ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI (TÜMTİS) TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ - 2018

New1

1. BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

MADDE 1 - TARAFLAR VE TANIMLAR

Bu Toplu İş Sözleşmesinin tarafları ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. ile Tüm Taşıma İşçileri Sendikası ("TÜMTİS") dır.

Bu Toplu İş Sözleşmesinin metni içinde (büyük harfle yazılıp yazılmamalarının önemi olmaksızın);

a) Bu sözleşmede taraf olan TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI ("SENDİKA")

b) ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. ("İŞVEREN" / "İşletme")

c) Merkezi "Rüzgarlıbahçe Mahallesi, Yavuzsultanselim Caddesi, No:2 Aras Plaza Kavacık-Beykoz-Istanbul" adresinde bulunan İŞVEREN'e bağlı işyerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçlar ("İŞYERİ")

d) İşyerinin bütünün ve/veya bir bölümünün sevk ve idaresinde Şirket Yönetim Kurulu Kararıyla belirlenerek işveren adına hareket eden kimse ("İŞVEREN VEKİLİ")

e) İşyerinde çalışan ve TÜMTİS üyesi işçiler ("ÜYE")

f) Bu sözleşmede taraf olan TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI ile ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. (münferiden "TARAF" birlikte "TARAFLAR")

g) Bu toplu iş sözleşmesi ("SÖZLEŞME" / "Toplu İş Sözleşmesi"/ "TİS") Olarak adlandırılmıştır.

MADDE 2 - SÖZLESMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA

a - Yer itibariyle kapsam:

İşbu Sözleşme'nin Taraflar başlıklı birinci maddesinde belirtilen, merkezi Rüzgarlıbahçe Mahallesi, Yavuzsultanselim Caddesi, No:2 Aras Plaza Kavacık-Beykoz-İSTANBUL adresinde bulunan ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. ye bağlı merkez işyeri, İstanbul ve diğer il ve ilçelerdeki transfer merkezleri, bölge müdürlükleri ve şubeler ile eklentileri ve sözleşme süresi içerisinde kurulacak olan; yönetsel, ekonomik, teknik ve hukuksal yönden işverene bağlı transfer merkezi, bölge müdürlüğü ve şube vd. işyerleri ile bunların eklenti ve araçları ve işin görüldüğü her yer (toplama -transfer merkezi- teslimat hattına dahil olan şehir içi ve şehirlerarası karayolları, araç park alanları, şehir içi toplama ve dağıtım noktaları, yapılan işlerde kullanılan altyapı, araç, cihaz, donanımın tamir, bakım ve denetim işlerinin yapıldığı alanlar, hizmetin doğrudan müşterinin işyerinde verilmesi halinde müşteriye ait mekanlar ile bağlı işyerleri) kapsama dahildir. Ayrıca, bağlı iş yerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni ve mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçları bu kapsama dahildir.

b - Şahıs itibarı ile Kapsam:

Bu sözleşme yukarıda belirtilen işyeri ve eklentilerinde çalışan sendika üyesi işçileri kapsar. Ancak genel müdür, genel müdür yardımcıları, başkanlar, direktörler, müdürler, müdür yardımcıları, kıdemli uzmanlar, uzmanlar, uzman yardımcıları, avukat, yönetici, genel müdürlük ve müşteri hizmetleri takım liderleri, genel müdürlük ve müşteri hizmetleri sorumluları, asistanlar, makam şoförleri, sürücü, hizmetli, hukuk, operasyon, satış-pazarlama, insan kaynakları, mali işler, bilgi teknolojileri, denetim, müşteri ilişkileri, satın alma, tazmin, idari işler departmanı çalışanlarının tümü,

Bölge müdürlüklerinde görev yapan müdürler, müdür yardımcıları, uzmanlar, uzman yardımcıları, yöneticiler, Bölge Müdürlüklerinde görev yapan hizmetliler, operasyon, satış, mali işler, insan kaynakları, idari işler, bilgi teknolojileri, ilk adım okulları departmanında çalışanların tümü,

Transfer merkezinde görev yapan müdürler, müdür yardımcıları, uzman, uzman yardımcıları, doktorlar, takım liderleri (ayrıştırma ve yükleme takım liderleri, kademe takım liderleri, operasyon takım liderleri, sürücü takım lideri, vardiya amirleri (operasyon vardiya amirleri), sorter teknik şefleri, teknisyenler (sorter teknisyenleri, sorter yazılım teknisyenleri), uçak operasyon yöneticileri ve operasyon, mali işler, insan kaynakları, idari işler, bilgi teknolojileri, arşiv departmanları çalışanlarının tümü,

Şubede görev yapan, şube müdürleri ve/veya bu sayılan unvanlara denk rol ve sorumluluğu olan tüm çalışanlar kapsam dışıdır.

MADDE 3 - SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA

İşbu Toplu İş Sözleşmesi'nden işyerinde çalışan sendika üyesi işçiler yararlanır. Sendikaya üye olan işçiler, üye olduktan sonra sendika tarafından 15 gün içerisinde yazılı olarak işverene bildirilir. Bu işçilerden:

1- Sözleşmenin imzalanması tarihinde sendikaya üye bulunanlar (üye kayıt formlarının suretinin Sendika tarafından işveren'e bildirilmesi kaydıyla) sözleşmenin yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerin işverene tebliği tarihinden itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.

2 - Sözleşmenin imzalanmasından sonra işe girenler, sendikanın üye kayıt formlarını işverene bildirdiği tarihten itibaren sözleşmeden yararlanır.

3 - Üye olmayan işçiler hiçbir surette geriye dönük toplu iş sözleşmesi farklarından yararlanamazlar.

4 - Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren sendika üyesi işçiler, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.

MADDE 4 - SÖZLEŞMENİN AMACI

Bu Sözleşme'nin amacı, işçilerin çalışma koşullarını, ekonomik ve sosyal durumlarını düzenlemek, iş yerlerinde düzenli ve verimli çalışmayı, hizmetin sürdürülebilirliğini sağlamak ve kalitesini artırmak, işverenin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını tesis etmek, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözmektir.

MADDE 5 - SÖZLEŞMENIN UYGULANMASI

Sözleşme'nin hükümleri Sözleşmede belirlenmiş olan genel amaca aykırı yorumlanamaz. Sözleşme gerek maddelerin açık anlamları ve gerekse özüyle bir bütündür. Bölüm ve madde başlıkları maddenin anlamlarını tanımlar. Sözleşmenin yorumunda "işçi lehine yorum" ilkesi uygulanır.

Taraflar, Sözleşmenin uygulanmasından doğan anlaşmazlıklar sendika genel merkez yöneticileri ve İşveren yetkilileri arasında görüşülerek çözüme kavuştururlar.

MADDE 6 - SÖZLEŞMENİN BİREYSEL İŞ SÖZLEŞMELERİNE ETKİSİ

Bireysel iş sözleşmelerinde işbu sözleşmeye aykırı hükümlerin yer alması halinde, bu hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Ancak işçilere gerek bireysel iş sözleşmeleri gerekse mevzuat ve mevcut çalışma şartları ile sağlanan müktesep hakları saklıdır. Şöyle ki; bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden önce işyerinde süreklilik gösterecek biçimde uygulanmış olan ve işbu Sözleşmede bulunmayan hak ve menfaatler sendika üyesi olan veya olmayan ayrımı yapılmaksızın aynı şekil ve oranlarda uygulanmaya devam edilir.

Her ne surette olursa olsun sona eren bu Sözleşmenin hükümleri, yenisi yürürlüğe girinceye kadar devam eder.

MADDE 7 – SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ

İşveren tarafından işbu Toplu İş Sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde çalışan kapsam içi sendika üyesi olmayan işçilere Toplu İş Sözleşmesi ile sağlanan hak ve yararlarla aynı oranda veya üstünde hak ve yarar sağlanamaz, her ne surette olursa olsun tüm kesintilerden sonra, kapsam içi sendika üyesi olmayan işçilerin ücretleri sendika üyesi işçilerden fazla olamaz. TİS’in imzalanmasından sonra kapsam içi sendika üyesi olmayan işçilere fazladan sağlanan hak ve yararlar, o işyerinde çalışan sendika üyesi tüm işçilere ilave olarak verilir. Kapsam içi Sendika üyesi olan işçiler arasında Toplu İş Sözleşmesi dışında ayrıca bir hak ve yarar sağlanarak farklı bir uygulama yapılamaz.

MADDE 8 - TARAFLARIN TEMSİLİ

a) Sendikanın Temsili:

Sözleşmenin uygulanmasında Sendikayı, Sendikanın yetkili yöneticileri veya yetki vereceği kişiler, işyerinde ise kanun ve bu sözleşmede gösterilen esaslar içinde işyeri sendika temsilcileri ve yöneticileri temsil ederler.

b) İşverenin Temsili:

Sözleşmenin uygulanmasında İşvereni; mevzuat ve bu sözleşmede gösterilen esaslar çerçevesinde Şirket Yönetim Kurulu Kararı tarafından belirlenmiş işveren vekilleri veya yetkilendirilmiş kişiler temsil ederler.

2. BÖLÜM

SENDİKAL ÇALIŞMA VE GÜVENCELER

MADDE 9 - HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER

1 - TÜMTİS Sendikası, işyerinde işçilerin tek temsilcisidir.

2 - İşveren, sendikal çalışmalar konusunda Sendika yöneticilerine ve temsilcilerine her türlü kolaylığı gösterir.

3 - Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri, sendikayı veya işçiyi ilgilendiren konularda, gerektiğinde işveren veya işveren vekili ile randevulaşarak görüşürler. Bu görüşmeler, ihtiyacın gereğine göre, çalışma saatlerinin içinde veya dışında olabilir.

4 - Sendika yöneticileri gerekli gördüğü takdirde; işverene haber vermek kaydıyla işyerinin işverence tahsis edilen salon ve/veya başkaca bir yerinde üyeleri ile toplantı yapabilir. Toplantıların yemek ve ara dinlenme süreleri içerisinde gerçekleştirilmesi ve yemek/ara dinlenme sürelerini aşmaması suretiyle işyerinde yürütülen iş/hizmet sunumunda herhangi bir aksamaya sebebiyet vermemesine dikkat edilir.

MADDE 10 – SENDİKA TEMSİLCİ ODASI –SENDİKA İLAN TAHTASI

a) Temsilcilik Odası:

İşveren İşyeri Sendika temsilcilerinin belge ve kayıtlarını saklayabilmesi ve İşverenle ilişkili sendikal çalışmalarını sürdürebilmesi amacıyla işverenin müşteri tesislerindeki çalışma alanları dışında aşağıda sayılan ve koşulları belirtilen transfer merkezlerinde Sendika yöneticileri ile İşverenin görüşerek birlikte tayin edeceği ihtiyaca elverişli uygun bir temsilcilik odası tahsis eder ve yeterli araç gereçle (masa, sandalye, telefon, kırtasiye) donatır.:

i. Adana, Afyon, Gaziantep, Hadımköy, Merzifon ve Van Transfer Merkezlerinde Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihten itibaren 1 ay içinde

ii. Aksaray, Ankara, Antalya, Boğaziçi, Ege, Erzurum, İkitelli, Kayseri, Malatya, Marmara, Orhanlı, Sivas ve Trabzon Transfer Merkezlerinde gerekli tadilatı takiben en kısa sürede

iii. Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Mersin, Samsun Transfer Merkezlerinde; uygun yeni bir gayrimenkule taşınması halinde en kısa sürede,

iv. Kocaeli ve Düzce Transfer Merkezlerinde uygun yer olması halinde

b) İlan Tahtası:

Sendikanın, üyelerine duyurulmasını gerekli gördüğü tebliğ ve bültenler için genel müdürlük ve şubeler dışında yukarıda sayılı transfer merkezilerinde, işçilerin görebileceği uygun yerlerde işverence sağlanan camlı ve kilitli ilan tahtası bulundurulur. Kilidin anahtarı sendika temsilcisinde bulunur. Duyuru tahtasına asılacak yazıların altı sendika yetkililerince mühürlenir ve imzalanır. Sendika yetkililerince mühürlü ve imzalı olmayan duyuru tebliğ, bülten veya buna benzer belgeler ilan tahtasına asılamaz. Bu durumda, asılan her türlü ilanın sorumluluğu sendikaya aittir. Sendika, öncelikle çalışma saatleri dışında düzenlemeye gayret göstermek kaydıyla veya işverenin izni ile iş saatleri içinde eğitim semineri, kurs, konferans vb. çalışmalar için işyerinin salon, araç ve gereçlerinden, işverenin önceden onayını almak koşuluyla ücretsiz yararlanır. İşveren salon ve malzemelerin, ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmasına özen gösterir.

MADDE 11- İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ VE GÖREVLERI

Sendika 6356 sayılı Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 27.maddesinde belirtilen nispetler dâhilinde işyerlerinde temsilci tayini yapar. Sözleşmenin uygulanmasını izlemek, işçi ile işveren arasındaki diyaloğu koruyarak doğabilecek uyuşmazlık ve şikâyetleri o birim veya işyerindeki en yetkili işveren vekili/temsilcisi ile çözümlemeye çalışmak ve yasalarla Sözleşmenin kendilerine yüklediği diğer görevleri yapmak üzere, Sendika tarafından, işletmeye bağlı işyerlerinde çalışan üyeleri arasından; her işyerinde yeterli sayıda işçi, Sendika temsilcisi atanır. Sendika temsilcilerinin isimleri işverene yazılı olarak bildirilir. Sendika işyeri temsilcileri; temsilcilik görevini bahane ederek işyerindeki görevlerini aksatamazlar. İşyeri sendika temsilcilerinde yapılacak değişiklikleri Sendika yazılı olarak işverene tebliğ edecektir.

Sendika temsilcileri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu'na göre kanuni temsilcilik hakkını haiz olup temsilcilerin görev ve yetkileri şunlardır:

Temsilcinin sorumlu olduğu işyeri ile sınırlı olmak kaydıyla mühim ve acil vakıaların halli hususunda kendi vardiyası ve postası dışındaki saatlerde o andaki işyeri yetkilisiyle mutabakata varmak şartıyla işyerine gelmek ve konu ile ilgilenme yetkisi vardır.

Bu Toplu İş Sözleşmesinin uygulanmasından kaynaklı herhangi bir ihtilafın ve/veya işyerindeki genel çalışma düzen/disiplinini ilgilendiren bir vakıanın ortaya çıkması halinde sendika temsilcisi veya yokluğunda en yakın temsilcinin çalışma saatleri içinde konu ile ilgilenme yetkisi vardır.

MADDE 12 - SENDIKAL İZİNLER

a - Temsilci izinleri:

Sendika temsilcilerine görevlerini yerine getirebilmeleri için; ayda 1 gün veya haftada 2 saat izin verilir. Temsilciler bu izin sürelerini işyerinde bulunarak geçirebileceği gibi sendika şubesinde de geçirebilirler. İzinlerden dolayı ücretlerinden ve diğer hak ve menfaatlerinden (yemek ücretlerinden) kesinti yapılamaz.

b - Sendika yöneticilerinin izinleri:

1) Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilmek için sendika yönetim kurulu üyelerine ayda 1 gün izin verilir.

2) Sendika merkez denetim ve disiplin kurulu üyeleri ya da sendika şubesi denetim ve disiplin kurulu üyeleri de toplantılarının yapılacağı gün izinli sayılırlar.

3) Konfederasyon ve sendika genel merkez kurullarına katılacak delegelere 4 işgünü izin verilir.

4) Şube Genel kurullarına katılacak delegelere 1 işgünü sendikal izin verilir.

Bu izinler yıllık izin süresinden indirilemez ve bu izinler nedeniyle işçilerin ücret ve yemek ücreti ile sosyal haklarından hiçbir kesinti yapılamaz.

İşyeri Temsilcileri, sendika yönetim kurulu üyeleri, her türlü sendika yöneticisi işçi, bu madde çerçevesindeki izinlerini iznin kullanılacağı tarihten 2 işgünü önce işverene bildirir ve iş programını aksatmamak kaydıyla kullanabilir. Sendikanın işverene bildireceği acil hallerde 2 işgünü önceden bildirim şartı aranmayacaktır. Genel Kurullara katılım amacıyla alınacak izinler, Sendika Genel Kurul tarihinden 5 işgünü öncesinde İşverene yazılı olarak bildirilir.

MADDE 13 - EĞİTİM İZİNLERİ

7 işgünü öncesinden işvereni yazılı olarak bilgilendirmek kaydıyla temel eğitim, sendikal eğitim, mesleki ve toplumsal eğitimi kapsayan genel eğitime ilişkin olarak sendikaca hazırlanan programların uygulanması bakımından; Sendikanın düzenleyeceği seminer, kurs ve konferanslar için sendika üyelerine, sendikanın yazılı talebi üzerine, her bir işyerinden çalışanların en fazla % 5'i kadar işçiye ücretli izin verilir.

Bu izinlerin kullanımında işyerindeki çalışmaların herhangi bir aksamaya mahal vermeksizin yürütülmesi esastır. Taraflar, bu amaç çerçevesinde konuyla ilgili mutabakatı sağlamaya gayret ederler.

Bu izinler yıllık izin sürelerinden indirilemez ve bu günler için işçilerin ücret, yemek ve sosyal haklarından kesinti yapılamaz.

MADDE 14 - SENDİKA VE KONFEDERASYON YÖNETİCİLİĞİNİN GÜVENCESİ

Sendikada yönetici olduğu için çalıştığı işyerinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi askıda kalır. Yönetici dilerse işten ayrıldığı tarihte iş sözleşmesini bildirim süresine uymaksızın veya sözleşme süresinin bitimini beklemeksizin fesheder ve kıdem tazminatına hak kazanır. Yönetici, yöneticilik süresi içerisinde iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı fesih tarihindeki emsal ücret üzerinden hesaplanır.

Iş sözleşmesi askıya alınan yönetici; seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi isteği ile çekilmek suretiyle görevinin sona ermesi halinde, sona erme tarihinden itibaren bir ay içinde ayrıldığı işyerinde işe başlatılmak üzere işverene başvurabilir. İşveren, talep tarihinden itibaren bir ay içinde bu kişileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe başlatmak zorundadır.

Yukarıda sayılan nedenler dışında yöneticilik görevi sona eren sendika yöneticisine ise başvuruları hâlinde işveren tarafından kıdem tazminatı ödenir. Ödenecek tazminatın hesabında, işyerinde çalışılmış süreler göz önünde bulundurulur ve fesih anında emsalleri için geçerli olan ücret ve diğer hakları esas alınır. İşçinin iş kanunlarından doğan hakları saklıdır.

Yukarıda gösterilen haklardan Sendika şube yönetim kurulu üyeleri ile başkanları da yararlanır.

MADDE 15 - SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÜVENCESİ

İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin iş sözleşmelerini İş Kanunu'nun 25 /Il maddesinde sayılan haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin bir şekilde belirtmedikçe feshedemez. İşveren bu hakkı kötüye kullanamaz. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir. Dava sonucunda temsilcinin işe iadesine karar verilirse fesih geçersiz sayılarak temsilcilik süresini aşmamak kaydıyla fesih tarihi ile kararın kesinleşme tarihi arasındaki ücret ve diğer hakları ödenir. Kararın kesinleşmesinden itibaren altı iş günü içinde temsilcinin işe başvurması şartıyla, altı iş günü içinde işe başlatılmaması halinde, iş ilişkisinin devam ettiği kabul edilerek ücreti ve diğer hakları temsilcilik süresince ödenmeye devam edilir. Bu hüküm yeniden temsilciliğe atanma halinde de uygulanır. İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri sendika temsilcisinin işyerini değiştiremez veya işinde esaslı tarzda değişiklik yapamaz. Aksi halde değişiklik geçersiz sayılır. Bu madde hükümleri işyerinde çalışmaya devam eden yöneticiler hakkında da uygulanır.

MADDE 16 - SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ

İşçilerin Sendikadan ayrılmaları ve başka Sendikaya girmeleri yolunda işveren veya vekilleri tarafından hiçbir baskı, telkin ve tavsiyede bulunulamaz. Disiplin Kurulu kararı olmaksızın Sendika üyesi işçinin iş sözleşmesi feshedilemez. Disiplin Kurulu kararı olmaksızın işten çıkarılan Sendika üyesi işçiye 12 aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödenir ve sendika özgürlüğünün güvencesi konusunda 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu'nun 25. maddesindeki diğer tüm hükümler uygulanır.

İşveren, Sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesine ilişkin uygulamalarında sendika üyesi işçiler aleyhine herhangi bir ayrım yapamaz. İşçiler, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde, sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı muameleye tabi tutulamazlar.

MADDE 17 - SENDİKAL ÖDENTİLER

İşveren, 2019 Ocak ayı itibariyle işçinin bir aylık çıplak net ücretinin otuzda birine karşılık gelen tutarındaki üyelik aidatını üyelerin ücretlerinden keserek Sendikanın göstereceği banka hesabına yatırır. Dayanışma aidatı da aynı oranda kesilerek Sendikanın göstereceği banka hesabına yatırılır. Bu işlemin aksamadan yürütülmesi bakımından;

1 - Sendika, her ayın 25'ine kadar üyelik aidatı ödeyecek işçilerin listesini (güncel üye listesinin sureti Sendika tarafından İşverene sunulmak suretiyle) işverene yazılı olarak bildirir. Bu bildirimin yapılmaması halinde önceki liste geçerli kabul edilir.

2 - İşveren, bu listeye uygun olarak, takip eden ayın ücretlerinden gerekli kesintileri yapar ve en geç tahakkuk tarihini takip eden 15 gün içinde sendikanın banka hesabına yatırır. İşveren, ödeme tarihinde kesinti yapılan işçileri ve kesinti miktarlarını gösterir onaylı bir listeyi sendikanın genel merkezine gönderir. Bu listenin gönderilmemesi ve eksik kesinti yapılmasının sorumluluğu işverene aittir. İşveren, bu işlemler için Sendikadan herhangi bir ücret veya masraf talep edemez.

MADDE 18 - İŞTEN AYRILAN SENDİKAYA ÜYE İSCİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

İşveren, herhangi bir nedenle işten ayrılan ve işe yeni alınan işçilerin onaylı isim listelerini en geç ilgili ayın sonunda, Sendikanın istemine gerek olmaksızın düzenli olarak sendikaya gönderir.

3. BÖLÜM

ÇALIŞMA ESASLARI

MADDE 19 - ÇALIŞMA SİSTEMİ

İşin sevk ve idaresi işverene aittir. İşveren, işçinin iş tanımı dâhilindeki görevlerini yerine getirip getirmediğini denetleme hakkına sahiptir. Sevk, idare ve denetleme sırasında işveren veya İşveren vekili işçiye karşı baskıcı, yıldırıcı, taciz edici, haysiyet kırıcı söz söyleyemez, fiziksel saldırı teşkil eden herhangi bir eylemde bulunamaz.

İşveren iş sürelerinin süreklilik arz edecek şekilde düzenlenmesinde işyerinin ve çevrenin gereklerini göz önünde bulundurarak yapacağı değişiklikleri 2 gün önce üyelere ve sendikaya duyurur. Ancak işveren haiz olduğu işbu yönetim hakkını Toplu iş Sözleşmesiyle üyelere tanınmış olan hak ve çıkarları bozacak ve/veya ortadan kaldıracak şekilde kullanamaz.

İşçiler, gerektiği takdirde işyeri içinde unvanı ve niteliği benzer veya biri birine yakın başka işlerde veya yerlerde mesleklerine uygun olarak, ücret ve sosyal haklarında indirim ve iş koşullarında ağırlaştırma yapılmamak, 1 gün önceden haber verilmek kaydıyla geçici veya sürekli olarak işveren tarafından görevlendirilebilir. İşçi, rızası dışında tanımı yapılan ve yazılı olarak kendisine verilen rol profiline uygun işler dışında başka işlerde çalışmaya zorlanamaz.

İşçilerin görülen işin niteliğinde benzerlik olmak kaydıyla yukarıdaki koşullarda belediye hudutları içinde başka bir işyerine görevlendirilmeleri mümkündür. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakaları arasındaki işyeri değişikliklerine ilişkin görevlendirmeler işçinin yazılı muvafakatinin alınması halinde uygulanır. Ancak işin doğası gereği acil durum vb. hallerde işveren görevlendirilmesinde (Sadece Anadolu-Avrupa yakası değişiklikleri) yazılı muvafakat aranmaz.

İşçilerin aynı İşverene bağlı Büyükşehir belediye hudutları dışındaki işyerlerine sürekli olarak nakil edilmeleri yazılı rızaya bağlıdır. İhtiyaç duyulması halinde işverene ait diğer işyerlerinde görevlendirilen işçilerin geçici görevlendirme süreleri bir takvim yıllık süre için 3 aydan fazla olamaz. İşyeri taşınması veya nakil halinde işverenin isteği ile ev taşımak zorunda kalan işçinin nakliye masrafları işveren tarafından karşılanır.

İş ve işyeri değişikliği çalışanları cezalandırmak amacıyla uygulanmaz.

İşçinin işin ifasında iyi niyet kurallarına uygun davranması esastır. İşçinin kendi kusuru ve ihmali bulunmaksızın işin ifası gereği zorunlu nedenlerle park ihlali yapması halinde alacağı park cezaları, ceza makbuzunun işçi tarafından gösterilmesi koşuluyla işveren tarafından ödenir.

MADDE 20 - İŞE ALMA ÖNCELİKLERİ

İşverence yeni işçi alımına gerek duyulması halinde bu konudaki yasa ve Sözleşme hükümlerine uyulması kaydı ile şube kapanması vb. sebeple işten çıkarılanlar öncelikli olarak işe alınırlar.

İşyerinde çalışmakta iken iş kazası sonucunda ölen ya da malul kalan işçilerin eş ve çocuklarından başvuranlara emsalleri arasından yetkinlikleri uyarınca öncelik tanınır.

MADDE 21 - ASKERE GİDEN İSÇİLERİN YENIDEN İŞE ALINMASI

4857 Sayılı kanun hükümleri uygulanır. Askerlik hizmetinden sonra işe dönen işçi ücret bakımından yeni işçi gibi değerlendirilmez, emsallerinin ücreti ödenir, öncelikli olarak işe alınırlar.

MADDE 22 - İŞVERENİN İŞİNİ KENDI İŞÇİLERINE YAPTIRMA ZORUNLULUĞU

TİS imza tarihi itibariyle mevcut kadro ve işçi sayısı azaltılarak kadrolu işçiler tarafından yapılan işler teknolojik gelişmelerin zorunlu kıldığı haller dışında alt işverenlere yaptırılamaz, işler acenteye devredilemez, kiralık işçi çalıştırılamaz. İşveren TİS imza tarihi itibariyle mevcut şubelerini acentelere devredemez. Ancak, iş potansiyeli ve ekonomik koşullar nedeniyle kadrolu şubelerle işin yapılması olanaklı olmayan durumlarda sendika ve işverenin oluşturacağı komisyon kararıyla şubeler acenteye devredilebilir. Yeni işçi alınması gerektiğinde işveren, öncelikle alt işveren (taşeron) firmalarda çalışan sendika üyesi işçilerin başvurularına öncelik verecektir.

İşverenin işleri teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler haricinde alt işverene verilemez. İşyerinin bütününün devri ya da işin bir bölümünün devri söz konusu olduğunda ise bu TİS hükümleri aynen uygulanmaya devam olunur. İşveren, nakle/devre ilişkin yapılacak protokol/ihale sözleşmesine; İşveren' deki TIS hükümlerinin devralan işverenleri de bağlayacağı, sendikanın yeni işverenler nezdinde de bu işyerleri için yetkili olacağı konusunda bir düzenlemenin konmasını kabul ve taahhüt eder. İşveren bu yükümlülüğü yerine getirmemekten kaynaklı durumlarda ortaya çıkacak zararları karşılamakla yükümlüdür.

Alt İşverenler, kiralık araçlar ve acenteler bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı dışındadır.

MADDE 23 - İŞ SÖZLEŞMESININ SON BULMASI, İŞTEN ÇIKARILMA

A) İşçilerin iş kazası; meslek hastalığı ile diğer sağlık sorunları sebebiyle ilgili sağlık kurullarından aldığı 12 ayı geçmeyen rapor süresince iş sözleşmesi fesih edilemez. Ancak işçi rapor almayı alışkanlık haline getirmiş ve bu durumda işçinin açık suiistimali olduğu tespit edilir ise işçi Disiplin Kuruluna sevk edilir. Ağır iş yapamaz raporu alan işçilere, ücret ve sosyal haklarında herhangi bir kısıtlama olmaksızın eğer uygun ve açık bir kadro varsa sağlık durumuna uygun olarak yeni bir iş verilir.

B) Sendika yöneticileri (yönetim, denetim, disiplin kurulu üyeleri) ile işyeri sendika temsilcileri çalıştıkları bölümün kapanması halinde ücret ve sosyal haklarında herhangi bir kesinti yapılmaksızın başka bir bölümde yaptıkları işlere ve niteliklerine uygun işlerde çalıştırılırlar.

MADDE 24 — TENSİKATTA İŞE ALMA

Tensikatta iş kanunu hükümleri uygulanır. Ancak; sözleşme kapsamına giren işyerlerinde yapılmakta olan işin her hangi bir nedenle tasfiye edilmesi ya da çalıştırılan işçi sayısında daralmaya gidilmesi ve bunun gibi durumlarda açıkta kalan işçiler öncelikle işletme bünyesindeki branşına, yoksa branşına uygun başka işe münhal kadro varsa yerleştirilmeye gayret edilir. Bu durumda işçinin ücret, kıdem ve meslek durumlarında işçi aleyhine bir uygulamaya gidilemez, kazanılmış haklar saklıdır.

MADDE 25 — BÖLÜM/ŞUBE KAPANMASI

İşyerinde, işverenin esaslı iş hacim düşmesi veya herhangi bir bölümün/şubenin kapanması nedeniyle ilgili bölüme/şubeye özgülenmiş işçiler bakımından, "feshin son çare olması ilkesi' benimsenmek suretiyle öncelikle kapanmış bölümde/şubede istihdam edilmiş tüm işçilere, işverenin uygun göreceği diğer bölümlerde/şubelerdeki münhal kadrolara yetkinliklerine uygun şekilde görevlendirilebilmeleri için yeni görev/iş teklifinde bulunulacaktır. İşçilerin bu teklifleri kabul etmeleri halinde işçiler işverenin uygun bulacağı diğer bölümlerde/şubelerde görevlendirilmek suretiyle çalışmalarına devam edeceklerdir.

MADDE 26 - İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ

İşçilerin asıl işlerinde çalıştırılması esastır. İşçilerin işi ve işyerleri ancak kanun hükümleri doğrultusunda ve 19. Madde ’de düzenlendiği şekilde değiştirilebilir. Geçici görevlendirmelerde işçinin ücretlendirmesi ve yan haklarında mevcut uygulama muhafaza edilir. İşçinin geçici olarak görevlendirildiği işyerinde servis aracından yararlanma imkânı bulunmadığı takdirde yol ücreti işveren tarafından karşılanır.

Bunun yanında işin ifasına katkıda bulunmak her işçinin iyi niyet kurallarından doğan asli görevidir. Bu nedenle, görevin gereği gibi ifası için, işçiler aralarında lüzumlu işbirliği ve yardımlaşmayı yapmakla yükümlüdür. İşçinin bu yükümlülüğe aykırı davranışı halinde işçi Disiplin Kuruluna sevk edilir. Bu tür görevlendirmeler cezalandırma amaçlı kullanılamaz.

MADDE 27 - İHBAR ÖNELLERİ

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş Sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra;

b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra;

c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra;

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 9 hafta sonra feshedilmiş sayılır.

Bildirim şartına uyulmadığı takdirde işçiye, yukarda yazılı önellere ilişkin tazminat tutarı ödenir.

MADDE 28 - İŞ ARAMA İZNİ

Gerek işçinin gerekse İşverenin bildirimli olarak iş sözleşmesini feshettiği durumlarda, işçiye bildirim önelleri sırasında ve çalışma saatleri içinde, günde 2 saat yeni iş arama izni verilir. İşçi isterse işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlamak kaydıyla iş arama iznini topluca kullanabilir.

MADDE 29 - KIDEM TAZMİNATI VE TARİFİ

İşçilerin yürürlükteki yasal mevzuat uyarınca iş sözleşmelerinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Ölüm hallerinde tazminat yasal mirasçılarına verilir, iş kazası nedeni ile ölen işçinin kıdem tazminatı 45 günlük ücreti tutarıdır. İşçinin kıdem tazminatının hesaplanmasında yasa ve Toplu İş Sözleşmesi hükümleri uygulanır.

MADDE 30 - HÜKÜMLÜLÜK VE TUTUKLULUK HALİ

Görevi ile ilgili bir suçtan dolayı tutuklanan veya gözaltına alınan işçi, tutukluluğun ilk 1 ayında ücretli izinli, kalan 2 ayında ise ücretsiz izinli kabul edilir.

Bunun dışında kalan suçlar bakımından 4867 Sayılı İş Kanunu M. 25/IV hükmü uygulanır.

MADDE 31 - İŞ (ÇALIŞMA SAATLERİ) ve VARDİYALI ÇALIŞMA

Haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Haftada 5 gün, 5.5 gün ve 6 gün çalışma yapılır. Çalışma süreleri çalışılan günlere eşit olarak bölünerek uygulanır. Bu süreler herhangi bir nedenle uzatılamaz, telafi çalışması yaptırılamaz.

Ara dinlenme süreleri yemek ve çay molalarından oluşur. Ara dinlenme süreleri günlük 1 saatten fazla olamaz.

İlgili yasa hükümleri saklı kalmak kaydıyla; gece çalışması yapamayacağına ilişkin SGK ile anlaşmalı hastanelerden heyet raporu alan işçiler, özürlü kadrosunda çalışan işçiler, hamile işçiler ile 18 yaşından küçük işçiler gece vardiyasında çalıştırılamaz.

Hat (şehirlerarası-uzunyol) şoförlerinin çalışmaları konusunda yasa ve yönetmelik hükümleri uygulanır.

MADDE 32 - FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Bu Sözleşmede tespit edilen günlük ve haftalık çalışma süresini aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır.

a) Fazla çalışma ücreti % 60 zamlı ödenir.

b) Fazla çalışmalar ücret yerine izinle karşılanamaz.

c) Kendi hafta tatili gününde onay vererek çalışan üyelerin, fiili çalışma ücreti %100 zamlı (toplamda günlük ücretin iki katı) ödenir.

d) Fazla çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

MADDE 33 - İŞE GEÇ GELME

a) İşçiler, önceden belirlenmiş işe başlama saatlerinde işbaşında bulunmak zorundadırlar. İşçinin geçerli bir mazeretine dayanan geç kalmalarda ücretinden herhangi bir kesinti yapılmaz. İşçi, bir ay içerisinde işveren onayı olmaksızın ayda iki defa geç kalmalarda işçi iş yerine alınır. Yukarıdaki koşullar dâhilinde üçüncü geç kalmada işçi

Disiplin Kuruluna sevk edilir ve bunu alışkanlık haline getirdiği anlaşıldığında Disiplin Kurulu Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

b) Servis aracından kaynaklı herhangi bir nedenle işçinin mesaiye geç başlaması durumunda geç kalınan süre işçi açısından çalışılmış gibi kabul edilir ve gecikmeye dayalı olarak işçinin ücretinde kesinti yapılamaz.

c) Fırtına, sis, sel gibi doğal afetler ile genel elektrik kesintisi vb. zorunlu sebepler ulaşım araçlarının çalışmasına engel teşkil ettiği takdirde bu nedenle işe geç gelen veya işe gelemeyen işçilerin ücretlerinden kesinti yapılamaz.

MADDE 34 - İŞÇİNİN YAZILI TALİMAT ISTEME HAKKI

İşçi kendisine verilen iş talimatını yasalara, işçi sağlığı ve iş güvenliğine aykırı görürse; öncelikle talimatı veren amire durumu bildirir. Amir, talimatında ısrar ettiği takdirde talimat bu defa işçiye yazılı olarak verilir ve işçi bu durumda talimat gereğini yerine getirmek zorundadır. Bu durumda, sorumluluk tamamen talimatı veren amire ait olacağından talimat gereğini yerine getirmiş olmasından ötürü işçi herhangi bir disiplin soruşturmasına tabi tutulamaz, işçi hakkında hiçbir disiplin cezası uygulanmaz. Ancak konusu suç olan talimatlar hiç bir surette uygulanmaz.

İşçiler arızalı araç, alet ve edevat kullanmaya zorlanamazlar, bundan kaynaklı hasarlardan sorumlu tutulamazlar.

MADDE 35 - ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER

Çalışma süresinden sayılan hallerin tespitinde bu Sözleşme ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 66. maddesi uygulanır, ancak şoförlerin işlerini yaparken oluşan iş kazaları ve trafik kazaları nedeni ile (kasıt ve alkollü olma durumları hariç) hastane, karakol ve mahkemelerde geçen süreler çalışma süresinden sayılır. Eğitim toplantısı veya başka nedenlerle mesai saatleri dışında ya da tatil günlerinde işveren tarafından işyerine çağrılmaları/getirilmeleri halinde işyerinde geçirilen süreler çalışma saatinden sayılır.

MADDE 36 - ÇALIŞMANIN TESPİTİ

Üyenin çalışma süresini tespit edecek belge; parmak okutma veya muadil teknolojik sistem kayıtlardır.

Her üye işe başladığı ve işten çıktığı saati tevsik için bizzat parmak okutmakla yükümlüdür.

Unutkanlık ve teknik nedenlerle parmak okutmayan ancak çalışmış olduğu bağlı bulunduğu bölüm sorumlusu tarafından aynı gün içinde doğrulanan ve ayda iki defadan fazla tekrarlanmayan durumlarda işçinin ücretinden bir kesinti yapılmaz.

MADDE 37 - DENEME SÜRESİ

İşyerine alınacak işçiler için deneme süresi en çok iki aydır.

Bu süre içinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız olarak fesih edebilir. Ancak, işçinin çalıştığı günler için ücret hakkı saklıdır. Deneme süresi sonunda işçinin durumu kendisine yazılı olarak bildirilir.

Önceden iş yerinde çalışırken işten çıkarılan işçiler, yeniden işe alınmalarında ikinci bir deneme süresine tabi tutulamaz.

MADDE 38 - GEBELİK VE ANALIK DURUMUNDA ÇALIŞTIRMA

Yasal koşulları oluşması halinde 4857 Sayılı iş Kanunu'nun 74. maddesi hükümleri ile "Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin" ilgili hükümleri uygulanır.

4. BÖLÜM

ÜCRETLER VE SOSYAL HAKLAR

MADDE 39- AYLIK ÜCRETİN TANIMI

Aylık ücret işçinin her türlü tazminat, prim, ikramiye, sosyal yardım ve yan ödemeleri hariç olmak üzere esas işi karşılığında bir ay için aldığı ücrettir.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra işe alınan işçilerden sendikaya üye olanlar, sendika üyeliğinin işverene bildirildiği tarihte uygulanan TİS ücret zammından yararlandırılırlar.

MADDE 40 - ÜCRETLER VE SOSYAL HAKLAR

A) Aylık Ücret Zammı

İşbu toplu iş sözleşmesinin imza tarihi itibariyle; sendika üyesi işçilerin almakta oldukları aylık ücretin esas alınması suretiyle aylık ücretlere;

1 Eylül - 31 Aralık 2018 dönemi için:

Sendika üyelerinin 31/08/2018 tarihinde almakta oldukları aylık ücretlerine 01/09/2018 tarihinden geçerli olmak üzere %9 oranında zam yapılır.

1 Ocak -31 Aralık 2019 dönemi için:

Sendika üyelerinin 31/12/2018 tarihinde almakta oldukları aylık ücretlerine 01/01/2019 tarihinden geçerli olmak üzere %22 oranında zam yapılır.

1 Ocak -31 Aralık 2020 dönemi için:

Sendika üyelerinin 31/12/2019 tarihinde almakta oldukları aylık ücretlerine 01/01/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık enflasyon oranında (Tüfe) zam yapılır, asgari ücret artışının enflasyon oranından yüksek olması halinde mevcut ücret ile asgari ücret arasındaki fark korunur.

B) Sosyal Haklar

Aşağıda belirtilen tüm sosyal yardım ücretleri net olarak ödenecektir.

a) YEMEK YARDIMI İşyerlerindeki yemek yardımı uygulamasına devam edilir. Yemek kartı verilmekte olan işçilere 01.01.2019 tarihi itibariyle günlük 15 TL. karşılığı yemek kartı verilir. Yemek ücretlerine 2020 yılında ücret artış oranında zam yapılır.

Günde 2,5 saati aşan fazla çalışmalarda işçilere yemek bedeli ödenir.

b) EVLENME YARDIMI:

Evlenen işçiye bir defaya mahsus olmak üzere 500 TL karşılığı yemek kartı verilir. Aynı işyerinde çalışan üyelerin evlenmesi halinde bu yardım her ikisine de ayrı ayrı verilir. 2020 yılında ücret artış oranında zam yapılır.

c) DOĞUM YARDIMI:

Erkek üyenin eşinin, ya da kadın üyenin doğum yapması durumunda, çocuğun nüfus kağıdını ya da tasdikli doğum kağıdını ibraz etmek şartıyla 350 TL karşılığı yemek kartı verilir. Doğumda birden fazla çocuk olması halinde, bu yardım çocuk sayısınca ayrı ayrı verilir. Her iki eş de aynı işyerinde çalışıyorsa doğum yardımı sadece kadın işçiye verilir, 2020’de ücretlere yapılan zam oranında arttırılır.

d) ÖGRENİM YARDIMI

Üye işçilerin ilköğretim, ortaöğretim, lise ve üniversite (örgün öğretim) tahsilinde olan her bir çocuğu için Ağustos ayına ilişkin aylık ücret ödemeleriyle birlikte bir defaya mahsus olmak üzere 150 TL öğrenim yardımı yapılır, devam eden öğretim yıllarında ( 2019 -2020) ücretlere yapılan zam oranında arttırılır.

İşbu yardım, okulların açıldığı ayda işyerinde çalışmakta olan üyelere, çocuğun öğrenim durumunu, tevsik etmesi kaydıyla yapılır. Karı koca aynı işyerinde çalışıyorsa, çocuklara yapılan öğrenim yardımı kadın üyeye yapılır.

e) ÖLÜM YARDIMI:

Toplu iş Sözleşmesi süresince;

-İşçinin kendisinin vefatı halinde işçinin eş ve çocuklarına toplam 3 aylık net ve çıplak ücret tutarında cenaze yardımı ödenir.

-Eş ve/veya çocuklarının ölümü halinde işçinin kendisine toplam 500 TL cenaze yardımı olarak ödenir. Anne, baba veya kardeşin ölümü halinde işyerinde mevcut ayni cenaze yardımı uygulamasına devam edilir.

Yukarıda yazılı olan cenaze yardımları 2020 yılında ücretlere yapılan zam oranında arttırılır.

f) YAKACAK YARDIMI

Sendika üyesi işçilere her yıl Eylül ayında (en geç 5 Eylül tarihinde) 200 TL net yakacak parası ödenir. 2019 ve 2020 yılları için ücretlere yapılan zam oranında artış yapılır.

g) BANKA PROMOSYONU

İşyerinde uygulanmakta olan banka promosyonu uygulamasına devam edilir.

C) Fark Ödemeleri

Yukarıda düzenlenen ücretler ve sosyal haklara (Evlenme, Doğum, Öğrenim, Yakacak, Ölüm) ilişkin olarak 1 Eylül 2018 ile işbu Sözleşmenin imza tarihi arasında tahakkuk etmiş ücret farkları en geç 15 Mart 2019 tarihinde ödenir.

MADDE 41 - İKRAMİYE

Sendika üyesi işçilere, her sözleşme yılı için 15 günlüğü en geç 15 Nisan tarihinde, 15 günlüğü en geç 15 Eylül tarihinde olmak üzere, 30 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödenir. İşe yeni giren ve işyerinden her ne sebeple olursa olsun ayrılan üyelere ikramiyeleri çalıştıkları süre ile orantılı olarak ödenir.

İşyerinde uygulanmakta olan performans primi uygulamasına son verilir.

MADDE 42 - HARCIRAH

1- Belediye sınırları dışına yapılan geçici görevlendirmelerde göreve başlamadan önce şirket prosedürlerine göre seyahat ve görevlendirmede yönetim onayı alınır. Görevli olarak şehir dışına gönderilen çalışanlara gittiği yerde kaldığı günlerin yemek ve konaklama masrafları şirket yönetmeliği çerçevesinde karşılanır.

2 - Şehirlerarası çalışan araç sürücülerine ödenmekte olan harcırah ve konaklama giderlerinin karşılanması uygulamasına devam edilir. Mevcut uygulamada ödenen harcırah miktarları, Sözleşmenin imza tarihinden itibaren yapılacak görevlendirmeler için 2019 yılı ve 2020 yılı ücretlere yapılan zam oranında arttırılır.

MADDE 43 - GİYİM VE KORUYUCU EŞYA YARDIMI

İşyerinde uygulanmakta olan giyim ve koruyucu eşya yardımı uygulamasına aynen devam edilir.

Yazlık iş elbiseleri en geç Mayıs, kışlık iş elbiseleri en geç Eylül aylarında verilir.

Miadından evvel eskiyen iş elbisesinin yerine yenisi verilir.

MADDE 44 - YOL YARDIMI

İşyerlerindeki mevcut servis ve yol yardımı uygulamasına devam edilir. Servis araçları temiz, bakımlı ve klimalı olacaktır. Servislerden yararlanamayan sendika üyesi işçilerin işe gidiş-dönüş ücretleri işçinin ikametgahı ile iş yeri arasındaki mesafe ve ulaşım olanakları da dikkate alınarak Belediye otobüs taşıma ücretleri uyarınca, mavikart, akbil vb. ulaşım kartı olarak ya da güzergahta olmayanlar için de bu kartın bedelleri esas alınarak işverence karşılanır. Bu konuda mevcut uygulamadan geriye gidilemez.

MADDE 45 - ÜCRETLERIN ÖDENME ŞEKLI

a) İşçiye, ücret hesabını gösterir ve işyerinin özel işaretini taşıyan bordro yazılı olarak verilir. Bu bordrodaki ödemenin günü, ilişkin olduğu dönem ve fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı net ve brüt olarak gösterilmesi gerekir.

b) Her çalışılmış ayın ücret ödemeleri izleyen ayın en geç 5’inci gününde maaş hesabına yatırılır. Ödeme günleri ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastladığı takdirde, ödemeler bir önceki gün yapılır.

c) Puantaj hesaplanması ve ücret tahakkuku ile ilgili hatalar nedeniyle eksik ödeme yapılması halinde, hatanın tespit edildiği tarihten itibaren 7 işgünü içinde hesaplanan kısım işçiye ödenir.

5. BÖLÜM

TATİL VE İZİNLER

MADDE 46 - GENEL KURAL

Hafta tatili, ulusal ve dini bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmayan işçiye ücretleri tam olarak ödenir.

MADDE 47 - HAFTA TATİLİ

Hafta tatili: 5 gün çalışılan yerlerde 2 gün, 6 gün çalışılan yerlerde 1 gündür. Ücretli veya ücretsiz mazeret izni alan işçi, hafta tatiline ve ücretine hak kazanma bakımından izinli olduğu günler çalışmış kabul edilir.

MADDE 48 - ULUSAL BAYRAM, DİNİ BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ VE ÇALISMA ÜCRETİ

1. Ulusal Bayram, Dini Bayram ve resmi tatil günleri ile tatil süreleri şunlardır;

a. Yılbaşı 1 gün (1 Ocak)

b. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1 gün ( 23 Nisan)

c. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü 1 gün (1 Mayıs)

d. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün ( 19 Mayıs )

e. Demokrasi Ve Özgürlükler Günü: 1 gün (15 Temmuz)

f. Zafer Bayramı: 1 gün ( 30 Ağustos )

g. Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün ( 28 - 29 Ekim )

h. Ramazan Bayramı 3,5 gün ( Arife günü öğlenden sonra başlamak üzere )

i. Kurban Bayramı 4,5 gün ( Arife günü öğlenden sonra başlamak üzere )

2. Dini bayramlarda ve cumhuriyet bayramında çalıştırılanlara ücretleri asıl yevmiyesi hariç 1,5 (birbuçuk) yevmiye, toplamda 2,5 (iki buçuk) yevmiye olarak ödenir. Diğer bayram ve tatil günlerinde yasal hükümler uygulanacaktır.

MADDE 49 - YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER

1. Yasal yıllık izin süreleri 1 iş günü arttırılır.

2. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan genel tatil günleri, izin süresinden sayılmaz

3. Yıllık ücretli izin sırasında hastalanan üyenin Sağlık Bakanlığı sağlık birimlerinden veya bu kurumca yetkili kılınmış hastane ve dispanser gibi yerlerden istirahat raporu alması halinde bu belgedeki süreler yıllık ücretli izin süresinden mahsup edilemez. Ancak, işçi tarafından bu hususun mümkün olan en kısa sürede işverene bildirilmesi zorunludur.

4. İşçinin hak kazandığı halde kullanamadığı yıllık izin süresine ilişkin ücret alacağı iş sözleşmesinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden hesap edilerek işçiye ödenir.

MADDE 50 - ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

1. Üyenin aşağıda belirlenen mazeretleri nedeniyle talep edeceği mazeret izinleri verilir. Buna göre;

a) Üyenin evlenmesi durumunda 5 takvim günü

b) Üyenin eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerin ölümü halinde 3 takvim günü, kayınvalide, kayınpeder ölümü halinde işçiye 2 takvim günü

c) Üyenin eşinin doğum yapması durumunda 5 takvim günü

d) Üyenin bakmakla yükümlü olduğu kimselerin oturduğu yerin yangın, sel, heyelan ve deprem gibi olaylara maruz kalması halinde 6 takvim günü,

e) Engelli çocuğu olan işçilerin en az % 60 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 takvim günü

f)Hava koşullan nedeniyle kamudaki engelli personelin valilikler tarafından idari izinli sayılması durumunda şirkette çalışan engelli personeller için de aynı durum uygulanır.

2. Ücretli mazeret izin nedenlerinin senelik ücretli izin süresi içerisinde doğması halinde kullanılan bu izin süreleri senelik izin süresine eklenir.

3. Üye ölüm, evlenme, doğum gibi ücretli izine hak kazandıran olayları geçerli bir belge ile belgeleyecektir.

4.Bu izinler evlenme halinde evlenme tarihini izleyen 10 gün içinde kullanılır. Doğum yapan kadın işçiye doğumdan önce ve sonra verilecek ücretli izin ile emzirme izni konusunda yasal hükümler uygulanır

MADDE 51- ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ

Üyelere, yazılı başvurması ve mazeretinin işverence uygun görülmesi koşulu ile yılda bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 30 güne kadar ücretsiz izin verilir.

6. BÖLÜM

İSÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

MADDE 52 – GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK KOŞULLARI

a) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri uygulanır.

b) işyerinde kazaya uğrayan işçi derhal işyeri yardım ünitesine götürülür ve ilk tedavisi yapılır. Gerekirse en yakın sağlık birimine işverence götürülür. Acil vakıalarda hastaneye sevk halinde, sevk edilen hastanın muayene sonucu evine ya da işyerine dönmesi için gerekli vasıta ücreti ibraz edeceği belge mukabilinde işçiye ödenir.

c) İşçilere, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine uygun koruyucu malzeme işveren tarafından verilir.

MADDE 53 - İS YERİ DIŞINDA HASTALANMA

Hastalığı nedeni ile işyerine gelemeyen işçi durumu en kısa zamanda ve en geç 24 saat içinde işyerindeki yetkilisine bildirir. Bu durumdaki işçinin devlet hastanelerinden veya SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarından alacağı raporu işverene vermesi yeterlidir.

MADDE 54 - İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURULU

1- lşçilerin sağlığından ve iş güvenliğinden işveren sorumludur. İşveren yasa ve ilgili yönetmelik hükümlerini yerine getirmek, gerekli bütün tedbirleri almak, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerektirdiği araç ve gereçleri sağlamak zorundadır.

2- Kurulun oluşması:

İş sağlığı ve güvenliği kurulu, 6331 Sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 22 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre oluşturulur.

3- Kurulun görevleri, yetkileri ve çalışması:

a) işyerinde iş kazalarını önlemek için araştırma yapmak ve önlemlerin alınmasında işveren vekillerine yardım etmek.

b) Bir iş kazası meydana geldiğinde kazanın oluş şeklini ve teknik nedenlerini belirten bir rapor düzenleyerek, işveren vekillerini haberdar etmek.

c) İşyerinde tehlikeli görülen hususları saptayarak, durumun düzeltilmesi için önerilerde bulunmak.

d) İş kazaları ve yangını önlemeye yarayacak duvar panoları, flamalar, projeksiyon gösterileri vb. öğretici nitelikte malzeme sağlamak ve göstermek.

e) İşçi sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesini sağlamaktır.

4- Kurulun raportörlüğünü iş sağlığı ve güvenliği uzmanı yapar. Gerektiğinde tarafların istemi üzerine, diğer hallerde kurul başkanının saptayacağı zamanlarda toplanarak çalışır.

7. BÖLÜM

HASAR, KAYIP VE ZARAR

MADDE 55 – HASAR, KAYIP VE ZARAR

Her işçi işyerindeki araç, bilgisayar, teknik cihaz, makine, alet ve edevatı tekniğine ve talimatlarına uygun kullanmakla ve muhafaza etmekle görevlidir. İşçinin çalışması sırasında araçlarda veya kullanılan alet-edevatta isteyerek, bilerek ve kusurlu olarak zarar verdiği ispatlanmadığı sürece meydana gelebilecek hasar ve zarardan işçi sorumlu tutulamaz. İşverene ait kusurlar veya işçinin kullanımına verilen araçtaki eksiklikleri bildirmesine rağmen işverenin eksiklikleri gidermemesi nedeniyle işçinin ceza puanı alması ve bu nedenle ehliyetine geçici süreyle el konulması halinde işçinin haklarında kısıtlamaya gidilemez, aynı haklarla işyerinde yapabileceği başka bir işte görevlendirilir. Ehliyetin iade edilmesi halinde eski görevine iade edilir.

Toplama, dağıtım ve teslimat yapan çalışanlar paketlerle ilgili sorunları (hasar, kayıp, çalıntı, yanlış teslimat vb) ilgili birimlere derhal bildirir. Ancak kargo göndericisi ve alıcısının, müşterinin ve teslimatın yapıldığı kişinin ve/veya kurumun hatasından kaynaklı sorunlardan dolayı çalışanlar sorumlu tutulamaz. Hasarlı, kayıp ve çalınan mallardan, kaybeden veya hasara uğratan dışında kimse sorumlu tutulamaz. Kaybolan, çalınan veya hasar gören paketin değeri, işverenin müşteriye ödediği miktarda paketin ikame bedeli kadar olup, para cezası verilmesi halinde bu miktarlardan en düşüğü hangisi ise o oranda para cezası ve uyarı verilir. Disiplin kurulu kararı olmadan hiç kimsenin ücretinden kesinti yapılamaz.

Şoförlerin kasko ve mali mesuliyet sigortası bulunan araçlarla maddi hasarlı kaza yapmaları halinde; suiistimalleri ve keyfiyeti engelleyebilmek için (alkollü araç kullanma, radara yakalanma ve kırmızı ışıkta geçme hali hariç) disiplin kurulu kararı olmadan işçinin ücretinden her hangi bir kesinti yapılamaz.

Araçlardaki arızanın veya eksikliklerin araçlarda düzenlenen sefer çizelge formuna yazılması ve ilgili amirine bildirilmesi zorunludur. Sefer çizelge formuna yazılan ve ilgili amire bildirilen arızanın veya eksikliklerin işverenlikçe giderilmemesinden kaynaklanan hasarlardan veya bu nedenle oluşacak kazalardan şoför sorumlu tutulamaz.

8. BÖLÜM

DİSİPLİN VE SİCİL AFFI

MADDE 56 - DİSİPLİN KURULU

1. İşbu Sözleşmenin imza tarihinden itibaren 30 gün içinde İstanbul Avrupa yakasında bulunan işyerleri için bir (1), İstanbul Anadolu yakasında bulunan işyerleri için bir (1), Ankara ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1), İzmir ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1), Adana ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1), Bursa ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1), Gaziantep ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1), Samsun ve çevre illerde bulunan işyerleri için bir (1) adet olacak şekilde, görev yapmak üzere toplamda sekiz (8) adet Alt Disiplin Kurulu (ADK) ve İstanbul’da bir adet Merkez Disiplin Kurulu (MDK) kurulur. Alt Disiplin Kurulu ve Merkez Disiplin Kurullarının çalışma şekilleri ve disiplin cezaları İşveren ve Sendikanın birlikte düzenleyeceği “Disiplin Kurulu Yönetmeliği”ne göre belirlenir.

2. ADK; işveren tarafından tayin edilecek 2 asil, 2 yedek üye ve Sendika tarafından tayin edilecek 2 asil, 2 yedek üyeden oluşur, MDK; işveren tarafından tayin edilecek 3 asil, 3 yedek üye ve Sendika tarafından tayin edilecek 3 asil, 3 yedek üyeden oluşur. Taraflar tayin ettiği kurul üyelerinin isimlerini diğer tarafa işbu Sözleşme’nin imza tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak bildirir. Kurula, tarafların tayin ettiği kurul üyeleri arasından seçtiği birer kişi dönüşümlü olarak (Bir toplantıda işveren tarafı, izleyen toplantıda sendika tarafı) başkanlık yapar. Asil üyenin mazereti nedeniyle toplantıya katılmaması halinde yerine yedeği katılır. ADK en az 3, MDK en az 5 üyenin katılımı ile toplanır.

3. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde kurul başkanının oyu 2 oy sayılır, işten çıkarma cezasını gerektiren olaylar ADK tarafından 6 gün içinde MDK’ya gönderilir.

4. İşten çıkarma cezasını gerektiren olaylar sadece MDK’nda görüşülür ve Kurulun varacağı sonuçlar gerekçeli olarak Genel Müdür veya İnsan Kaynakları yetkilisine tevdi edilir. ADK ve MDK tarafından verilen kararların bir sureti Sendikaya da verilir.

5. Disiplin Kuruluna intikal eden konuya doğrudan taraf olan kurul üyeleri bu konuya ilişkin Disiplin Kurulu toplantısına katılamaz, görev yapamaz.

6. 4857 sayılı iş Kanunu’nun 26 ncı maddesinde öngörülen 6 iş günlük süre Disiplin Kurulu kararına kadar askıda kalır.

7. Disiplin Cezaları :

a. SÖZLÜ UYARI, İHTAR, KINAMA, AĞIR KINAMA’ dır. Bu cezalar Alt Disiplin Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu tarafından verilir.

b. İŞTEN ÇIKARMA cezası: Sadece Merkez Disiplin Kurulu tarafından verilir.

MADDE 57- SİCİL AFFI

Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihinden geriye doğru 1 (bir) yıldan önceki disiplin cezaları silinir. Sözleşmenin imzalanmasından sonra verilen SÖZLÜ UYARI, İHTAR ve KINAMA şeklindeki disiplin cezaları cezanın verildiği tarihten itibaren birinci yılın, AĞIR KINAMA cezaları ise ikinci yılın sonunda silinmek suretiyle sicil affı uygulanır.

MADDE 58 - SÖZLEŞMENİN SÜRESİ, YÜRÜRLÜK VE İMZA

İşbu Toplu iş Sözleşmesi 01.09.2018 tarihinde yürürlüğe girer ve 31.12.2020 tarihine kadar 28 ay sureyle geçerli olur.

İşbu Toplu İş sözleşmesi 58 maddeden ve 2 adet ekten ibaret olarak TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI ile ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. işverenliği arasında 01/03/2019 tarihinde imzalanmıştır.

Ek-1 Disiplin Kurulu Yönetmeliği

Ek-2 İşe Yeniden Başlatılacak İşçiler Hakkında Mutabakat Protokolü

**TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI

-

-

-

- Muharrem Yıldırım

- Ersin Türkmen

**ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş.

-

- Erhan Egemen

-

ARAS KARGO YURT İÇİ YURT DIŞI TAŞIMACILIK A.Ş. TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI (TÜMTİS) TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ - 2018 - 2018

Start date: → 2018-09-01
End date: → 2020-12-31
Ratified by: → Diĝer
Ratified on: → 2019-03-01
Name industry: → Transport, logistics, communication
Name industry: → Ulaşım, lojistik, iletişim
Public/private sector: → Ozel sektorde
Concluded by:
Name company: → 
Names trade unions: → 

TRAINING

Training programmes: → Evet
Apprenticeships: → Hayır
Employer contributes to training fund for employees: → Hayır

WORK/FAMILY BALANCE ARRAGEMENTS

Maternity paid leave: → -9 weeks
Job security after maternity leave: → Hayır
Prohibition of discrimination related to maternity: → Hayır
Prohibition to oblige pregnant or breastfeeding workers to perform dangerous or unhealthy work: → Hayır
Workplace risk assessment on the safety and health of pregnant or nursing women: → Hayır
Availability of alternatives to dangerous or unhealthy work for pregnant or breastfeeding workers: → Hayır
Time off for prenatal medical examinations: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before regularising non-standard workers: → Hayır
Prohibition of screening for pregnancy before promotion: → Hayır
Facilities for nursing mothers: → Evet
Employer-provided childcare facilities: → Evet
Employer-subsidized childcare facilities: → Hayır
Monetary tuition/subsidy for children's education: → Hayır
Paid leave per year in case of caring for relatives: → 3 days
Paternity paid leave: → 5 days

EMPLOYMENT CONTRACTS

Trial period duration: → 60 days
Part-time workers excluded from any provision: → Hayır
Provisions about temporary workers: → Hayır
Apprentices excluded from any provision: → Hayır
Minijobs/student jobs excluded from any provision: → Hayır

WORKING HOURS, SCHEDULES AND HOLIDAYS

Working hours per week: → 45.0
Working days per week: → 5.5
Paid annual leave: → 30.0 days
Paid annual leave: → -9.0 weeks
Paid bank holidays: → KurbanBayramı, RamazanBayramı
Paid leave for trade union activities: → 12.0 days
Provisions on flexible work arrangements: → Hayır

WAGES

Wages determined by means of pay scales: → No
Adjustment for rising costs of living: → 

Once only extra payment

Once only extra payment due to company performance: → Hayır

Premium for overtime work

Premium for overtime work: → 60 % of basic wage

Meal vouchers

Meal allowances provided: → Hayır
Free legal assistance: → Hayır
Loading...