)’de belirtilen esaslar çerçevesinde taraf sendika üyesi işçiler yararlanırlar. Sendika üyesi olmayanların yararlanmaları hakkında yasa hükümleri uygulanır. 

D.Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır.

Madde 5- Toplu İş Sözleşmesinin Hükmü ve İş Sözleşmelerine Etkisi:

Bu konuda,6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25’inci, 36’ncı ve 39’uncu madde hükümleri uygulanır.

Madde 6- Tarafların Temsili ve Tanınması:

A. Bu toplu iş sözleşmesinin uygulanmasında işvereni, işveren ve vekili veya yetkili kıldığı diğer temsilciler,

B. Sendikayı, ana tüzüğünde belirtilen organlar ve Yönetim Kurulunun yetkili kılacağı kişiler ve işyeri sendika temsilcisi temsil eder.

C. İşveren, TEZ - KOOP - İŞ Sendikası’m işyerinde çalışan tüm üyelerinin tek temsilcisi

Madde 7- Sendika Temsilcileri Ve Yöneticilerinin Güvencesi:

Bu konuda, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 23’üncii ve 24’üncü maddelerinin hükümleri uygulanır.

Madde 8- Sendika Üyeliğinin Teminatı:

Bu konuda, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25’inci maddesi hükümleri uygulanır.

Madde 9- Sendika Temsilcileri:

Bu konuda, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 27’nci maddesi hükümleri uygulanır.

Sendika temsilcilerine, görevlerini yerine getirmek için önceden işveren yönetiminden izin almak şartıyla haftalık 1 saat ücretli izin verilir.

Madde 10- İlan Panosu:

İşveren, sendikal çalışmaların duyurulması ile her türlü sendikal yazıların asılmasını teminen, kilitli ilan panoları temin eder. Bu panolara asılacak yazı, broşür ve duyurular, mevzuata aykırı olamaz, asılan tüm ilanların hukuki ve cezai sorumluluğu sendikaya aittir ve asılmadan önce bilgi için işverene verilir. Asılacak tüm ilanlar, sendikanın mührünü ve yetkililerin imzasını taşır. İlan panosunun anahtarı, baştemsilcide bulunur.

Madde 11- Sendikal İzinler:

Sendika temsilcilerine veya görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, disiplin, Genel Kurul ve Temsilciler Meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine yılda toplam 10 gün ücretli izin verilir

Madde 12- Sendika Aidatları:

İşveren, kanunlar gereği, kesmesi gereken aidatları, her ay keserek, işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden 10 gün içinde, sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. İşveren bu işlemler için, sendikadan herhangi bir masraf isteyemez.

Bu madde uyarınca yapılan kesintiler ile ilgili, kimlerden ne miktarda aidat kesildiğini gösterir listeyi işveren, sendikaya gönderir.

Madde 13- Sendika Yöneticilerinin İşçilerle Görüşmesi:

Sendika yöneticileri, işveren veya vekillerinden izin almak ve işi aksatmamak şartıyla, üyelerle görüşebilirler. Bu görüşmeler işveren veya vekillerinin göstereceği bir yerde yapılır.

Madde 14- İşyerinde Çalışma Biçimi:

İşyerinin idaresine ilişkin yetkilerini kullanan işveren, bu alandaki düzenlemeleri hakkında sendikaya ve işyeri sendika temsilcisine bilgi verebilir.

Madde 15- Deneme Süresi:

İşe alman işçinin deneme süresi 3 aydır. Bu süre içinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilirler.

Madde 16- İş Süreleri ve Esnek Çalışma Biçimleri ve Fazla Çalışma:

Günlük çalışma süreleri ile işe başlama ve bitiş saatleri ile haftalık çalışma sürelerinin günlere dağılımı British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından düzenlenir ve işyerinde çalışanlara duyurulur. Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Ancak, tüm görev grupları için haftalık çalışma süresi 37,5 saat olarak belirlenmiştir. Toplu iş sözleşmesinin 19’uncu maddesine göre verilecek ara dinlenmesinde geçen saatler, haftalık 37,5 saatlik çalışma süresine dahil değildir. Fazla çalışma saat ücreti hesabında aylık 195 saat esas alınarak bunun üzerinden hesaplama yapılır.

British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi, 4857 sayılı iş Kanunu'nda yer alan iş sözleşmesi türlerini ve işin düzenlenmesini düzenleyen hükümlerini işyerinde çalışan işçilere hiçbir kayda tabi olmadan uygulayabilir.

Toplam haftalık çalışma süresi değişmeksizin, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’nin hizmete açık olduğu günler ve saatler British Council ülke direktörü veya yetkili şirket müdürü tarafından belirlenir

Fazla Mesai Oranlan:

Çalışanlar, işverenin yazılı talimatı uyarınca aşağıda belirtilen prensipler çerçevesinde fazla çalışma ve/veya fazla sürelerle çalışma yapmaya onay vermişlerdir.

H, J, Ka, Kb, Kc derecesinde çalışanlar için fazla çalışma saatlik olarak hesaplanır ve aşağıdaki oranlarda fazla çalışma ücreti ödenir.

Çalışma günlerinde yapılacak fazla çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli (%50) yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri:

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri hakkında yasa hükümleri uygulanır. Bu günlerde işçi çalışmazsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretini esasen aylık brüt ücretinin içinde alır. Tatil yapmayarak çalışırsa ayrıca çalışılan her gün için iki günlük ücreti ilave olarak verilir. Tam gün çalışmayanlar için, çalıştığı saat kadar ilave ücret verilir. Ayrıca, bugünlerde normal çalışma süresi dışında yapılan fazla çalışmalarda, her bir saat için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının iki katı olarak ödenir (yani işçinin fazla çalışması halinde, çalıştığı her bir saat için toplam 3 saatlik normal çalışma ücreti verilir).

D, E, F ve G Derecesinde Çalışanlar:

D, E, F ve G derecesinde çalışanlar, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından belirlenmiş sözleşmeleri uyarınca, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’ne haftada 45 saat hizmet vermek zorundadırlar.

D, E, F ve G derecesinde çalışanlar, fazla çalışma yapmaları halinde, fazla çalışma ücretleri aylık maktu ücretlerinin içinde yer aldığından ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanamazlar.

D, E, F ve G grubunda çalışanlar haftalık 37,5 saat ile 45 saat arasında çalışma yapmaları halinde bu çalışma fazla sürelerle çalışma sayılmamakla birlikte, bunun karşılığında birebir serbest zaman kullanabilirler. Bunun yerine haftada 45 saatin üzerinde çalışmışlarsa, TOIL (fazla çalışma yerine izin) hakkına sahip olurlar. Bu sürelerin hesabında yukarıda belirtilen oranlar kullanılır.

H, J ve K Derecesinde Çalışanlar:

H, J ve K derecesinde çalışanlar, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından belirlenmiş sözleşmeleri uyarınca British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’ne haftada 37,5 saat hizmet vermek zorundadırlar.

H, J ve K derecesindekiler eğer müşterilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için farklı saatlerde çalışan bir birimde çalışmıyorlarsa, ofis çalışma saatleriyle uyumlu bir çalışma çizelgesi çerçevesinde çalışırlar.

Bu görev grubu çalışanları için, haftada 45 saatin üzerindeki çalışma, fazla çalışma olarak işlem görür. Fazla çalışmalar, gerekli yetkiye sahip birim müdürleri tarafından önceden yazılı olarak onaylanması halinde geçerlilik kazanır.

H, J ve K derecesinde çalışanlar, birim müdürleri tarafından onaylanan fazla çalışmaları karşılığı ücret yerine TOIL için başvurma hakkına sahiptirler.

H, J ve K grubunda çalışanlar haftalık 37,5 saat ile 45 saat arasında çalışma yapmaları halinde bu çalışma, fazla çalışma sayılmamakla birlikte, bunun karşılığında fazla sürelerle çalıştığı her bir saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilirler ya da ücretini talep edebilirler.

Esnek Çalışma:

İşyerinde esnek çalışma ile ilgili olarak işyeri yönetmeliği doğrultusunda işlem yapılır.

Madde 17- Görev Bölümü, İş Ve İşyeri Değişikliği:

Bu konuda 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 22. Maddesi hükümleri uygulanır.

Şu kadar ki, çalışanlardan, kendi görevlerine ek olarak geçici bir süre için normalde daha yüksek bir ödeme bandına ilişkin olan görevleri yerine getirmeleri istenebilir ve böyle bir durumda çalışan, belirlenecek süre boyunca bu görevleri yerine getirir. Çalışanların mesleki gelişimi için değerli olan, onların imkanlara adil erişimini sağlayarak makul bir süre içinde esaslı bir terfi almalarına olanak verebilecek bu durum Geçici Terfi olarak adlandırılır. Bir aydan daha kısa süreli terfiler için, ek bir ödeme yapılmayacak olup, iş bir gelişim fırsatı

olarak değerlendirilecek ve performans yönetimi sürecinin bir parçası olarak tanınacaktır. Bir aydan daha uzun süreli geçici terfiler için geçici terfi ödeneği verilir. Geçici terfi ödeneği, çalışanın mevcut ücretinin %10 arttırılmış hali ile bir üst ödeme bandının minimumu arasındaki farktan hangisi yüksek ise o olacaktır.

Daha yüksek seviyeli görev, çalışanın kendi görevinin %100’ünden daha az olan bir iş ise (örneğin, kısmi süreli bir çalışanın analık izni sürecinde) geçici terfi ve ödeme oranlanacaktır.

Geçici terfi süresi sonunda çalışanlar kendi görevlerine o göreve ilişkin ödeme bandından devam edecek olup, geçici terfi ödeneği hiçbir şekilde müktesep hak yaratmaz.

Madde 18- İş Seyahatlerinin Düzenlenmesi:

İşverenin yazılı talimatı ve onayı ile gerçekleştirilecek olan, kişisel eğitim amaçlı (teknik sertifıkasyon gibi) iş seyahatleri dışındaki iş seyahatlerinde, çalışma saatleri dışında yolda geçen süre kadar ücretli izin (TOIL) verilir.

Bu ücretli izinler seyahatin yapıldığı tarihten itibaren en geç 6 ay içinde kullanılmak zorundadır, 6 aylık süreçte kullanılmadığı takdirde ortadan kalkacağından, personel tarafından talep edilemeyecektir.

Kurumsal standartlara uyulması için (SAP, Proje Yönetimi Eğitimi gibi) zorunlu olarak katılman eğitimler için yapılan seyahatlerde yine çalışma saatleri dışında yolda geçen süre kadar ücretli izin (TOIL) verilir.

Madde 19- Ara Dinlenmesi:

Tam zamanlı çalışanlar için ara dinlenmesi günde 1 saat olup, çalışma süresinden sayılmaz.

İşveren işin gereğine göre ara dinlenmesini ayrı saatte ve nöbetleşe vermekte serbesttir.

Ara dinlenmesinde, yemeğini bulunduğu yerde yiyenler, bu süre için fazla çalışma ücreti isteyemezler. İşverenin yazılı talimatı ile ara dinlenmesinde işçinin çalıştırılması halinde bu süre fazla çalışma olarak değerlendirilir.

Madde 20- Askerlik Hizmeti:

Bu konuda, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesi hükümleri uygulanır.

Madde 21- Yıllık Ücretli İzinler:

Yasal yıllık ücretli izin uygulaması hakkında yasa hükümleri uygulanır. Yıllık izinler her yılı 01 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında kullandırılabilir. Deneme süresi boyunca yıllık izin kullanılamaz. Personele, yasal yıllık izin süreleri bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılır.

Personel, yasal yıllık iznini kullanacağı tarihleri en az bir ay önceden işverene bildirmek zorundadır. Ancak işveren personelin yasal izin kullanma tarihi talebi ile bağlı olmayıp, işin en müsait devresinde talep edilen izni verebilir.

Personelden hizmet süresi;

Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara, 20 gün,

Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara 23 gün,

15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 gün,

ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin sürelerine rastlayan ulusal bayram, genel tatil günleri ile bu toplu iş sözleşmesinde hafta tatili sayılan günler izin süresinden sayılmaz.

İşveren, çalışanların 4857 Sayılı İş Kanun’un 53. Maddesindeki yazılı yıllık ücretli izin sürelerinin üstündeki izin günlerini parçalı veya bir defada kullandırabilir. Ancak, bu izinler en az yarım gün olarak kullanılabilir, saatlik olarak kullanılamaz.

Madde 22- Sosyal İzinler:

A. Yolculuk İzni

Yıllık ücretli iznini yurt dışında kullanacak personele, talepleri ve belgelemeleri halinde yılda bir defa yolda geçen süreyi karşılayacak süre kadar ve en çok 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilebilir.

B. Hastalık İzni Ve Acil Durum İzni

Personel, hastalık sebebiyle veya herhangi bir acil durum sebebiyle işe gelemeyecekse bunu sabah 09.30’dan önce Resepsiyonist’e ve/veya birim müdürüne (eğer birim müdürüne ulaşılamazsa kıdemli yöneticilerden birine) bildirmeleri şarttır. Eğer hastalık yüzünden 3 günden fazla işe gelmeme söz konusu ise bunun bir doktor tarafından onaylı, hastalığın teşhisi ve iyileşme süresini içeren bir raporla belgelenmesi gerekmektedir. Eğer çalışan bu sürenin sonunda hala işe dönemiyorsa daha ayrıntılı bir rapor sunulmalıdır.

İşe gelmeme 2 haftadan fazla sürerse, rapor 15 günlük aralarla verilmelidir. Elzun süreli hastalık veya yaralanma için ücretli hastalık izni, British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından seçilmiş bir doktor tarafından da uygun bulunması ve netice itibariyle çalışanın iyileşip görevine dönebileceği bildirilmesi halinde 1 yıllık çalışma süresini tamamlamış olanlara raporlu bulunulan en fazla 6 ay süresince ücret ödemesi yapılacaktır.

Bir yıl içinde kullanılabilecek raporsuz hastalık ve acil durum izni süresi en çok 6 işgünüdür. Hastalık veya acil durum nedeniyle işyerine gelemeyen personel, işyerine geldiğinde hastalığı ve devamsızlığına neden olan acil durum konusunda yöneticisini bilgilendirmek ve kayıtlar için insan kaynakları departmanına bilgi vermek zorundadır. Personel, 6 işgünü doldurduktan sonra hastalık nedeniyle işe gelmemezlik yapacağı hergün için rapor ibraz etmek zorundadır. Aksi takdirde hakkında yasal işlem yapılabileceği gibi, yıllık izninden veya mazeret izninden düşer.

C. Babalık İzni

Çocuğu doğan babaya, doğumu belgelemesi şartıyla doğum tarihinden itibaren 8 hafta içinde kullanmak şartıyla 10 iş günü babalık izni verilir.

D. Evlatlık İzni

Personele, çocuk/çocukları evlat edinmesi halinde, evlat edinme işlemi belgesini ibraz etmesi şartıyla evlat edinme tarihinden sonraki 20 iş günü ücretli evlatlık izni olarak verilir. Evlatlık izni işyerinde en az bir yıl çalışmış olan personele verilir.

E. Compassionate Leave

Çok yakın bir akrabanın ciddi hastalığı veya ölümü gibi hallerde belgelenmek suretiyle, 5 güne kadar özel durum izni verilebilir. Yakın akraba tanımına; eş, çocuklar, kardeşler, ebeveynler, evlatlıklar ve yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler dâhildir.

F. Kısırlık Tedavisi

Kısırlık tedavisi sürecinden geçen personele yılda 10 güne kadar, eşi kısırlık tedavisi gören personele ise yılda 5 güne kadar ücretli izin verilir. Bu iznin kullandırılmasında tedavi sürecinin doktor raporuyla belgelenmesi şarttır.

G. Evlilik İzni

Personele evlendiğini belgelemesi halinde, evlenme tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde kullanılmak şartıyla 3 güne kadar evlilik izni verilebilir.

H. Ücretsiz İzin

Bu izin sadece istisnai hallerde ve çalışan yıllık izninin tamamını kullandığında verilebilir. Ücretsiz izin işin ve işyerinin durumuna göre British Council ülke direktörü veya yetkili şirket müdürünün onayıyla kullanılabilir. Ücretsiz izin verilmesi halinde personele bu süre için hiçbir ödeme yapılmayacağı gibi, bu süre kıdemden sayılmaz ve kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

I. Öğrenim İzni

Öğrenim izni personelin, sınavlara hazırlanması veya sınava girmesi için verilir. Bu izin söz konusu sınavın çalışanın British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’nde yaptığı iş ile bağlantılı olması halinde onaylanır. Aksi takdirde çalışan öğrenim için yıllık izninden izin kullanmak durumundadır.

İki yıllık bir öğretim süresi içinde 5 güne kadar ücretli öğrenim izni kullanılabilir. Bu iznin kullanımı British Council ülke direktörü veya yetkili şirket müdürünün onayına bağlıdır.

J. Analık Hali Ve Emzirme İzni:

Kadın personel, hamile kaldığında bunu birim müdürüne bildirmeli ve doğumdan en az 3 ay önce doğum izni için başvuruda bulunmalıdır.

Kadın personel, iş yasasına uygun olarak bir batında tek bebek için doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam kesintisiz 16 hafta, ikiz veya daha çok bebek için 18 hafta izin almaya hak kazanır.

Belirtilen sürelerin üzerinde izin talep etmeleri halinde, personel 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilirler.

Ücretli doğum izni yıllık izin hakkını etkilemez.

Süt izni, doğum iznini müteakiben çocuk 1 yaşma gelene kadar her gün 1,5 saat olarak kullanılır.

Madde 23- Süreli Fesih:

Bu konuda, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesi hükümleri uygulanır.

Madde 24- Kıdem Tazminatı Ve Hizmet Sonu Ödeneği:

A- Kıdem Tazminatı

Bu konuda, 1475 sayılı İş Kanunu'nun halen yürürlükte olan 14. maddesi hükümleri uygulanır.

B- Hizmet Sonu Ödeneği

01 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere işçinin, yerel kanunlara göre ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle işten çıkışı haricinde her ne sebeple iş sözleşmesi sona ererse ersin “Hizmet Sonu Ödeneği” ödenecektir. Bu ödeme her bir yıl karşılığı bir maaş şeklinde olacaktır. Ödemeler aylık brüt maaş üzerinden hesaplanacak olup maaş dışında her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer ödemeler bu hesaba dahil edilmeyecektir.

İşçinin iş sözleşmesinin sona erme sebepleri yerel kanunlara göre kıdem tazminatı ve/veya iş güvencesi tazminatı ve/veya boşta geçen sürelere ilişkin ücret ve/veya sair tazminatlar ödenmesini gerektiriyorsa, yapılacak bu ödemeler çıkış ödeneği/yardımmdan mahsup edilir, kalan miktar BC Hizmet Ödeneği adı altında ödenir. Kişinin kıdem tazminatına esas ücreti yasal kıdem tazminatı tavanının altında kalması halinde kıdem tazminatı dışında herhangi başka bir ödeme yapılması mümkün olmayacaktır.

Yapılan bu Hizmet Sonu Ödemesi iş güvencesi kapsamında olup, personelin iş ilişkisi sona erdikten sonra işveren aleyhine İş Kanunu’nun 20. ve 21. maddelerine göre işe iade davası açılması, dava sonucunda yargının feshin geçersizliğine ve işe iadeye karar vermesi nedeniyle, işveren aleyhine bir tazminata ve/veya boşta geçen süreye ilişkin bir ücrete hükmedilmesi halinde, daha önce personele ödenen hizmet sonu ödeneği, bu tazminattan ve/veya boşta geçen süreye ilişkin ücret tutarından mahsup edilir.

Yeni işe alınan her çalışan için, işe başladığı ilk günden itibaren çıkış ödeneği hakkı kazanma süresi işlemeye başlar; ancak British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’nde 1 yıllık çalışma süresi tamamlanmadan söz konusu ödemeyi almaya hak kazanmaz.

Yapılan bu ödemenin dışında, işten çıkış sebebi her ne olursa olsun başkaca bir iyileştirilmiş ödeme yapılması söz konusu olmayacaktır.

Yasa gereği yapılan Kıdem Tazminatı ödemesi dışındaki tüm ödemeler gelir vergisine tabidir.

Tazmin Edilmiş Hizmet Sonu Programına başvurarak kendi isteğiyle ayrılmak istediğini bildiren personel bu madde hükmünden faydalanamaz.

Madde 25-Özel Sağlık Sigortası:

İşyerinde çalışan işçilerin özel sağlık sigortası primleri işveren tarafından ödenir. Kişi deneme süresini başarıyla tamamladıktan sonra özel sağlık sigortası sistemine dahil edilir. Özel sağlık sigortası 1 Ekim’den, takip eden yılın 30 Eylül tarihine kadar geçerlidir. Her yıl için ödenecek yıllık prim rakamı bir önceki yıldan düşük olmayacak şekilde İşverenin İnsan Kaynakları Biriminin firmalardan alacağı teklifler değerlendirilerek işveren tarafından tespit edilir.

Çalışan yakınları kendi primlerini ödemek kaydıyla BC özel sağlık sigorta anlaşması kapsamına girebilirler.

İş sözleşmesi sona eren işçilerin özel sağlık sigortasının yıllık süresinin sona erme tarihi, iş sözleşmesinin sona eriş tarihinden sonraki bir tarih ise, özel sağlık sigortası sigortanın sona eriş tarihine kadar devam eder.

Madde 26- İş Sağlığı Ve Güvenliği:

İşveren ve çalışan tüm personel, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasa ve yönetmelik hükümlerine uymakla yükümlüdür.

Madde 27- Toplu İşten Çıkarma Ve İş Güvencesi:

Bu konuda, 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Toplu İşçi Çıkarma” başlıklı 29. maddesi hükümleri uygulanır.

Madde 28- Ücret Ödeme Şekli Ve Zamanı:

Çalışanların ücretleri ve diğer ödemeleri en geç, ücretin ve diğer ödemelerin hak edildiği ayı izleyen aym beşinci günü akşamına kadar ödenir. Bu ödeme çalışanların banka hesaplarına yatırılmak suretiyle yapılır.

Çalışanın SGK için katkısı ve gelir vergisi Türk Hukuk Sistemi doğrultusunda aylık brüt ücretinden kesilerek, ilgili yerlere ödenir.

İşveren yaptığı her ödeme için imza karşılığı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 37’nci maddesi uyarınca, işçiye ücret hesabını gösterir, imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula (bordro) vermek zorundadır.

Bu pusulada (bordroda) ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.

Madde 29 - Ücret Uygulaması ve Artışları

A) İşe giriş ücretleri ve ücret sistemi, bu toplu sözleşmesinin ekinde yer alan Türkiye Ofisi Ödeme Sisteminde gösterilmiştir.

B) Birinci Yıl Ücret Zammı

Birinci yıl için ekte Türkiye Ofisi Ödeme Sistemi içerisinde yer alan ücret matrisi gözden geçirilmiş ve ödeme matrisinde belirtilen artış oranlarına ilaveten ücret matrisi tüm kademeler için Tablo-l’de belirtilen oranlarda ilerletilmiştir.

İşveren 31.03.2019 tarihindeki ücretlere 01.04.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplu iş sözleşmesinin birinci yılında ekte Türkiye Ofisi Ödeme Sistemi içerisinde yer alan ödeme matrisi (Tablo-3) ve ücret matrisi (Tablo-2) tablolarına göre ücret zammı uygulayacaktır.

Yukarıda belirtilenlere ilave olarak tüm kademelere %5 oranında iyileştirme yapılacaktır.

C) ikinci Yd Ücret Zammı:

İşveren, işçilerin 31.03.2020 tarihindeki ücretlerine 01.04.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ekte yer alan ve değişiklik yapma hakkı saklı olan ödeme matrisi (Tablo-3) ve ücret matrisi (Tablo-2) tablolarına göre belirleyeceği oranda ücret zammı uygular. Ancak uygulanacak ücret zammı oranı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki takvim yılı Aralık ayı için açıklanan yıllık minimum (TÜFE+YİUFE)/2 veya Dünya Bankası’nın Türkiye için açıkladığı bir önceki takvim yılı enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi [CPI]) oranları arasından çalışan lehine olan orandan az olamaz.

D) Üçüncü Yıl Ücret Zammı:

İşveren, işçilerin 31.03.2021 tarihindeki ücretlerine 01.04.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ekte yer alan ve değişiklik yapma hakkı saklı olan ödeme matrisi (Tablo-3) ve ücret matrisi (Tablo-2) tablolarına göre belirlenecek oranda ücret zammı uygular. Ancak uygulanacak ücret zammı oram, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki takvim yılı Aralık ayı için açıklanan yıllık minimum (TÜFE+YİUFE)/2 veya Dünya Bankası’nın Türkiye için açıkladığı bir önceki takvim yılı enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi [CPI]) oranlan arasından çalışan lehine olan orandan az olamaz.

E) British Council İngiltere Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı tarafından ya da British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından yapılan ödemeler;

British Council İngiltere Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı ya da British Council Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından “Hizmet Sonu Ödeneği" ile “kıdem tazminatı” hesaplanarak ödenmiş olan personelin iş sözleşmesinin bu ödemeleri hak ederek sona ermesi halinde, sona erme tarihinde hesaplanacak "Hizmet Sonu Ödeneği" ile "Kıdem Tazminatı" toplamından daha önce ödenen tüm "Hizmet Sonu Ödeneği" ve “kıdem tazminatı” ödemeleri mahsup edilecektir.

Madde 30- Performans Ödülü:

Uygulanacak performans ödülleri hakkında ekli ücret sisteminde açıklandığı şekilde uygulama yapılır. Bu uygulama işveren tarafından her sene gözden geçirilebilir.

Madde 31- Sosyal Yardımlar

A) Yemek Yardımı:

01 Nisan 2019 tarihinden geçerli olmak üzere sendika üyesi işçilere sözleşmenin birinci yılında aylık brüt 868,00 TL yemek yardımı yapılır. Bu yardım bir ayı aşmayan istirahat hallerinde ve yıllık ücretli izin sürelerinde de ödenir. Toplu iş sözleşmesinin ikinci ve üçüncü yılında, yemek yardımına, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki takvim yılı Aralık ayı için açıklanan yıllık minimum (TÜFE+YİUFE)/2 veya Dünya Bankası’nm Türkiye için açıkladığı bir önceki takvim yılı enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi [CPI]) oranları arasından çalışan lehine olan oran göz önüne alınarak artış yapılacaktır.

B) Yol Yardımı:

01 Nisan 2019 tarihinden geçerli olmak üzere sendika üyesi işçilere sözleşmenin birinci yılında aylık brüt 295,00 TL yol yardımı yapılır. Bu yardım bir ayı aşmayan istirahat hallerinde ve yıllık ücretli izin sürelerinde de uygulanır. Toplu iş sözleşmesinin ikinci ve üçüncü yılında, yol yardımına Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki takvim yılı Aralık ayı için açıklanan yıllık minimum (TÜFE+YİUFE)/2 veya Dünya Bankası’nm Türkiye için açıkladığı bir önceki takvim yılı enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi [CPI]) oranları arasından çalışan lehine olan oran göz önüne alınarak artış yapılacaktır.

Madde 32- Kısmi Süreli Çalışma (Part-Time):

Kısmi Süreli Sözleşme ile çalışanlar için yıllık izin, mazeret izni, hizmet sonu ödeneği vs. hakları çalıştığı süreyle orantılı olarak hesaplanacaktır. Yemek ve yol yardımı fiilen çalışma günleri dikkate alınarak ödenir.

Geçici Madde 1:

Toplu iş sözleşmesinin uygulanmasında işçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan ücret farkları alacakları sözleşmenin imzasını izleyen ay içerisinde ödenecektir.

Geçici Madde 2: TOIL’lerin Kullandırılması

Bu sözleşmenin imzalandığı tarihe kadar olan birikmiş TOIL’ler 31.03.2020 tarihine kadar kullanılacaktır. İmza tarihinden önce kazanılan TOIL’ler öncelikle kullanılacaktır.

Bu sözleşmenin imzalanmasından itibaren kazanılacak TOIL’ler ise işbu sözleşmede belirlenen süre rejimine tabi olarak kazanılma tarihinden itibaren 6 ay içerisinde kullanılacaktır.

Geçici Madde 3:

Bu sözleşmenin yürürlük başlangıç tarihinden, toplu iş sözleşmesinden doğan ücret farklarının ödeneceği tarihe kadar olan süreçte tüm çalışanlara sağlanan ve kazanılmış hak yaratmayan %10’luk ödenek, 01.01.2019 tarihi itibariyle K bandının asgari ücret alan personeli hariç olmak üzere tüm kademelerdeki çalışanların fark alacaklarından mahsup edilecektir.

EK: Türkiye Ofisi Ödeme Sistemi

İşbu toplu iş sözleşmesi otuz iki madde, üç geçici madde ile bir ekten ibaret olup taraflarca 30.05.2019 tarihinde imza altına alınmıştır.

**İŞVEREN TEMSİLCİLERİ

**SENDİKA YETKİLİLERİ

***

EK: Türkiye Ofisi Ödeme Sistemi 2019-2020

Her mali yılın sonunda; gelecek yıla ilişkin ücret matrisi ve performans primlerinin miktarı gözden geçirilmektedir. Her yıl ücret matrisini belirlerken; yönetim, her bir ödeme bandına yönelik hedef oranın rekabetçi pozisyonunu gözden geçirir.

Hedef oran her görev grubu için hedeflenen piyasayla doğru orantılı orandır.

Ücret matrisini belirlerken, aşağıdaki faktörler dikkate alınmaktadır:

•İşgücü piyasasındaki mevcut uygulamalar

•Enflasyon

•İşe alma ve işte tutmaya ilişkin hususlar

•Maliyetin karşılanabilirliği ve bütçe

•Ülke ofisinin performansı

Tüm ödeme artışları, Nisan ayından itibaren geriye dönük olarak geçerli sayılmaktadır. Gereken durumlarda, hedef oranlar da gözden geçirilebilir.

Kendilerine ilişkin ödeme bantlarının azamisinde veya bunun da yukarısında bulunan personele, kendilerine ilişkin ödeme bandının azamisini aşan tutar için, konsolide edilmemiş1 bir ödeme yapılmaktadır.

Performans Ödülü:

Ücret matrisini hazırlarken ve ödülleri belirlerken; yönetim, her bir ödeme bandına yönelik hedef orana ilişkin performans ve maaş pozisyonunu birlikte dikkate almaktadır. Böylece, primler hedef oranın altında ödeme yapılan ama en yüksek performansı gösterenlere doğru ağırlıklandırılmaktadır. Hedef oranın üzerinde olanlar için belirlenen performans ödülü hedef oranın altında kalanlardan düşük olacaktır. Bu uygulamanın amacı ücret matrisinin alt yarısında yer alanlara motive edici bir ilerleme imkanı sağlamaktır.

***

TABLO 1: ÜCRET MATRİSİ İLERLEMESİ

Ücret Bandı Asgari Hedef Oran Azami
D 8% 8% 8%
E 8% 14% 18%
F 9% 23% 33%
G 8% 23% 33%
H 9% 24% 33%
J 8% 17% 23%
Ka 23% 29% 33%
Kb 37% 43% 48%
Kc 56% 63% 68%

***

TABLO 2: ÜCRET MATRİSİ

Tablo-l’deki Ücret Matrisi İlerlemesinden Sonra Oluşan Ücret Matrisi

Ücret Bandı Asgari Hedef Oran Azami
D 22.500 28.333 34.167
E 16.201 21.163 26.125
F 11.500 16.065 20.630
G 8.367 11.699 15.030
H 4.833 6.707 8.580
J 3.150 4.031 4.912
K 2.558 3.269 3.980

***

TABLO 3: ÖDEME MATRİSİ - PERFORMANSA DAYALI KONSOLİDE ARTIŞLAR (TABAN MAAŞLARA GÖRE % ARTIŞLAR)

Ücret Artışı Oranı 1

Üstün Başarı

2

Beklentilerin

Üstünde

3

İyi

Performans

4

Gelişim

Gerekiyor

5

Yetersiz

Asgari-Hedef Oran Arası 26,97% 26,97% 26,97% 26,97% 26,97%
Hedef Oran - Azami Arası 26,97% 26,97% 26,97% 26,97% 26,97%
Azami Üstü 26,97% 26,97% 26,97% 26,97% 26,97%

***

TABLO 4: BİR SEFERE MAHSUS PERFORMANS PRİMLERİ (yıllık maaş üzerinden hesaplanır)

*2018-19 performans notlarına ilişkin belirlenen oranlardır.

Performans

Derecelendirmesi

1

Üstün Başarı

2

Beklentilerin

Üstünde

3

İyi

Performans

4

Gelişim

Gerekiyor

5

Yetersiz

Asgari-Hedef Oran Arası 5.5% 4.5% 2.5% 0% 0%
Hedef Oran - Azami Arası 5.0% 4.0% 2.0% 0% 0%
Azami Üstü 4.5% 3.5% 1.5% 0% 0%

•Değerlendirme yılı, 1 Nisan - 3 1 Mart tarihleri arasındadır.

•British Council'da 31 Aralık tarihinden sonra çalışmaya başlayan personel, müteakip Mayıs ayındaki, performansa dayalı ödeme artışlarına ve primine tabi değildir. Ancak, söz konusu personel, ücret matrisinin yeniden değerlendirilmesi durumunda eğer ücret matrisinin minimum noktasında ise artıştan yararlanabilecektir.

•British Council’dan 1 Mayıs tarihinden önce ayrılan personel ise, performansa dayalı ödeme artışlarına ve primine hak kazanmamaktadır.

Terfi:

• Daha üst seviyedeki bir pozisyona terfi eden personel ilgili görev grubunun minimumundan veya mevcut ücretinin % 10 arttırılmasıyla yeni pozisyonlarında çalışırlar. Prensip bu ikisinden hangisi yüksekse onun uygulanması yönündedir.

İstanbul’da Yaşam Fark Ödemesi

• İstanbul’da çalışan personel ücretlerine ek olarak İstanbul Piyasa Ödentisini alırlar. Bu ödenti İstanbul’da yaşam koşullarının diğer şehirlere oranla daha yüksek olması nedeniyle verilir. Bu amaçla verilen “Ek Ödeme” kişinin görev grubunun bulunduğu matrisin minimumun % 10’u kadardır.

TUR British Council Eğitim Hizmetleri Limited - 2019

Start date: → 2019-04-01
End date: → 2022-03-31
Ratified by: → Diĝer
Ratified on: → 2019-05-30
Name industry: → Education, research
Name industry: → Eĝitim, araştırmacılık, Eğitimi destekleyici faaliyetler  
Public/private sector: → Ozel sektorde
Concluded by:
Name company: →  British Council Eğitim Hizmetleri Limited
Names trade unions: →  TEZ-KOOP-İŞ - Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası

SICKNESS AND DISABILITY

Maximum for sickness pay (for 6 months): → 100 %
Maximum days for paid sickness leave: → 180 days
Provisions regarding return to work after long-term illness, e.g. cancer treatment: → Evet
Paid menstruation leave: → Hayır
Pay in case of disability due to work accident: → Hayır

HEALTH AND SAFETY AND MEDICAL ASSISTANCE

Medical assistance agreed: → Evet
Medical assistance for relatives agreed: → Evet
Contribution to health insurance agreed: → Evet
Health insurance for relatives agreed: → Evet
Health and safety policy agreed: → Evet
Health and safety training agreed: → Hayır
Protective clothing provided: → Hayır
Regular or yearly medical checkup or visits provided by the employer: → Hayır
Monitoring of musculoskeletal solicitation of workstations, professional risks and/or relationship between work and health: → Professional risks
Funeral assistance: → Hayır

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Maternity paid leave: → 16 weeks
Maternity paid leave restricted to 100 % of basic wage
Job security after maternity leave: → Evet
Prohibition of discrimination related to maternity: → Hayır
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → 
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → 
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → 
Time off for prenatal medical examinations: → 
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → 
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → 
Facilities for nursing mothers: → Evet
Employer-provided childcare facilities: → Hayır
Employer-subsidized childcare facilities: → Hayır
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Hayır
Paid leave per year in case of caring for relatives: → 20 days
Paternity paid leave: → 10 days
Leave duration in days in case of death of a relative: → 5 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 90 days
Severance pay after 5 years of service (percentage of monthly salary): → Insufficient data %
Severance pay after one year of service (percentage of monthly salary): → Insufficient data %
Part-time workers excluded from any provision: → Hayır
Provisions about temporary workers: → Hayır
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per week: → 45.0
Working hours per week: → 195.0
Paid annual leave: → 20.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Paid leave for trade union activities: → 15.0 days
Provisions on flexible work arrangements: → Evet

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → Yes, in one table
Provision that minimum wages set by the government have to be respected: → Hayır
Agreed lowest wage per: → Days
Lowest wage: → TRY 2.558
Adjustment for rising costs of living: → 

Wage increase

Wage increase: → 8.0 %

Once only extra payment

Once only extra payment due to company performance: → Evet

Premium for overtime work

Premium for overtime work: → 50 % of basic wage

Meal vouchers

Meal allowances provided: → Evet
→ 868.0 per meal
Free legal assistance: → Hayır
Loading...