Cinsel taciz küresel bir sorun mudur?

This page was last updated on: 2023-12-31

Evet. Ancak her ülke, bu sorun ile baş etmek için aynı yöntemi izlemez. Bazı ülkelerde, cinsel tacize karşı geliştirilmiş belirli yasalar bulunmaktadır. Bazı ülkelerde de yürürlükte bu konu ile ilgili bir yasa olmayabilir. Cinsel taciz konusundaki tolerans düzeyi kültürden kültüre farklılık gösterir.

Belirli yasalara dair örnekler

Avustralya'da 1984 yılında yürürlüğe giren Cinsel Ayrımcılık Kanunu ile birlikte iş yerinde cinsel tacizin yasa dışı olduğu kabul edilmiştir.

Avrupa Birliğinin 2002/73/EC sayılı İş Yerinde Erkek ve Kadına Eşit Muamele konulu Direktifi ile 2002 yılında cinsel taciz bir ayrımcılık biçimi olarak kabul edilmiştir. Tüm üye ülkelerin, 2008 yılına kadar bu Direktife uyumu sağlaması şart koşulmuştur.

Hindistan'da Kadınların İş Yerinde Taciz Edilmesi (Önleme, Yasaklar ve Tazminatlar) Kanunu, 2013 yılında yürürlüğe girmiştir ve bu kanun, hiçbir kadının hiçbir iş yerinde cinsel tacize maruz bırakılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Güney Afrika'da, iş yerinde cinsel taciz, Güney Afrika iş kanunları kapsamında yasaklanmıştır. Cinsel taciz, aynı zamanda 2011 tarihli 17 sayılı Tacizden Koruma Kanunu ile de yasaklanmıştır.

Ancak diğer ülkelerde henüz belirli kanunlar bulunmamaktadır. Bu ülkeler, Mali, Moritanya, Kamerun, İran ve Suudi Arabistan'ı içermektedir.

Farklı ülkelerde yürürlükte olan iş kanunlarını görmek için buraya tıklayın: Küresel İş Kanunu Haritası Bağlantısı

Ülkenizde yürürlükte olan kanunları görmek için buraya tıklayın: Cinsel Taciz ile ilgili ülkeye özgü İş Kanununa yönlendiren Bağlantı

Loading...