(UPS) - UPS HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI A.Ş. İLE (TÜMTİS) - TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI ARASINDA YAPILAN 4. DÖNEM İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜK SÜRESİ

01.01.2019 – 31.12.2020

New1

1.BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

MADDE - 1 TARAFLAR VE TANIMLAR

Bu Toplu İş Sözleşmesinin tarafları (UPS)- UPS HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI. A.Ş. ile (TÜMTİS) -TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI'dır

Bu Toplu İş Sözleşmesi'nde,

1-TÜMTİS – (Tüm Taşıma İşçileri Sendikası) (SENDİKA)

2-UPS – (UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı A.Ş) (İŞVEREN)

3-İşbu Sözleşmede, Merkezi SEYİTNİZAM MAH. MEVLANA CAD. NO:87 34015 ZEYTİNBURNU – İSTANBUL adresinde bulunan UPS HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI A.Ş.; bağlı işyerleri ile kanun çerçevesinde isin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçları (İŞLETME)

4-İşveren adına hareket eden ve/veya işyerinin yönetiminde görev alan kimseler (İŞVEREN VEKİLİ )

5-İşyerinde çalışan taraf sendika üyesi isçilere (ÜYE)

6-Sendika ve İşveren birlikte (TARAFLAR)

7-Bu Toplu İş Sözleşmesi (SÖZLEŞME) veya (TİS) olarak kabul ve ifade edilmiştir.

MADDE - 2 SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA

a-Yer itibariyle kapsam:

İşbu Sözleşme'nin Taraflar başlıklı birinci maddesinde belirtilen merkezi, İşbu Sözleşmede, merkezi SEYİTNİZAM MAH. MEVLANA CAD. NO: 87 34015 ZEYTİNBURNU-İSTANBUL adresinde bulunan UPS HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI A.Ş. bağlı iş yerlerinde ve işyerleriyle kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni ve mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçları kapsar.

b- Şahıs itibarı ile kapsam:

Bu Sözleşme yukarda belirtilen işyerleriyle bu yerlerde çalışan üye işçileri kapsar. Ancak Müdürler, Müdür Yardımcıları (Supervisor/Yönetmen), Uzmanlar, Şefler, Satış Sorumluları, Personel ve Maaş Departmanı, Hukuk Departmanı çalışanları kapsam dışıdır.

Kapsam içinden terfi ve yapılanma vb gibi nedenler ile grup olarak kapsam dışına çıkarılacak olanlar gerekçeleri ve listesi ile sendikaya bildirilir.

MADDE - 3 SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA KOŞULLARI

İşbu Toplu İş Sözleşmesi’nden TÜMTİS üyeleri yararlanır. Sendikaya üye olan işçiler, üye olduktan sonra Sendika tarafından 15 gün içerisinde yazılı olarak İşverene bildirilir. Bu işçilerden:

1-Sözleşmenin imzalanması tarihinde Sendikaya üye bulunanlar, yürürlük tarihinden,

2-Sözleşmenin imzalanmasından sonra üye olanlar ve işe girenler, Sendikanın üyeliği İşverene bildirdiği tarihten itibaren sözleşmeden yararlanır.

3-Sendikaya üye olmayan işçiler işbu Sözleşmeden ancak dayanışma aidatı ödeyerek faydalanabilirler.

Ancak üye olmayan işciler dayanışma aidatı bile ödeseler geçmişe dönük fark alacaklarından yararlanamazlar.

MADDE - 4 SÖZLEŞMENİN AMACI

Bu Sözleşme'nin amacı, işçilerin çalışma koşullarını, ekonomik ve sosyal durumlarını düzenlemek; iş yerlerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, işverenin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözmektir.

MADDE – 5 SÖZLEŞMENİN UYGULANMASI

Sözleşme'nin hükümleri amaca aykırı yorumlanamaz. Sözleşme gerek maddelerin açık anlamları ve gerekse özüyle bir bütündür. Bölüm ve madde başlıkları maddenin anlamlarını tanımlar.

MADDE - 6 SÖZLEŞMENİN HİZMET AKİTLERİNE ETKİSİ

Aksi belirtilmedikçe yeni yapılacak hizmet akitleri bu Sözleşmeye aykırı olamaz. Hizmet akitlerinde bu Sözleşmeye aykırı hükümlerin yerini Sözleşmedeki hükümler alır. Ancak işçilere gerek hizmet akdi gerekse mevzuat ve mevcut iş şartları mahfuzdur. Şöyle ki, bu Sözleşme'nin yürürlük tahinden önce İşyerinde süreklilik gösterecek biçimde hizmet akdi olarak uygulanmış olan ve bu Sözleşmede bulunmayan hak ve menfaatler Sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayanlar arasında ayrım yapılmaksızın aynı şekil ve oranlarda uygulanır.

Her ne surette olursa olsun sona eren bu Sözleşmenin hükümleri, yenisi yürürlüğe girinceye kadar devam eder.

MADDE – 7 SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ

Bu Sözleşme, Sendikaya üye olanlara uygulanır, üye olmayanlar hakkında yasal hükümler uygulanır.

Bu Sözleşmenin, çalışma süreleri, iş güvenliği işçi sağlığı, disiplin ve iç güvenlik hükümleri üye olmayanlara da uygulanır.

İşyerinde uygulanmakta olan yemek ve vasıta yardımlarından üye olmayanlar da faydalanırlar.

İşbu Sözleşmenin imzalanmasından sonra işçilere sağlanacak hak ve yararlar konusunda sendikalı işçiler ile sendikasız işçiler arasında farklı uygulamaya gidilemez, sendikalaşmayı engellemek maksadıyla sendikasız işçilere fazla ödeme yapılamaz.

2. BÖLÜM

SENDİKAL ÇALIŞMA VE GÜVENCELER

MADDE - 8 HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Bu Sözleşmenin 4. Maddesinde bildirilen amacın gerçekleştirilmesini sağlamak üzere İşveren ve bu Sözleşmeye dâhil olan işçilerin temsilcisi sıfatıyla Sendika haklarını kullanmakta ve borçlarını yerine getirmede iyi niyet kurallarına uymakla yükümlüdür.

İşveren Sendikayı işyerinde çalışan ve çalışacak olan üyesi işçiler adına toplu iş sözleşmesi yapmak işçilerin Sözleşmeden ve ilgili iş yasalarından doğan hak ve çıkarlarının savunulması konusunda tek temsilci olarak tanır.

Sendika da İşvereni veya işveren vekilini, sözleşmede söz ve karar sahibi olmak konusun da tek temsilci olarak tanır.

Sendika yöneticileri, gerek sözleşmenin uygulanması ve gerekse işçilerin dilek ve şikâyetleriyle ilgili görüşme konularını daha önce işverene bildirerek ve randevu alarak işverenle görüşürler.

Sendika merkez ve şubelerinin yönetim kurulu üyeleri, gerektiğinde işi aksatmamak koşuluyla; ayrıca temsilcilerle veya konu ile ilgili işçilerle ara dinlenme veya mesai bitiminde işverenden randevu alarak temsilcilik odasında veya yemekhanede görüşebilirler.

Sendika yayın organları dışında herhangi bir dergi, yayın, duyuru, bildiri dağıtılmayacaktır.

MADDE - 9 TEMSİLCİ ODASI -SENDİKA İLAN TAHTASI

A- İLAN TAHTASI:

Sendikanın üyelerine duyurulması gerekli duyuru tebliğ ve bültenleri için işveren, işçilerin görebileceği uygun yerlerde İşverence sağlanan camlı ve kilitli İlan tahtası bulundurur. Kilidin anahtarı temsilci’de bulunur. Sendika duyuru tahtası asılacak herhangi bir duyuru tebliğ evrak veya benzeri mevzuata, ahlak ve adaba, bu Sözleşmeye aykırı ve işvereni küçük düşürücü olamaz. Duyuru tahtasına asılacak her türlü yazıların altı, Sendika yetkililerince mühürlenir ve imzalanır. Sendika adına imza ve mühür koyma yetkisine sahip kimselere ait tatbik imza ve mühür bir yazı ile işverene bildirilir. Altı, Sendika'nın yetkililerince mühürlü ve imzalı olmayan duyuru tebliğ, bülten veya buna benzer konular ilan tahtasına asılamaz. Asılan her türlü ilanın hukuki ve cezai sorumluluğu sendikaya aittir.

B- TEMSİLCİLİK ODASI

İşveren İşyeri Sendika temsilcilerinin belge ve kayıtlarını saklayabilmesi ve sendikal çalışmalarını sürdürebilmesi amacıyla Genel Müdürlük binasında ve sayılan aktarma merkezleri ve şubelerinde (Mahmutbey, Formula, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Afyon, Kayseri, Antalya ve Bursa) ve bu sayılan iller dışındaki diğer illerde de uygun yer olması durumunda Sendika yöneticileri ile İşverenin görüşerek birlikte tayin edeceği ihtiyaca elverişli uygun bir temsilcilik odası tahsis eder ve yeterli araç gereçle (masa, sandalye, telefon, bilgisayar, kırtasiye) donatır.

MADDE - 10 İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ

Sendika 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu'nun 27. Maddesinde belirtilen nispetler dahilinde işyerinde temsilci tayini yapar.

İşyeri sendika temsilcileri işyerlerine münhasır kalmak kaydıyla işçilerin dileklerini dinlemek ve şikâyetlerini çözümlemek, işçi ve işveren arasındaki işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışını devam ettirmek işçilerin hak ve menfaatlerini gözetmek iş kanunu ve işbu sözleşmede öngörülen çalışma şartlarının uygulanmasında yardımcı olmakla görevlidirler. Temsilcilerin görevi Sendikanın yetki süresinde devam eder, işyeri sendika temsilcileri bu görevlerini İşyerindeki işlerini aksatmadan iş disiplinine aykırı olmamak kaydıyla yerine getirirler.

Sendika işyeri temsilcileri;

a. Temsilcilik görevini bahane ederek İşyerindeki görevlerini savsaklayıp aksatamazlar.

b. Önceden belirtilmiş süreler dışında, temsilcilik görevlerini ileri sürerek işi aksatamazlar ancak, gecikmesinde sakınca olan hallerde en yakın İşveren vekiline bilgi vermek koşuluyla temsilcilik görevlerini önceden belirlenen süreler dışında da yapabilirler.

c. Kişisel çıkarları için temsilcilik görevlerini kullanarak, İşveren aleyhinde eylem yapamazlar.

Sendika temsilcisinin görev ve ünvanları temsilcilik süreleri belirtilmek suretiyle liste halinde İşverene bildirir.

İşyeri Temsilcilerinden değiştirilen olursa İşverene bildirir.

Sendika İşyeri Temsilcilerinin görev süreleri Sözleşme'nin bitimine kadardır. Ancak Sendikanın Sözleşme yapma yetkisinin devam etmesi koşulu ile Sözleşme sona ermiş olsa da yenisi atanıncaya kadar İşyeri Temsilcilerinin görev ve temsilcilik sıfatları devam eder

MADDE - 11 SENDİKAL İZİNLER

Sendika merkezi veya şubesinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazıyla doğrulamak şartıyla sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir.

a. Temsilci izinleri: Sendika İşyeri temsilcileri bu görevlerini yerine getirirken asıl işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı davranmamak zorundadırlar ancak Sendika temsilcilerine aralarında toplantı yapabilmeleri için ayda 1 iş günü ücretli izin verilir.

b. Sendika yöneticilerinin izinleri:

1- Sendika ya da yönetim kurulu toplantılarına katılabilmek için sendika yönetim kurulu üyelerine aynı temsilcilere uygulanan usule göre ayda iki iş günü izin verilir.

2- Sendika denetim ve disiplin kurulu üyelerine de ayda bir gün izin verilir.

3- Konfederasyon ve genel merkez kurullarına katılacak delegelere 2 iş günü, il dışından gelecek delegelere 3 iş günü izin verilir.

4- Şube genel kurullarına katılacak delegelere 1 iş günü sendikal izin verilir.

Bu izinler yıllık izinden indirilemez ve bu izinler nedeniyle İşçilerin ücret ve sosyal haklarından hiçbir kesinti yapılamaz. Her halükarda işbu Maddede belirtilen genel kurul izinlerinin kullanılması sırasında işyerinin çalışmasının aksatılmaması esastır.

MADDE - 12 EĞİTİM İZİNLERİ

Temel eğitim, sendikal eğitim, mesleki ve toplumsal eğitimi kapsayan genel eğitime İlişkin olarak sendikaca hazırlanan programların uygulanması bakımından, Sendikanın düzenleyeceği seminer, kurs ve konferanslar için sendika üyelerine yılda toplam 60 gün izin verilir. Bu İzinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde iş yeri işçi sayısının % 5'den fazla sayıda üyenin birden eğitim İzni kullanması işverenin onayına tabidir.

Gerek temsilci izinleri, gerekse toplantı ve eğitim izinlerinin uygulanmasında işyerinin çalışmasının aksatılmaması esastır.

Bu izinler yıllık izinlerden indirilemez ve bu günler için işçilerin ücret ve sosyal haklarından kesinti yapılamaz.

MADDE - 13 SENDİKA VE KONFEDERASYON YÖNETİCİLİĞİNİN GÜVENCESİ

Sendika ve Konfederasyon yöneticiliğinin güvencesi konusunda 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine uyulur.

MADDE - 14 SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÜVENCESİ

İşveren yüz kızartıcı suçlar veya bölümünün tenkisatı hariç işyeri Sendika Temsilcilerini işten çıkartamaz. Temsilcinin hizmet akdinin sadece temsilcilik faaliyetlerinden dolayı feshedilmesi halinde, en az bir yıllık ücreti tutarında tazminat ödenir.

İşveren, yazılı rızası olmadıkça İşyeri Temsilcisinin çalıştığı işyerini değiştiremez veya işinde esaslı bir tarzda değişiklik yapamaz. Aksi halde değişiklik geçersiz sayılır.

MADDE - 15 SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ

İşçilerin işe alınmaları, belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri veya belli bir sendikadaki üyeliği muhafaza veya üyelikten istifa etmeleri veya sendikaya girmeleri veya girmemeleri şartına bağlı tutulamaz.

İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesinde, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz. İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı muameleye tabi tutulamazlar, işverenin, bunlara aykırı hareket etmesi halinde, işçinin 12 aylık ücret tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir.

Sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlerden dolayı hizmet akdinin feshi halinde ise, İş Kanununun 18, 19, 20 ve 21’inci madde hükümleri uygulanır. Ancak, iş Kanununun 21’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ödenecek tazminat işçinin bir yıllık ücret tutarından az olamaz.

MADDE - 16 SENDİKAL ÖDENTİLER

İşveren, Sendika ana tüzüğü hükümlerine uygun olarak Sendika tarafından bildirilecek üyelik aidatlarını üyelerin ücretlerinden keserek Sendikanın göstereceği banka hesabına yatırır. Bu işlemin aksamadan yürütülmesi bakımından;

1- Sendika, her ayın 21'ine kadar üyelik ve dayanışma ödentisi ödeyecek işçilerin listesini İşverene yazılı olarak bildirir. Bu bildirimin yapılmaması halinde önceki liste geçerli kabul edilir.

2- İşveren, bu listeye uygun olarak, takip eden ayın ücretlerinden gerekli kesintileri yapar ve en geç tahakkuk tarihini takip eden 7 gün içinde Sendikanın banka hesabına yatırır.

İşveren, yine 7 gün içinde kesinti yapılan işçileri ve kesinti miktarlarını gösterir onaylı bir listeyi Sendikanın genel merkezine gönderir. Bu listenin gönderilmemesi ve eksik kesinti yapılmasının sorumluluğu İşverene aittir. İşveren, bu işlemler için Sendikadan herhangi bir ücret veya masraf talep edemez.

MADDE - 17 ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

İşveren, Sendikanın yazılı istemi halinde, işyerinde çalışan bütün işçilerin isim listelerini, mevcut belgelere dayanarak ve İşveren veya vekilince onaylanmış olarak bir hafta içerisinde Sendikaya verir.

İşveren, Sendika üyesi olup da emekli olduğu için işten ayrılan işçilerin onaylı isim listelerini de en geç her ayın sonunda, Sendikanın istemine gerek olmaksızın düzenli olarak Sendikaya gönderir.

3. BÖLÜM

ÇALIŞMA ESASLARI

MADDE - 18 ÇALIŞMA SİSTEMİ

İşin sevk ve idaresi işverene aittir. İşveren, işçinin iş tanımı dahilindeki görevlerini yerine getirip getirmediğini denetleme hakkına sahiptir. Sevk, idare ve denetleme sırasında işveren veya işveren vekili işçiye karşı baskıcı, yıldırıcı, taciz edici, haysiyet kırıcı söz söyleyemez, fiziksel eylemde bulunamaz.

İşveren iş sürelerinin düzenlenmesinde işyerinin ve çevrenin gereklerini göz önünde bulundurarak yapacağı değişiklikleri 24 saat önceden üyelere ve Sendikaya duyurur ancak işbu maddede işverene tanınan yürütme hakkı bu Sözleşmeyle üyelere tanınmış olan hak ve çıkarları bozacak şekilde olamaz.

İşçiler, gerektiği taktirde işyeri içinde unvanı veya niteliği benzer veya biri birine yakın başka işlerde veya yerlerde mesleklerine uygun olarak, ücret ve sosyal hak-larında indirim yapılmamak, iş koşullarında ağırlaştırma yapılmamak kaydıyla muvafakat aranmaksızın geçici veya sürekli olarak İşveren tarafından görevlendirilirler.

Görülen işin niteliğinde benzerlik olmak kaydıyla yukarıdaki koşullarda işçilerin aynı İşverene bağlı ve belediye hudutları (İstanbul için Anadolu ve Avrupa yakaları ayrı belediye sınırları olarak değerlendirilmiştir) içinde başka bir İşyerine işverence nakil edilmeleri mümkündür. Ancak işçinin özlük haklarında değişiklikler olması halinde işçinin yazılı rızası alınır.

İşçilerin aynı İşverene bağlı belediye hudutları dışındaki İşyerlerine sürekli olarak nakil edilmeleri yazılı rızaya bağlıdır. Olağanüstü durumlarda, şube, acenta kapatılması yada değiştirilmesi gibi geçici nakilleri gerektirecek durumlarda, işçinin rızası aranmaz. Ancak bu süre tek görevlendirmede 15 günü geçemez, bu görevlendirmenin tekrarı halinde mutlaka işçinin rızası alınır.

İş ve İşyeri değişikliği hiçbir zaman ceza mahiyetinde olamaz.

İşin ifasına katkıda bulunmak her işçinin iyi niyet kurallarından doğan asıl görevidir. Bu nedenle görevin gereği gibi ifası için işçiler arasında lüzumlu işbirliği ve yardımlaşmayı yapmakla yükümlüdür.

MADDE - 19 İŞE ALMA ÖNCELİKLERİ

İşverence yeni işçi alınmasına gerek duyulduğunda bu konudaki yasa ve Sözleşmeye uyulması koşulları ile önce tenkisata tabi tutulanlar, bunların bulunmaması halinde askerlik görevini yapmak üzere ayrılmış olanlar öncelikle işe alınırlar.

Bu işçilerin işe alınmalarında daha önce işyerinde geçmiş olan hizmet ve başarıları tercih nedeni sayılır.

İşyerinde çalışmakta iken iş kazası sonucunda ölen yada malul kalan işçilerin eş ve çocuklarından başvuranlara emsalleri arasından öncelik tanınır.

MADDE - 20 ASKERE GİDEN İŞÇİLERİN YENİDEN İŞE ALINMASI

4857 Sayılı kanun hükümleri uygulanır. Askerlik hizmetinden sonra işe dönen işçi yeni işçi olarak değerlendirilmez, emsallerinin ücreti ödenerek işbaşı yaptırılır.

MADDE - 21 İŞVERENİN İŞİNİ KENDİ İŞÇİLERİNE YAPTIRMA ZORUNLULUĞU

Mevcut kadro ve işçi sayısı azaltılarak kadrolu işçiler tarafından yapılan işler alt işverenlere, acentelere ve kiralık araçlara yaptırılmaz. İşten ayrılan kadrolu işçilerin yaptığı işin alt işveren, acente veya kiralık araçlara yaptırılması sureti ile işçi ve kadro sayısında azaltmaya gidilemez.

Güvenlik sorunu, doğal afet vb. olağanüstü durumlar, bir birimin yeterli iş hacminin olmaması, ülke çapında kabul görmüş bir ekonomik kriz veya resesyon hallerinde olduğu gibi öngörülmeyen durumlar yukarıdaki kapsamda değerlendirilmez. Yapılacak olan değişiklikler ve gerekçeleri şirket kararı uygulanmadan önce işveren tarafından sendikaya bildirilir.

İstihdam ihtiyacı doğması halinde boş kadroların yerine varsa aynı işyerinde ve aynı iş tanımında Alt işverende çalışan sendika tarafından üyeliği belgelenmiş olan işçiler; UPS tarafından liyakat esasına göre değerlendirilip, alt işverenlerle yapılacak olan hizmet akdi devri anlaşmasını müteakip benzer UPS kadrolarına alınırlar.

Kadroya alınacak üye alt işveren işçileri haricinde kalan Alt işverenler, Acenteler ve kiralık araçlar bu toplu sözleşmenin kapsamı dışındadır.

MADDE - 22 HİZMET AKDİNİN SON BULMASI İŞTEN ÇIKARILMA

A- Deneme süresi sonunda işçiye durum yazılı olarak bildirilir.

B- İşçilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili sağlık kurullarından aldığı 18 ayı geçmeyen rapor süresince iş akdi fesih edilemez. Ancak diğer durumlarda işçi rapor almayı alışkanlık haline getirmişse bu durumda işçinin açık suiistimali görülür ise disiplin kuruluna sevk edilir.

İş kazası ve meslek hastalığı nedenleriyle malul olan işçiler emekliliklerine kadar iş yerinde durumuna uygun bir işte çalıştırırlar.

C- Sendika yöneticileri (yönetim, denetim, disiplin kurulu üyeleri) ile işyeri sendika temsilcileri bulundukları kısımda tensikat durumunda en son çıkarılırlar.

MADDE - 23 TENKİSATTA İŞE ALMA

Tenkisatta İş Kanunu hükümleri uygulanır. Ancak; Sözleşme kapsamına giren işyerlerinde yapılmakta olan işin herhangi bir nedenle tasfiye edilmesi yada çalıştırılan işçi sayısında daralmaya gidilmesi ve bunun gibi durumlarda açıkta kalan işçiler öncelikle işletme bünyesindeki branşına, yoksa branşına uygun bir başka işe münhal kadro varsa yerleştirilir. Bu durumda İşçinin ücret, kıdem ve meslek durumlarında İşçi aleyhine bir uygulamaya gidilemez, kazanılmış hakları saklıdır.

MADDE - 24 İHBAR ÖNELLERİ

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş Sözleşmeleri;

a- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra;

b- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra;

c- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra;

d- İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

MADDE - 25 İŞ ARAMA İZNİ

Gerek işçinin gerekse işverenin bildirimli olarak hizmet akdini feshettiği durumlarda, işçiye bildirim önelleri sırasında ve çalışma saatleri içinde, günde 2 saat yeni iş arama izni verilir, işçi isterse işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlamak kaydıyla iş arama iznini topluca kullanabilir.

MADDE - 26 KIDEM TAZMİNATI VE TARİFİ

İşçilerin iş akitlerinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile feshi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Ölüm hallerinde tazminat yasal mirasçılarına verilir, iş kazası nedeni ile ölen işçinin kıdem tazminatı 45 gündür.

MADDE - 27 GÖZALTI, TUTUKLULUK VE MAHKÛMİYET HALİNDE FESİH VEYA TEKRAR İŞE ALINMA

1- İşçi herhangi bir suçtan tutuklandığından ve tutukluluğu İş Kanunu'ndaki bildirim sürelerini aştığı taktirde hizmet aktı münfesih sayılır. Bildirim süresi kadar süren tutukluluk hallerinde tutuklu kalınan sureler kadar içi ücretsiz izinli kabul edilir.

2- Gözetim altına alınan İşçiler bunu belgeledikleri taktirde kanuni gözaltı süresince ücretsiz izinli sayılır ancak gözaltında geçen süre sonucunda tutuklanan işçilerin gözaltında geçen süre ile tutukluluk süresi toplamı bildirim süresini aştığı taktirde hizmet akitleri münfesih sayılır.

3- Tutukluluğun;

a)- Kovuşturmaya yer olmadığı

b)- Davanın reddine karar verilmesi,

c)- Beraat kararı verilmesi,

d)- Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması,

nedenlerinden biriyle 90 gün içinde son bulması ve işçinin o tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 gün sonucunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınır.

4- Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken doksan gün içinde tahliye edilenler bir hafta içinde başvurması halinde İşveren tarafından tekrar işe alınırlar.

5-Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden,

a)-Altı ay veya daha az ceza alan,

b)- Altı aydan fazla ceza alıp cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle altı aydan fazla ceza aldığı halde altı aydan önce tahliye edilen işçilerin tekrar işe başlatılmaları İşverenin takdiriyle mümkündür.

6- Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, devletin ülke ve milletiyle bütünlüğüne, milli güvenliğe, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi herhangi bir suretle tekrar işe alınmazlar.

7- İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken trafik kazası yapan şoförler iş makinaları operatörleri bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri taktirde (kasıt ve alkollü olmaları hariç) 6 ay süre ile iş akitleri feshedilemez. İşçi, tutuklulukta geçen ilk üç aylık sürede ücretli, ikinci üç aylık sürede ücretsiz izinli sayılır.

Tutukluluğun ve hükümlülüğün 180 günü aşması halinde tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 gün içinde başvuru yapmaları halinde işe başlatma İşverenin takdirine bağlıdır.Ehliyetleri mahkemece geri alınmış olması durumunda ehliyetinin iade edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde başvurmaları halinde eski işlerine alınırlar.

8-Hizmet akdinin bildirimsiz ve tazminatsız feshini gerektiren suçları işleyenlerden İşverence hizmet akitleri bildirimsiz ve tazminatsız olarak fesh edilenler hakkın da yukarıdaki hükümler uygulanmaz. Ancak 6. bentte belirtilen suçlar nedeniyle hizmet akitleri İşverence fesih edilmiş olanlar hiçbir şekilde işe alınmazlar.

MADDE - 28 İŞ (ÇALIŞMA SAATLERİ) ve VARDİYALI ÇALIŞMA

Haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Bu süre, çalışılan günlere eşit olarak bölünerek uygulanır. 15.03.2017 tarihinden itibaren yapılan haftada 5 gün çalışma uygulamasına devam olunur. Ancak Eylül ve Ekim aylarında ihtiyaç duyulması halinde haftanın 6 günü çalışma yapılır.

Cumartesi günü çalışması zorunlu ve Pazar harici izin verilemeyen uluslararası hizmette görevli kuryeler ve belirli sayıdaki özel alım personeli, Pazartesi günü izinli sayılırlar. Cumartesi günü izinli olup, mesaiye gelen işçilere %60 fazla mesai ücreti ödenir.

Ara dinlenme süreleri yemek ve çay molalarından oluşur. Bu süreler çalışma saatlerinin uzatılması amacıyla kullanılamaz. Ara dinlenme süreleri; günlük 1 saat’ten fazla olamaz.

Gündüz vardiyasına yeni işçi alınması ihtiyacı doğduğunda, talepte bulunmaları halinde, gece vardiyasında çalışan işçilere öncelik verilir. Yeni alınacak işçi gece vardiyasından gündüz vardiyasına geçirilen işçinin yerine alınır. Koşulların ve kadroların uygun olması halinde, gece vardiyasında çalışan kadrolu işçilerin yerine gündüz vardiyasında çalışan alt işveren işçileri çalıştırılır.

Hat şoförlerinin çalışmaları konusunda yasal hükümler uygulanır.

MADDE - 29 FAZLA ÇALIŞMALAR VE ÜCRETLERİ

Bu Sözleşmede tespit edilen günlük veya haftalık çalışma süresini aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır.

1- Fazla çalışmalar ücret yerine izinle karşılanamaz.

2- Fazla çalışma ücreti (asıl ücreti hariç) % 60 zamlı ödenir.

3- Hafta tatili fazla çalışması % 100 zamlı ödenir.

4- Fazla çalışmaların yarım saatten az olanları yarım saatte, yarım saatten fazla olan süreler de bir saate tamamlanır.

MADDE - 30 İŞE GEÇ GELME

a) İşçiler, önceden belirlenmiş işe başlama saatlerinde işbaşında bulunmak zorundadırlar. Zorunlu nedenlerle ayda iki defa 30 dakika geç kalmalarda işçi işe alınır ve ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmaz.

b) Bir ay içerisinde üçüncü defa 30 dakikadan bir saate kadar zorunlu bir nedenle işe geç gelen işçi izin kağıdı düzenlemek kaydı ile işbaşı yaptırılır ve yarım saate kadar olan gecikmeler için yarım saatlik, yarım saatten fazla gecikmeler için bir saatlik ücret kesintisi yapılır.

c) Servis uygulaması olan yerlerde servis arabasının herhangi bir nedenle gecikmesi halinde bu gecikme zamanı çalışılmış sayılır, ücretten kesinti yapılmaz.

MADDE - 31 İŞÇİNİN YAZILI EMİR İSTEME HAKKI

1- İşçi kendisine verilen emirleri yasalara, Sözleşmeye aykırı görürse, bizzat durumu emir veren amire bildirir. Amir iş emrinde ısrar ederse emri işçiye yazılı olarak vermek zorundadır. Bu takdirde işçi emri yerine getirir. Fakat işçi bu işi yaptığından dolayı herhangi bir yasal disiplin soruşturmasına tabi tutulamaz, kendisine hiçbir ceza verilemez, sorumluluk tamamen emri veren amire aittir. Araç trafiğine kapalı, park yasağı bulunan yerlere girilmesi, park edilmesi hususunda işveren veya vekilleri işçiye yazılı emir vermek zorundadır. Doğacak cezai müeyyideden işçi sorumlu tutulamaz.

2- Kuryeler ve araç kullanan şoförler arızalı araç kullanmaya zorlanamazlar.

MADDE - 32 ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER

Çalışma süresinden sayılan hallerin tespitinde İş Kanunu'nun hükümleri uygulanır, ancak şoförlerin işlerini yaparken oluşan trafik kazaları nedeni ile (kasıt ve alkollü olma durumları hariç) hastane, karakol ve mahkemelerde geçen süreler çalışma süresinden sayılır.

MADDE - 33 DENEME SÜRESİ

1- İş yerinde deneme süresi iki aydır.

2- İki aydan sonra işçinin iş sözleşmesi, belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür.

3- Önceden iş yerinde çalışırken tenkisata uğrayan işçilerin yeniden işe alınmalarında ikinci bir deneme süresine tabi tutulamaz.

MADDE - 34 ÇALIŞMANIN TESPİTİ

İşçinin çalışma süresini kanıtlayacak belge, çalışma saat kartı veya puantaj defteridir. Her işçi işe başlarken veya işten ayrılırken kendisine ait saat kartını bizzat basmak ile yükümlüdür.

Unutkanlık ve sair nedenlerle kartını basmayan işçinin, çalışmış olduğu en yakın amirince 48 saat içine doğrulanmak ve ayda iki defayı geçmemek şartı ile ücretinden bir kesinti yapılmaz.

MADDE - 35 GEBELİK VE ANALIK DURUMUNDA ÇALIŞTIRMA

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 74. Maddesi hükümleri ile "Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik"in ilgili hükümleri uygulanır.

4. BÖLÜM

ÜCRETLER VE SOSYAL HAKLAR

MADDE - 36 AYLIK ÜCRETİN TANIMI:

Aylık ücret her türlü tazminat, prim, ikramiye, sosyal yardım ve yan ödemeleri hariç olmak üzere esas işi karşılığında bir ay için aldığı ücrettir.

MADDE - 37 ÜCRETLER

A) ÜCRET ZAMMI

İmza tarihinde iş yerinde çalışan ve sendika üyesi olan işçilerin;

Sözleşmenin 1. Yılında; 31.12.2018 tarihinde almakta oldukları ücretlerine 01.01.2019 tarihinden itibaren yıllık enflasyon (TÜFE) + 2 puan oranında artırım yapılır. Sözleşmenin 2. Yılında ; 31.12.2019 tarihinde almakta oldukları ücretlerine 01.01.2020 tarihinden itibaren yıllık enflasyon (TÜFE) oranında artırım yapılır.

Daha önce alt işverenden kadroya alınan işçiler ile emekli olup yeniden çalışan ve 3600 prim gününü tamamlayıp kıdem tazminatını aldıktan sonra çalışmaya devam eden işçilerin kıdemi, ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenir.

Toplu iş sözleşmesi imzalandıktan sonra işe alınan işçiler, üyeliği işverene tebliğ edildikten sonra, ücretleri kendi grubunun en alt ücret seviyesine yükseltilir.

2019 ve 2020 yılında asgari ücrete zam yapıldığında sendika üyesi işcilerin 2018 yılında almış oldukları ücret ile asgari ücret arasındaki en düşük fark korunur.

B) SOSYAL HAKLAR

a) Yemek Yardımı:

Sendika üyesi işçilere verilen yemek ücretleri 01.01.2019 tarihinden itibaren; mevcut almış oldukları yemek ücretlerine, yıllık enflasyon oranında artırım yapılır. İstanbul dışındaki iller için de İstanbul yemek ücretlerine yapılan artış rakamı uygulanacaktır. Sözleşmenin ikinci yılında yemek ücretlerine yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

Süresi 2 saati aşan fazla mesailere kalan çalışanlara, yemek ücreti bedeli karta yüklenir.

Sendika şube yönetim kurulu üyeleri ile işyeri temsilcilerinin sendikal izin kullandıkları günlerde yemek ücretlerinden kesinti yapılmaz.

b) Evlenme Yardımı:

Sendikalı işçilerin resmi nikâhlarını belgelemeleri halinde almakta oldukları net 1.903,00 TL evlenme yardımına sözleşmenin birinci ve ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

c) Doğum Yardımı:

Sendikalı işçilerin eşinin, işçi bayan ise kendisinin doğum yapması halinde, bir batında doğacak 2 çocuk ile sınırlı olmak kaydıyla her çocuk için işverence 1 çeyrek altın doğum yardımı yapılır. Her iki eş de aynı işyerinde çalışıyorsa doğum yardımı sadece kadın işçiye ödenir.

d) Hukuki Yardım:

İşveren, işçilerin iş kazası ile ilgili davalarının mahkeme giderlerini karşılar. Avukat temin eder. Avukat temin edilmemesi halinde işçi tarafından tutulan avukatın ücreti işveren tarafından karşılanır.

e) Ölüm ve Sakatlanma Yardımı:

İşçinin kendisinin vefatı halinde birinci derecedeki mirasçılarına net 2.518,00 TL;

Eş, çocuk, anne, baba ve kardeşinin ölümü halinde personelin kendisine net 951,00 TL;

İşçinin iş kazası sonucu ölmesi halinde birinci derecedeki mirasçılarına net 5.036,00 TL ödenmekte olan cenaze yardımlarına sözleşmenin birinci ve ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

f) Öğrenim Yardımı:

Üye işçilerin tahsilde olan her bir çocuğu için her sözleşme yılında okulların açıldığı Eylül ayında bir defaya mahsus olmak üzere aşağıda belirtilen miktarda öğrenim yardımı yapılır.

-Anasınıfı (ilköğretim öncesindeki zorunlu 1 yıllık öğrenim), ilk ve orta öğretimde okuyan her çocuk için net 112,00 TL.,

-Lise ve dengi okullarda okuyan her bir çocuk için net 179,00 TL.,

-Fakülte ve Yüksekokullarda okuyan her bir çocuk için net 560,00 TL. ödenmekte olan öğrenim yardımlarına sözleşmenin birinci ve ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

Öğrenim yardımı 15 EYLÜL’e kadar yapılır. Sosyal yardımlardan yararlanabilmesi için yardımla ilgili durumu tevsik eden belgenin işyerine verilmesi gerekir

MADDE - 38 İKRAMİYE

Sendika üyesi işçilere halen ödenmekte olan 30 günlük ikramiyelerine 01.01.2019 tarihinden itibaren kıdemlerine göre aşağıda belirtilen ek günler kıdem ikramiyeleri ilave edilerek aşağıdaki şekilde artırım yapılır.

0-2 yıl /kıdem : 30 gün + 10 gün kıdem ikramiyesi = 40 gün

2-5 yıl /kıdem : 30 gün + 15 gün kıdem ikramiyesi = 45 gün

5 yıl üzeri /kıdem : 30 gün + 30 gün kıdem ikramiyesi = 60 gün

Sözleşme yürürlük tarihinden itibaren işe yeni giren işciler, birinci yıllarında 30 günlük ikramiyeden kıstelyevm usulü ile faydalanır.

Bu ikramiyelerden 2019 yılı için; verilecek olan kıdem ikramiyeleri 2019 yılına mahsus olmak üzere bir kerede mevcut maaşlarına %20 ilavesiyle hesap edilerek 31.12.2018’e kadar ödenir. 01.01.2019 tarihinden itibaren 37-A maddesine göre oluşacak maaşlara ve 2 Ocak 2019 kıdemine göre oluşacak farklar, Ocak avans ödeme döneminde (artı / eksi) mahsuplaştırılır.

Geri kalan 30 günlük ikramiyeler önceki tarihlerinde olduğu gibi Haziran ve Aralık 2019’da 15’er günlük ödenir.

2020 yılından itibaren; yukarıda anlaşılan ikramiyeler; 4 eşit takside bölünerek 13 Mart 2020, 15 Haziran 2020, 15 Eylül 2020, 15 Aralık 2020 tarihlerinde ödenir. İşciler, ikramiye ödeme tarihlerinde eriştikleri kıdem yılı itibarıyla faydalanırlar.

İkramiye tarihlerinden önce giren veya sonra çıkan işçilere kıstelyevm usulü oranında ikramiye ödenir.

MADDE - 39 GÖREV MASRAFLARI VE HARCIRAHLARI

a) Genel :

Belediye sınırları dışına yapılan geçici görevlendirmelerde göreve başlamadan önce şirket prosedürlerine göre seyahat ve görevlendirme yönetim onayı alınır. Seyahat ve Görevlendirme onayında belirlenmiş olan bütçe içinde yapılacak belge karşılığı harcamalar, belgeleri ile birlikte bir harcama listesi ile gene aynı onay sistemi içerisinde işçiye ödenir.

b) Hat Sürücüleri :

Şehirlerarası hat sürücüsü yol harcırahları : 30,22 TL. olan harcırahlara sözleşmenin birinci ve ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

İhtiyaç doğması sebebiyle şehirlerarası sefere gönderilen şehiriçi römorklu vasıta sürücülerine de aynı oranda harcırah verilir.

Hat sürücüleri ile ilgili idari maddeler :

• Hat sürücüleri, şehiriçi römorklu vasıta sürücüleri ve şehirlerarası hat sürücüleri olarak iki grupta toplanır.

• Dengeli ekipman dağılımını sağlamak için kullanılan boş/dolu römork/kutu ve konteynır sevkiyat görevleri asli görevlerden sayılır.

• Sürücüler ihtiyaç hallerinde (vardiya değişimi, şehiriçi-şehirdışı geçiş, uğrama noktası ekleme) istenilen görevlerde çalıştırılabilir.

• Şehiriçi görevdeki şoför şehir dışı sefere gönderildiğinde ilgili hattın harcırahı ilaveten ödenir.

• Araç yanaştırma, araç çıkartma, bakıma götürme, yakıt ikmali yapma işlemleri sürücünün görev tanımı içerisindeki asli görevidir.

• Sürücülerin kullanmış olduğu ekipmanlardaki çıkış ve dönüş bakımları ihmal edilemeyecek görevler arasındadır.

• İşini savsaklama, işe gelmeme, işe gelmemeyi suistimal etme, Şirket Hat Araçları Yönetmeliği ne ve TİS e uymayan sürücüler hakkında disiplini ve hukuki işlem yapılır.

MADDE - 40 HASTALIK YARDIMI

İşyeri hekiminin olduğu yerlerde, işyeri hekiminin verdiği veya şevkinden dolayı diğer sağlık kurumları tarafından verilen istirahatlerin ilk 2 günü işveren tarafından ödenir, işyeri doktorunun bulunmadığı yerlerde ise, işçinin sağlık kurumları tarafından verilmiş olan en az 5 günlük raporunun olması halinde de ilk 2 günü işveren tarafından ödenir.

Acil servislerden alınan raporlarda rapor süresine bakılmaksızın ilk 2 güne ait ücretler işveren tarafından ödenir ve yatarak yapılan tedavilerde aynı kapsamda değerlendirilecektir.

Bu konuyu istismar eden işçiler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.

MADDE - 41 YAKACAK YARDIMI

Sendika üyesi işcilere net 560,00 TL olarak verilen yakacak yardımına sözleşmenin birinci ve ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırım yapılır.

Yakacak yardımı ödemesi, her yıl 15 Eylül’e kadar yapılır.

MADDE - 42 GİYİM VE KORUYUCU EŞYA YARDIMI

İşyerinde iş elbisesi verilmesi ve iadesi uygulamasına aynen devam olunur. Giyecek ve koruyucu malzemelerin sağlanmasından işveren, bunların gereği gibi kullanılması ile muhafaza ve bakımından işçiler sorumludur.

Kıyafetler miatlarına göre dağıtılacaktır. Karşılarında miat belirtilmeyen elbiseler 1 (bir) yıllıktır.

Kuryeler ve hat şoförleri için;

• 1 adet mont-2 yıllık

• 1 adet yelek-2 yıllık

• 2 adet yazlık, 2 adet kışlık gömlek,

• 6 adet derin bisiklet yaka İç fanilası (3 beyaz, 3 siyah)

• 2 adet yazlık, 2 adet kışlık pantolon

• 2 Adet Kısa Pantolon (sıcak bölgelerde talep edenlere)

• 1 adet kemer - 2 yıllık

• 1 adet kışlık 1 adet yazlık üniforma ile giyilecek ayakkabı. (Ayakkabının üniforma ile giyilmesi zorunludur.)

Yüklemeciler için;

• 2 kışlık, 2 yazlık pantolon

• 2 kışlık sweat shirt

• 1 anorak yelek- 2 yıllık

• 3 adet yazlık t-shirt

• 1 Kışlık mont- 2 yıllık

• 1 adet kemer- 2 yıllık

Yazlık ve kışlık elbise renkleri UPS renginde (kahverengi) olmalıdır.

Araç Kademeleri, teknik personel ve yıkamacılar için;

• 2 adet kışlık tulum

• 2 sweat shirt

• 1 adet anorak yelek- 2 yıllık

• 2 yazlık tulum

• 2 yazlık t-shirt

• 1 çizme (Yıkamacılar için)

• 1 adet yağmurluk (Yıkamacılar ve shifterlar için)

• 1 adet kışlık mont- 2 yıllık

MADDE - 43 YOL YARDIMI

1- Mevcut servis uygulamasına devam edilir. Servis güzergâhları sendika temsilcisinin de görüşü alınarak işveren tarafından belirlenir. Servis araçları temiz ve bakımlı olmalıdır.

2- Servislerden yararlanamayan sendika üyesi işçilerin işe gidiş-dönüş ücretleri, İşçinin İkametgâhı ile işyeri arasındaki mesafe ve ulaşım olanakları da dikkate alınarak belediye otobüs taşıma ücretleri uyarınca işverence karşılanır.

MADDE - 44 DİĞER HAKLAR SOSYAL ÜCRET ÖDEMELERİ VE BORDRO

Aylık ücret ve sosyal yardımlar en geç her ayın 6’sında ödenir. İşveren her ödemede işçiye, ödemenin hesabını gösterir işyerinin özel işaretini taşıyan bir hesap pusulası vermek zorundadır.

Bu pusulada; işçinin kimliği, ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü ekleme ve kesintiler ayrı ayrı gösterilir.

İş yerindeki avans uygulamasına aynen devam edilir.

5. BÖLÜM

TATİL VE İZİNLER

MADDE - 45 GENEL KURAL

Hafta tatili, ulusal ve dini bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmayan işçiye ücretleri tam olarak ödenir.

MADDE - 46 HAFTA TATİLİ VE ÜCRETİ

Haftalık en çok 45 saat olan çalışma süresini 6 günde tamamlayan işyerlerinde İşçiler 1 gün, 5,5 günde tamamlayan işyerlerinde 1,5 gün, 5 günde tamamlayan İşyerlerinde 2 gün hafta tatili yapmaya hak kazanırlar. Hafta tatilinde çalışma yapılması halinde (asıl ücreti hariç) % 100 zamlı ücret ödenir.

İşveren tarafından hafta tatili gününde yapılacak değişiklik durumunda bu değişiklik nedeniyle hak edilen hafta tatili günü ücretinde işçi aleyhine bir kesinti yapılamaz.

MADDE - 47 ULUSAL BAYRAM, DİNİ BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ VE ÇALIŞMA ÜCRETİ

Ulusal Bayram, Dini Bayram ve resmi tatil günleri ile tatil süreleri şunlardır;

1- Yılbaşı 1 gün (1 Ocak)

2- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1 gün ( 23 Nisan)

3- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü 1 gün (1 Mayıs)

4- Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün (19 Mayıs )

5- Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün (15 Temmuz)

6- Zafer Bayramı: 1 gün ( 30 Ağustos )

7- Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün ( 28 - 29 Ekim )

8- Şeker Bayramı 3,5 gün ( Arife günü öğlenden sonra başlamak üzere )

9- Kurban Bayramı 4,5 gün ( Arife günü öğlenden sonra başlamak üzere )

İşçinin yukarıdaki tatil sürelerinde çalıştırılmaması esastır.

Bayram tatili öncesi ve sonrası günlerde onaylanmış çalışma çizelgeleri ve çalışma saatleri sadece o güne mahsus olarak değiştirilemez.

Arife günleri ve 28 Ekim’de 01.00'de başlayan vardiyalara 4'er saati fazla mesai olarak verilir.

İşçinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Ulusal bayram) ve dini bayramlarda (arife günleri dahil) çalıştırılması durumunda asıl yevmiyesi hariç 2 yevmiye tutarında fazla mesai ücreti verilir.

İşçinin diğer resmi tatil günlerinde çalıştırılması durumunda ise asıl yevmiyesine ek olarak 1,5 (birbuçuk) yevmiye tutarında fazla mesai ücreti verilir.

MADDE - 48 YILLIK İZİN

1- İşyerinde çalışan Sendika üyesi işçilere,

a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalışanlara 15 gün

b) 5 yıldan fazla 10 yıl dahil çalışanlara 25 gün

c) 10 yıldan fazla çalışmış olanlara 30 gün ücretli izin verilir.

2- Yıllık izin kullanımının düzenlenmesi, izin kurulu tarafından belirlenir.

3- Yıllık iznini il dışında geçirecek üyenin istemesi halinde 3 güne kadar ücretsiz yol izni verilir.

4- Yıllık izin süresinin hesabında ulusal ve dini bayram günleri, genel tatil günleri ve hafta tatili günleri izin süresinden sayılmaz.

MADDE - 49 ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

a) Üyenin evlenmesi durumunda 5 gün

b) Üyenin eş ve çocukları ile ana babasının ve kardeşlerinin ölümü halinde 4 gün, kayınvalide, kayınpederi veya amcası ölen işçiye 2 gün

c) Üyenin eşinin doğum yapması durumunda 5 gün

d) Üyenin bakmakla yükümlü olduğu kimselerin oturduğu yerin yangın, sel, heyelan ve deprem gibi olaylara maruz kalması halinde 7 güne kadar ücretli izin verilir.

e) Üye ölüm, evlenme, doğum gibi ücretli izine hak kazandıran olayları geçerli bir belge ile belgeleyecektir.

f) Bu izinler en geç evlenme, doğum ve ölüm olaylarını izleyen 10 gün içinde kullanılır.

g) Bu izinler yıllık ücretli izinle iç içe giremez.

h) Doğum yapan kadın işçiye doğumdan önce ve sonra verilecek ücretli izin ile emzirme izni konusunda yasal hükümler uygulanır.

i) Kendisinin doğrudan tarafı olduğu ve ölümle sonuçlanmış iş kazasına karışmış işçiye 3 gün ücretli moral izni verilir.

j) Engelli çocuğu olan işçilerin en az % 60 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunu tedavisinde hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynlerden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan yada bölümler halinde 10 işgünü ücretli izin verilir.

MADDE - 50 ÜCRETSİZ ÖZÜR İZNİ

Üyelere yazılı başvurması ve mazeretinin işverence uygun görülmesi koşulu ile yılda bir defaya mahsus en fazla 15 güne kadar ücretsiz izin verilir.

İzin isteyenlerin sayısı işi aksatacak sayıda ise, işveren izinleri önemine göre sıraya koyabilir.

6.BÖLÜM

İŞCİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

MADDE - 51 GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK KOŞULLARI

a) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümleri uygulanır. Ancak İşveren İşyerinde İşyeri şartlarına uygun olarak içme suyu, sıcak ve soğuk duş, işyerini ısıtma, havalandırma, aydınlatma ve tuvalet gibi ihtiyaçları yönetmelik hükümlerine göre öncelik vererek çözmeyi kabul eder.

b) İşveren işçiyi işe alırken muayene ettirmekle beraber her yıl genel sağlık kontrolünden de geçirir. Ayrıca ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği kapsamı içindeki işçilerin yılda bir defa verem savaş derneği veya benzeri hizmet veren resmi kuruluşlar kanalı ile röntgen kontrolünden geçmesini temin eder.

c) İşyerinde kazaya uğrayan işçi derhal işyeri yardım ünitesine götürülür ve ilk tedavisi yapılır. Gerekirse en yakın sağlık bakanlığı sağlık birimine işverence götürülür. Acil vakalarda hastaneye sevk halinde, sevk edilen hastanın muayene sonucu evine yada işyerine dönmesi için gerekli vasıta ücreti ibraz edeceği belge mukabilinde işçiye ödenir.

d) İşyerinde çalışan işçilere, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine uygun koruyucu malzeme işveren tarafından verilir.

MADDE - 52 İŞ YERİ DIŞINDA HASTALANMA

Hastalığı nedeni ile İşyerine gelemeyen işçi durumu uygun yollarla ve 24 saat içinde İşyerindeki yetkilisine bildirir. Bu durumdaki işçinin herhangi bir sağlık kurulu-şundan alacağı raporu İşverene vermesi yeterlidir.

MADDE - 53 İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURULU

1-İşyerinde çalışan işçilerin işçi sağlığından ve iş güvenliğinden işveren sorumludur. İşveren yasa, tüzük ve yönetmelik hükümlerini yerine getirmek, gerekli bütün tedbirleri almak, iş güvenliğinin gerektirdiği araç ve gereçleri sağlamak zorundadır.

2-Kurulun oluşması: Kurul ; 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 22. Maddesine göre oluşur.

3-Kurulun görevleri, yetkileri ve çalışması:

a) İşyerinde iş kazalarını önlemek için araştırma yapmak ve önlemlerin alınmasında işveren vekillerine yardım etmek.

b) Bir iş kazası meydana geldiğinde kazanın oluş şeklini ve teknik nedenlerini belirten bir rapor düzenleyerek, işveren vekillerini haberdar etmek.

c) İşyerinde tehlikeli görülen hususları saptayarak, durumun düzeltilmesi için önerilerde bulunmak.

d) İş kazaları ve yangını önlemeye yarayacak duvar panoları, flamalar, projeksiyon gösterileri vb. öğretici nitelikte malzeme sağlamak ve göstermek.

e) İşçi sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesini sağlamaktır.

4- Kurulun Raportörlüğünü, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı yapar. Gerektiğinde tarafların istemi üzerine, diğer hallerde kurul başkanının saptayacağı zamanlarda toplanarak çalışır.

7. BÖLÜM

HASAR, KAYIP, ZARAR

MADDE - 54 HASAR VE ZARAR

Her işçi işyerindeki araç, bilgisayar, teknik cihaz, makine, alet ve edevatı tekniğine ve talimatlarına uygun kullanmakla ve muhafaza etmekle görevlidir. İşçinin çalışması sırasında araçlarda veya kullanılan alet-edevatta isteyerek, bilerek ve kusurlu olarak zarar verdiği ispatlanmadığı sürece meydana gelebilecek hasar ve zarardan işçi sorumlu tutulamaz. İşverene ait kusurlar veya işçinin kullanımına verilen araçtaki eksiklikler nedeniyle işçinin ceza puanı alması ve bu nedenle ehliyetine geçici süreyle el konulması halinde işçinin haklarında kısıtlamaya gidilemez, aynı haklarla işyerinde yapabileceği başka bir işte görevlendirilir. Ehliyetin iade edilmesi halinde eski görevine iade edilir.

Toplama, dağıtım ve teslimat yapan çalışanlar paketlerle ilgili sorunları (hasar, kayıp, çalıntı, yanlış teslimat vb) ilgili birimlere derhal bildirir. Ancak kargo göndericisi ve alıcısının, müşterinin ve teslimatın yapıldığı kişinin ve/veya kurumun hatasından kaynaklı sorunlardan dolayı çalışanlar sorumlu tutulamaz. Hasarlı, kayıp ve çalınan mallardan, kaybeden veya hasara uğratan dışında kimse sorumlu tutulamaz. Kaybolan, çalınan veya hasar gören paketin değeri, işverenin müşteriye ödediği miktarda paketin İkame bedeli kadar olup, para cezası verilmesi halinde bu miktarlardan en düşüğü hangisi İşe o oranda para cezası ve uyarı verilir. Disiplin kurulu kararı olmadan hiç kimsenin ücretinden kesinti yapılamaz.

İşçinin yapmakla yükümlü olduğu işi yaparken sebep olduğu bir kaza veya olaya bağlı olarak üçüncü kişiler tarafından açılan dava neticesinde işçi bir ödemeye mahkûm edilir ise; mahkûm olunan bedel işveren tarafından ödenir ancak daha sonra işçinin ücretinden 1/4 oranında kesilmek suretiyle tahsil edilir.

Şoförlerin kasko ve mali mesuliyet sigortası bulunan araçlarla maddi hasarlı kaza yapmaları halinde; suiistimalleri ve keyfiyeti engelleyebilmek için (alkollü araç kullanma, radara yakalanma ve kırmızı ışıkta geçme hali hariç) disiplin kurulu kararı olmadan işçinin ücretinden her hangi bir kesinti yapılamaz.

Araçlardaki arızanın Blackbox'dan (Blackbox olmayan araçlarda form ile) araç bakım kademesine bildirilmesi zorunludur. Blackbox (Blackbox olmayan araçlarda form) ile bildirilen arızanın işverenlikçe giderilmemesinden kaynaklanan hasarlardan veya bu nedenle oluşacak kazalardan şoför sorumlu tutulamaz.

MADDE - 55 HASAR VE ZARAR TESPİT KOMİSYONU

İşveren tarafından aşağıda belirtilen işyerlerinde bir hasar tespit sorumlusu atanır. Hasar tespit sorumlusu olayın özelliklerine göre olay yerinde veya işyerinde hasar veya zararı saptar ve Merkez Hasar Departmanı'na bildirir.

İşçinin yaptığı hasar ve zararların saptanması için Formula, Topkapı, Mahmutbey, Bursa, Afyon, İzmir, Antalya, Ankara, Gaziantep, Adana, ve Kayseri işyerlerinde biri işveren biri sendikanın belirleyeceği iki kişiden oluşan Alt Hasar Tespit Komisyonları kurulur.

Hasarın ve zararın meydana gelişinde işçinin kasıt, kusur, ihmal ve dikkatsizliğinin mi, teknik arıza veya başka bir nedenin mi etken olduğu hususunda ilk önce Alt Hasar Tespit Komisyonu rapor hazırlayarak Merkez Hasar Departmanına bildirir. Merkez Hasar Departmanı; gelen raporu onaylar veya gerekiyorsa ilgili diğer ünitelere de göndererek karara bağlar ve sonuçta cezai bir yaptırım gerekiyorsa Disiplin Kurulu'na havale eder.

Zarar ziyan tespiti mahkeme kararıyla da yaptırılabilir. Disiplin kurulu kararı olmadan işçiye zarar tahmil edilemez.

8. BÖLÜM

DİSİPLİN VE SİCİL AFFI

MADDE - 56 DİSİPLİN KURULU

(i) İşbu Sözleşmenin imza tarihinden itibaren 30 gün içinde Mahmutbey, Formula, Ankara, İzmir ve Bursa'da görev yapmak üzere 5 tane Alt Disiplin Kurulu (ADK) ve İstanbul'da bir tane Merkez Disiplin Kurulu (MDK) kurulur.

1- Bu kurul, işveren tarafından tayin edilecek 2 asil, 2 yedek üye ve sendika tarafından tayin edilecek 2 asil, 2 yedek üyeden oluşur. Taraflar tayin ettiği kurul üyelerinin isimlerini diğer tarafa işbu Sözleşme'nin imza tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak bildirir. Kurula, tarafların tayin ettiği kurul üyeleri arasından seçtiği birer kişi dönüşümlü olarak başkanlık yapar. Asil üyenin mazereti nedeniyle toplantıya katılmaması halinde yerine yedeği katılır. Kurul, en az 3 üyenin katılımı ile toplanır. MDK da dönüşümlü başkanlık sisteminde sendika üyelerinden sadece sendika başkanı Sn. Kenan Öztürk başkanlık edecektir.

2- Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde kurul başkanının oyu 2 oy sayılır. İşten çıkarma cezasını gerektiren olaylar ADK tarafından 6 gün içinde MDK'ya gönderilir.

3- İşten çıkarma cezasını gerektiren olaylar sadece MDK'nda görüşülür ve Kurulun varacağı sonuçlar gerekçeli olarak genel müdür veya yetkilisine tevdi edilir. ADK ve MDK tarafından verilen kararların bir sureti sendikaya da verilir.

4- Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerine disiplin cezası verilmesi söz konusu olduğu takdirde, mesele üç işgünü içinde işveren veya temsilcisiyle sendika merkez yönetim kurulunca seçilecek bir temsilci arasında görüşülür ve karara bağlanır. Disiplin Kuruluna intikal eden konuya doğrudan taraf olan kurul üyeleri bu konuya İlişkin Disiplin Kurulu toplantısına katılamaz, görev yapamaz.

5- Disiplin Kurulu ceza gerektiren fiilin İşlenişinin öğrenilmesinden İtibaren 6 İşgünü İçinde İşveren veya yetkili kılınan vekili tarafından toplantıya çağrılır. Disiplin Kurulunun toplantı süresi ilk toplantıdan itibaren 15 İş günüdür.

6- İş Kanunundaki 6 iş günlük süre Disiplin Kurulu kararına kadar askıda kalır.

7- Disiplin Kurulunun çalışma esasları ve cezayı gerektiren filler İle müeyyideleri, sözleşmenin İmzalanmasından sonra bu toplu sözleşme maddesi esaslarına göre tarafların birlikte hazırlayacakları İşyeri Disiplin Yönetmeliği ile belirlenir.

8- Disiplin Kurulu tarafından İşten çıkarılma cezası verilen hükme İşveren sadece lehte olmak üzere takdir hakkını kullanabilir.

(ii) Disiplin Cezaları

İHTAR, KINAMA, ÜCRETSİZ İZİN VE ÜCRET KESİM CEZALARI: Alt Disiplin Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu tarafından verilebilir.

İŞTEN ÇIKARMA CEZASI: Sadece Merkez Disiplin Kurulu tarafından verilebilir.

MADDE - 57 SİCİL AFFI

1 yılını dolduran ceza puanları sicil programından arşive alınır ve yeni yılda dikkate alınmaz. Kayıtlar 01 Ocak- 31 Aralık tarihleri arasında geçerlidir.

9. BÖLÜM

SÖZLEŞMENİN SÜRESİ, YÜRÜRLÜK VE İMZA

MADDE - 58 SÖZLEŞMENİN SÜRESİ, YÜRÜRLÜK VE İMZA

Taraflarca imzalanan Toplu İş Sözleşmesi 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmek ve 31.12.2020 tarihinde sona ermek üzere 24 ay süreli olarak 14/12/2018 tarihinde imzalanmıştır.

İŞVEREN TEMSİLCİLERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ
BURAK KILIÇ KENAN ÖZTÜRK
YAVUZ SARVAN GÜREL YILMAZ
SALİM YILDIZ SEYFİ EREZ
ÖZGE HORASAN ÇİFTÇİ MUHARREM YILDIRIM
UFUK KARDAŞ ERSİN TÜRKMEN
ÖZGE YILANCIOĞLU EROL
MUSTAFA OKTAY

(UPS) - UPS HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI A.Ş. İLE (TÜMTİS) - TÜM TAŞIMA İŞÇİLERİ SENDİKASI ARASINDA YAPILAN 4. DÖNEM İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜK SÜRESİ -

Start date: → Not specified
End date: → Not specified
Public/private sector: → 
Concluded by:
Loading...